Azot Dongusunde Problem


SeaborneÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2018
Mesaj: 4
SeaborneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2018 23:11
Merhabalar,
Moli yavrularimla ilgili sorunu asagidaki linkte paylasmistim.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5486343[/URL]

Bu postumun uzerinden 1 ay gecti. Bu surecte 7 - 8 kiraz karidesimiz daha yavruladi. Akvaryum sakinlerinden kacabilen en az 25 - 30 tanesi yavas yavas buyuyordu. Ilk grup yavrulardan 3 - 4 tanesi neredeyse yetiskin boyutuna ulasmislardi. Yalniz gecen postu yazdigim gunlerde tek erkek kiraz karidesimi fitrede olu olarak buldum dolayisiyla sonrasinda yeni hamilelik olmadi.

Molilerin olumleri de araliklarla devam etti. Son moli yavrumuzu gecen hafta ayni belirtilerle kaybettik (Dibe cokme, hareketsizlik). Yine gecen hafta karides yavrularimiz da bir anda yokolmaya basladi. 3 - 4 gun icinde akvaryumda hic yavru kalmadi ve hatta yetiskinlerden de kaybetmeye basladik.

Bu surecte su testlerini siklastirdik ve farkettik ki [B]PH[/B] 6.6 dan 7.4lere cikmis.
Ayrica azot dongusunun tamamlandigi Mart ayindan itibaren ilk kez 0.25 - 0.50 araliginda [B]amonyak[/B] gormeye basladik. Gecen haftadan beri iki gunde bir su degisimi ile amonyagi kontrol altinda tutmaya calisiyoruz. Amonyak miktarini su degisimi ile 0.25in altina cekiyorum ama 2 - 3 gun ellemedigimde de cok yukselmiyor.
[B]Nitrit[/B] dongu tamamlandigindan beri hep 0 cikiyordu zaten ve hala 0.
Ancak ilginc bir sekilde [B]nitrat[/B] da 0. Normalde 0.20 - 0.40 araliginda seyrederdi.

Bu rakamlar sanki azot dongumun bir sebepten sifirlandigini isaret ediyor. Amonyagin gozden kacan bir moli olusunden kaynaklandigini bile kabul etsek, nitrat mikarinda boyle ani bir azalma olmamasi gerekirdi diye dusunuyorum. Cok su degistirdigim icin sifirlanmis olabilir mi?

Akvaryumumuz Juwel marka 110 litre iceriden filtreli.
Canli bitki mevcut.
Su degisimlerin cesmeden yapiyoruz ancak mutlaka primer ekliyoruz.
Filtreyi ayda bir akvaryum suyuyla fazla hirpalamadan temizliyoruz.
Haftalik su degisimleri duzenli yapiliyor (%30) ve zaman zaman dip de supuruyoruz. (ozellikle karides yavrularinin yokolmasindan sonra sik sik supurdum ki kalintilar varsa amonyagi arttirmasin)
PH'i dusurmek icin akvaryuma catappa yapragi ve kucuk kozalaklardan ekledik. Ise yaradi, yeniden 6li rakamlara indik. Bunun amonyagin zararli etkisini bir miktar azaltacagini umuyorum.

Simdilik moliler haric baliklarimizda bir sikinti olmadi.
Ancak karideslerimi hizla kaybediyorum.

Siz ne dersiniz? Bu durum neden olmus olabilir? Ne yapmak gerekir?
Azot dongusunun bu sekilde bir anda sifirlanmasi gorulen bir durum mu?





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasarcannnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2018
İl: Izmir
Mesaj: 625
yasarcannnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2018 23:34
Daha önce azot döngüsünde aksama ve çökme ile ilgili bir kaç yazı okumuştum hatırladıklrımı söyleyeyim belki yardımcı olur yüksek oranda su değişimi ve bununla birlikte yapılan filitre temizliği bakteri kültürünün azalmasına ve azot döngünsünde aksamaya neden olabilir yada su değişiminde kullandığınız su klordan tam arınmamış olabilir ve yararlı bakterileri öldürmüş olabilir yada suyunuza bilmediğiniz bir kimyasal karışmış olabilir dekordan yada su değişimiyle fazla besin nasıl her canlı için zararlıysa azot döngüsündeki bakteriler içinde geçerlidir bu sistemin kaldıramayacağından fazla amonyak ortaya çıktıysa buda bakteri döngüsüne zarar vermiş olabilir eğer dış filitre kullanıyorsanız amonyak tutucu maddeleri koyup azot döngüsü tekrar oturana yada oluşana kadar idare edebilsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeaborneÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2018
Mesaj: 4
SeaborneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2018 05:57
Dun gece farkettim ki bitkilerimizin bir kisminda ciddi bir yaprak dokulmesi ve curumesi soz konusu. (bitkiler mart ayindan beri akvaryumda ve saglikli olarak gelisiyorlardi) Bu durum amonyak artisini tetiklemis olabilir mi? Ya da tam tersi amonyak artisi yuzunden bitkiler curur mu?

Bugun sorunlu gordugum yaprak ve dallari temizledim ve dip cekimi yaparak su degistirecegim. Ancak acaba sorunlu bitkileri tamamen mi sokseydim diye de dusunmedim degil. Ne dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasarcannnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2018
İl: Izmir
Mesaj: 625
yasarcannnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2018 15:18
[QUOTE=Seaborne]Dun gece farkettim ki bitkilerimizin bir kisminda ciddi bir yaprak dokulmesi ve curumesi soz konusu. (bitkiler mart ayindan beri akvaryumda ve saglikli olarak gelisiyorlardi) Bu durum amonyak artisini tetiklemis olabilir mi? Ya da tam tersi amonyak artisi yuzunden bitkiler curur mu?

Bugun sorunlu gordugum yaprak ve dallari temizledim ve dip cekimi yaparak su degistirecegim. Ancak acaba sorunlu bitkileri tamamen mi sokseydim diye de dusunmedim degil. Ne dersiniz?
[/QUOTE]
Amonyak artışı bitki çürümesinden kaynaklanmış olabilir ben kendi akvaryumumdaki bitkileri maximum bir karış olarak tutuyorum sonra budama yapıyorum bitki ne kadar büyürse ihtiyacı okadar artıyo sudaki besin yada gübreleme yetmiye biliyor bu sebeple besinin yetmediği yapraklarda çürüme vs olabiliyor çürümede sudaki dengeyi bozabiliyor ya yeterli gübre vermeniz gerekiyor yada bitkilerin yeterli besin alması için kısa tutmanız gerekir bitki olan bir tankta balık ölümü yaşanacak kadar amonyak patlaması olamamsı gerekir büyük ihtimalle bitkiler için gerekli besin sağlanmamıştır diye tahmin ediyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan__Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 20
sinan__Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2018 22:58
Var olan döngünün bozulmasi icin zincirden bir halka çıkmıs olmali.Merak ettigim bir konu benimde basima gelmisdi.Benimde nitrtin bitmesinden dolayi bitkikerin buyumesi durmusdu.Ah vah ederken ne oldu bilmiyorum kendi kendine duzeldi.Sorunun icinde baglantili olarak bende bir soru sorayim.Oturmus bir tankda dongu bozuldugu zaman tekrar eski haline dondurmek icin bakteri kulturu kullanilirmi.Yada ilk kurulumda atiyorum x kadar amonyagi nitrite ceviren bakteri var ise bu sudaki amonyak cogalinca cogalir azalinca azalirmi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2018 23:44
Balık ölümü yada yaprak çürümesinden doğan amonyaktan zarar gelmez.
Azot döngüsündeki bakteriler 6,5 ph'tan sonra çok az çalışır, 6,00 ph'larda ise durma noktasına gelir. Bu durumda amonyak işlenmez.
Bilinçli olarak kurulan bir çok yüksek destekli bitkili tanklarda küçük ve az balık koyulmasının sebebi budur. Amonyak, yosunu tetikler, balıklar için ölümcül olduğu gibi fazlası bunları normal şartlarda işleyen bakteriler içinde ölümcüldür. Düşük ph'ta işlenmeyen amonyak sürekli artar ve zaten işlevi durma noktasına gelen bakterileride yok eder. Sizin durumunuz böyle demiyorum ama anlattıklarınıza göre durum bunu işaret ediyor.
Klorsuz ve ısısı eşitlenmiş suyunuz var ise ve özel değerlere ihtiyaç duymuyorsanız istediğiniz kadar su değiştirin sisteme zararı olmaz.

Beğenenler: [T]203414,yasarcannn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasarcannnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2018
İl: Izmir
Mesaj: 625
yasarcannnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2018 00:00
[QUOTE=sinan__]Var olan döngünün bozulmasi icin zincirden bir halka çıkmıs olmali.Merak ettigim bir konu benimde basima gelmisdi.Benimde nitrtin bitmesinden dolayi bitkikerin buyumesi durmusdu.Ah vah ederken ne oldu bilmiyorum kendi kendine duzeldi.Sorunun icinde baglantili olarak bende bir soru sorayim.Oturmus bir tankda dongu bozuldugu zaman tekrar eski haline dondurmek icin bakteri kulturu kullanilirmi.Yada ilk kurulumda atiyorum x kadar amonyagi nitrite ceviren bakteri var ise bu sudaki amonyak cogalinca cogalir azalinca azalirmi.[/QUOTE]
Bu konuda aman aman bir bilgiye sahip değilim sadece okuduğum yazılardan kalan bilgileri söylüyorum ama bir mantık yürütmek gerekirsek canlıların çoğalması ve ölmesi besin ve yaşam alanıyla doğru orantılıdır yeterli alan ve besin varsa hızla çoğalırlar ama besin ve yaşam alanı azalırsa yada azsa beslenemeyen calılar ortaya çıkar ve tahminimce ölürler ama çürümüş bitkiler yem artıklarının fazla olması gibi etmenlerden dolayı o anki bakteri kültürünün dönüştürebileceğinden fazla amonyok ürerse akvaryumda amonyak patlamasına sebep olabilir denkleme dökmek gerekirse tankınızda saniyede oluşan amonyak 40sa mevcut bakterileriniz saniyede 10 amonyak dönüştürüyorsa geri kalan 30 amonyak suda kalır bakteri kültürünüzün saniyede 40 amonyak dönüştürmesi için çoğalması gerekir buda zaman alır yada akvaryumunuzda fazlalık olan o 30 amonyağı oluşturan etmeni çıkarmanız gerekir bu fazla yemledir çürümüş bitkidir bir köşede balık ölmüştür felan diye düşünüyorum umarım yanlış yoktur[EDIT]yasarcannn,2018-05-14 00:05:35[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan__Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 20
sinan__Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2018 00:11
[QUOTE=yasarcannn]
Bu konuda aman aman bir bilgiye sahip değilim sadece okuduğum yazılardan kalan bilgileri söylüyorum ama bir mantık yürütmek gerekirsek canlıların çoğalması ve ölmesi besin ve yaşam alanıyla doğru orantılıdır yeterli alan ve besin varsa hızla çoğalırlar ama besin ve yaşam alanı azalırsa yada azsa beslenemeyen calılar ortaya çıkar ve tahminimce ölürler ama çürümüş bitkiler yem artıklarının fazla olması gibi etmenlerden dolayı o anki bakteri kültürünün dönüştürebileceğinden fazla amonyok ürerse akvaryumda amonyak patlamasına sebep olabilir denkleme dökmek gerekirse tankınızda saniyede oluşan amonyak 40sa mevcut bakterileriniz saniyede 10 amonyak dönüştürüyorsa geri kalan 30 amonyak suda kalır bakteri kültürünüzün saniyede 40 amonyak dönüştürmesi için çoğalması gerekir buda zaman alır yada akvaryumunuzda fazlalık olan o 30 amonyağı oluşturan etmeni çıkarmanız gerekir bu fazla yemledir çürümüş bitkidir bir köşede balık ölmüştür felan diye düşünüyorum umarım yanlış yoktur[/QUOTE]Sormak isteigim olayda bu zaten.Akvaryumda hazir bakteri var ve dongu isliyor.Ama su yada bu sebepden dolayi amonyak cogaldi.Varolan bakteriler bunu isleyebilmek icin cogaliyormu.Neticede ihtiyaclarindan fazla yiyecekleri ( amonyak) var.Yada ilk basta olusmus bir bakteri miktari artmazmi.Artasra bunu ne tetikler.Suda amonyak miktarinin artmasiyla bu bakteriler cogalip saha cok nitrit oluturdugunda nitrit bakterileride otomatik olarak artarmi.Bunlar olmuyorsa devamli asilamami yapmak gerekiyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasarcannnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2018
İl: Izmir
Mesaj: 625
yasarcannnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2018 00:14
[QUOTE=sinan__]Sormak isteigim olayda bu zaten.Akvaryumda hazir bakteri var ve dongu isliyor.Ama su yada bu sebepden dolayi amonyak cogaldi.Varolan bakteriler bunu isleyebilmek icin cogaliyormu.Neticede ihtiyaclarindan fazla yiyecekleri ( amonyak) var.Yada ilk basta olusmus bir bakteri miktari artmazmi.Artasra bunu ne tetikler.Suda amonyak miktarinin artmasiyla bu bakteriler cogalip saha cok nitrit oluturdugunda nitrit bakterileride otomatik olarak artarmi.Bunlar olmuyorsa devamli asilamami yapmak gerekiyor[/QUOTE]
Dediğim gibi yiyecek fazlaysa ve koşullar uygunsa canlılar her zaman çoğalır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SonerSariahmetogluÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 72
SonerSariahmetogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2018 15:48
Bence, bakteri kolonilerinin miktarını arttırmayı deneyin. Bakteri miktarı yeterli olmazsa, amonyumun parçalanması daha zor olabilir. Mümkünse dış filtre kullanmanızı tavsiye ederim. İçine bol miktarda lav kırığı ya da seramik halka benzeri malzemelerle, bakterilerin çoğalmasını sağlarsınız. Ayrıca geçici süre için zeolit de kullanıp, sudaki amonyumu absorbe etmesini sağlayabilirsiniz. Dış filtre kullanma şansınız yoksa, içine malzeme koyabileceğiniz ve hava motoruyla çalışan plastik köşe filtre de kullanabilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir