Balık Hastalıklarından Nasıl Korunurum.


SuLeYMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 876
SuLeYMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2007 20:09
Balık Hastalıklarından Nasıl Korunurum.

Hobicilerin en büyük korkularından biri de balıklarının hastalanmasıdır. Peki balık hastalıklarından nasıl korunulabilir. Balık hastalıklarından korunmak bu kadar basit mi ? Balıkları hastalıklardan koruyabilmek için neler yapmak gerekir ?

Balıkları hastalıklardan korumak aslında çok kolaydır. İlk olarak yeni bir akvaryum kurduğumuzu düşünürsek. Dikkat edilmesi gereken balıkların hepsinin aynı yerden alınmasıdır. Akvaryumcudan balık alırken dikkat etmemiz gereken bir şey de akvaryumcuya gelen balıkların aynı gün içerisinde alınmamasıdır. Zaten bir seyahatten gelmiş olan balıklar bitkin düşmüş olurlar. Bu yolculuk onların bünyesini daha da zayıflamasına neden olur. Bünyesi zayıflayan balıklar daha çabuk hastalanabilirler. Akvaryumcuya gelen balıkları eğer çok beğendiysek ayırtırsak satılma gibi bir endişe de duymamış oluruz. Akvaryumcuya gelen balıklardan bünyesi zayıf olup da nakil işlemi sırasında hastalığa yakalananlar en az 3 gün sonra zaten akvaryumda hastalanırlar ve ölürler. Ölmemiş olanlarında hastalıklarını görebilirsiniz.

Daha önceden ayırtarak almış olduğumuz balıkları yeni kurmuş olduğumuz akvaryumumuza hemen boca edersek balıklarımız anında beyaz benek hastalığına yakalanacaklardır. Bunun nedeni de ani ısı değişimidir. Çoğu balık ani ısı değişimlerine tölare edemezler. Bunun neticesinde bünyesi zayıf olan balıklar hemen hastalanırlar.

Almış olduğumuz balıkları beyaz benek hastalığına yakalanmadan nasıl akvaryuma nakil edebiliriz ? Bu sorunun cevabı gayet basittir. Poşet vb. şekilde evimize getirdiğimiz balıkları ilk olarak daha önceden ısıttığımız akvaryum suyumuza poşeti ile birlikte poşetin ağzı açılmış bir vaziyette bırakıyoruz. Ağzı açık poşetimiz birden dönerek akvaryumumuza boşalmasın diye poşetin kenarlarından akvaryum camına bir mandal yardımı ile tutturabiliriz. Bu işlemi de bitirdikten sonra poşet içerisindeki su ile akvaryumumuzun içinde olan suyun sıcaklığı ölçülür. Akvaryumumuzdaki su sıcaklığı ile poşet içerisindeki suyun sıcaklığı +1 -1 olana kadar bekliyoruz. Poşet içindeki ısı ile akvaryum içindeki ısı dengelendiği zaman akvaryumumuzdan biraz su poşet içerisine ilave ediyoruz. Böylece balıklarımızın azar azar da olsa akvaryum suyuna alışmasını sağlıyoruz. Su ilave işlemine 10 dk lık aralıklarla 2 defa yapabiliriz. Su ilave işlemimiz bittikten sonra poşet içerisindeki suyu akvaryumumuza dökmende balıkları bir kepçe yardımı ile yakalayarak akvaryuma ilave edebiliriz. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur poşet içerisindeki suyun akvaryuma ilave edilmemesidir. Akvaryumcudan balıklarla beraber almış olduğumuz suyun içinde birçok zararlı bakteri ve mikroplar barınabilirler.

Balıklarımızı akvaryumumuza ilave ettikten sonra dikkat etmememiz gereken en önemli şey balıkların sürekli takibidir. Balıklarınızın içinde yem yemeyen var mı, balıklarınız hızlı hızlı soluk alıyor mu, yüzgeçleri açık mı yoksa vücuduna mı yapıştırmış yüzüyor, balıklarınız yüzerken sağa sola sallanıyor mu bu gibi ayrıntılara dikkat edilerek balıklar birkaç gün gözlemlenir. Daha sonra bu belirtiler görülen balıklar varsa hemen ana tanktan ayrılarak karantina akvaryumuna ayrılır ve gereken tedaviye orada başlanır. En basit bir hastalık bile geç fark edildiği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Bilinçli bir akvaryumcu asla ana tank da ilaçla tedaviye başlamaz. Sağlıklı balık yetiştirmek istiyorsak birer karantina akvaryumu edinmemiz şart.

Akvaryumumuza sonradan balık ilave etmek istiyorsak ilk önce karantina akvaryumunda balığı 15 gün gözlemlememiz gerekir. Özellikle balığı başka bir akvaryumcudan aldıysak kesinlikle 15 günden az olmamak şartı ile balığı karantina akvaryumunda gözlemlemek gerekir.

Karantina akvaryumunda dekor olmasına gerek yoktur. Balığın saklanması için bir testi, bir ısıtıcı, hava motoru ve filtre yeterlidir.

Bunun dışında balıklarımızın hastalanmasını önlemek istiyorsak akvaryumda kullanmış olduğumuz kepçelerimizin sürekli temiz olması şarttır. Kepçelerimizi permasollü su bulunan bir kovada dezenfekte edebiliriz.

Akvaryumun suyunu akvaryum boyutuna göre orantılı olarak haftalık dip çekimleri ile yapmak gerekir. Haftalık dip çekimi yapılan akvaryumda zararlı bakteri üreme olasılığı azalır. Dip çekimi yapılmayan akvaryumlarda üreyen bakteriler balıklarımızın kavgalarından kaynaklanan yaralanmalarda. Taşlara sürtünüp oluşan yaralanmalarda açık yaraya hemen yerleşerek enfeksiyon kapmasına neden olabilirler. Sağlıklı balığımız bile akvaryumumuza başka bir balık eklemeden hiçbir etken olmadan bu şekilde kolayca hastalanabilir. Hobicilerin dikkat etmesi gereken en önemli konuların başında dip çekimi gelir ve aksatılmaması gerekir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da akvaryumda filtre temizliğidir. Ben akvaryumumda bir iç filtre birde dış filtre kullanıyorum. Mekanik ve biyolojik filtrelemeyi sağlamak için. İç filtreyi yapmış olduğumuz dip çekiminden çıkan su ile ayda 1 kere temizleyebiliriz. Dış filtreyi de yine dip çekimi yapmış olduğumuz su ile 6 ayda bir kez temizlersek balıklarımızın sağlığını tehlikeye atmamış oluruz.

Akvaryumumuzda sağlıklı balık beslemek istiyorsak dikkat etmemiz gereken en önemli hususlardan biride akvaryumumuzdaki balık mevcududur. Gereğinden fazla balık popülasyonu akvaryumda sağlığı tehlikeye atacağı gibi birde üremeyi engeller. Kalabalık akvaryumlarda balıklar strese girebilir, kavga edebilirler. Balık sağlığı için gereğinden fazla balık almamaya dikkat etmemiz gerekir.
Süleyman ÇELİKBAŞ
  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2007 21:42

Elinize sağlık güzel bir konu... bende birşey eklemek istedim sizcede uygunsa akvaryumdan haftada bir 1/3 oranında su çekililerek bir miktar ''İYOTSUZ'' tuz kullanırsak daha iyi olacaktır...

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sezer ÇınaroğluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2007
İl: Izmir
Mesaj: 732
Sezer ÇınaroğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2007 00:32
Paylaşım için çok teşekkürler, çok güzel bilgiler. Ellerinize sağlık.
 
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuLeYMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 876
SuLeYMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2007 21:26
Sinan bey haklısınız tuz u unutmuşum. Benim sitem bölümünde uygun tuz oranı hakkında bir makalem daha var tuz eklemek isteyenler o bölümdeki makaleden faydalanabilirler.
 
Sezer bey rica ederim, beğenmenize çok sevindim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

w.raptorÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 302
w.raptorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2007 04:02
 
  Hoş bir çalışma olmuş..Tebrikler..Devamını bekleriz..
 
  Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sevko31Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2006
İl: Antalya
Mesaj: 1099
sevko31Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2007 19:45
 Emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir