ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Suizokukan
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
35
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
16 Temmuz 2010 01:26
Son Ziyaret:
23 Mart 2020 22:25
Toplam Mesaj:
549 [0.11 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
mustafa esen
Doğum Tarihi:
05 Şubat 1992
Yaş:
32
İl:
Aydin
Meslek:
Veteriner Hekim
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Veteriner Hekim [img]https://i.ibb.co/FKQqPky/47576090-203427140543590-1960952784543023104-n.jpg[/img] instagram @esenvetklinigi

SON 10 MESAJI

Balık Mycobaterium (tüberkiloz, Verem)
[QUOTE=lemur]"Clade : a group of organisms believed to comprise all the evolutionary descendants of a common ancestor" yani, evrimsel olarak aynı ortak atadan geldiğine inanılan canlılar grubu. Kısaca daha önce dediğim gibi dal. halen tanımlanmış 169 mycobacterium türünün ortak adı değildir tuberculosis. Hatanız burada. M. Tuberculosis onlardan sadece biri. Felix domesticus gibi.

Terminoloji konusunda anlaşamayacağız, neyse, boşverelim.

"Bahsi geçen hastalığın (insanda) dünya ve Türkiye'de insidansı ve dağılımını bize söylerseniz çok mutlu olurum."

Bu bilgiyi bir çırpıda söyleyebilmek için ya İnfeksiyon hastalıkları uzmanı Ya da Mikrobiyolog olmak lazım. Ya da kapsamlı bir literatür taraması yapmak. Tüberküloz(verem) günümüzde kontrol altına alınmış bir hastalıktır. Bütün bebekler etkin bir şekilde aşılanmaktadır. Tanısı basit yöntemlerle konulabilmektedir. Uzun sürse de etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ben meslek hayatım boyunca aktif tüberkülozlu hastaya rastlamadım. Tedavi geçmişi olan birkaç hastaya rastladım. Verem savaş dispanserlerinde tarama testleri ve etkin tedavi takibi 1. basamakta yapılabilmektedir.

Buna ek olarak balıktan insana bulaşan bir vakaya da hiç rastlamadım. O yüzden bunun çok ender ve klinik olarak hafif seyirli bir durum olduğunu düşünüyorum. Herhalde birer zoonoz olarak 3 mycobacterium türünün insanlardaki yaygınlığını ve etki şiddetini konunun uzmanlarına sormak gerek. Burda bize düşen balıklarda tanıyı ve ayırıcı tanıyı net bir şekilde ortaya koymak olacak.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/588135

"Kontaminasyon; balıklara mikobakterilerle bulaşık gıdaların verilmesi, mikropla bulaşık akuatik artıkların yenmesi, deri ve/veya solungaçlardaki lezyonlardan etkenlerin içeri girmesi ile şekillenir (4,14,19). Hasta balıkların vücudunda oluşan lezyonlardan etkenler dışarı çıkarak, çevreyi ve suyu kontamine edebilir. Bu sebeple özelliklegranülomalara neden olabilir. Özellikle M. marinum insanların ekstremitelerindeki deri granülomlarının en önemli sebebidir. İnfekte sularda yüzen insanlarda salgın halinde deride granülamatöz oluşumlar görülebilir. İnsanlar arasında hastalığın bulaşması görülmez. M. marinum infeksiyonları; balıkçılar, veteriner hekimler, balık yetiştiricileri, pet shop sahipleri gibi bazı meslek sahipleri için özellikle tehlikelidir. M. marinum, M. fotuitum ve M. chelonae immun sistemi baskılanmış kişilerde insan patojeni olarak da bilinirler ve immun sistemi baskılanmış insanlarda (örneğin AIDS hastalarında) sistemik infeksiyonlara, hatta ilerleyen olgularda ölüme bile sebep olabilirler (8,9)."[/QUOTE]

"Buna ek olarak balıktan insana bulaşan bir vakaya da hiç rastlamadım. O yüzden bunun çok ender ve klinik olarak hafif seyirli bir durum olduğunu düşünüyorum." Teşekkür ederim cevapladığınız için. Aşının çapraz immunite yarattığını düşünüyor musunuz? (şahsi fikrinizi merak ediyorum)

"Ben meslek hayatım boyunca aktif tüberkülozlu hastaya rastlamadım. Tedavi geçmişi olan birkaç hastaya rastladım" Bunları duymak güzel ne yazık ki ben sığır tüberkülozu için bunu söylemiyorum çok yaygın ve bulaşıcı. Mezbahada ki görüntüler hiç güzel değil ve imha kararı verdiği için dövülen meslektaşlarımda mevcut. Ben 1 yıllık sürede 6 vaka gördüm. Konun dışına çıktık ama demek istediğim hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıklarda bence yeterli tebir alınmıyor.

[URL]https://www.tarimdanhaber.com/guncel/hastalikli-hayvanin-imhasina-karsi-cikti-veteriner-hekimi-darp-h13204.html[/URL]


Cevap, düşünce ve kattıklarınız için teşekkür ederim.
Balık Mycobaterium (tüberkiloz, Verem)
[URL]https://scholar.google.com/[/URL][QUOTE=lemur]

Daha fazla yanlış anlamaya meydan vermemek için meraklı bir amatör değil, bir tıp doktoru olduğumu belirteyim. Terminoloji konusunda uzlaşamıyoruz."Balık veremi adının kullanılması İnsandaki verem hastalığını çağrıştırdığından kanaatimce hatalıdır." Bu benim kişisel düşüncem olduğu gibi, literatürden destekleyici bilgi de vereceğim. Zoonozlardan halkı korumak biz hekimlerin de görevi.

Sevinerek söylüyorum ki, daha önce detaylı yazıp da bulamadığım konu başlığını buldum. Akvaryum tanıtımı konusuna açıldığı için bulamamışım: https://www.akvaryum.com/Forum/insanlara_da_bulasabilen_balik_tuberkilozu_k928112.asp

Üzerine basarak söylüyorum, benim hassasiyetim hobicilerin hastalığın takılmış adı dolayısıyla (verem/tüberküloz) tedirgin olmalarının önüne geçmek.İnsanlar balıklarından verem hastalığı kapabileceklerini zannederek yanlış düşüncelere kapılıyorlar. Yapmanız gereken bu yanlış anlamayı düzeltmek olmalı. Ve şunu artık anlamanızı bekliyorum: Her mycobacterium , tuberculosis değildir. hastalık etkeni de aynı değildir, hastalık tablosu da aynı değildir, bulaşıcılığı da aynı değildir. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/588135

7. Ulusal Mycobacteri Sempozyumundan alıntıyla: https://www.tmc-online.org/pdf/Can_BICMEN.pdf 2014 yılındA TANIMLANMIŞ 169 tür ve 13 alt tür bulunmaktadır. İnsanda enfeksiyon yapan yalnızca 5 bakteri M.Tuberculosıs le yakın akrabadır. M. avium ve m. marinum dahil 15 bakteri "slowly growing non tuberculous mycobacteria" grubundandır.

Tüberkül ne demektir? Tüberkül genel bir tıp terimidir. https://saglik.sozlugu.org/tuberculum/ Tümsek, tümsekçik, sert kıvamlı küçük yumru, nodül anlamına gelir.

Tüberküloz nedir? https://en.wikipedia.org/wiki/Tuberculosis "Tuberculosis (TB) is an infectious disease usually caused by Mycobacterium tuberculosis (MTB) bacteria.[1] Tuberculosis generally affects the lungs, but can also affect other parts of the body."
1950' lere kadar ciddi bir halk sağlığı sorunu olan Verem ve cüzzam günümüzde insanlarda başarıyla tedavi edilebilmektedir. EDİT: (Veremin basit tanı yöntemleriyle tanısı konabilmekte, tedavisi yapılabilmektedir, etkin bir aşıyla korunmak mümkündür. Hepimizin çocukluktan beri omzunda bulunan eski yara izi verem hastalığına karşı başarılı bir şekilde aşılı olduğumuzu gösterir. Aşının tutmadığından şüphelenilen durumlarda PPD adı verilen basit bir cilt testi bize yol gösterici olur. PPD açıklaması için: https://www.toraks.org.tr/halk/News.aspx?detail=4098 )

Literatür paylaşımı konusundaki çağrınız gerçekten çok güzel, kendi adıma teşekkür ediyorum.

Sanırım ben yazarken siz bir ekleme yaptınız, farkedemedim. Açayım: "The evolving story of Mycobacterium tuberculosis clade members detected in fish / Balıklarda tespit edilen Mycobacterium tuberculosis clade üyelerinin evrim hikayesi"

Burda çevirmeden bırakmış olduğunuz "clade" sözcüğü "dal, aile , sınıf, familya" anlamlarına gelebilir. Tüm mycobacteria'lara tuberculosis demek biraz saçma olmuyor mu? yani aslan, kaplan, vaşak, puma, panter,leopar vs vs. Hepsine kedi diyebilir miyiz?[/QUOTE]

"Zoonozlardan halkı korumak biz hekimlerin de görevi." Buna itirazım yok, fakat hangi hastalık (hayvanda) olduğunu teşhis edip itlaf etmek veya toplum için sakıncasız olduğunu söylemek veteriner hekimin görevidir. Örneğin Tüberkilozlu etlerin imha mı yoksa şarta tabi tüketileceğine karar vermemiz gibi. Echinococcus granulosus muzdarip bir hayvanın akıbeti yine bizim kararımızda. Echinococcus granulosus insanda büyük problemler oluştursa da hayvanlarda basit karantina tebiri ve fenbendezol+praziquantel veya albendezol ile tedavisi mümkün.

Öncelikle artık daha rahat konuşabilceğim için rahatladım. Veteriner litarütüründe kaynaklarla belirttiğim gibi Mycobacterium Spp. (ististani hastalıklar hariç) tüberküloz ismi verilmekte tek tek incelediğinizden eminim. Tüberkülin ile seyreden hastalıklara tüberkiloz denmesi garip olmasa gerek. Verem ismi bildiğiniz üzere benim yakıştırmam değil, halk arasında özellike pnömoni ile seyreden tüberküloz hastalığına verilen isim. Tüberküloza (sığırda ) gelecek olursak sadece Mycobacterium söz etmemiz bile yanlış olur. Viral PI-3, RSV, bovina herpes gibi etkenlerin zemin hazırlaması mycoplasma, pastorella gibi diğer bakteriyel etkenlerinden de söz etmeliyiz. Yanlışsam düzeltin, (insanda) patagonezinin ve etkenin temel olarak aynı olduğunu biliyorum. Bu kadar detaylı bakacak olursak siz haklısınız verem denemez. Mycobacterium tuberkilozis veya Mycobacterium bovis'e de verem etkeni demem hatta sığır tüberkiloz etkeni bile demem yanlış olur. Kompleks yapıdan söz etmemiz gerekir.

Alanların değişik olması ile benim alanımda Mycobacterium'un tüberküloz etkeni olduğunu söylem her açıdan doğrudur. Yanlışsam düzeltin ama insanda da pnömotit, gasterointestinal ve deri formları mevcut. Yine bu makalelere bakacak olursanız bahsi geçen etkenlerin (balık, kuş veya memeli türü olsun) veteriner litarütüründe tüberkiloz etkeni olarak geçtiğini görebilirsiniz.

[URL]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/[/URL]
[URL]https://scholar.google.com/[/URL]

iki arama motorundan da bakabilirsiniz. Bu hastalıkların tehlikesini ve yasal prosedürlerden de bahsettim. Ama zaten biliyorsunuz daha detaya girmeme gerek yok. Hayvanlar üzerinde bahsi geçen hastalıkların teşhis ve tedavi veteriner hekim alanı içinde olduğunu aynı şekilde, İnsan üzerinde bahsi geçen hastalıkların teşhis ve tedavi beşeri hekimlerinin hekim alanı içinde olduğunu farkındayım.

Bahsi geçen hastalığın (insanda) dünya ve Türkiye'de insidansı ve dağılımını bize söylerseniz çok mutlu olurum.

Keza benim bilgilerim ve litarütür balıklarda çok yaygın olduğu şeklinde açıkca belirtiyor. İnsana bulaştıktan sonra vakalarda ne yaratacağı benim bilgimin dışında.

Balıklarda tüberküloz olarak belirtmede herhangi bir sıkıntı olamadığı yineliyorum. Verem kelimesi kullanımını doğru bulmamanızıda anlıyorum peki işin ciddi bir hastalık olabileceğini mycobacteria tuberculosis etkeni bile barındırabileceğini ve bu durumda insanlara verem kelimesi olmaksızın nasıl aktaracağımı soruyorum size


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/95957/030220201537291.jpg[/IMG]
italik yazımın sitede var olmaması sizi yanıltmasın. mycobacteria tuberculosis foto görebildiğiniz gibi italik .

Clade : a group of organisms believed to comprise all the evolutionary descendants of a common ancestor


Hassasiyetinize gelecek olursak fikrinize saygı duyuyorum. Ama bu da benim şahsi görüşümdür, insanları bu konuda bilgilendirerek olası hastalık durumunda erken teşhisi sağlayabiliriz. [EDIT]Suizokukan,2020-02-03 17:26:01[/EDIT]
Balık Mycobaterium (tüberkiloz, Verem)
[QUOTE=lemur]

Yanlış anlamışsınız. Birincisi ben yukarda adı geçen 3 mikobakteri türüne itiraz etmiyorum, başka kaynaklarda da doğrulanabilen klasik bir bilgi. Ama siz " Mycobakterium Spp'in yaptığı hastalıklara tüberküloz denir.Halk arasında ismi veremdir. " Dediğinizde bu pek doğru olmaz. Çünkü verem etkeni bellidir yani M. tuberculosis'tir , belirtileri ve bulaşma yolları bellidir. Bu mantıkla etkeni Mycobacterium Leprae olan cüzzam hastalığını nereye koyacağız? Ya da sığırlarda hastalık yapan M. bovis? Kuşlara özgü hastalık etkeni (avinarum?) Mikobakteriyi? Yani su ürünlerinde adı geçen bu üç bakteriyle gerçekleşen hastalığını bizim bildiğimiz tüberkülozla yani veremle hiç bir alakası yok. Etkenlerin aynı aileden gelmesi dışında. Patolojik ve mikrobiyolojik düzeyde benzerlikler elbette olabilir.

Alıntıları tırnak içine almak gerektiğinden siz sonradan bu şekilde belirtmezseniz biz onları sizin kendi cümleleriniz olarak kabul ederiz. Alta verilen link referanstır sadece.

Mesleki sözcükleri olduğu gibi kullanmak sizin kişisel tercihinizdir. Ama bu şekilde insanları okuyup araştırmaya iteceğini sanmam. Mesleki jargon meslek erbabı arasında özel iletişimi sağlar. Ama burası herkese açık bir platform olduğundan anlaşılabilirlik göz önüne alınmalıdır. Saygılarımla.[/QUOTE]

Sığır tüberkülozu : Etken M. bovis, M. tuberculosis [URL]https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/Tuketici_Bilgi_Kosesi/E-Bultenler/15.pdf[/URL]
[URL]https://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/general/mbovis.pdf[/URL]
[URL]https://vetkontrol.tarimorman.gov.tr/bornova/Menu/69/Brusellozis-Tuberkulozis[/URL]


Kanatlı tüberkülozu: Etken M. avium, M. tuberculosis [URL]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4983314/[/URL] veya [URL]http://ozmlab.com/?p=28[/URL]


Bunların dışındaki diğer tüberküloz etkenleri : [URL]https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/5701/mod_resource/content/1/7.%20Hafta.pdf[/URL] 4. Sayfada TB=tüberküloz olarak yazıyor soğukkanlı vs olarak.

M. leprae hayvanlarda tüberküloid cüzzam (tuberculoid leprosy) olarak geçer. [URL]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11288514[/URL]

"M.leprae insanlarda cüzzamın etkenidir" haklısınız, ben veteriner hekimim. Hayvanlardan insanlara bulaşma riski olan zoonoz hastalıklardan halkı korumak benim görevim. Bulaşan hastalıkları tedavi etmek doktorların görevi. Tüberküloz şüpheli hasta sığırlar tarım ve orman müdürlüklerine ihbar edilmelidir. Ciddi bir hastalıktır. İşlem başlatmayan vet. hekimlere yasal işlem uygulanır. Kesim yapılmışsa tüketilip tüketilemeyeceğine veteriner hekim karar verir ve damga vurur. [URL]https://www.turkiye.gov.tr/tarbil-buyukbas-hayvanlarda-tuberkuloz-hastaligi-ihbari-4204[/URL] ve [URL]https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40094?AspxAutoDetectCookieSupport=1[/URL]



Paratüberküloz dışında mycobacterium etkenlerinin yol açtığı hastalıklara genel olarak [U]tüberkilozis denir.
[/U]


Biz makale yazarken şu şekilde yazarız:

Üriner asitlendiriciler idrar pH'sini düşürmek ve "Triple fosfat kristal" oluşumunu en aza indirmek için kullanılır. Bu kristaller penil üretranın tıkanmasının büyük bir bölümünü oluşturur. (BERNARD M.A., 1978)

Bu bilginin değiştirilmediği ve alınan kaynağı belirtmek için kullanılır. Ben ise burada bunu vurgulamak için tırnak içine aldım. Okumak istediğiniz ama ücret isteyen makaleler olabilir bana belirtirseniz ben size pdf olarak yollarım. Üniversiteler genellikle litaretür ücretlerini öğrencileri için ödüyor, üniversite imkanı olamayan arkadaşlara ben yardımcı olabilirim.


Fish Tank Exposure and Cutaneous Infections Due to Mycobacterium marinum: Tuberculin Skin Testing, Treatment, and Prevention
Balık Tanklarında ortaya çıkan ve Mycobacterium marinum nedeniyle kütonoz deri enfeksiyonu: Tüberkulin deri testi, Tedavisi ve Önlenmesi

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/95957/030220201332071.jpg[/IMG]

Kaynak:
Lewis, F. M. T., Marsh, B. J., & von Reyn, C. F. (2003). Fish Tank Exposure and Cutaneous Infections Due to Mycobacterium marinum: Tuberculin Skin Testing, Treatment, and Prevention. Clinical Infectious Diseases, 37(3), 390–397. doi:10.1086/376628




The evolving story of [K]Mycobacterium tuberculosis[/K] clade members detected in fish / Balıklarda tespit edilen Mycobacterium tuberculosis clade üyelerinin evrim hikayesi

"Mycobacterium tuberculosis" sizin tabirinizle bildiğimiz verem etkeni .

Kaynak :
Kaattari, I. M., Rhodes, M. W., Kaattari, S. L., & Shotts, E. B. (2006). The evolving story of Mycobacterium tuberculosis clade members detected in fish. Journal of Fish Diseases, 29(9), 509–520. doi:10.1111/j.1365-2761.2006.00744.x




Ben yanlış bir nokta göremedim gözümden kaçan varsa lütfen belirtin.
[EDIT]Suizokukan,2020-02-03 13:43:54[/EDIT]
Armatür Hakkında Seastar-hx050b
[URL]https://www.hepsiburada.com/resun-grolux-lamba-34-cm-t8-10w-p-PTEVCAA07013?magaza=NetAkvaryumPet[/URL]

Uygunmuş arkadaşlar ben aldım şuan kullanıyorum. Aynı armatürü kullanan varsa T8 resun 10w 34 CM'i uygun
Baligimin Nesi Var Bol Resim Ekledim
[QUOTE=secaflex]Peki bu ilaci alacam veterinere gidip flagyl vermiyorum ozaman bugunden itibaren .peki diger baliklarada gecmismidir bu hastalik nasil anlayabilirim gecmisse eger .?nasil belli eder kendini ?
Baliklarimi kurtarmak istiyorum .
Birde o bahsettiginiz ilacli suyu her uygulamada yeniden mi yapilacak yoksa gunluk bir 10 lt ilacli suyu kullanmak yeterlimi .[/QUOTE] Veteriner kliniğine gidin litrenize göre kaç mg almanız gerektiğini söylerseniz onlar size ml cinsinde enjektörle verebilir.

Diğer balıklara geçme ihtimali yüksek fakat hastalık uzun süre inkibasyonda(kuluçka) kalıyor. Test yapılmadan vardır yoktur demek mümkün değil. Fotoğraf ve akademik makaleye göre görüşümü belirttim. Muayene etmeden kesin net bir şey denemez.
Balık Mycobaterium (tüberkiloz, Verem)
[QUOTE=lemur]Hastalığın adı dolayısıyla yeterli açıklama yapılmadığında insanları tedirgin edici ve paniğe sevk edici olabiliyor.

Konuyla ilgili açılmış olan başka bir başlıkta detaylı açıklama yaptım. Fakat son 1 ay öncesindeki yazdığım mesajlar görünmediğinden konuyu bulup link veremiyorum. Özetle, Çok sayıda Mycobacterium türü olup insanda verem hastalığını yapan M. Tuberculosis balıklarda hastalık yapmaz.

Balık veremi adının kullanılması İnsandaki verem hastalığını çağrıştırdığından kanaatimce hatalıdır. Literatürde bu hastalığa yol açan 3 mycobacterium türünün adı geçiyor. Bunlar zoonoz olarak insana geçebilse de gerek geçiş yollarının sınırlı olması gerek de yaptıkları enfeksiyonların sınırlı cilt-cilt altı lezyonlarından ibaret olması dolayısıyla klinik olarak büyük önem taşımıyorlar. Dolayısıyla m. tuberculosis'le kesinlikle bir tutulmayıp ayrı değerlendirilmesi gerekiyor.

Hasta balığın tedavi aşamalarını bilemem ama, Ulaştığım kaynaklar izolasyon ve imha yönünde. Daha önceki tartışmada Mycobacterium'la ilgili linkler vermiştim. Fakat bunları kaydetmediğim gibi, forumdaki başlığı da bulamıyorum. Kaynakları basit bir internet taramasıyla yeniden bulabilirim. Herkesin anlayabileceği bir dilde güncel gelişmelerden bizleri haberdar etmeniz yerinde olacaktır. Örneğin: "deformite, egzoftalmi, fulminasyon, erozyon, intraperitoneal" gibi sözcükler meslek jargonuna aittir ve sıradan kişiler tarafından anlaşılmanızı çok güçleştirir.[/QUOTE]

Eklemeleriniz ve görüşleriniz için teşekkür ederim.
Belirtmek isterim ki tedavi dışında yazılanlarda 1 yada 2 cümlesi benim gerisi akedemik makaleden alıntıdır. Makale kaynak kısmında bulunuyor isterseniz kendinizde okuyabilirsiniz.

"Many of the mycobacterial species isolated from animals have a zoonotic potential. This has been well documented with M marinum and this organism is classically
associated with dermatologic lesions in aquarists. M abscessus, M fortuitum, and M chelonae are also responsible for skin and soft tissue infection in humans"

"Hayvanlardan izole edilen mikobakteriyel türlerin çoğu zoonotik bir potansiyele sahiptir. Bu M marinum ile iyi belgelenmiştir ve bu organizma klasik olarak akvaryumculardaki dermatolojik lezyonlarla ilişkilidir. M apsesi, M fortuitum ve M chelonae ayrıca insanlarda cilt ve yumuşak doku enfeksiyonundan sorumludur." (google translate ile çevirdim)

Olduğu gibi kopyaladım ve yapıştırdım. Zoonoz şansı var ve daha önce tespit edilmiş. Deri formuna yol açabildiğini zaten belirttim. İnsanda da patojen olan bu bakteri deride hastalık oluşturabiliyor. Mycobakterium Spp'in yaptığı hastalıklara tüberküloz denir. Halk arasında ismi veremdir. Yazdığım makale ve litaretür bilgisi kaynak kısmında belirtilmiştir. Orjinal makaleyi okuyabilirsiniz.

Evet terminolojik açıklamaları yazmadım. Nedenini şöyle anlatıyım. Okuyan ve merak eden biri google ile basit bir arama ile içeriğe ulaşabilir. Amacım insanları araştırmaya sevk etmek bu sebeple wikipedia gibi basit açıklamalı linkleri sürekli veriyorum.

Örneğin : [URL]https://www.saglikaktuel.com/saglik-ansiklopedisi-erozyon-nedir--389.htm[/URL][EDIT]Suizokukan,2020-02-01 17:02:58[/EDIT]
Baligimin Nesi Var Bol Resim Ekledim
[QUOTE=secaflex]Baligi karantinaya aldim peki ne yapacam sarimsakli yemde veriyorum.flagyli yemde
Baska ne yapacaz ic filitre vs de taktim
Birde bu cikletlerin yanaklarinda olan sari altin rengi benek ne anlama geliyor saglikli baliklardada var youtube de vs de bakinca gorunuyor.nedir bu olayin anlami merak ettim acikcasi

[/QUOTE]

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/balik_mycobaterium_tuberkiloz_verem_k952514.asp?PID=5722538#scrl5722538[/URL] bakabilirsin. Flagyli bırakmalısın bence.
Balık Mycobaterium (tüberkiloz, Verem)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/95957/010220201342431.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/95957/010220201343461.jpg[/IMG]

Tüm tatlı su, acı su ve tuzlu su balıkları mikobakterilere karşı hassastır ve literatürde bu enfeksiyonların kapsamlı değerlendirmeleri vardır. Mikobakteriyoz, hem vahşi hem de ticari balıkların en yaygın kronik enfeksiyonlarından biridir.

Genel olarak, mikobakteriyoz aylardan yıllara kadar süren kronik bir israf hastalığı olarak kendini gösterir. Klinik belirtiler arasında zayıflama, batık karın, dış ülserasyonlar, yüzgeç çürümesi, omurganın deformiteleri, ekzoftalmi, normal renkte değişiklikler (akvaryum balıklarında soluk ve somonlarda parlak renkler) ve pulların kaldırılması bulunur.

Nadir, akut, fulminasyon yapan bir form tarif edilmiştir. Deneysel olarak indüklenen bu form, şiddetli peritonit, doku nekrozu, celomic kavite sıvısı birikimi, ödem, cilt ülseri, yüzgeç erozyonları ve kısa bir hayatta kalma süresi ile sistemik bir mikobakteriyel enfeksiyon ile karakterizedir.

Bu hastalık zoonoz olup antibiyotik ve çevre şartlarına oldukça dirençlidir. Bilinen kesin bir tedavisi olmaksızın. Sınırlı duyarlılık gösterdiği antibiyotikler kullanılabilir. İnsanda tüberküloz deri formunu oluşturabilir.

[K]Zoonoz: İnsandan hayvana bulaşabilen.[/K]
Tüberküloz (Verem) : [URL]https://tr.wikipedia.org/wiki/Verem[/URL]

[K]TEDAVI[/K]

Hem deri hastalıklarını hemde sindirim hastalıklarını içine alacak şekilde "enroflaksasin" kullanmak olacaktır.

Uyarıyım balık alerji gösterebilir. [U]Bu noktada sorumluluk sizin.[/U]

[U][B]Uygulama [/B]:[/U] Tedavi tankına 5 Mg/Litre ekliyerek 5 saatlik daldırma yapmalısınız. 24-48 saat içinde aralıklı olarak 6 kere yapmalısınız. Ciddi bir tedavidir. Bahsi geçen antibiyotik ucuz olup sadece veteriner kliniğinden temin edebilirsiniz.
ilacın %2.5 // %5/ %10 /%20 paketleri olup yoğunlukları farklı alırsanız dikkat etmelisiniz.

Örnek:

%5'lik baytril ile 10 litrelik tedavi hazırlanması:

1 ml'de 50mg etken madde içerir. (tank hacmi)10x5(hastalık için kullanılan ilaç miktarı) =50 mg verilmeli bizim ilacımızda bu 1 ml demek oluyor.
10 litre şeklinde hazırlanmış temiz suya 1 ml baytril damlatmak ardından 5 saat balığı buraya almak gerekiyor, 5 saatin ardında tekrar karantina tankına alınmalı balık, 8 saatin arından aynı işlemi tekrarlıyoruz günde 3 kere olacak şekilde toplam 2 gün(toplam 6 daldırma) uyguluyoruz.

Alternatif ilaçlarda mevcut ama en uygun ilaç sağaltımı bana göre bu olacak. Tüm ilaçlarda uygulama ve dozlama farklı arkadaşlar. Aynı ilaç Kas içi enjeksiyon ya da intraperitonal enjeksiyonla uygulanabiliyor (enjeksiyonda dozlar farklı) ama balığın boyuna göre farklı seçenekler mümkün.

KAYNAK:
Reavill, D. R., & Schmidt, R. E. (2012). Mycobacterial Lesions in Fish, Amphibians, Reptiles, Rodents, Lagomorphs, and Ferrets with Reference to Animal Models. Veterinary Clinics of North America: Exotic Animal Practice, 15(1), 25–40. doi:10.1016/j.cvex.2011.10.001

BSAVA Small Animal Formulary 9th edition · Part B: Exotic Pets[EDIT]Suizokukan,2020-02-01 14:32:36[/EDIT]
Baligimin Nesi Var Bol Resim Ekledim
Flaggy dediğiniz [K]metronidazol[/K] bir [K]antibiyotiktir [/K]aynı zamanda giardia vb üzerinde etkili [K]antiprotozoadır.[/K] Dolasıyla Helmintlere etki etmez. Antiparazitter olarak kullanımı yanlıştır. Antiprotozoa olarak kullanımda sadece sonuç verecektir.

Protozoa bakabilirsiniz : [URL]https://tr.wikipedia.org/wiki/Protozoa[/URL]
Helmint bakabilirsiniz : [URL]https://tr.wikipedia.org/wiki/Helmintler[/URL]

Bana kalırsa deride enfeksiyona bağlı yemde isteksizlik, genel durumda kötüleşme olabilir. Direk deri enfeksiyonunu tedavi etmeye yönelik bir hamleyi daha mantıklı buluyorum. Enroflaksasin veya Siproflaksasin daha uygun olacaktır. Ama sizden istediğim şartları sağlamadığınız taktirde kullanımı mümkün değil. Tüberküloz olabilir. Bu düşüncemi de makalede yer alan söze ve paylaştığınız görsele dayandırıyorum.

"All freshwater, brackish water, and saltwater fish are susceptible to mycobacteria and there are extensive reviews of these infections in the literature. Mycobacteriosis is one of the most common chronic infections of fish, both wild and commercial"

"Tüm tatlı su, acı su ve tuzlu su balıkları mikobakterilere karşı hassastır ve literatürde bu enfeksiyonların kapsamlı değerlendirmeleri vardır. Mikobakteriyoz, hem vahşi hem de ticari balıkların en yaygın kronik enfeksiyonlarından biridir."

"In general, mycobacteriosis presents as a chronic wasting disease lasting from months to years. Clinical signs include emaciation, sunken abdomen, external ulcerations, fin rot, deformities of the spinal column, exophthalmia, changes in normal coloration (faded in aquarium fish and bright colors in salmonids), and lifting of scales."

"Genel olarak, mikobakteriyoz aylardan yıllara kadar süren kronik bir israf hastalığı olarak kendini gösterir. Klinik belirtiler arasında zayıflama, batık karın, dış ülserasyonlar, yüzgeç çürümesi, omurganın deformiteleri, ekzoftalmi, normal renkte değişiklikler (akvaryum balıklarında soluk ve somonlarda parlak renkler) ve pulların kaldırılması bulunur."

KAYNAK:
Reavill, D. R., & Schmidt, R. E. (2012). Mycobacterial Lesions in Fish, Amphibians, Reptiles, Rodents, Lagomorphs, and Ferrets with Reference to Animal Models. Veterinary Clinics of North America: Exotic Animal Practice, 15(1), 25–40. doi:10.1016/j.cvex.2011.10.001 [EDIT]Suizokukan,2020-02-01 13:32:01[/EDIT]
Baligimin Nesi Var Bol Resim Ekledim
Öncelikle geçmiş olsun 1 adet karantina, 1 adet tedavi tankı kurabilir misiniz? Yapabilirseniz birkaç tavsiyem olacak.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.