Aydın'dan Bitkili Akvaryum


Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2013 14:42
Sürekli fosfat fazlası verdiğim için kullanmıyorum zaten. Bu kurulumda bir defa dozladım onda da sorun yaşamadım. Eğer fosfatı düzenli kullanmaya başlayacak olursam potasyum fosfat temin edeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ASLANÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 586
ASLANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2013 15:50
Orta kısımda parvula çok iyi olur bana göre :) Güzel olmuş diffizördeki iç filtreden çıkan L boruda güzel düşünülmüş böylelikle yan yana olurlar görüntü kirliliği olmaz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanoksakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 381
okanoksakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2013 20:34
[QUOTE=Acil Stop]Hakan bey başarılı sonuçlar alacağınızı umuyorum. Bitkilerin gübre eklenmeden önceki fotoları ve gübre eklendikten sonraki fotolarını hafta hafta çekerseniz aradaki farkı daha net bir şekilde görebilirsiniz. Başarılı sonuçlar alırsanız ben de hedayse markalı misket gübreleri denemek isterim. 

Okan bey aslında Mono Potasyum Fosfat ve türevi bir fosfat gübresi bulmak ümidi ile ziraatçileri dolaşıyordum. Ancak bir türlü bulamadım. Sağ olsun bir ziraatçi arkadaş epey ilgilendi. Tek tek gübreleri inceledik sonra elinde olan mono amonyum fosfat gübresinden deneme amaçlı 18 gram verdi. Foruma konu açtıktan ve bir süre araştırma yaptıktan sonra bu gübrenin de akvaryumda kullanılabileceği kanaatine vardım.

İlk denemem melek ve neon tetra gibi hassas türlerin olduğu bir akvaryumda olmuştu. Öyle çok iyi bir filitrasyon da yoktu. Deneme başarılı sonuçlandı. Balıklarda herhangi bir rahatsızlık gözlemlemedim.

Daha sonraki kurulumlarda hep fosfat fazlam olduğu için geçen haftaya kadar kullanmamıştım. Geçen hafta 0.5 ppm fosfat dozladım. Aynı zamanda akvaryuma 0.1 ppm amonyum dozlamış oldum. Filitrasyonum da iyi olduğundan balıklarda herhangi bir rahatsızlık ya da bir yosun problemi yaşamadım.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta amonyumun zehirleyici düzeye çıkmaması için çok yüksek dozda uygulanmaması, ph seviyesinin düşük olması ve filitrasyonun iyi olmasıdır. Bunlara dikkat ettikten sonra amonyuma karşı çok hassas türler beslenmiyorsa herhangi bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum.
[/QUOTE]
Ergün Bey,
 
Ben de böyle bir cevap yazacağınızı tahmin ettim.
Yerine göre üre ürik asit de dönüşümlere uğrayacağından dolaylı şekilde gübre olarak ta kullanılıyor akvaryumlarda... Ama bunu gerçekten büyük düzeyde üstadlar yapıyor.
Fosfat bileşeni zaten fosfat olarak giderken, Amonyum da sanırım, Nitrit sonra da nitrat a çevrilerek dolaylı nitrat bileşeni olarak kullandınız.
Bunu ben olsaydım söyle hesabını yapardım.
Balık atıkları zaten amonyak amonyum ile nitrite sonra nitrat a çevriliyor. Siz ortama amonyum üreten fazladan canlı-balık sokmadınız ve bu vazieyi yapan amonyum ilave ettiniz.
Üstadlar da acaba böyle hesaplar yapıyorlar?  :)
 
Bu durumda siz sorunun çözümü ile değil, Sorunun çözümünün çözümüyle sorunu çözmüş oluyorsunuz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2013 09:59
Okan bey hikayeyi kabaca anlatmıştım. Bilgilendirme açısından kendi kurduğum neden - sonuç ilişkisini anlatayım. 

Gübreyi aldıktan sonra ilk olarak amonyum miktarı ve fosfat miktarını hesap ederek amonyumun akvaryuma eklenebilecek düzeyin üzerinde olup olmadığını araştırmaya başladım. Forum üyelerimizden fatihsahin'in de yardımı ile excell'de ppm hesaplama tablosu hazırladım. Bakınız bu konu.

Buradan hesap ile akvaryuma 0.5 ppm fosfat ekleyince aynı zamanda 0.1 ppm amonyum eklemek zorunda kaldığımı gördüm.

İnternetten balıklar için zararlı amonyum miktarını araştırdım. Kesin bir sonuç bulamadım ama olması gereken seviyenin 0.10 - 0.50 mg arası olduğu yazıyordu.

Balıklar bilindiği üzere solungaçlarından amonyak salgılıyorlar, ayrıca balık dışkılarından da (amonyak olması muhtemel) zararlı bileşikler salınıyor. Yani balıklar olduğu sürece doğal dögünün bir sonucu olarak zaten ortamda amonyak ve amonyum bulunuyor.

Buradaki sorun yüksek ph altında baskın olan amonyak balıklar için çok zararlı iken düşük ph altında baskın olan amonyum balıklar için biraz daha az zararlıdır. Bu nedenle akvaryuma amonyum dozlarken düşük ph altında olmak önemlidir. Yoksa akvaryuma eklediğimiz amonyum amonyağa dönüşerek balıkları daha çok rahatsız edebilir.

Filitrasyon iyi ise, organik yük çok yüksek değil ise ve ph düşük ise zaten azot döngüsü gereği amonyum filitrasyon bakterileri tarafından ilk önce nitrite daha sonra da nitrata çevriliyor. Aynı zamanda bitkiler de bunları bir miktar kullanıyor. Bu nedenle fosfat gübresi ile birlikte eklenen düşük miktardaki amonyum tolere ediliyor.

Tüm bunları göz önüne alarak teorik olarak kontrollü şekilde akvaryumda uygulanmasının zararlı sonuçlar doğurmayacağını düşündüm. Tek sorun o dönemdeki akvaryumda filitrasyonun çok iyi olmayışı idi. Bu nedenle melek balığı ve neon tetra akvaryumumda yarım doz uyguladım ve sonuç olarak canlılarda herhangi bir anormallik olmadığını gözlemledim.

Yosun sorunundan bahsetmemin nedeni ise tanka direk amonyum dozlamama rağmen amonyak-amonyum fazlalığından oluşan staghorn algi kendini göstermedi. Oysa tabanı şöyle bir kurcalayınca camlarda staghorn algi oluşumunu görmek mümkün olabiliyor.

Yine de bu yöntemi herkese (özellikle de acemi hobicilere) güvenle tavsiye etmem. Mümkün mertebe potasyum fosfat ile gübre hazırlamaya devam etmeleri can sıkıcı sorunlar ile karşılaşma olasılıklarını azaltır.


Sabri kardeşim eğer cae'ler parvulaları sökmekten bıkarlarsa orta alana doğru parvulalar yayılacak. Yok eğer bıkmazlarsa minik bir zıpkın yapıp ikisini de avlayacağım  İç filtrenin kendi borusu vardı ama bu boyda iç filtre biraz yetersiz kalıyor eğer vortex difüzör yapmayı düşünürsen daha güçlü bir iç filtre ve krema pompası ile yapabilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2013 23:38
Uzun bir aradan sonra yeni fotoları ekliyorum. Bu dönem içinde hindistan cevizi torfu kullanarak suyu yumuşatmaya çalıştım. Hakan Bey'den(hedayse)  gelen misket gübreleri ekledim ve potasyum gübresini değiştirdim sonuç olarak 1 hafta gibi bir sürede bitkilerde ki gelişim gözle görülür şekilde arttı. Su sert ve misket gübreler yok iken erimekte olan bitkiler şimdi sürgün atarak uzamaya başladı. İnşallah gelişim böyle devam eder.

Güncel fotolar.






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2013 23:59
Ergün Bey nihayet yeni fotoğraflar geldi, tankın durumunu iyi gördüm ve gelişmelerin güzel gittiğine sizin adınıza çok sevindim. Potasyum ile birlikte nitrat gübrelemenize buna bağlı olarak fosfat gübrelemesine çok dikkat edin. Tankınızda bitki yoğunluğu arttığı için elinizin ayarını iyi yapın ki oranı iyi tutturun. Özellikle stargrasdlar tam bir nitrat canavarı buna emin olabilirsiniz, eğer haftalık %50 su değişimi yapıyorsanız toplamda 30-35 ppm seviyelerinde nitrat vermeniz bile gerekebilir. Kendim tankımda bolca rotala, hemianthus, stargrass ve gül olduğundan 40 ppm 'e yakın toplamda nitrat veriyorum buna ilaveten 50 ppm civarında potasyum ile 5ppm civarında fosfat ve tabiki seachem trace 15ml ve de 2ml demir veriyorum. Co2 li sistemler söz konusu ise oluk oluk NPK ve mikro element demek oluyor tabi türe göre değişkenlik göstereceği kesin. İleriki tasarımımda hızlı tür bitkilerden tankımda pek düşünmüyorum gübre yapmaya yetişemez oldum  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2013 08:21
Hakan bey haklısınız akvaryuma nitrat ve potasyumu adeta boca ediyorum. Fakat 2 güne tüm elementler sıfırlanıyor. Camlarda yeşil nokta yosununu görünce fosfat gübrelemesine de başladım. Bakalım sonuç nasıl olacak. Sizden gelen killi misket gübreler inanılmaz işe yarıyor. Bitkilerin dibine yerleştirdikten 2-3 gün sonra bitkilerin taze filizler çıkardığını gözlemledim. Bu gübreyi seri üretmeye karar verirseniz eminim ki bir çok hobici için vazgeçilmez olacaktır.

Siz haftada 50 ppm potasyum gübresi ekliyorsanız sanırım benim de potasyum oranını daha da artırmam gerekecek. Haftalık 30 ppm + nitrat tan gelen potasyum ile idare ediyorlar. Tunç beyin mikro element gübrelerine ilave olarak her hafta 2-3 ml çiçek coşturan sarı kullanıyorum. Seachem gübreye oranla ortalama 10 kat fazla mikro element ihtiva ediyor. Herhangi bir yosun problemi de yaşamadım. İşler rayına oturuyor gibi gözüküyor. Uzak çekimlerde taban boş gibi gözükse de Marsilea hirsutalar yayılmaya başladı sadece parvulalar yayılamıyor onun da nedeni her gün bitkileri kökleyen cae. Bir tanesi öldü fakat diğerini yakalayamadım.

Bu arada yeni tasarımınızı forumda konu olarak açmadınız konunuzu merakla bekliyorum. 
Acil Stop2013-08-15 08:26:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2013 12:27
Birisi sae mi dedi  İllallah aman, benimde başım dertte parvulayı onlarla yetiştirmek çok güç sadece o değil bende aubertilere de rahat vermediler. Tankı bozacak olur isem ki ileriki günlerde bozacağım, o zaman küçük tanka nakil olacaklar ve bende rahat edeceğim.
 
Potasyuma dikkat edin malum nitratın azalmasına neden olacak bununla bağlantılı olarak fosfatta gider. Camlardaki yeşil spot çoğalıyor ise, nitratta artmış olabilir.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2013 21:55
Hakan bey sae'leri çıkarmanız en hayırlısı olur parvula olan akvaryumda hiçbir vantuz ağızlı canlının olmaması gerekiyor. Çok kolay şekilde kökünden söktükleri için bitkiler bir türlü yayılmaya başlayamıyor.

Fosfat gübresi eklemeye başladım bitkilerin büyüme hızı fena değil fakat fosfat gübresi ekledikten sonra yeşil nokta yosunları camlarda hızla çoğaldı. Acaba diyorum akvaryumdaki demir mi fosfat'ı bozuyor? Pazar akşamı 1 ppm fosfat eklemesi yaptım bugün camlarda hatrı sayılır miktarda yeşil nokta yosunu oluştu.

Yeni resimler şu şekilde.











Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2013 09:07
Nitrat ne durumda, acaba orantıyı mı kuramadınız. 1/10 orantısı var biliyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2013 09:16
Nitrat - fosfat oranı 1/10 ile 1/16 arasında olması gerekiyor diye nitratı 10 ile 20 ppm arasında tutuyorum balıklara da bol bol yem atıyorum ki fosfat artsın diye. Sizin de şüphelendiğiniz gibi nitrat yüksek olabilir diye dün sadece 0.5 ppm fosfat ekledim bakalım sonuç nasıl olacak. Test kiti olmadığından artık deneye deneye doğru oranları tutturmaya çalışacağım.

Başka önerileriniz olursa onları da uygulamaya çalışırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2013 22:21
Düzenli gübreleme ve Hakan beyin misket gübreleri sayesinde bitkilerdeki gelişim tatmin edici düzeyde. Defalarca budama yapıldı ve eşe dosta dağıtıldı. Bu arada fosfat oranını oldukça artırmama rağmen ön camda oluşan yeşil nokta yosunları yok olmadı. Hatta tek tük sakal yosunları oluştu fosfatı tekrar kıstım. Yeşil nokta yosunları nitrat eksikliğinden oluşuyor sanırım. Camdakileri iyice silerek çıkardıktan sonra fosfatı azaltıp nitratı artırmayı deneyeceğim.

Foto çekerken ışık parlama yaptı kusura bakmayın.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2013 23:56
Ergün Bey son gübreleme denemelerimde nitrat fosfat oranını 1/10 değilde 1/6 yani 6 ppm nitrata karşılık 1 ppm fosfat vererek ilerliyorum. Muhtemelen ki eminim artık nitrata çok yüklenince fosfat eksikliği anında baş gösteriyor ve kendini belli ediyor. Camlardaki yeşil noktalar sadece fosfat eksikliğine dayandırılamamalı nitratın da oranının yüksekliğine bağlanmalı.
Tankın durumu iyi görünüyor lakin h.micralar önde çok sırıtmış arkası boş kalmış sanki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2013 08:50
Nitratı azaltıp fosfatı artırmayı deneyince sakal yosunları tek tük gözükmeye başladı. Asıl sıkıntının demir eksikliği olabileceğini düşünüyorum. Bir hafta nitratı azaltayım bir hafta demiri artırayım bakalım bir fark yaşanacak mı.

Öndeki micralar cama dayalı olduğu için belli olmuyor ama arkasında Hydrocotyle Verticillata ve damarlı zeytin var. Micralar akvaryumu istila etmeye kalkınca avuç avuç köklüyordum ama bayramdan sonra Bora hocama bitki göndereceğim için bir iki haftadır ellemiyorum. Ön taraftaki micraların çoğunu bayramdan sonra toplu olarak kökleyeceğim.

Görülmeyen arka planda Hydrocotyle Verticillata ile micralar arasında inanılmaz bir rekabet yaşanıyor. Yüksek ışık istediği söylenen Hydrocotyle Verticillata korkusuzca micraların yoğun oluduğu bölgeye daldı ve micraların arasından yaprak çıkararak alan kapma savaşı veriyor.
Acil Stop2013-10-10 08:50:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir