Basınçlı Tüplerin Kontrölü


SercakÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2016
İl: Çanakkale
Mesaj: 243
SercakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2016 10:32
Merhaba, anladığım kadarıyla forumda birçok kişi co2 sistem olarak basınçlı tüp kullanıyor. Bir çok farklı kapasitede ve markada piyasada tüpler mevcut. Mesleğim gereği bilgi sahibi olduğum için tüplerde dikkat edilmesi gerekenler ve periyodik muayeneleri ile ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum affınıza sığınarak.

[B]Tüp Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler[/B]

*1980 den önce üretilen tüpleri kullanmayınız. (Olur ya denk gelir.)
*Yurt dışından hurda statüsünde ithal edilen, yurt içinde hurdaya ayrılan veya hurdaya ayrılan gemi veya tesislerden çıkan tüpleri kullanmayınız. (Hurda diye getirip, doldurup piyasaya süren firmalar mevcut.)
*Yurtdışından gaz ithali amacıyla yurda giren dolu tüpler, kullanım sonrası dolum yapılmayarak yurt dışına çıkarılır veya hurdaya ayrılır. Bu tüpleri yeniden doldurulması yasaktır. (Yeniden doldurulması olmadığı için almanızı tavsiye etmem.)

Kullanacağınız tüpün üstünde mutlaka hacmi, işletme basıncı, kontrol basıncı, kontrol yada üretim tarihi ile firmanın bilgileri bulunmalıdır. Tüpte gözle görülür deformasyon olmamalı, çelik tüp kullanılacaksa paslı olmamasına dikkat edilmeli.

Eğer kullanacağınız tüp 3 ay yada daha fazla süredir kullanılmıyorsa periyodik kontrolünü yaptırmalısınız.

Normalde tüplerin hidrostatik testleri 5 yılda bir yapılır. Ama bence siz bunu yaptıracağınıza 5 yılda bir tüp yenileyin daha iyi. Yılda 1 defa yüzeysel kontrolünü, 6 ayda birde gözle kontrolünü yapmanız gerekmektedir. (Tüpte şişlik, darbe, paslanma vb. kontroller gözle muayenedir.)

[B]Tüp Nasıl Patlar[/B]

[QUOTE]Tüplerin içerisindeki gazın basıncı ortam sıcaklığına bağlı olarak 2-3 bar arasında değişir, buna rağmen tüplerin işletme (çalışma) basıncı 17,5 bar olacak şekilde tasarlanır. Tüplerin üzerinde bulunan emniyet valfleri tüpün içerisindeki basınç 26,5 barın üzerine ulaştığı takdirde açılarak yüksek basınçlı gazı dışarıya tahliye eder ve tüpün içerisindeki basıncın daha da yükselerek tüpün patlamasını önler.[/QUOTE]

Diyeceksiniz ki yukarıdaki alıntıda sağlam olduğu söyleniyor. Doğrudur, eğer tüpün bakımları düzgün yapılırsa bir sorun çıkmaz. Fakat zamanla pas, ve diğer etmenlerden dolayı tüpün et kalınlığı değişir buda kaldırabildiği basıncı düşürür. Ayrıca emniyet valfleri arıza yapmış olabilir.

Bazıları diyebilir ki mutfak tüplerini arabada halay çektiriyorlar. [;)] O tüplerin tehlikesi co2 tüplerdeki tehlikeden farklıdır. Dolu ve boş mutfak tüplerinin patlaması çok zordur. İçinde belli miktarda gaz ve hava karışımı olmalıdır. Hem zaten aldığımız tüpleri çoğu firma her dolumda tekrar test ediyor, uygun bulmazsa hurdaya çıkartıyor.



[EDIT]Sercak,2016-03-15 10:48:49[/EDIT]

Beğenenler: [T]180135,Gorgon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaseralÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 67
kaseralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2016 12:10
Simdi benim sorum şu arkadaşımız piknik tüpün e diy co2 karışimi koymus basınç arttiginda kendi basincini azaltabiliyormu[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2016 12:26
Serdar Bey,


[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=868123&get=last[/URL]


Co2 tüpü alan insanlarımız sanayiden de alsa bir bayiiden de alsa habaş,ant-pa gibi sınai ve tıbbi gazlar adına üretim-dolum yapan firmalardan almaktadır.

Bu işin içindeyim demişsiniz ama acaba kaç tane co2 tüpü alıp regülatör basıncına baktınız merak ediyorum? 26 bardan bahsediyorsunuz?
Benim tüpün basıncı 50 bar?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/173168/107_image.jpeg[/IMG]

Unutmayın sadece mutfak tüpleri değil co2 tüpleri de nakliye aşamasından geçmektedir.

Sizin paranız çok ve fobiniz olabilir ve çöp bir sisteme dünyanın parasını verebilirsiniz.

Yok altı ayda bir kontrol yok bir senede bir kontrol ? Bu tüpler normal kullanımlarda 10 yıl kontrol edilemeden kullanılabilecek şekilde tasarlanır.

Bu tüpü evde nasıl patlatırsınız bilemem.
[VID]https://youtu.be/qAgSU6BCpsY[/VID][EDIT]MaviYesil,2016-03-15 14:35:02[/EDIT]

+1: [T]182089,mefey66[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SercakÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2016
İl: Çanakkale
Mesaj: 243
SercakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2016 13:11
Siz bu işin ticaretini mi yapıyorsunuz Tunç bey? Her açtığım başlıkta illa bir tüp savunmasıyla geliyorsunuz. Forumda bilgilendirme göremedim yazdım. Mesleğimi belirtmiştim atıp tutma değil yazdıklarım Devlet 2 senede bir basınç tüplerle ilgili yönetmelik yayınlıyor. Verdiğim alıntıda örnek olarak 26 bar demiş, tarafsız okursanız yazımı çeşit çeşit kapasite kapasite tüp olduğunu anlarsınız. Benimkinin paranoya olduğunu söylüyorsunuz ama ben bilmeyen veya kulaktan dolma iş yapanlar düzgün bilsin, öğrensin diye bir paylaşım yaptım.

Daha öncede doğalgaz borusundan falan bahsettiniz başka konumda, yok baltayla vursan birşey olmaz falan dediniz. Valla bir denesenize baltayla vurmayı youtube koyun sonucunu merak ediyorum.
Lpg li arabasıyla dolaşan insanlardan falan bahsetmiştiniz, toplu yerlere o arabaları sokmuyorlar haklı nedenden dolayı. Zaten ruhsata işletmeyip kaçak dolaşan adamda, kontrolsüz evine tüp sokan adamdan da başkalarının can, mal ve sağlığına önem vermesi beklenemez.

Benim vermek istediğim mesajı forumda alan alır. Tekrar ediyorum [B]ben tüp kullanmayın demiyorum[/B], usulune göre tüp kullanın diye bilgi paylaşımı yapıyorum. Siz mesajı almak istemiyorsanız o sizin bileceğiniz iş, ama kalkıp bilgiden faydalanacak insanları da ben yapıyorum birşey olmuyor diyerek ve şahsıma fobik, paranoyak teşhisi koyarak soğutmaya çalışmayın.

En koyu cehalet, hakkında hiçbir şey bilmediğin bir şeyi reddetmektir.

Beğenenler: [T]180135,Gorgon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2016 13:20
Siz tüp tehlikeli diyorsunuz önceki konunuzda, bir daha okuyun isterseniz.

Bir kişi burada insanları yanlış yönlendiriyorsa ben onu gördüysem ve bilgi sahibiysem yazarım.

Siz yanlış yönlendirme yapıyorsunuz şimdide çevir kazı yanmasın.

Anlamak istemiyorsunuz. Trafikte lpgli bir aracın patlama riski evdeki co2 tüpünün patlama riskinden daha çoktur.

Onlarca yıldır bu tüpler kullanılıyor, forumda konularda var.
Görmek var bakmak var.

Evet karaborsa co2 satıyorum ben.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SercakÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2016
İl: Çanakkale
Mesaj: 243
SercakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2016 13:24
Valla Sercan bey o konuda bende yorum attım. O arkadaş galiba mayalı sistemin patlamasını yanlış anlamış o yüzden kendince öyle bir metod uygulamış. Oradaki yorumumu bulursanız sorunun cevabını alırsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir