Aydınlatmayla ilgili bir soru


govel3Çevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 120
govel3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 18:17
Bugün yolda giderken aklıma bir soru takıldı. Acaba yüksek wattlı bir aydınlatmayla az bir süre yapılan ışıklandırma mı yoksa düşük veya normal wattlı bir aydınlatmayla uzun süreli bir ışıklandırma daha verimli olacaktır?
Esas soru bu. Akvaryumumla ilgili ciddi kararlar almaya başladım. Çünkü beni tatmin etmiyor. Aslında nedenlerini biliyorum ama maddi durum beni çok zorluyor. C02 sistemi kurmak istiyorum ama... Bu hoşnutsuzluğumla aydınlatma sistemime ek yapmayı düşünmeye başladım. Aslında yeterli ama arttırsam etkisi olur muhakkak. İşte bunları düşünürken bu soru aklıma geldi.
Örnek vereyim:
Akvaryum: 50*50*50
Olması Gereken Aydınlatma Değerleri: (Syn. Yiğit SEMERCİ'nin aydınlatma formülüne göre hesaplanmıştır.)
  * Düşük: 50W
  * Normal: 65W
  * Yüksek: 89W
Buna göre sizce 65W'la 10 saat düzenli yapılan bir aydınlatma mı yoksa 130W'la 5 saat düzenli yapılan bir aydınlatma mı daha verimlidir? Yoksa sonuçları aynı mıdır? Farklıysa ne gibi sonuçlar ortaya çıkar? Tecrübe etmiş veya fikri olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Sorum saçmaysa kusura bakmayın. Saygılar... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 23:58
Bilinen birşey varki bitiler daha çok belli dalga boylarında daha iyi fotosentez yapıyorlar.Kullanacağınız florasanında kelvin değerleri ve harcadığı gücün ne kadarını hangi dalga boyunda ışık ürettiğine de bağlı.Özellikle Kırımızı ve Mavi-Mor tayfta ışık üretiyorsa ışık şiddeti az da olsa olur düşüncesindeyim.

Işık şiddeti birim zamanda yüzeye düşen foton sayısı,fotonların niteliği değil, dolayısıyla yüksek watt harcamak bazen iyi sonuç vermeye bilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sezer ÇınaroğluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2007
İl: Izmir
Mesaj: 732
Sezer ÇınaroğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2009 22:08
Fotosentezin işlevi fiziksel bir olay olduğu için fazla ışık daha çok fotosentez yaptıracaktır. Ancak gereğinden fazlası kullanılamayacağından dolayı verim düşer onun yerine uzun ve idare eden aydınlatmayı tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir