ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Seaborne
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
20 Şubat 2018 07:19
Son Ziyaret:
12 Mayıs 2018 08:23
Toplam Mesaj:
4 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Solmaz
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Solmaz

SON 4 MESAJI

Azot Dongusunde Problem
Dun gece farkettim ki bitkilerimizin bir kisminda ciddi bir yaprak dokulmesi ve curumesi soz konusu. (bitkiler mart ayindan beri akvaryumda ve saglikli olarak gelisiyorlardi) Bu durum amonyak artisini tetiklemis olabilir mi? Ya da tam tersi amonyak artisi yuzunden bitkiler curur mu?

Bugun sorunlu gordugum yaprak ve dallari temizledim ve dip cekimi yaparak su degistirecegim. Ancak acaba sorunlu bitkileri tamamen mi sokseydim diye de dusunmedim degil. Ne dersiniz?
Azot Dongusunde Problem
Merhabalar,
Moli yavrularimla ilgili sorunu asagidaki linkte paylasmistim.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5486343[/URL]

Bu postumun uzerinden 1 ay gecti. Bu surecte 7 - 8 kiraz karidesimiz daha yavruladi. Akvaryum sakinlerinden kacabilen en az 25 - 30 tanesi yavas yavas buyuyordu. Ilk grup yavrulardan 3 - 4 tanesi neredeyse yetiskin boyutuna ulasmislardi. Yalniz gecen postu yazdigim gunlerde tek erkek kiraz karidesimi fitrede olu olarak buldum dolayisiyla sonrasinda yeni hamilelik olmadi.

Molilerin olumleri de araliklarla devam etti. Son moli yavrumuzu gecen hafta ayni belirtilerle kaybettik (Dibe cokme, hareketsizlik). Yine gecen hafta karides yavrularimiz da bir anda yokolmaya basladi. 3 - 4 gun icinde akvaryumda hic yavru kalmadi ve hatta yetiskinlerden de kaybetmeye basladik.

Bu surecte su testlerini siklastirdik ve farkettik ki [B]PH[/B] 6.6 dan 7.4lere cikmis.
Ayrica azot dongusunun tamamlandigi Mart ayindan itibaren ilk kez 0.25 - 0.50 araliginda [B]amonyak[/B] gormeye basladik. Gecen haftadan beri iki gunde bir su degisimi ile amonyagi kontrol altinda tutmaya calisiyoruz. Amonyak miktarini su degisimi ile 0.25in altina cekiyorum ama 2 - 3 gun ellemedigimde de cok yukselmiyor.
[B]Nitrit[/B] dongu tamamlandigindan beri hep 0 cikiyordu zaten ve hala 0.
Ancak ilginc bir sekilde [B]nitrat[/B] da 0. Normalde 0.20 - 0.40 araliginda seyrederdi.

Bu rakamlar sanki azot dongumun bir sebepten sifirlandigini isaret ediyor. Amonyagin gozden kacan bir moli olusunden kaynaklandigini bile kabul etsek, nitrat mikarinda boyle ani bir azalma olmamasi gerekirdi diye dusunuyorum. Cok su degistirdigim icin sifirlanmis olabilir mi?

Akvaryumumuz Juwel marka 110 litre iceriden filtreli.
Canli bitki mevcut.
Su degisimlerin cesmeden yapiyoruz ancak mutlaka primer ekliyoruz.
Filtreyi ayda bir akvaryum suyuyla fazla hirpalamadan temizliyoruz.
Haftalik su degisimleri duzenli yapiliyor (%30) ve zaman zaman dip de supuruyoruz. (ozellikle karides yavrularinin yokolmasindan sonra sik sik supurdum ki kalintilar varsa amonyagi arttirmasin)
PH'i dusurmek icin akvaryuma catappa yapragi ve kucuk kozalaklardan ekledik. Ise yaradi, yeniden 6li rakamlara indik. Bunun amonyagin zararli etkisini bir miktar azaltacagini umuyorum.

Simdilik moliler haric baliklarimizda bir sikinti olmadi.
Ancak karideslerimi hizla kaybediyorum.

Siz ne dersiniz? Bu durum neden olmus olabilir? Ne yapmak gerekir?
Azot dongusunun bu sekilde bir anda sifirlanmasi gorulen bir durum mu?




Moli Yavrularim Olmeye Basladi. Neden Olabilir?
Merhabalar,

Akvaryum hobisine baslama hikayemizi asagidaki linkteki postumda paylasmistim.
https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5470288

110 litrelik Mart ayi basinda azot dongusu tamamlanmis bitkili akvaryumumuzun sakinleri su sekilde:

Forumdaki tavsiye uzerinde azot dengesini saglamada yardimci olmalari amaciyla yeni akvaryumun ilk sakinleri olarak
[B]2 tiger[/B]

Eski kucuk akvaryumumuzdan transferlerimiz;
6 neon tetra
2 kuhli loach - Turkcesini bilmiyorum ne yazik ki.
2 elma salyangozu
8 yetiskin kiraz karidesi ve tam sayisini bilmedigimiz miktarda yavru karides (2 karidesimiz gectigimiz hafta yavruladi ancak yavrularin ne kadari su an sag emin degilim, arada sirada bir kac tane goruyorum)
ve postumun konusu olan 7 yavru siyah moli.

Moliler yaklasik 3 bucuk ay once cok sagliksiz bir akvaryum ortamina dogdular. Ilk haftalari icerisinde once yuksek amonyaga sonrasinda nitrit patlamasina (ki anne moliyi bu sebeple kaybettigimizi dusunuyorum) maruz kaldirlar. Bu surecte tamamen siyah dogan yavrularin buyuk kisminin karninda kalici gumus lekelenmeler olustu. Sonrasinda kalabalik ancak azot dongusu tamamlanmis, duzenli olarak su degisimi ve kontrolleri yapilan 23 litrelik bir akvaryumda yasadilar. 1 ay kadar once de yeni 110 litrelik akvaryumumuza tasindilar.

Aslinda bu akvaryuma aktardigimizda 10 tanelerdi.
Ilk yavruyu 1 ay kadar once digerlerinden bagimsiz olarak ama yine sebepsiz bir sekilde kaybettik.
Gecen hafta bir yavruyu olmus ve filtreye takilmis olarak buldum.
Iki gun once dipte hareketsiz duran ancak hala sag bir yavru farkettik. Dun sabah o da olmustu ne yazik ki.
Bugun yine baska bir yavru digeriyle ayni sekilde cok az hareket ederek akvaryumun dibine duruyor. Buyuk ihtimalle yarin sabah onu da tepede cansiz bir sekilde yuzerken bulacagiz.

Bu yavrularla ilgili enteresan bir durum da su ki, dogumdan bugune kadar bir yavru digerlerinden cok daha hizli gelisti. Su an uzunluk olarak kardeslerinin iki, hacim olarak da belki 8 - 10 kati boyutta. Geri kalan yavrular ilk bir iki haftadan sonra sanki hic buyumemis gibi duruyorlar. Acaba bir tur genetik bozukluk sonucu oluyor olabilirler mi?

Akvaryum degerleri su sekilde:

Amonyak : 0
Nitrit : 0
Nitrat : 10 ppm
PH : 6.6

Akvaryumumuz Juwel marka 110 iletre iceriden filtreli bir model. En son 2 hafta once akvaryumun kendi suyuyla, fazla hirpalamadan filtreleri temizledim. Sonrasinda akvaryum kimyasiyla ilgili bir sorun yasamadik.

Akvaryuma en son eklememiz gecen hafta (ilk baligin olumunden sonraki bir gun) ekledigimiz bir kac parca dogal tasti. Guzelce kaynattik. Daha once de ayni bolgeden aldigimiz taslari kullanmis ve sorun yasamamistik. Baska da bir degisiklik yapmadik,

Duzenli olarak haftalik %30 civari su degisimlerini yapiyoruz.

Bir de ilgisi var mi emin degilim ama kucuk akvaryumdayken 2 tetramizin kuyrugunda noktasal kuyruk asinmasi (fin rot) olusmustu. Kalabaliktan oldugunu dusunup, buyuk akvaryumda gececegini ummustuk ancak asinma buyuk akvaryumda da cok yavas da olsa ilerlemeye devam ediyor. Hatta su an bir tetrada daha nokta seklinde olustu. Acaba yukarida saydigim degerlerin disinda disinda kontrol etmemiz gereken bir seyler var ve kaciriyor muyuz diye endise ediyorum.
Bu sorunun Moli kayiplarimizla bir ilgisi olabilir mi?
Ve nasil cozebiliriz?


Akvaryumumuzun genel gorunumu:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/204149/010420181325171.jpg[/IMG]

Buyuk yavru ve kucuk yavru farki:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/204149/010420181327421.jpg[/IMG]

Kucuk yavrular detay:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/204149/010420181328311.jpg[/IMG]

Bir kuyruk asinmali ve bir saglikli tetra (bonus yeni dogum yapmis bir sari karidesi :):
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/204149/010420181329311.jpg[/IMG]


Simdiden tesekkurler.
Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin
Herkese merhaba,
Bizim ailenin akvaryum macerasi gectigimiz aralik ayinin sonunda kizimiza hediye gelen iki japon baligiyla basladi. Hemen tabi internete sarildik ve ilk ogrendigimiz, japon baliklarinin birlikte geldikleri avuc ici kadar fanusta yasayamayacaklari oldu. O gun alel acele damacana suyla doldurulmus salata kasesine tasinan baliklardan nispeten saglikli goruneni sabaha sizlere omurdu. Oyle olunca diger balik da olecekse bosuna masrafa girmeyelim diye dusunerek bir hafta bekledik. Bu surecte gunluk su degisimleri ve primer kavrami hayatimiza girdi.

Tam tek bir japon baligina uygun buyuklukte bir akvaryum seti (23 litre- filtre, isitici vs de icerisinde) satin alip kurmaya baslamistik ki, baliklari hediye getiren kisi elinde bir torba daha balikla cikageldi. (ilk baligin olumune uzulmus!) 3 barb ve 1 siyah moli. Mecburen hepsi birden 23 litrelik gicir gicir akvaryumumuza yerlesti. Ertesi sabah -buyuk ihtimalle yeni akvaryum sendromu sonucu- ikinci japon baligimizi da kaybettik. Iki balik kaybetmenin getirdigi suclulukla arastirmalarimizi derinlestirdik ve azot dongusu kavrami ile tanistik. Hemen gidip bir test kiti edindik.

Bunu izleyen surecte bir de beyaz nokta hastaligi ile tanistik. Biz noktalari gorup onlarin hastalik oldugunu cozene kadar 3 barbi da birer birer kaybettik. Elimizde sadece bol puantiyeli bir siyah moliyle kaldik. Ilacla ve bol temizlikle beyaz noktayi da bir miktar kontrol aldik ama bitiremedik. Bu arada hastaligin yanininda zavalli hayvan bir de yuksek amonyak ve 0 nitrit ve 0 nitrat iceren bir akvaryumda yasam mucadelesi veriyordu. (Gunluk%25 civari hatta bazen gunde bir kac sefer su degisimine ragmen)

Ocagin ilk haftasi bir gun bir de baktik ki cakillarimizin arasinda minik siyah bir seyler dolasiyor. Meger bizim caniyla ugrasan molimiz bir de gebeymis. 21 yavrumuz oldu. Bu surecte doguran balik kavrami ile de tanistik. Dogumdan bir hafta kadar sonra akvaryumda nitrit patlamasi yasandi ve anne moliyi de kaybettik.

Nitrit hemen hemen iki gunun sonunda amonyakla birlikte sifirlandi ve sonucta 1 aydan kisa surede 17-18 molili, azot dongusu tamamlanmis 23 litre bir akvaryumumuz olmus oldu. Bir yarim doz daha ilac ve akvaryum isisini olabildigince yukari cekerek beyaz noktadan da tamamen kurtulduk. Ama tabi bu surec icerisinde acemiligimiz 6 adet (+3 tane de yavru moli) baligin canina mal oldu. [:'(]

Bu uzun hikayenin ana fikri: Kimseye onceden gorusup onay almadan 'balik bile olsa' hediye hayvan goturmeyin. Bu dusuncesizce alinmis hediye ailemize hem uzuntu hem de ciddi miktarda maddi yuk getirdi.

Ama dogruya dogru bu sayede yeni de bir hobi kazandik. [;)]

Maceramizin 2. ayi tamamlanirken su an bir adet 23 litre, bir adet 110 litre bitkili akvaryum sahibiyiz. Ilk akvaryumumuzda yavrularimiz hizla buyuyor. Onlara bir de iki kuhli loach, iki kiraz karidesi, 6 neon tetra ve 1 elma salyangozu eklendi. Kalabalik nufus sebebiyle suyun kimyasini her gun kontrol ediyoruz ve her sey yolunda gidiyor. 110 litrelik akvaryumumuz su an bu forumdaki tavsiyelere uygun bir sekilde azot dongusunun tamamlanmasini bekliyor. Sonrasinda baliklarin cogunu buyuk akvaryuma aktarip kucugu kizimizin odasinda bir kac balikla gerektiginde karantina akvaryumu olarak kullanilmak uzere aktif durumda birakacagiz. Molilerin de cinsiyetlerini anlar anlamaz ayni cinsten bir kac tane birakip gerisini balik aldigimiz akvaryumcuya hediye edecegiz. Malum fena uruyorlar [:D]

Yeri geldikce sorularimizi, deneyimlerimizi forumun uygun yerlerinde paylasacagim.
Sabredip buraya kadar okuduysaniz cok tesekkurler. [;)]









SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 31 Online Kullanıcı, 17 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.