başlasam mı? başlamasam mı?


emremreÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 28
emremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2011 14:46
      Merhabalarr öncelikle.2 gündür birkaç forum sitesine göz attıktan sonra akvaryum.com'a danışmanın doğru olacağını ve herşey yolunda giderse bu hobiyi sizlerin yardımıyla beraber gerçekleştirmeyi umuyorum..

     Çocukken bir iki japon kaybedip üzülmüşlüklerim ve yine birkaç sene önce fanusta teleskop kaybedip hevesimin kırılmışlığı olmuştu.Ancak fanusta uzun süre yaşmanın imkansız olduğunu şu günlerde okuyup anlıyorum.

     Şimdi daha bilinçli bir şekilde başlamak için burdayım.Ancak birkaç takıldığım nokta var.Ben hafta sonları ve tatillellerde şehir dışına çıkıyorum sizler böyle zamanlarda nasıl idare ediyorsunuz yemini ? Birde bir yıl sonra okulum biteceğinden şehir değişikliği yapacağım.Balık yada akvaryumuma ne olacak.onlar yolculuk yaparlarmıTebessüm Sırf bu sebeple çekinmekteyim bu işten.
     Bir sene daha beklesemde nereye gidersem orada güzel bir akvaryum hazırlayayım,kendimi ufacık kaplarda satılan bir beta ile avutayım diye düşünürken Şunu okudum:  http://www.akvaryum.com/betta_splendens_(beta)_tatlisur_6_279.asp#b  altında yazan üye yorumlarını da üstüne okuyunca iyice üzüldüm betaların haline Aglama
    
    Sadete gelicek olursak hakettiği şekilde bir beta beslemeyi başlangıç açısından uygun olduğunu onaylarmısınız.okulum dolayısıyla az ilgileneceğimi de hesaba katmanızı rica ediyorum.Nasıl bir akvaryum almalıyım gereksinim duyacağım ekipmanlar neler olacak. Bilmemyoksa bir sene daha mı dişimi sıkayım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2011 15:03
Bettalar gerçekten dayanıklı balıklar.Su değerlerinde büyük değişiklikler olmadığı sürece kolay kolay hastalanmazlar.Peki ne gibi ekipmanlara ihtiyacınız olacak?Onları da sıralayayım:
1-Öncelikle akvaryum tabii ki.TebessümHacim olarak 10 litre ile 30 litre arasında olması yeterlidir.Piyasada satılan 50x20x30h ölçülerinde akvaryumlar var,onlardan alabilirsiniz.
2-Filtre olarak en küçüklerinden(250 l/h sanırım)alabilirsiniz.Betta balıkları solungaç solunumu yapmaz,bizim soluduğumuz havayı solurlar.Yani suyun içine hava vermenize gerek yok,ama suyun temizliği açısından bir iç filtre alabilirsiniz.Ama alacaksanız şelale aparatı da alın.Bettalar aşırı akıntıyı sevmezler.
3-Isıtıcı olarak küçük 25 wattlık ısıtıcılardan alabilirsiniz.Suyun ısısı 23 ila 30 derece olmalıdır.En ideali ise 26 derecedir.
4-Kum olarak özel satılan bitki kumları var.Onları buradan araştırabilirsiniz.
5-Bitki olarak çok fazla ayrıntıya girmiyorum çünkü baya uzun bir konu.Fazla bakım istemeyen bitkileri seçebilirsiniz.Onu da forumdan araştırabilirsiniz.
6-Ve son olarak kolay gelsin diyorum.Forumda örnek olarak Betta akvaryumları vardı.Şu an bulamadım ama bulursam eğer buraya eklerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emremreÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 28
emremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2011 15:41
   Teşekkürler 1nci sırayla başlamalı ilk işim öncelikle uygun bir akvaryum temin etmek olucak. Forumda arama yaparak  http://www.akvaryum.com/forum/beta_akvaryumlari_k422721.asp  bu resimleri gördüm sizin bahsettiğiniz olabilir. Gerçekten güzel cesaret verici başlamak adına.
   Bir de dediğim gibi şehirleri arası transferleri mümkünmüdür? Balıkların ve tatil yemleri ile otomatik yemleme makinaları mı kullanıyorsunuz açlıktan öldürmek istemem sonuçta.
Amazônia2011-02-07 20:10:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ogulcan0610Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 81
ogulcan0610Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2011 12:37
Öncelikle yem konusuna gelince bettanızı  kaliteli bir oto. yemleme makinasına emanet edebilirsiniz . Bu konuda hiçbir şüpheniz kalmasın . Bitkili bir akvaryumda betta gerçekten çok hoş duruyor . Bitki konusunu araştırırsanız bakımı kolay bitkilerle çok güzel bir ortam yaratabilirsiniz . Bettalar durgun suları sever bunun için pipo filtre kullanabilrsiniz . Onur kardeşimizinde dediği gibi 25 watlık bir ısıtıcı işini görecektir . Hiç şüphen olmasın akvaryumu taşırken balığı poşete :D Malzemeleri ve akvaryumuda bagaja :D Tabiki uzmanlar ayrıntıları verecektir . Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abdullaharifÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 72
abdullaharifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2011 16:33
Çok güzel betta akvaryumları var. Bence fazla büyük boya kaçmayın. 10 litrede çok güzel yaşıyor balık. Birazda yeşillik dikersiniz. Hele bir de kan kırmızı beta aldığınız zaman gül gibi duruyor otların arasında.
10 litrelik bir akvaryuma bence iç filtre almanıza gerek yok. Ama münkün olduğunca en azından haftada yada iki haftada bir 4 te 1 civarı su çekip yeni su eklemek iyi olur. Aşırı yemlemeden kaçının. Yemin fazlasını yemiyorlar. Bu da akvaryumda suyun kalitesini bozuyor. İç filtre almak size kalmış. Ama suyu çok dalgalandırıyor küçük akvaryumda. ben aylardır filtresiz besliyorum betalarımı. Bir ara taktım baktım olacak gibi değil. Ama dediğim gibi filtresiz bakacaksınız mutlaka haftada veya iki haftada suyun 4 te 1 ini değiştirin. Dibinde fazla kum koymayın.Dikeceğiniz bitkiye göre 1-2 cm kalınlıkta olsa yeter. Benden bu kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemonicÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2007
İl: Denizli
Mesaj: 72
DemonicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2011 16:57

Ben de 19 litrede (net 15 litre) betta besliyorum. 1,5 sene önce üniversite bitince Isparta'dan Denizli'ye 5 litrelik plastik kavanozun içinde getirdim balığı. 

En dayanıklı balıklardandır. Özellikle uğraşmadıktan sonra ölmezTebessüm ama kötü su şartlarında çok pasif davranır, dibe oturur durur.  Karşılaşabileceğiniz sorunlar yüzgeçlerin yıpranması ve kabızlıktır. Düzenli su değişimi, az ve çeşitli yemleme ile bu sorunlar oluşmaz. Sera Bettagran yada Tetra'nın bettaya özel yemlerini tavsiye ederim. Zaten az yem yediği için kaliteli yem almak bütçeyi zorlamaz.  

Akıntıdan hoşlanmaz, filtreyi ona göre seçmek gerekir. Havalandırma gerekmez. Küçük akvaryuma uygun fazla zahmet gerektirmeyen anubias gibi bir iki bitki de koyarsanız güzel olur.

Demonic2011-02-07 17:01:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emremreÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 28
emremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2011 20:53
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar..En sonunda bir akvaryum aldım

 
 Boyutları yaklaşık 50-17-15 gibi bişey.Tabi akvaryumu aldım ama bunun içine ışık-ısıtıcı-filtre-kum gerekecek tabi :) hepsini yavaş yavaş temin etmeye çalışacağım
 Aldığım adamdan bitki yetiştirebileceğim kum istedim bana midye kırığı verdi.Forumda midye kırığını pek tavsiye etmiyorlar daha doğrusu bitki için kolay olmayacağını bişeyini dengelemek için kütük mü ne koymak gerekiyormuş diye söylüyorlar ne yapmalıyım :) değiştireyimmi kumu ? Karşılaştığım pet shopcular antalyada çok yüksek fiyatlar söylediler (afyona göre) bu yüzden kazık yemekten korkuyorum her türlü

 Filtre olarak bettalar akıntıyı sevmediklerinden şelale filtre uygun olacaktır diye düşünüyorum söylediklerinize göre..pippo filtre den hiç birşey anlamadım :) minimum ses yapan bir marka tavsiye edermisiniz.uykumdan etmesin beni :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MechonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/01/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 1907
MechonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2011 22:00
Filtre olarak Atman, Eheim, Tetra gibi markaları kullanabilirsiniz.Kum olarak dere kumu kullanabilirsiniz.Diğer kumlara göre daha uygun.Muğla'da paketi 3 Tl.Sizin akvaryuma 3-4 paket yeter.Kütük konusunda söylediğiniz ise; mangrow köküdür.Suyu yumuşatır ve pH derecesini düşürür.Yem konusunda ise hafta sonu 2 günden balığınız hiç birşey olmaz.Hatta daha iyi olur.Çünkü; balığınızın bağırsakları temizlenmiş olur.Buda kabız olma riskini azaltır.Ama eğer uzun bir tatil ise yem makinesi kullanmanızı öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emremreÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 28
emremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2011 23:50
[QUOTE=hayvansever1234]Filtre olarak Atman, Eheim, Tetra gibi markaları kullanabilirsiniz.Kum olarak dere kumu kullanabilirsiniz.Diğer kumlara göre daha uygun.Muğla'da paketi 3 Tl.Sizin akvaryuma 3-4 paket yeter.Kütük konusunda söylediğiniz ise; mangrow köküdür.Suyu yumuşatır ve pH derecesini düşürür.Yem konusunda ise hafta sonu 2 günden balığınız hiç birşey olmaz.Hatta daha iyi olur.Çünkü; balığınızın bağırsakları temizlenmiş olur.Buda kabız olma riskini azaltır.Ama eğer uzun bir tatil ise yem makinesi kullanmanızı öneririm. [/QUOTE]

midye kırığınıyla uğraşmayayım geri vereyim mi yani?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuizokukanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2010
İl: Aydin
Mesaj: 549
SuizokukanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2011 02:22
Bence kumunuzu değiştirin tatillere gelince bettalar 22 bile aç kalabilir siz yinede fazla aç bırakıp şansınızı zorlamayın bettalar ayrıca ithal edilirken kibrit kutusu büyüklüğünde naylon kutularda getirilir taşınma konusunda betta size hiç sorun yaratmıycaktır bitki konusunda bettalar genelde su üstü bitkilerinden hoşlanır ilerde üretmek istersenizde size kolaylık sağlar. 1-2 saz, eledoa biraz su mercimeği ilk zamanlar için yeterli olacaktır.

http://www.akvaryum.com/su_ustu_bitkileri_kategorisi_30.asp
http://www.akvaryum.com/govdeli_bitkiler_kategorisi_25.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2011 11:03

Bence iç filtre yerine askı filtre alın en küçüklerinden alsanız yeterli gelir zira akvaryumunuz küçük hem yerden kazanmış olursunuz hemde temizliği çok pratikdir. Isıtıcıda şart 100w lık bir ısıtıcı işinizi görecekdir camınıza derece yapıştırıp takip etmeyi unutmayın.

Sağlıklı Balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emremreÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 28
emremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 23:53
[QUOTE=ufukisik]

Bence iç filtre yerine askı filtre alın en küçüklerinden alsanız yeterli gelir zira akvaryumunuz küçük hem yerden kazanmış olursunuz hemde temizliği çok pratikdir. Isıtıcıda şart 100w lık bir ısıtıcı işinizi görecekdir camınıza derece yapıştırıp takip etmeyi unutmayın.

Sağlıklı Balıklar dilerim.
[/QUOTE]

Bende şelale tavsiyelerini çok aldım da bugun aklıma birşey takıldı.bu askı filtrenin dışarda kalan kısmı var sanırım birde.. benim akvaryumun kapağı engel olmasın buna.tamamen kapatıyor üstünü çünkü?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 13:20
Üsten kapağı kapalı şeklinde bir foto koyabilirmisin, daha sağlıklı bilgi verebilirim ozaman.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emremreÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 28
emremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2011 19:17
[QUOTE=ufukisik]Üsten kapağı kapalı şeklinde bir foto koyabilirmisin, daha sağlıklı bilgi verebilirim ozaman. [/QUOTE]





az önce bir petshoptaydım orda da şelale nin olmayacağını kapağı kesmem gerektiğini söylediler.bende şelale aparatı diye birşey okumuştum iç filtreye takılıyormuş ou sordum bana resimdekine benzer birşey gösterdi bu işimi görebileceğini söyledi.benimde aklıma yattı ama size sormadan almayayım dedim.. 

midye kırığının uygun olduğunu söyledi bitki yetiştirmek için bende forumdan öğrendiğim kadarıyla salınım yapıp ph-ı değiştirdiğini söyledim bir taş gösterdi ben kendim kullanıyorum diye koyu kahverengi küçük küçük delikleri olan bir taşdı..bende mangodan bahsettim.bende de var ama sana açık söyleyeyim sahtesi dedi istersen getirtirim falan filan.... bahsettiği taşı biliyormusunuz(eminim biliyorsunuzdurda ben anlatabildimmi acaba.mango gibi ph- dengelermi
emremre2011-02-27 19:42:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir