Artık inanmıyorum


OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 02:17
Direk konuya girmek istiyorum. Siteye üye olduğum zamandan bu yana hem bu hobi hemde sitemiz çok yol kat etti. Ama değişmeyen ve benim gözümde inandırıcılığı olmayan bir tablo var bu yüzden sizlere danışmak istiyorum. Konu şu;
10 litrelik akvaryumum var akvaryumcu abi 20 yunus yavrusu verdi yaşar mı?
50 litre akvaryumum var akvaryumcu 1Zebra 1 Japon 1 Vatoz 2 Papağan 5 Lepistes verdi bla bla...

Gibi açılan konular. Şöyle söyleyeyim 19 yaşımdayım doğduğumdan beri hobinin içinde sayılırım ilk kendi balığımı almaya akvaryumun herşeyi ile ilgilenmeye 9 yaş civarında başlamışımdır yani en kandırılmaya müsait zaman. Ve o zaman dahi hiçbir akvaryumcu bana böyle birşey demedi aksine yaşamaz, alma vs diyordu. Şuan 15e yakın akvaryumcuya gidip geliyorum farklı nedenlerden 3-4 tanesiyle çok içli dışlıyım hadi onlar beni biliyor zaten kandırmazlar ama hepsinin bana ve diğer müşterilere tavrı "hayır yaşamaz" "bu akvaryum küçük almanı tavsiye etmem lepistes bile olmaz" şeklinde oluyor.

He akvaryumcular hiç mi bu tip satış yapmıyor? Yapıyorlar tabi ama şu şekil; 200litre bir akvaryuma 4-5papağan astronot yunus sp vs veren akvaryumcu çok hatta vermeyen az bulunur. Ama bunca yıllık hobi hayatımda sitede her hafta defalarca rasladığım 10 litrede chiclid skandalları, pengasus satmalar, lepistesin yanına astronot hikayeleri, japon ile sarı prenses satmalar vb hiçbir olaya tanık olmadım yaşamadım.

Sorum şu aranızda yaşıyan var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vamosselvaÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 157
vamosselvaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 02:38
Haklısın bazı akvayumcular bu tarz söylevlerde bulunuyor. bir çoğuna "kusura bakmayın ben akvaryumcu zannetmiştim burası balıkçıymış" diye söylenip bir daha girmemek üzere ayrılıyorum. yani bilmesek "nu japonların kilosu kaça desek""buğlaması iyi olur deyip satacak adamları bile tanıyorum" mümkün olduğunca uzak durmaya çalışırım istanbulda bu işi bilinçli ve sayglılı yapan fazla yer yok benim daimi adresim  Fatih te teknik akvaryum veya şirinevlerde 30 yıllık akvaryumcu "minik dostlar". yeni bir akvaryumcu ya gittiğim zaman muhakkak bir denerim sahiplerini oda şöyle oluyor. "Benim 50 cm lik bir akvaryum var  şu büyük köpek balığını besleyebilirmiyim vb.." aldığım cevaba göre hareket ediyorum. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tugberk_gÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 527
tugberk_gÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 10:02
Sercan abi bende sitede bu tip konulara rastladığımda bazen sadece dikkat çekmek amaçlı yapıldığını düşünüyorum. Bazı uyanık akvaryumcular tabiki var ama şu ana dek beni de pek kandırmaya çalışan olmadı. Akvaryumcuya bilinçsizmiş gibi girdiğimde bile kandırılmaya maruz kalmadım. Belkide tipim uyanık gösteriyordur. Tebessüm Belki ben hiç kötüsüne denk gelmemişimdir. Bence yapılan yanlış akvaryumcudaki akvaryumların içindeki balık türlerinin uyumuna dikkat edilmemesi ve bilinçsiz hobicilerinde balıkların bir arada yaşadığını düşünmesidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Baykusreyis21Çevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 642
Baykusreyis21Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 10:48
Evet bende başladğımdan beri akvaryumcumla hiç bir sorun yaşamadım bana gereksiz masraflarda alma boşver,evde şu şu var mı onla yap,mesela balık alıcam,içinde ne var kaç lt,süs olarak ne kullancan,kumu şöyle vs vs,akvaryumu büyültmek için gittim ona bana diyordu ikidebir ailenden izin aldın demi filan,hatta evi bile aradı.Bazı insanlar sırf konuşma yapmak için ve dikkat çekmek için bu tip konular açıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 12:39
Ben yaşadım. Şahsıma yapılmadı ama, hobiye yeni başlayan ve akvaryumcudan akvaryum, balık vs. alan kişilere yapılan yanlışlıklar gördüm.
 
Bardakta melek besleyen akvaryumcu bile gördüm bu kadar söylüyorum.
 
Tabii olayı abartanlar ya da kendi yaptığı hatayı arkadaşı veya bir başkası yapmış gibi anlatanlar var. Akvaryumcular da topun ağzında olduğu için herkes suçu akvaryumculara atıyor, bunu da söylemek gerek.
 
Bilinçli hobici olsak kimse bizi kandıramaz ama, araştırmadan ''şunu alayım, sevgilim şu balığı çok sevdi ondan da bir tane, annem şu balığı sevdi ondan da koy'' gibi alışveriş yaparsak olmaz. 2 gün sonra balıklar ölünce hemen forumda soruluyor ''şunları şunları besledim bütün balıklarım öldü, acaba neden öldü?'' cevap da ''türler uyumsuz'', sonra da ''vaaayyy ben o akvaryumcuya sormaz mıyım? Bana o kadar balık aldırdı hepsi öldü''. Böyle alışveriş yapıyoruz sonra da bütün hata akvaryumcudaymış gibi bağırıp çağırıyoruz. Belki bu bağırıp çağıran kişi kendi hatasını biliyor ama, belki de ülkemiz insanlarında ''kendi hatasını kabul etmek'' gibi birşey olmadığındandır bilemiyorum, hep suçlu arayışındayız.
 
Kısaca sorunu akvaryumcuda değil, kendimizde aramalıyız. Bu sırf akvaryumcu için de geçerli değil, hayatın her bölümünde karşımıza çıkacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kibritÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/06/2009
İl: Içel
Mesaj: 1095
kibritÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 12:48
Sercan 10 litre olan şey sadece bir kaptır akvaryum denmez ona, 9 yaşından beri bu işin içindeysen ve burada özel üyeysen 10 yada 50 litrede o kadar balığın yaşayıp yaşamayacağını bilmen lazım. Ayrıca bırak on yıldır bu işle uğraşanları, 10 gün bile bu işe gönül verenler bile bililrler o hacimde balıkların yaşayıp yaşayamayacağını. Burada akvaryumculardan o kadar çok şikayet ediliyor ki, bıkkınlık geldi artık, akvaryumcuya sorsan burdakilere güvenme diyor. Burada yazanları okumak lazım bolca, akvaryumcuları da dinleyip kendi kararımızı kendimiz vermemiz lazım bence yakınmak yerine, akvaryumcular bu işin ticaretini yapıp evlerini geçindiriyorlar. Esnaflar zaten tam anlamıyla dürüst olsalar para kazanamazlar, hele küçük esnaf para kazanmak için herşeyi yapar ve bence de çok tehlikleli olabilirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 12:52
İnsanın balık veya herhangi bir şey almadan önce biraz araştırma yapması lazım.Ben mesela hayvan beslemeye karar verdim mesela.Girerim internete neye ihtiyacı var,ne yer ne içer bakarım.Aslında herkes böyle olsa böyle olaylar olmaz hem canlıya hemde paranıza yazık olmaz.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 13:07
[QUOTE=kibrit]Sercan 10 litre olan şey sadece bir kaptır akvaryum denmez ona, 9 yaşından beri bu işin içindeysen ve burada özel üyeysen 10 yada 50 litrede o kadar balığın yaşayıp yaşamayacağını bilmen lazım. Ayrıca bırak on yıldır bu işle uğraşanları, 10 gün bile bu işe gönül verenler bile bililrler o hacimde balıkların yaşayıp yaşayamayacağını. Burada akvaryumculardan o kadar çok şikayet ediliyor ki, bıkkınlık geldi artık, akvaryumcuya sorsan burdakilere güvenme diyor. Burada yazanları okumak lazım bolca, akvaryumcuları da dinleyip kendi kararımızı kendimiz vermemiz lazım bence yakınmak yerine, akvaryumcular bu işin ticaretini yapıp evlerini geçindiriyorlar. Esnaflar zaten tam anlamıyla dürüst olsalar para kazanamazlar, hele küçük esnaf para kazanmak için herşeyi yapar ve bence de çok tehlikleli olabilirler. [/QUOTE]

Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Akvaryumcularda "forumda yazan herşeye bakma" cümlesine bende çok rasladım ama yukarıda belirttiğim tarzda kandırmalara bunca yıl içinde hiç raslamadım. Tabi 10 litrede 2 japon besle vs tipinde artık klasikleşmiş şeyler hariç.

[QUOTE=Cmshn]
İnsanın balık veya herhangi bir şey almadan önce biraz araştırma yapması lazım.Ben mesela hayvan beslemeye karar verdim mesela.Girerim internete neye ihtiyacı var,ne yer ne içer bakarım.Aslında herkes böyle olsa böyle olaylar olmaz hem canlıya hemde paranıza yazık olmaz.Tebessüm [/QUOTE]

Evet bu araştırmaları iyi yapmak gerek. Ama henüz bizde bu sektör yani sırf akvaryum değil genel anlamda hayvanlara verilen önem ve değer gerekli ölçüye gelmedi.
Bir akvaryumcu abiyle konuştuk almanyadan gelmiş bir abimiz onun dediği almanyada her akvaryumun üzerinde bizim bu tatlı su bölümümüz de olan tanıtımların olduğu ve teknik malzemelerin, yemlerin çeşitliliğinin çok olduğu ve daha hesaplı olduğu yönündeydi.
Ve araştırma yapmak da yetmiyor çünki aradığımız şeyleri bulamıyoruz. Örneğin ben Guinepig besliyorum ve bu hayvanın kafesinde bir evi olmak zorunda ama bu evi Bakırköyde, Fatih de en az 20 dükkan gezdim hiçbir yerde bulamadım son çağre internetten sipariş edeceğim.

Ve ben de akvaryumcudan çok müşterinin hatalı olduğunu düşünüyorum. Aynen şöyle bir diyaloğa şahit oldum;
-Abi benim bir fanusum var içinde bundan olur mu (Lepistes)
-Lepistes fanus da olmaz
-Bundan alsam olur mu abi (Melek)
-Melek de olmaz. Fanus da balık beslenmez illa besleyeceksen Beta vereyim.
-Yok ben onu sevmedim abi bundan alsam yaşamaz mı şimdi (Lepistes yine)
-Yaşamaz en iyisi mi bir akvaryum al sen önce paran oldukça malzemelerini alırsın
-Tamam abi. Sen bana bir lepistes versene

Bu diyalogdaki bir çocuktu ama birebir aynısını anne, baba ve çocuk akvaryumcuya geldiğinde yaşadım. Adam tamam akvaryum da aldı ama 20 litreye meleğinden lepistesine leopar çöpçüsüne herşeyden aldı ve akvaryumcu olmaz diye çok kez ikaz etti. E adam ne yapsın yani vermiyorum çık git dükkanımdan mı desin?
Ama bu balıklar ölünce sorumlusu yine o akvaryumcu olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YÜKSEL AYDEMİRÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1554
YÜKSEL AYDEMİRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 13:30
Sercan kardeşim sanırım suçu birazda kendimizde aramak lazım akvaryumcu senin anlattığın olaydaki gibi istediği kadar olmaz desin insanlarımız dediğim dedik çaldığım düdük dedikten sonra akvaryumcularında yapabilecekleri birşey kalmıyor ben alacak olduktan sonra akvaryumcu ne yapsın ekmeğindenmi olsun oda haklı biryerden sonra

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furrionÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2157
furrionÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 13:36

Sen inanmayabilirsin , ama bana akvaryumcu astronotla , snow prenses birarada yaşar dedi .Malavi kayalarıyla beraber akvaryuma koyunca su sertleşmeye başladiğinda o zavallı astronotların ne hallere düştüğünü gördükten sonra; verdiğim ilaç paralarına mı üzüleyim _? , çektiğim sıkıntılara mı _? yada hayvanların çektiği sıkıntılara mı?.Allahtan kayıp yaşamadım ama neden böyle oluyor balıklar hastalanıyor diye sorduğumda saçma sapan sebepler sıralanır ama hep hata sendedir , sen konuşurken başka balıklarla veya müşterilerle ilgilenilir , biraz daha ısrar edersen önce sert konuşur sonra küstahlaşamaya başlar.Bu siteyi kuranlardan ve buraya gerçekten karşilik beklemeden bilgilerini aktaranlardan  Allah razı olsun diyorum , teşekkür ediyorum .Bu siteden bilgiler öğrenipte ;Sen bana orta amerika ve malavi balıklarını vermişsin , biri sert suda yaşiyor diğeri yumuşak suda hiç bu olur mu diye söyleyince O suratındaki ifadenin resmini görseydin inanır mıydın inanmaz mıydın bilmiyorum.!!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 13:43
[QUOTE=furrion]

Sen inanmayabilirsin , ama bana akvaryumcu astronotla , snow prenses birarada yaşar dedi .Malavi kayalarıyla beraber akvaryuma koyunca su sertleşmeye başladiğinda o zavallı astronotların ne hallere düştüğünü gördükten sonra; verdiğim ilaç paralarına mı üzüleyim _? , çektiğim sıkıntılara mı _? yada hayvanların çektiği sıkıntılara mı?.Allahtan kayıp yaşamadım ama neden böyle oluyor balıklar hastalanıyor diye sorduğumda saçma sapan sebepler sıralanır ama hep hata sendedir , sen konuşurken başka balıklarla veya müşterilerle ilgilenilir , biraz daha ısrar edersen önce sert konuşur sonra küstahlaşamaya başlar.Bu siteyi kuranlardan ve buraya gerçekten karşilik beklemeden bilgilerini aktaranlardan  Allah razı olsun diyorum , teşekkür ediyorum .Bu siteden bilgiler öğrenipte ;Sen bana orta amerika ve malavi balıklarını vermişsin , biri sert suda yaşiyor diğeri yumuşak suda hiç bu olur mu diye söyleyince O suratındaki ifadenin resmini görseydin inanır mıydın inanmaz mıydın bilmiyorum.!!

[/QUOTE]

Genellikle yeni üyelerin yaptıkları 10 litre ve 50 litre yani hacim ve lepistes-astronot vb gibi uçuk ifadelere inanmadığımı büyük akvaryumlara fazla balık satışı ve bassettiğiniz tarzda yapılan uyumsuz seçimlere inandığımı belirtmiştim! Ve konuyu açma amacım bunlara inanmayın değil, gerçekten bu örnekleri yaşayanlarınız var mı diye merak etmemdendi.
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 13:45
Bir akvaryumcuya balık almaya giren pek çok kişi zaten ''ben şu balığı besliyorum onlara uygun başka balık verir misin'' diyerek girmiyor ki..

Geçen diyaloglar genelde şu şekildedir. (Olayın kahramanları aynı kişiler)
1.Gün...:
--İyi Günler ben lepistes alacaktım.
--Vereyim kaç tane olacaktı..
--3-5 v.s.
--Akvaryumcu balığı verir ve gönderir..

2.Gün....:
--Merhaba Ben Lepistes alacaktım (dünde almıştım ama öldüler) 
--Vereyim kaç tane alacaksın.
--3-5 v.s.
--Akvaryumcu balığı verir ve gönderir.

3.gün...:
--Merhaba, ben sizden ki gündür lepistes alıyorum ama hep ölüyorlar..
--Akvaryumunuz nasıl ve neler var akvaryumda.
--Akvaryum küçük ya 1 damacana su anca alıyor. İşte 2-3 tane Japon, 2-3 tane köpekbalığı bi kaç tane daha balık var.. Ufak bir filtre var, ısıtıcı yok.
--O akvaryumda zaten Lepistes yaşamaz, Isıtıcı al, o kadar balık beslemek istiyorsan daha büyük akvaryum al v.s.
--içten düşünceler(Adam bizi kazıklama peşinde, keriz miyim gidicem ısıtıcıya, büyük akvaryuma o kadar para vericem ) Dıştan düşünceler, tamam abi ben bir düşüneyim gelecem..

 Ardından o şahıs gelir burada konu açarak akvaryumcuyu yerden yere vurur :)
 
Hiç bir akvaryumcu kapıdan içeriye giren insana akvaryumun kaç litre, hangi balıkları besliyorsun diye sormak zorunda değil. Tam aksine kapıda içeriye giren alıcı bende şu şu balıklar var bir kaç tane daha almak istiyorum demesi gerekir. Alıcı içeriye girip ben şu şu balıkları almak istiyorum deyip alakasız balıkları aldıktan sonra akvaryumcuyu yerden yere vurmanın alemi yok :) 


Ayrıca şimdiye kadarki gittiğim akvaryumcularda ve hatta Eminönü'nde bile uyumsuz tür satan görmedim.Aksine satmamak için müşteriyi azarlarcasına uyaran bile gördüm.
10.KÖY2010-08-01 16:27:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 13:46
Ulus balık haline git bişeyden anlamaz numarası yap bir akvaryumcuya gir ne kadar çeşit varsa hepsinden alacak gbi yap sonra adama sor bunların hepsi aynı akvaryumda yaşarmı ona göre alıcam de duyacağın tek cevap YAŞAR ABİ MERAK ETME olur. :-) Küçük akvaryumlara gelince bizim orada bazı akvaryumcuların dükkanlarındaki bütün akvaryumlar hemen hemen 50-60 cm lik standart akvaryum ve bütün satışlar onların içinde yapılıyor. Yani öğle 80-100 cm akvaryumu olan çok nadir akvaryumcu var tabiri caizse hepsi kavanoz içinde. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tugberk_gÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 527
tugberk_gÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 14:28
[QUOTE=fordmustang]Ulus balık haline git bişeyden anlamaz numarası yap bir akvaryumcuya gir ne kadar çeşit varsa hepsinden alacak gbi yap sonra adama sor bunların hepsi aynı akvaryumda yaşarmı ona göre alıcam de duyacağın tek cevap YAŞAR ABİ MERAK ETME olur. :-) Küçük akvaryumlara gelince bizim orada bazı akvaryumcuların dükkanlarındaki bütün akvaryumlar hemen hemen 50-60 cm lik standart akvaryum ve bütün satışlar onların içinde yapılıyor. Yani öğle 80-100 cm akvaryumu olan çok nadir akvaryumcu var tabiri caizse hepsi kavanoz içinde. :)[/QUOTE]

Bence haksızlık ediyorsunuz.Onların standart olmasının nedeni balıkların zaten fazla kalmadığıdır. Geçen arkadaşla ulusa gittik. Bitki almak için girdiğim akvaryumcu hobide yeni olduğunu tahmin ettiğim bir abiye gerçekten yardımcı oldur. Üstelik hiçbir şey satma çabasında da bulunmadı.Belki istisnadır, olabilir. Ama orda şu ana dek kötü birşey yaşamadım. Tabiki uyumsuz türler bir arada bakılmamalı ama diğer arkadaşlarında dediği gibi akvaryumcular da esnaf. Hiç bir işe biraz araştırma yapmadan yada yanında bir bilir kişi olmadan başlanmamalı. Saygılarımla;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir