Apistogramma Baenschi İnka Yavruları


OnurBey06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 265
OnurBey06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2016 11:08
Tekrar merhabalar. Akvaryuma yavrular var diye müdahale etmediğimden iyice yosun kapladı içi gözükmeyecek neredeyse. Fakat filtre görevi gördüğünden hala dokunmuyorum. Ama utancımdan video ve foto da çekemiyorum açıkçası. Yavrular gelişimlerini sürdürüyorlar anneleriyle birlikte acaba anneyi ne zaman ana tanka geri almalıyım fikri olan var mı. Bir de erkeği aldığım ana tankta yavru bir inka dişisi vardı ve erkek onunla da eş tutup ana tankta yumurtladı. Dişi tecrübesiz muhtemelen ilk yumurtlaması ama yumurtalarda bir sorun gözlemlemedim. Şimdi ben yavrularına bakan dişiyi ana tanka alınca bu iki dişinin birbirlerine tepkisi ne olur? Benim görüşüm yavrulara bakan dişi zaten agresif ve şuan çiftleşmeye hazır. Ayrıca artık tecrübeli. Fakat ana tanktaki minik dişi onu gördüğünde yumurtaları olduğu için saldıracaktır, dayak yeme ihtimali çok yüksek olsa da. Ölümcül kavga olma ihtimali var mı sizce. Yumurtaların çıkmasını beklemeli miyim? Erkek önceden çiftleştiği yavru büyüten dişiyi tanıyacak mıdır aradan geçen bir aydan sonra? Yardımcı olursanız sevinirim. Hayırlı Cumalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceo46Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2015
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 807
ceo46Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2016 11:44
Erkeği ana tanktan alıp tekrar dişinin yanına koyun. Yavruları da ana tanka dahil edin ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnurBey06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 265
OnurBey06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2016 11:52
[:)]Ramazan Bey onu yapmak için küçük yavrular henüz. Bir de olur da ana tanktaki dişi yavruları yüzdürürse erkek olmadan koruyamaz.

Beğenenler: [T]177643,ceo46[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2016 23:48
[QUOTE=OnurBey06]Tekrar merhabalar. Akvaryuma yavrular var diye müdahale etmediğimden iyice yosun kapladı içi gözükmeyecek neredeyse. Fakat filtre görevi gördüğünden hala dokunmuyorum. Ama utancımdan video ve foto da çekemiyorum açıkçası. Yavrular gelişimlerini sürdürüyorlar anneleriyle birlikte acaba anneyi ne zaman ana tanka geri almalıyım fikri olan var mı. Bir de erkeği aldığım ana tankta yavru bir inka dişisi vardı ve erkek onunla da eş tutup ana tankta yumurtladı. Dişi tecrübesiz muhtemelen ilk yumurtlaması ama yumurtalarda bir sorun gözlemlemedim. Şimdi ben yavrularına bakan dişiyi ana tanka alınca bu iki dişinin birbirlerine tepkisi ne olur? Benim görüşüm yavrulara bakan dişi zaten agresif ve şuan çiftleşmeye hazır. Ayrıca artık tecrübeli. Fakat ana tanktaki minik dişi onu gördüğünde yumurtaları olduğu için saldıracaktır, dayak yeme ihtimali çok yüksek olsa da. Ölümcül kavga olma ihtimali var mı sizce. Yumurtaların çıkmasını beklemeli miyim? Erkek önceden çiftleştiği yavru büyüten dişiyi tanıyacak mıdır aradan geçen bir aydan sonra? Yardımcı olursanız sevinirim. Hayırlı Cumalar.[/QUOTE]

Bir iyi akşamlarda benden.

Ben direk bununla ilgili deneyimi mi anlatıyorum [:((] Eş tutan ve yumurta bekleyen dişi, tanka sonradan eklediğim dişinin üzerine erkeği saldı ve maalesef o dişi artık yok[:'(]. Ağır bir darbe aldı ama psikolojik olarak kaldıramadı bunu. Deyim yerindeyse yemeden içmeden kesildi ve maalesef takip eden iki gün içinde dişiyi kaybettim. Fakat tanka sonradan ekleyeceğiniz dişi de henüz bence Annelik içgüdülerini kaybetmemiş olabilir. O zaman erkeğin kafası karışırsa bu sefer küçük dişinin hiç şansı kalmaz. Ama her iki ihtimal de de sonuçlar hiç ama hiç iyi olmuyor. Üreme dönemlerinde İnka dişileri Mortal Kombat moda giriyor.

Ben her iki dişinin yavrularını uzunca bir süre yanlarından ayırmadım. Zaten ayrılık vakti geldiğinde Anne artık yavruları yanına yaklaştırmamaya başlıyor. Ama kesinlikle zarar da vermiyor. İşte o vakit yani artık Anne'nin yavrularını kendi yollarına salmaya başladığı vakit ayırırsanız daha sağlıklı olur. Şu an Anne ilk günkü gibi koruma içgüdüsüyle yavrularını koruyorken gereksiz yere Anneyi yavrulardan ayırmayın. İşi doğasına bırakın.

Anne zamanı gelince yavaş yavaş iteleyecek onları[:)))] o vakit ayırırsınız. O zamana kadar belki öteki dişi de yavrularını gezdirmeye başlar. O zamanda o tanktan yavruları sifonlar nanoya Anneleriyle beraber alırsınız. He öteki yavrular ne olur derseniz talibi çoktur. Valla erkek sıkıntısı var benim tanklarda[:)))]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnurBey06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 265
OnurBey06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2016 08:05

[QUOTE]Ben her iki dişinin yavrularını uzunca bir süre yanlarından ayırmadım. Zaten ayrılık vakti geldiğinde Anne artık yavruları yanına yaklaştırmamaya başlıyor. Ama kesinlikle zarar da vermiyor. İşte o vakit yani artık Anne'nin yavrularını kendi yollarına salmaya başladığı vakit ayırırsanız daha sağlıklı olur. Şu an Anne ilk günkü gibi koruma içgüdüsüyle yavrularını koruyorken gereksiz yere Anneyi yavrulardan ayırmayın. İşi doğasına bırakın. [/QUOTE]

Merhaba Toprak Bey,
İlginize teşekkür ederim. Ben de şuan olan durum doğrudan yeni bir dişi eklemek değil aslında. İlk sayfalarda bahsettiğim bir durum var; şuan erkekle eş tutan ufak dişi gelmeden önce bu çifti birbirlerinden ayırdığımda resmen bir haftaya yakın birbirlerini aradılar. Acaba diyorum birbirlerini tanırlar mı? O zaman bu alfa dişi erkeğe cozlayıp erkeği bile dövebilir beni aldattın diye[:)))]. Baskın dişilerin erkekten dayak yediğine rastlamadım henüz apistolarda. Mortal kombat ortamı oluşacak o konuda hemfikiriz ama kim gider bilemiyorum. Erkeği yavrulardan ayırdığıma çok pişman oldum yalnız. O alfa dişiden ayrıldıktan sonra eski tadı olmadı nedense. Genel uygulamayı yapmıştım aslında sadece bir kaç gün erkendi.
Bahsettiğiniz durum oluşmaya başladı aslında yavrular kendilerini kurtardı sanırım. Anne yavrularla pek takılmıyor ama asla zarar da vermiyor. Ufaktan renklenmeler, didişmeler yaşanıyor artık yavrularda. Hareketlendiler, mikrokurt iyi geliyor, hızlı geliştiriyor. Ama tabi sonuçta cüce oldukları için büyüme totalde azmış gibi bir hissiyat veriyor. Bugün fotoğraf ve video ekleyeceğim, haftasonu yavruların akvaryumunu elden geçirdim.[:)]
Ana tankta dekorasyonla oynamam gerekti biraz üreme alanı oluşturmak için. Sanırım o kargaşada yumurtalar yendi ya da taşındı. Dişi rengini koruyor fakat belli bir bölgesi olduğunu gözlemlemedim. Yumurtalar da yerinde yok tabi. aynı dönem yumurtlayan B.ram yumurtaları mantarlaştı. Belki bu da öyle olmuştur.

Bu cücelerde işin en güzel tarafı yavru büyütmelerini izlemek gerçekten fakat sonrasında bunları dağıtmak sanırım büyük dert oluyor. Henüz tecrübe etmedim ama bunlar bir süre sonra aynı yerde duramayacağı için elden çıkartmam gerekecek[:)]
Allahtan cücelerin kıymeti gün geçtikçe bilinmeye başladı. Şimdiden bir kaç taliplileri var sizin gibi[:)] Geri kalanlar nolur bilmiyorum artık :)

Yeni video:

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=drXCVjei9o4[/VID]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179273/200620161028421.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]179361,erdemoguz[/T][T]177643,ceo46[/T][T]186525,mirat[/T][T]114015,aXarayli[/T][T]3259,kursatufukcoskun[/T][T]24150,fikret1[/T][T]143684,Neontetra[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2016 14:55
Onur bey maaşallah diyelim nazar değmesin tosuncuklara[:)]

Gelgelelim baştaki soru ve cevaba. Benim de eklediğim dişi zaten sonradan eklediğim dişi değil idi. Ve ister inanın inanmayın erkeğin gözdesi asıl dişisi idi. Yani ilk eşi onunla tutmuş idi. Böyle olmasına rağmen af etmedi. Fakat burda şu ayrıntıyı es geçmeyin. Erkeğin eski eşine bu tutumunun nedeni yeni eş tuttuğu balık oldu. Resmen Erkeği saldırttı yani erkek kendisi saldırmadı.

Halbuki ilk eş tuttuğu dişi kendi işini kendi görüyordu asla erkeği dişiye saldırttığını görmedim. Zaten yavru bakımı konusunda da maalesef kaybettiğim dişi çok ama çok hamarattı. Bu yüzden diğer dişiye nazaran daha agresifti. Şimdiki dişiye ben havalı adını taktım alımlı alımlı dolansın çocuk bakmak büyütmekle hiç işi yok. Öteki durmadan deli gibi didinip duruyordu.

Neyse yavruları Annelerine çekmemiş ama[:)))] Bi tanesi ikinci deneyiminde larva çıkartmayı başardı. İnşallah sonunuda getirir. Bende özledim valla.

Birde yavrular büyürse ne olur yazmışsın. Merak etme hiç bir şey olmuyor.[8)]

Yavrular büyüdükçe birbirlerini tanıyıp daha çok yakınlaşıyorlar. Üreme dönemlerinde bile nerdeyse güreş tutarak birbirlerini uzaklaştırıyorlar. Yani ben asla birbirlerine zarar verdiklerini görmedim. Hatta Babalarıda sahiplendi onları. Anneleri falan gayet güzel uyumlu oldular.

Yalnız erkeklerden birini bu denge ortamından uzaklaştırıp tekrar atarsan işte yine Wolcome Mortal Kombat ama ne kombat valla kendi kendime nazar değdirdim iki erkeğe neredeyse parçalıyorlardı birbirlerini. Büyükte sorun yok fakat ortanca olan çok şımarık arsız bişey oldu dişinin yanında kalınca. Erkekliği kabardı herhalde ama zamanında fark etmesem Annesinin yanına gidiyordu oda[:(((]

Bide böyle bir şey var hepsi ayrı bi karakter ayrı bi dünya. Bağımlılık yeminle[;)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemoguzÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12655,2[/B]
Kayıt: 07/11/2015
İl: Düzce
Mesaj: 2295
erdemoguzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2016 13:54
Onur Bey yavruların akıbeti ne durumda ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnurBey06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 265
OnurBey06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2016 15:15
Yavrular ağır da olsa büyümeye devam ediyor. Sayıda azalma var şuan kalan 12-15 tane falan. Bu arada anne inkayı yavrulardan ayırıp ana tanka almıştım. Yeni dişi erkekle bir olup anne inkayı dövdüler ve güzelim balık bir günde öldü ne yazık ki

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemoguzÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12655,2[/B]
Kayıt: 07/11/2015
İl: Düzce
Mesaj: 2295
erdemoguzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2016 16:43
[QUOTE=OnurBey06]Yavrular ağır da olsa büyümeye devam ediyor. Sayıda azalma var şuan kalan 12-15 tane falan. Bu arada anne inkayı yavrulardan ayırıp ana tanka almıştım. Yeni dişi erkekle bir olup anne inkayı dövdüler ve güzelim balık bir günde öldü ne yazık ki
[/QUOTE]

Buna üzüldüm, hepimizin kulağına küpe olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnurBey06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 265
OnurBey06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2016 17:10
Aynen öyle Erdem sonu kötü bitti ne yazık ki. Daha tecrübeli ve kuvvetli olan dişi dışlanıp katledildi. Üzücü bir ders oldu benim için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemoguzÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12655,2[/B]
Kayıt: 07/11/2015
İl: Düzce
Mesaj: 2295
erdemoguzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2016 17:17
Bir akvaryuma 1 dişiden fazlasını tavsiye etmemişlerdi bana da inka değil kakadu ama apisto işte hepsi. Bende o yüzden eklemedim. Bu haliyle şuana kadar hiçbir problem yaşamadım şuan 3. yumurtlama dönemini geçti ve 2. batın yavrularıyla dolaşıyor akvaryumda. Sağ tarafa kimseyi yanaştırmıyor. Erkek zaten üreme döneminden sonra avare avare takılıyor. Erkek yavru yiyordu ilk seferde şimdi hiç oralı değil bir iki sopa yedi dişiden. Dişi ilk batın yavrulara denk gelirse çok agresifleşiyor öldürücü darbeler vurmaya çalışıyor ama yavrular mükemmel kaçıyor ve saklanıyor. Aklımdaki tek sorun ormanı andıran akvaryumda ilk batın ve ikinci batın yavruları nasıl toplayacağım bozmam gerekicek bir süre sonra. Uygun ortam olunca lepistesten beter üreyecekleri belli bunu anlamış oldum. Yavrularda büyüdükçe artık tutacak bölge kalmayacak ve daha çok çatışmalar olacak buda belli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2016 22:50
[QUOTE=OnurBey06]Yavrular ağır da olsa büyümeye devam ediyor. Sayıda azalma var şuan kalan 12-15 tane falan. Bu arada anne inkayı yavrulardan ayırıp ana tanka almıştım. Yeni dişi erkekle bir olup anne inkayı dövdüler ve güzelim balık bir günde öldü ne yazık ki
[/QUOTE]

Geçmiş olsun [:(] bu şekilde olabileceğini yazmıştım.

Ve birde şunu tecrübe ettim ki ne kadar toplu halde birbirleriyle yaşamaya alışıyor gözükselerde. bu tip yavru dökme durumlarında dişi ve erkeği ayırmak mecburiyetinde kaldığımızda her şey sil baştan kaldığı yerden devam ediyor. Sinir bozucu bir durum.

Halbuki bir arada yaşalar pekala mümkün ama işte doğal içgüdü onları ölümüne bir rekabete sürüklüyor. Du bakalım yavrunun da yavrusunu aldık, böyle böyle sürü halde yaşayan bir inka topluluğu evrimleştirme gayesindeyim[:)))] İnşallah olur[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceo46Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2015
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 807
ceo46Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2016 11:53
[QUOTE=erdemoguz]Bir akvaryuma 1 dişiden fazlasını tavsiye etmemişlerdi bana da inka değil kakadu ama apisto işte hepsi. Bende o yüzden eklemedim. [/QUOTE]

Ben bu tezi çürüteceğim [;)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2016 13:14
[QUOTE=ceo46]

Ben bu tezi çürüteceğim [;)][/QUOTE]

Açıkçası bende birçok Apitogramma türünün erkek başına 6-7 dişi ile harem kurduğunu okudum birçok deneyimli apistocudan (Kakadu, Trifasciata, Bitaeniata gibi). Eğer erkek başına sadece 1-2 dişi olur ise erkek üremek isteyip dişileri fazla hırpalayabiliyor ve bu ölüme kadar gidebiliyor. Böyle durumlarda dişilerin kaçabilmesi için en az 70 cm uzunluğunda ve bol saklanma yeri olan bir akvaryum olması öneriliyor (Önemli olan taban alanının büyüklüğü değil, tabanın uzunluğu. 50x50cm taban alanı daha büyük olsa da 70x30cm alanda dişi erkekten daha uzağa kaçabiliyor.). Harem olur ise dişilerin erkekten kaçması için bu kadar uzak mesafe gerekmez tabi ama bu kez de o kadar çok apisto için biraz büyükçene bir taban alanı lazım (hele ki bir, hatta birkaç dişi yavrular ve diğerlerini bölgesinden kovmaya başlar ise).

Bazı türler ise üreme döneminde sadece çift olarak yaşıyorlar ve eşlerden birini alıp yeni bir eş koyarsanız yeni eşi kabul etmeyip öldürebiliyorlar. Pandurini ve İnka eş tutan türler diye geçiyor mesela (nijsseni-group'ta hepsi öyle galiba). Ancak bu çiftler üreme dönemi bitince ayrılıyormuş, ömür boyu olan bir eşleşme değil yani. Bazı balıklar nadiren (genelde erkekler) birden fazla eş ile ufak bir "harem" kurabiliyor veya daha çok beğendiği bir balık olur ise eş değiştirebiliyormuş. Eğer eş tutmuş şekilde dişi-erkek olarak satılmıyorlarsa ayrı ayrı alacağınız balıklarla Pandurini veya İnka üretimi çok uzun ve belki imkansız bir süreç olabilir yani. [x(] Tabi hemen birbirlerini beğenip eş tutabilirler de, şans. [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir