Asker Yolcusunun Bitkili Kurulumu


barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 10:31
Merhaba Arkadaşlar, forumda okuduğum ve anladığım kadarıyla kendi bitkili akvaryumumu kurdum. Ağustosta askere gideceğim ve akvaryumu evdekilere emanet edeceğim benim yokluğumda bana ait olan birşeyi eve bırakıp gidecegim. Bu maceramın başlangıcı çoçukluk yıllarımda dayımda gördüğüm akvaryumda başlamıştı daha sonraları o akvaryumu alıp 4 5 sene gibi çeşitli balıklar edinmiştim ama akvaryumcuların sadece satış yapma gayesi olunca lepistes ile meleği bir arada satabiliyorlardı işte o zamanlarda lepistes, melek, japon hep bir arada bakmaya çalısıyordum internet o zamanlar daha kimsede yoktu ve hep hüsranla sonuclandı. En son birisi vatoz biriside en büyük boy olacak şekilde büyüttüğüm çingene japon kalmıştı elimde ilk geldiğinde 4 tanelerdi ve kola şişesinde Konya'dan gelmişlerdi ve tek kalmıştı ama en büyük boya gelmişti ve en sonunda onuda kaybettim o zaman hiç bilgi olmadığı için ne ışıklandırma ne bitki. Son olarakta vatozumu filitrenin fişini çekerek ölüme terk ettim beni en çok üzen olay bu sanırım ve akvaryum hayatım orada kapandı. Yıllar sonra lise ünv derken bilg. müh. bitirdim iş arayışı içerisindeydim sürekli askerliğimi yapmam gerekliliği ile yüzleşince bende askere gitmek için başvurumu yaptım ve ağustosta gideceğim. Evet şimdi sorula bilir neden tekrar bu hobiye döndüm diye? Bunun nedeni küçük bir akvaryum oldu ve internette lepistes beslediğim için arayayım dedim ve bitkili akvaryumlar çok güzeldi ve bu hobi beni tekrar heyecanlandırdı. Evet şimdi başlıyorum dedim ve Ankaraya ulaştığımda akvaryumcuları yol ettim akvaryum fiyatlarını sordum 1 metrelik büyük birsey olsun istedim herkes aynı mala farklı fiyatlar söyleyince bende en ucuz olan yerden temin ettim çok yerlere sordum. Ama şimdi diyorum keşke camcılara yaptırsaydım daha hesaplı ve tam istediğim boy olurdu. Fotolarla anlatacagım olayı mesajlarımda şimdilik bu kadar yeterli.
Boyut (cm): 100*47*32 cm ( En - Boy - Yükseklik )
Canlılar:  3 Albino çöpçü, 3 Komando çöpçü, 2 Moli, 7 Neon Tetra, 20 tane King Kobra (Neon ve Lepistesleri 22 Haziran 2010 tarihinde Ankaradan aldım daha yeni herşey)


Malzemeler:
Zeminde ilk kurulumda alt kısma ellyaf sonra üzerine iri çakıl taneleri üzerinde tekrar elyaf sonra bitkilerde kullanılan saksı torfu onunda üzerine tekrar elyaf ve ince dere kumu ve siyah kumlar kullandım. Ama bir süre sonra tekrar bozdum ve çok ince ırmak kenarından topladıgım iki kova milli kum deniz kumu gibi en alta serdim onun üzerine dere kumuyla siyah kumları karıstırdım kullandım özel bir kum değil bu siyah kumda priket fabrikasından aldıgım tuz ruhu testi yaptıgım kumdur bu.

Akvaryum Bakımı:
Daha dip çekimi yapmadım yapmayacagımda nedeni zeminde tortu oluşmasını istiyorum bitkilere gübre olarak kullanıla bilir.

Kullanılan Yemler:
Kullandığım yemler  akvaryumcudan aldıgım dip yemi, ezilen yemlerden birde yaprak yemlerden isimlerini tam bilmediğim için belirtemiyorum.

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:
Hiç bir şey eklemiyorum.

---İLK KURULUM---



Zemine Elyah serildi cam cizilmesin diye. Üzerine dere kumu daha sonrasında tekrar elyaf eklendi ve bitki torfunu serdim.






Torfun serilmiş hali altta



Torfun serilmiş hali. Torfu hemen eklememiştim 5 gün kadar su içerisinde beklettim suyun rengini bozmasın diye ama bes gün boyunca düzenli aralıklarla bulundugu kovadan su değişimi yaptugum halde yine de sarı renk verdi kovada ama kullandım yinede.



Torf üzerine tekrar elyaf kapladım ki su yüzeyine cıkmasını engellerim diye.



Ve üzerine sinekli koymustum forumlarda farklı farklı okuyunca karıştı biraz sonradan sineklik telide kaldırdım direk elyaf üzerine kumu serdim.



Ve dekoratif olarak kayaları ekledim.



Daha sonra bitkilendirme konusunda araştırmalarım oldu ilk kurdugum bitkili akvaryum oldugu icin
forumdan bitkilerle ilgilenenlerden yardım istedim Zafer Bey iden
Satılan Canlı: Taban saran Glosso Bitkisi
Adet Fiyatı:  40 kök

Satılan Canlı:  Aromatica Bitkisi
Adet Fiyatı: 4 Dal

Satılan Canlı:  Kırmızı Rotala Bitkisi
Adet Fiyatı: 40 Dal
bu bitkileri aldım ve akvaryuma diktim o sıralar florasanlarımda olmadıgı icin bitkiler boyunlarını büktüler tabiki.



Ve Gambussia dedigimiz balıklar vardı onlardan alıp akvaryuma ekledim biraz akvaryumda ortam oluşssun diye.



Glossolar ve Gambussialar





İkinci iş olarak aydınlatmayı çözmem gerekiyordu hemen ölçümlere başladım Öğretmen Ali Bey le irtibata geçtim sağolsun yardımcı oldu hangi florasanları almam gerektigini bana belirtti. Dilersem Bursa dan gönderebilecegini söyledi telefondada görüşmelerimiz oldu bu konuda yardımcı oldu bayağı. Benim en kısa sürede florasanları almam gerektigi icin hemen Ankaraya gittim ve Ak Elektrikten 79 lira vererek 2 balast 40 lira kablo ve 4 florasan aldım tamamı 79 lira etti onları aldım ve geldim o gun Anafartalarda mavi renkte lepistesler vardı metal king di almamıştım keşke alsaydım diyorum şimdi.


barisnet2010-06-23 10:54:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 10:56
Ölçüleri aldık ve ona görede 60 cm florasanları getirmistim eve. Bu sırada kendi DIY CO2 sistemimi hazırladım :D malzemeleride ekledim. Çok güzel CO2 veriyordu ama bitti o da.



---İKİNCİ KURULUM---
Birinci kurulumda bitkileri ekerken kökleri ekyaftan dolayı tam derine yerleştiremiyordum bu yüzden tekrar bozmaya karar verdim ve ırmak kenarında milli kum dediğim kum ile zemini yapacaktım. Irmak kenarından topladıgım ıkı kovar milli kum.









barisnet2010-06-23 11:08:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 11:10
Bitki kökleri elyaftan içeriye geçebiliyor mu yoksa sudan mı alıyor bitkiler gerekli mineralleri. Bu konuda biraz bilgisizim bende yapmak istiyorum bu tip bir sistem. Yardımcı olabilirmisiniz?

Ve akvaryumunuz bir kaç aya mükemmel bir hal alacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 11:20
Normalde geçmesi lazım ama ben katmanın kalınlıgı az oldugu icin bitkileri ekerken zorluk yaşıyordum birazda bitki torfunun su bitkilerinin köklerini yaktığı düşünceside kafamda soru işareti oluşturdu bende o soru işaretini yok etmek için sil baştan yaptım.
Evet şimdi Orhan Altınkaya' ya (@kayiboyu1) buradan teşekkür etmek istiyorum o da sağolsun Tunceliden bitki gönderdi ikiletmedi beni böyle insanlar olduğu sürece hobi yürür.Hediye su mercimegi dağıtıyordu bende talep ettim gül ve zeytinde göndermiş sagolsun zeytinler 10 numara oldular florasana yaklasıyorlar gözle görülür derecede. Sırasıyla yapılanları ekliyorum hangi aşamalardan geçmişsem. Bitkiler geldiler ama ben ekmemiştim yeniden kurulum yapacagım için.










Orhan Altınkaya dan gelenleri 2 3 gün suda beklettim akvaryum kurulumu için hazırlıkları tamamlamam gerekiyordu çünkü. Akvaryumu boşaltırken ki görüntüye bakın ne kadar bulanık bir su halinde torfun etkisi suya karıstığındaki hali ben kaldırırken bu hali aldı iğrençte kokuyordu iyiki kaldırmısım dedim sonradan.


Ve Florasnaların yerlesimi bu kısımda biraz kucuk geldigi icin ben kapagın o kulaklarını kestım ve 86.5 cm uzunlugunda 11 cm genislikte cam kestirdim florasanların altına.


Kartonlardan parça kestim diger kısımları yüksek yapacagım için orası benim için sınır olmuş oldu bir yerde.






Ve kaya parçalarını eklemeye başladım.






barisnet2010-06-23 11:32:16

Daha sonra Murat Öztürk'den gelen saz ve köklü tütünleri ekledim ve Ali Öğretmenden gelen Gül,Subulata,Hemiatus Micra,Tilki Kuyrugu, Eloda,Hygropila Rosenerving bitkilerini ekledim sagolsun o da fazlasıyla gönderdi










Ve Bitki kurulumunu tamamladım Tunceliden,Antalyaya, Antalyadan, Bursaya bana destek ve gerek ücretli gerek ücretsiz bitki gönderimi yapan akvaristlere sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum sagolsunlar. Dün itibariyle 10 tane neon getirdim yolda 3 öldü 7 tane kaldı. Safkan lepistes aradım zor bulurum bu gidişle diyerek florasan almaya gittigimde gördügüm lepistesleri almaya gittim onlar kalmamıs bende elim boş dönmek istemedim ve king cobra diye tabir edilenlerden 20 tane aldım fire vermedim şimdilik zaten 3 tane albino çöpçü 3 tane komando çöpçü ve iki tanede moli vardı akvaryumda. Sizlerin önerilerinizde benim için önemli tek sorunum bitkilerin yaprak hizalarından kök salmaları ne yapmam gerekir bilmiyorum. Ulus Anafartalardan alış veriş yapmayacaktım ama mecburen oraya gitmem gerekti çünkü başka yerde yoktu balık. Bir dükkana girdim lepistes var mı diye sordum evet var dedi baktım ne tür bunlar dedim biliyorsunuz ki farklı farklı yapıları mevcut bunların. Lepistes işte dedi dedim 50 çeşit varyetesi var adamın cevabı beni sok etti."Bunlar o elli çeşitten birisi" almadım oradan da bu dengesiz cevap karşılığında. Yozgatta ikamet eden varsa yardımcıda olurum her konuda. Aldığım florasanlar sylvnia gralux, slyvnıa aquastrar ve phılıps tld65 ti yanlış hatırlamıyorsam ama Ankarada Ak Elektrigie uğrarsanız orada size yardımcı olurlar. Herkese hobili günler ;)










Fotolardaki balıklar king cobra diye aldım ama yorumlarınızıda bekliyorum?









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 12:01
Ulus malesef hep öyle, bir kere alışveriş yaptım ve kazık yedim bir dahada büyük konuşmayım fakat yapmam. Keçiören'de güzel lepistesleri bulunan bir abi vardı. Ondan alabilirdiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 16:30
Emeğinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Öğretmen AliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2009
İl: Bursa
Mesaj: 1210
Öğretmen AliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 17:10
Emeğine sağlık gerçekten güzel olmuş...daha öncede konuştuğumuz gibi florasanın boyunun kısa olmasından dolayı sağ ve sol köşelerde karanlık bölgeler oluşmuş.Bu bölgelere az ışık isteyen bitkiler koymanız gerekiyor.Ama şu an oralarda cobamba,tilki kuyruğu duruyor..bunlar az ışıkta yaşayabilselerde forumları hızla bozulacaktır.Şu an içinde özellikle rotala redlerde yeni çıkan yapraklarda kırmızıdan yeşile dönme varki buda   ışığın yetersiz olduğunun göstergesidir.Bu karanlık bölgelere anabias,cripto green,moss gibi bitkiler daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. Öğretmen Ali2010-06-23 17:17:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 17:18
Merhabalar, emeğinizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Bence ırmak kenarından aldığınız mili kullanmanız yanlış bir seçim olmuş çünkü mil çok ince olduğu için bitki köklerinin mil içerisinde rahat bir şekilde ilerlemesi ve beslenmesi çok zor (daha önce denemem olmuştu). İkincisi elyaf yerine sineklik kullanın derim, bitkili akvaryumların vazgeçilmezi sinekliktir, elyaf gibi çok küçük gözenekler yerine biraz daha geniş gözenekler vardır, bitki kökleri rahatlıkla aşağı inebilirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 19:08
Tavsiyelerinizi değerlendireceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ersin HocaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 35
Ersin HocaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 19:47

Tebrikler ... Güzel görünüyor ama bitkiler büyüdükçe çok daha güzel olacaklar ve akvaryumu kapladıkça keyfiniz daha da artacaktır...

Bence de midye kırığı kum da bitkiler için çok ideal ben bütün tanklarımda kullanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 20:51
Barış , iyi bir başlangıç yapmışsın , Tebrikler.
Forumu didiklediğinde , balıklarda ve bitki seçiminde daha dikkatli olacağını düşünüyorum.
askere gidene kadar kendi haline bırak , fazla özenme çünkü evdekiler senin baktığın gibi bakamayacak , askerden gelince üzerine düşersin.
Hemşerim, şimdiden hayırlı tezkereler.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 23:25
Sizlerden böyle olumlu olumsuz eleştirileri, önerileri gördükçe hemen uygulamak istiyorum ama biraz zaman geçsin yinede. Bitkiler gelişsin bende hobici arkadaşlara bitkili kurmak isteyenlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacagım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2010 16:32
Tebrik ederim güzel çalışma olmuş. Balıklar süper duruyor.  Işık bana biraz yetersiz gibi geldi, bitkilerin çabuk boy atması, yaprak küçüklüğü ve yaprak seyrekliği ışığın yetersizliğine işarettir. Artık geri kalan kısmını tezkereni alınca yaparsın. Yine elimizden geleni yaparız. Hayırlısıyla tezkereni al gel kardeşim. Allah yardımcın olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2010 22:03
Teşekkür ederim sizlerede akvaryum kapağını değiştirmem gerekecek ışıklar yetersiz geliyor bende farkındayım aslında olayın. Kapak yaptırmam gerekiyor ama şimdi sırası değil aslında tezkeremizi alıp gelelim işimizi elimize alalım farklı farklı projelerim olacak kısmet olursa. Şimdi başka bir sorunum var aslında su çok bulanıklaşıyor dış filtre kullanıyorum Dolphin C-1000 modeli sürekli açık ama su bulanık halde ve her geçen gün bulanıklaşıyor iç filitre kullanmıyorum ondan mı acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir