Aynı Akvaryumda 2 Farklı Moss


EsselamuAleykumÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2016
İl: Ankara
Mesaj: 30
EsselamuAleykumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2016 14:07
Arkadaşlar hepinize merhaba.
Akvaryuma zemin bitkisi olarak Fissidens Fontanus isimli moss'u ekeceğim ( plastik sineklik yöntemiyle )
Daha sonra sadece ağaç kökünün dalları üzerine (ağaç yaprak görüntüsü vermesi için) Christmas Moss saracağım misina yardımıyla.
Bu konuda 3 adet sorum olacak siz değerli arkadaşlara;

1- Ağaç dalındaki Christmas Moss u budama esnasında, dibe düşen Christmas Moss parçaları zemindeki Fissidens Fontanus isimli moss un arasında yetişmeye başlarmı? Bu durumun olmasını istemiyorum. iki moss türünün birbiri içinde yetişme ihtimali var mı?
2- Zemine ekeceğim Fissidens Fontanus moss u Plastik sineklik telinin arasına yayarak döşeyeceğim.Bir zaman sonra plastik telin su içerisinde bir zararı olur mu? ( Jawa tellerinin bir müddet sonra paslanma yapacağını düşündüğüm için plastik sinekliğin daha mantıklı geldiği kanısındayım )
3- Ağaç görseli olarak kullanmayı düşündüğüm canlı kökü (dallı - budaklı) nereden temin edebilirim?

Şimdiden konuyla alakadar olan her arkadaşa teşekkürlerimi sunuyorum.
[EDIT]EsselamuAleykum,2016-02-22 14:08:11[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2786
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2016 14:16
Mossları budarken aynı zamanda toplamanız lazım. Biliyorsunuz ki dikilmiş olmasına gerek yok, herhangi yere tutunan moss orada uzamaya devam eder. Yani bu durumda budarken aynı zamanda kepçe ve ya benzeri temizlik ürünleriyle temizlemenizde fayda var.

Plastik kullanmaktansa paslanmaz teller var. Şu an ilanlarda da satan arkadaşlar var. İstediğiniz boyutta temiz edebilirsiniz. Ayrıca sineklik olduğundan mossların çıkış süresi daha uzun olacaktır. Teller bu konuda daha profesyonel[:iyi:]

Daha önce tecrübe etmedim ama okuyarak tecrübe ettiğim kadarıyla Fissidens türü moss oldukça ağır gelişim göstermekte. Profesyonel destekli tanklarda bile diğer mosslara oranla düşük hızda büyümekte. Bu konu sizi ileriye dönük olarak bunaltabilir. Sırf moss'un istediğini boyuta gelmesi bile bir kaç ayı bulabilir.

Ağaç görseli ise biraz şans işi. Yakındaki petshoplar ile konuşun ne zaman kök getireceklermiş. Zaman zaman aralarından çıkabiliyor. Ya da siz kendiniz doğadan topladığınız kökleri yapıştırıp kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsselamuAleykumÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2016
İl: Ankara
Mesaj: 30
EsselamuAleykumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2016 14:32
Hocam ilginiz için öncelikle teşekkürlerimi sunarım.
Anladığım kadarıyla ilk sorunun cevabı, eğer diğer moss un bir parçası dahi diğer moss türünün arasına düşerse orada yetişmeye başlayabilir..O halde ağaç dalına saracağım moss türü de Fissidens, yani zemindekiyle aynı olacak..Başka çarem yok anladığım kadarıyla..

Diğer ayrtıntıya gelirsek budanan moss parçalarının su yüzeyine çıkacağını düşünüyordum açıkcası..Eğer direkt olarak tekrar zemine düşeceklerse dediğiniz gibi aynı zamanda kepçe ile toplamak gerekir..Bu konuda aklıma gelen diğer ayrıntı ise, budama esnasında aynı zamanda toplama işlemini YAPMAZ isek, zemine düşen moss parçalarının dip temizliği esnasında pompanın ucuna gelip gelmeyeceği! Yani dip pompası o kesilen parçaları çekebilir mi acaba...?

Diğer sorunun cevabında paslanmayan teller olduğunu iletmişsiniz. Paslanmama durumu varsa gayet tabi olabilir.Lakin yabancı videolarda izlediklerimin büyük çoğunluğunda plastik sineklik teli gibi, ara boşlukları daha kısa olan malzemeler kullandıklarını gördüm.Psikolojik midir bilmem ama, sanki ara boşlukları daha kısa olursa daha sık bir moss zemin olacağı kanaatindeyim.. Dediğim gibi psikolojik bir düşünce de olabilir :) Bir de şöyle bir durum daha söz konusu; mossları ekeceğim alan biraz virajlı.Genişten dara doğru uzayan kısımlar mevcut.Dolayısıyla plastik teli mossun uygulanacağı alana tam olarak kesebilirim.Ancak paslanmaz tele istenilen eğimi vermek daha zahmetli olur kanaatindeyim !

Fissidens türü moss hakkında az çok bilgi edindim.Buyurduğunuz gibi diğer mosslara nazaran daha uzun sürede gelişim gösterdiklerini öğrenmiştim.Bu süre zarfı 2 veya 3 ay olması açısından herhangi bir sıkıntı olmayacaktır, sabreden derviş muradına ermiş modunda bekleyeceğim :) Açıkcası 15 e yakın moss türünü 1 haftadır araştırıyorum ve tabiki öncelik olarak görselliğe göre karar verdiğim için Fissidens moss u oldukça beğendim..

Ağaç kökü için dediğiniz gibi yapacağım o halde.Kendi bulduğum bir dalı da koymayı düşündüm ama hangi ağaç kökünün su içerisindeki şartlara uyum sağlayıp sağlamayacağını açıkcası bilmiyorum :)

Görüş ve düşünceleriniz benim için çok değerlidir.Fikirlerinizi esirgemezseniz çok minnettar kalırım.
[EDIT]EsselamuAleykum,2016-02-22 14:44:07[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]144185,MurathanM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir