Artemia hakkinda A'dan Z'ye


ApistogrammaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 236
ApistogrammaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2011 12:13
Selaminaleykum arkadaslar, melek yavrulari alinca bende bir cogunuz gibi artemia denemek zorunda kaldim. Ilk denememde cok az artemia cikartabildim. Sonra yurtdisinda norvecte yasadigim icin norvec siterinde arama yaptim. Karsima cok guzel bi makale cikti bunu okudukdan sonra aklimda hicbir soru kalmadi. Artemia ile ilgili herseryi bu baslik altinda olacak. Simdiden zaman ayiripda okudugunuz icin tesekkurederim. Klavyemde turkce karekter yoktur ve dogabilecek yanlis yazilar icinde kusurabakmayin.
Yazar: Frank Angell
Akvaforum.no Alintidir
Tercume eden :Abdurrahman Altunay
Ülke: Norvec, oslo

Artemia cok ufak bir kabuklucanlidir, akvaryum baliklarinin en fazla sevdigi canli yemden bir tanesidir.
Artemia'nin bircok türu bulunmaktadir, ve bir cok cesit kullanim sekli vardir.
Artemia Salima en alisila gelmis ve en fazla kullanilan atemia turudur. Bu tür cok uzun sure once kesvedligeln tur olmakla birlikte en yaslisidirda. Dunya uzerinde 100 milyon yil once'de var olan bir canlidir. Artemia komik bir canlidir aslinda eger yakindan bakarsaniz ne kadar tuhaf canlilar oldugunu sizde farkedeceksinizdir
Genc artemialar tek gözlu olurlar, ama buyuduklerinde "normal" olarak iki tane gözleri olur ama tabiki gencken sahip olduklari gozleri halen bulunmaktadir.

Frank Angell

Foto: Alberto Piras
Ana temel bilgiler:

  • Artemianin normal buyuklugu 15mm(yeni catlamislar ise 0,27mm)
  • Uremeleri hem yumurtlayarak hemde canli dogurarak olmaktadir
  • Disiler yavru vermeleri icin erkek gereksimine zorunluluk duymazlar onlarsizda ureyebilmektedirler
  • Eger yumurtalari catlatmak isteniyorsa ilk once 100% kurutulmalidir
  • 1 gram kurutulmus yumurta, 160000 yumurtadan olusmaktadir
  • Yumurtalarin buyuklugu yaklasik 2-300microsantimdir
  • Artemialarin en azindan 11 setlik bacaklari olur
  • Her 5. gunde bir 50 veya 400 tane yavru dunyaya getirir
  • Barindirilmasi gereken sicaklik 30 olmalidir bu derecenin ustune cikilmamalidir ama 38 dereceyede dayanabilirler.
  • Yosun yemeyi severler veya benzeri organizmalar, organizmalarin buyuklugu 40-60 micrometre olmalidir

 




Yaşam döngüsü:

Assagidaki gordügunuz resim uzerine, kirilan cystene(yumurtalar) birer nauplier oluyor. Normal kosullarda 20 ile 40 saat arasi alir.

Nauplier olduklarindan sonra evre cok hizli gecer, 27-28  derecede tutulan artemialar 2 hafta sonra 

ureme olgunluguna ulasirlar. Eger sicaklik 20 derecelere yakinsa 1 hafta daha gereksinime ihtiyac duyarlar.

Illustrasjon: USGS

Artemia nasil kullanilir?

Artemia bir cok sekilde kullanilabilinir.

Dondurulmus yem

Genelde yetiskinler icin verilir, vegetaryan yani herbivore beslenen baliklar haricinde her türlu baliga verebilirsiniz.
Bu tür yemleme hem kolay hemde zahmetsiz olan oldugu icin guzel bi secim olacaktir.

Kurutulmus artemialarda var onlarida tavsiye ederim ama her marka iyi yapmiyor eger tavsiye edebilecegim marka varsa oda sera FD-artemia shrip olur.

Avskallede artemiaegg



Yumurtadan cikmis ve kurutulmus artemia oluyor ve suyla karistirip direk olarak yavrulara veya yetiskin baliklara verilebiliniyor


Artemia catlatmak

Aretemia en fazla kullanilan yöntemidir, yumurtalar tuzlu bir kapta saatlerce havalandirilir ve yumurtadan cikan naupliileri baliklara servis edilir.

Yumurta catlatmanin metodu ise sicakligi 26-29'C (düsuk sicaklik= gec acilmasi. Yüksek sicaklik=hizli acilmalarini saglar) Ph 8 veya 9 olmalidir. Tuz orani litre basina 30 gram olmali( turkiyede tursuluk tuz diye geciyor) tuz oranini daha sonra biraz daha artirmalisiniz!

Tabiki en önemlisi kuvvetli isik olmasidir

3 ana madde : Tuz, yüksek ph ve isik.

Isik ne kadar kuvvetli olursa o kadar iyidir! Isik her zaman acik kalmalidir taki yumurtadan artemialar cikincaya dek! Bu asamadan sonra isiga pek fazla ihtiyac duyulmayacaktir. Eger eviniz günes görüyor ise günes isigini kullanmanizi tavsiyeederim. Artemialariniz O2'ye kesinlikle ihtiyac duyarlar

Suyun icine ne kadar fazla yumurta atarsaniz o kadarda fazla O2 vermelisiniz!

Hava pompasini kapatmak gibi bir hataya düsmeyin. Bu sizin zaman kaybiniza ve artemialerin cok az cikmasina sebeb olur.

Yumurtadan cikan artemialarin'da yumurtakeseleri olur, ve yumurtadan cikdikdan sonra onlara nauplier deriz . Bir cogunuz baliklarinizi o andan sonra yemlersiniz.

Nauplierimiz 24 saat sonra yumurtakeseleri biter ve kesinlikle yiyecek birsey bulmalari gerekir eger bulamazlarsa ölurler.

Makalemizin sonrarina dogru yavrulari nasil yemleyecegimizi anlatacagim.
Artemialerin vucudunda yapismalarini saglayan bir mekanizma vardir bu sebebden dolayi artemianin kabini(icerisinde bulundugu) yeri arada sirada karistirmanizda yarar var.

Artemia Çıkartma Seti

Cesit olarak benim bildigim cok var, en kolayindan daha zor olan gibi..

Ben ugrasirim yaparim diyorsaniz yapin yoksa sag tarafda gördugunuz UFO sekline benzeyen setlerdende edinebilirsiniz. Bu setlerin en iyi tarafi kolay ve kullanisli olmasi


Enkle klekkere

Tabiki volumune onemlidir eger bir süru anaciniz varsa ve

buyuk oranda artemia istiyorsaniz ona görede setler secmelisiniz.

Ben sag tarafda gordugunuz pasta formuna benzeyen seti sectim

En fazla begendigim tarafi ucuz ve sesiz calismasi.



Klekkere med luft-tilførsel, for plassering utenfor karet.

Tabiki sol taraftaki gibi akvaryumun gene disinda calisan set'de alabilirsiniz, kendiniz icin en iyisini siz bilirsiniz.

Diyelimki herhangibir seti aldinzi simdi yapacaklariniz sudur

Nekadar su alabildigini olcmek diyelimki

1litre aliyor, en az 2 gun dinlendirilmis su veya

akvaryumdan aldiginiz suda olabilir. Bu suyu setinizin icine bosaltin 30gram tuzu ekleyin ph yukseltmek icin isteidigniz ilacida ve cok fazla olmamakla birlikte artemia (artemianin 1 ölcegi kadar olmalidir) isida eger 28 dereceyse artemianinda kalitesine gore 24 saatle 30 saat arasinda cikamasi gerekir.


Klekkere som selv dosserer nyklekkede artemia ut i karet.
Sag tarafta gordugunuz set ise artemiayi kendiliginden yavrulara verendir nasilmi? Bu seti akvaryumun icerisine kuruyorsunuz ve ayarlamalarini istediginiz vakte getirdikden sonra o saatde servis ediyor 

Bu arada pompayininda debisi 60/100 litrelik olanlarindan kullanin bu artik bi standart oldu eger tabiki bir kac litreden fazla cikarmayacaksaniz! 

Her türlu tuzu kullanabilirmiyim?
Kesinlikle hayir!
Artemianin yasadigi yerdeki tuz herhangibir tuz olmadigi icin hep ayni standart tuz oldugu icin sizde herhangibir tuz kullanamasiniz!

Aklinizda suphe kalmamasi icin size tavsiyem JBL firmasinin satisa sundugu artemia tuzunu kullanmanizi tavsiye ederim. Tabiki deniz tuzu da olur ama tuz oranini birazdaha artirmalisiniz!



Artemialari yemlemek icin..

Nyklekket artemia trenger ikke verken anriking, eller å fôres opp før de brukes til våre svømmende venner.

Yeni cikmis artemialar 24 saat icerisinde yemlemek sadece onlari öldurmenize sebeb olur.
24 gectikden sonra yavas yavas yem aramaya baslarlar ve iste o zaman sizde birseyler yapmalisiniz.
Aqua Medic Plancto size en fazla yardimi dokunacak urundur, yavru artemialar icin daha bebek olduklari icin.
6-10 Gün boyunca bu yemle yemleyebilirsiniz.
Vitamin vermek icin ise eSHa Optima veya eSHa Minaroll tavsiye ederim.
Ama bunlari alamam, zamanim yok, imkanim yok diyorsaniz yas maya'dan azar azar gunde 3 ögun olarakda verebilirisiniz. Unutmayin cok az!

Artemia nasil yavru baliklara verilmelidir?
Hic denemeyenler icin zor gelebilir, normaldir sabir gerekir. Tabiki hava pompasi halen calisan kabimizin icerisi sanki bir "corba" gibi gozükur. önce pompayi kapatin ve 5-15 dk suyun karanlik bir yerde dinlenmesini bekleyin. Sonra kücuk kuvvetli bir isigi kabin ortalarina dogru tutun, iste butun artemialar toplandi. Siringa yardimiyla cekin  ve ardindan satin aldiginiz artemia suzgecine bosaltin.

Burda bir cogunuz bu süzgece "gereksiz" göyuzle bakabilir ama yanlis sadece bir kere satin alacaginiz bu süzgec cok zor gördugunuz artemialari musluk suyunda temizlerken kaybolmamalarina yarayacak. Kesinlikle tavsiye ederim, cok kullanisli bir aparattir. Genelde 4 set halinde satirlir en kucugu ilk cikan artemialar icindir!



Musluk suyuna tutugunuz artemialar artik yavrulariniza verebilirsiniz , hem tusuz ve halen yasiyorlar. Unutmadan hatirlatiyim eger artemia uretimi yapmak istiyorsaniz bu set size anaclarida secmenize yani yetiskin artemialarida ayiracaktir!

.

Yumurtalarin saklanmasi

Satin aldiginiz yumurtalarin yarisini kullandikdan sonra kesinlikle kuru ve karanlik bir yerde saklamalisiniz.
Okudugum yazilarda artemia yumurtasi 1000 seneye yakin bozulmadan yasadiklarini yazmislardi. Demek istedikleri galiba iyi muhafaza ederseniz hicbirsey olmayacaklariydi Umarim makalem sizleri bilgilendirmistir.

Dip not: Arkadaslar elimden geldigi kadar tercume etmeye calistim aklinizda sorular varsa bu baslik altindan sormanizi rica ediyorum. Akvaryum.com veya benim iznim olmadan bu tercume hirbir yerde yayinlanamaz.



Beğenenler: [T]168258,cevatyildiz[/T][T]184029,Akvarist307[/T][T]89894,FearOfTheDark[/T][T]179863,Light[/T][T]185308,Adamas[/T][T]178339,EFE20[/T][T]196704,Emreyoldaş[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]203789,iad70[/T][T]162390,ismailtel[/T][T]218293,Mubetta[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T][T]204089,Furkann66[/T][T]192326,Xxxxx[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168258,cevatyildiz[/T][T]184029,Akvarist307[/T][T]89894,FearOfTheDark[/T][T]178339,EFE20[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]203789,iad70[/T][T]162390,ismailtel[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T]
+1: [T]182154,Mtheking[/T][T]178339,EFE20[/T][T]162390,ismailtel[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2011 13:00
Paylaşım için teşekkürler. Çoğu kişiye faydası olacağına eminim.
 
Saygılar.
Özen Günay2011-03-31 15:50:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B-DeviÇevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 180
B-DeviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 17:28
Peki bu artemiayı fazla verirsek zararı olur mu? Yavrular balon gibi şişti ama hala yiyolar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 17:53

Çok güzel canlılar gerçekten.insanın sadece artemia akvaryumu kurası geliyor.


+1: [T]150810,mcetindas[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2011 20:48
Ayrıca makale çevirmek her yiğidin harcı değildir.tebrik ederim sizi.peki sadece artemia beslenen bir akvaryum kurulsa nasıl olur?yani balık besler gibi artemia beslemek.acaba nasıldır?

+1: [T]168086,brigantes[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ApistogrammaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 236
ApistogrammaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2011 16:43
Forumu uzun süredir takip edemiyorum, oncelikle ben tessekurederim.
Yurtdisinda yasadigim icin cok güzel bir türkceyle tercume edemedim ama elimden geldigince..
Sahsen genis odam olsa veya depom sirf artemia üretmek icin bi akvaryum yapardim 10 litrelik.
Bu akvaryumuda 3 ayrirdim buyuk,orta,kücuk gibi.
Akvaryum kurmamin sebebi isiyi sabitlersiniz isigi sabitlersiniz daha düzenli olur! Yem konusuna gelince aslinda ben akvaryumdaki ölu bitkileri atiyordum ardindan 2 gun sonra cikartiyordum. Bir ara o kadar cogaldilarki kavonozun arka tarafi zor seciliyordu. Galiba günes isigini normal lamba isiklarindan daha cok seviyorlar. Cok kisa bir surede cok faydali deneyimlere sahip olabilirsiniz! Tavsiye ederim ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urunguÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2010
İl: Usak
Mesaj: 258
urunguÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2011 23:13
Ölü bitkiler ve güneş ışığı sayesinde artemiaları büyüttünüz? doğru anlamış mıyım?
Ben bugün eski bir akvaryumcuyla konuştum eskiden malawi üretiyormuş emekli olmuş muhabbet ederken söz artemiaya geldi onu daürettiğini söyledi. Formülü çok basit güneşte iyice kurutulmuş koyun gübresini suya atılıyor ve çay demler gibi demleniyormuş suyu kırmızı renge döndürüyormuş bu yaptığımız kırmızı suyu 500lt ye 10kg tuz atarak hazırladığı tanka atılıyor ve tankın 3de 2 si köpükle kaplanarak gölgelik alan oluşturuluyor. (tankı bahçeye koymuş abimimiz) 1 hafta 10 gün sonra suyun rengi yeşile dönmeye başlayınca çıkarılan artmeialar bu suya atılıyormuş ve burada 3ile 4 hafta arasında yetişkin boyuta gelip yumurta atmaya başlıyorlarmış.
 
      Ben abinin yalancısıyım denemek isteyen arkadaşlara bir tavsiye.(Ben küçük bir tankta deneyeceğim inş. )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2011 23:36
Abdurrahman bey paylaşımınız için teşekkürler.
Yalnız Norveç'te artemia çıkartmak için bu kadar uğraşmayın örneğin 5 lt'lik bir pet şişenin alt kısmını kesin ve ters vaziyette (kapağı altta) 4 lt su doldurun ve tepeleme 4 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin (her bir litre için bir kaşık) sonra çıkarmak istediğiniz artemia oranına göre yumurtalarını ekleyin ve havanın en alttan suyu karıştıracak şekilde verin ısıtıcınızıda 27 dereceye ayarladığınız zaman 24 saat sonra artemialar çıkmıştır.
Süzme işleminide yıne hava verdiğiniz serum yardımı ile yapabilirsiniz bu şekilde hem yavaş bir süzdürme işlemi olacaktır hemde %90 yumurtalar çıktığı kabın içinde artemialarda süzdürülen kabın içinde olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ApistogrammaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 236
ApistogrammaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2011 23:04
[QUOTE=Sahilguvenlikci]Abdurrahman bey paylaşımınız için teşekkürler.
Yalnız Norveç'te artemia çıkartmak için bu kadar uğraşmayın örneğin 5 lt'lik bir pet şişenin alt kısmını kesin ve ters vaziyette (kapağı altta) 4 lt su doldurun ve tepeleme 4 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin (her bir litre için bir kaşık) sonra çıkarmak istediğiniz artemia oranına göre yumurtalarını ekleyin ve havanın en alttan suyu karıştıracak şekilde verin ısıtıcınızıda 27 dereceye ayarladığınız zaman 24 saat sonra artemialar çıkmıştır.
Süzme işleminide yıne hava verdiğiniz serum yardımı ile yapabilirsiniz bu şekilde hem yavaş bir süzdürme işlemi olacaktır hemde %90 yumurtalar çıktığı kabın içinde artemialarda süzdürülen kabın içinde olacaktır.
[/QUOTE]

Onu bende biliyorum galiba ben yanlis bir mesaj verdim, vermek istedigim mesaj suydu. Artemia baliklar'dan yavru almak icin cok guzel bir yontem ve helede bir uretim haneniz var ise. Eger düzenli olarak artemia ile yemleme yapmak istiyorsaniz bu cok basit! Burda en önemli konu sürekli canli artemia ihtiyac oldugu icin duzenli olarak artemialari yem vermemiz ve bakimlarini yapmamiz gerekiyor. Iste tam burada sundugum secenekler geliyor. En önemli 4 husus.
1.Isi
2.Isik
3.Yeterli su hacmi
4.Düzenli yemleme

Beğenenler: [T]185917,Halil1906[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ApistogrammaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 236
ApistogrammaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2012 22:12
Arkadaslar konuya bir dip notu ekleme ihtiyaci duydum, oda artemialarin yumurtadan ciktiktan sonra yumurta keselerinin degerli olmasidir, yani artemianin kendisi'den ziyade yumurta kesesidir! Bu yüzdendirki balik yavrularinizi yeni cikmis artemia ile besleyiniz.
Ve kesinlikle
artemialari tuzlu suda yeterince ayirmanizdir! Yoksa cok buyuk yavru kaybi verirsiniz!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtn5022Çevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2011
İl: Konya
Mesaj: 350
mtn5022Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2012 13:12
Malavi balıklarına tuz ekliyoruz  bu artemiaların yüzeyindeki tuz gerçekten öldürüyormu ?.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ApistogrammaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 236
ApistogrammaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2012 14:03
[QUOTE=mtn5022]Malavi balıklarına tuz ekliyoruz  bu artemiaların yüzeyindeki tuz gerçekten öldürüyormu ?.[/QUOTE]
Sorunuzu tam olaran anlayamadim ama bu artemiayi tatli suda yasiyor sadece bir kac dk boyunca ki buda baliklarinizn yemi fark edip yemesiyle sonuclaniyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2012 22:00
Ellerinize sağlık Abdurrahman Bey, çok güzel bir paylaşım olmuş.KaPTaN2012-05-06 02:03:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozcan214Çevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 59
ozcan214Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2012 02:35
Öncelikle çeviri ve ilginiz için teşekkürler. Yaklaşık bir ay önce artemia yumurtasından canlı doğuran anaç üretme amacı ile 5 lt minik bir akvaryumu kurdum içine artemia çıkarma düzeneği yaptım dışına da aynı tuzlu su yumurtalar çatladıktan ertesi gün geniş bölmeye aldım fakat bir hafta dan sonra hiç canlı kalmadı yemlemeyi kuru maya ile yapmıştım. Hatam sanırım kuru maya idi. Birde ph artırmak için kabartma tozu kullanmıştım onun yerine karbonat yada soda kullanmayı düşünüyorum çünkü kabartma tozunda sodyum karbonat dan başkaşeyler varmış. Denedikten sonra gelişmelerin paylaşırım inş. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir