betamı kaybettim vatoz yaşıyor akvaryumu nasıl temizlemeli?


arcaxÇevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2015
Mesaj: 13
arcaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 09:19
Merhabalar.
19 lt şelale filtreli ve bitkili akvaryumumda beslediğim betamı maalesef kaybettim. Çok hızlı gelişen bir kuyruk erimesi nedeniyle 3 gün içerisinde balığım öldü. Akvaryumda yaptığım ısı yükseltmesi ve sonrasında balığı ayırıp tuzlu su çözeltisi içine almam hiç işe yaramadı.

Ancak şu an ana tankımda bulunan vatozum yaşıyor. Şimdiye kadar hareketlerinde ve görünüşünde bir sorun tespit etmedim. Kuyruğunda ufak bir kopma var ama bunun betamdan hatıra kaldığını sanıyorum. Akvaryumun suyu berrak. Su testleri normal çıkıyor. Yakın bir zamanda yeni bir beta almak istiyorum. Akvaryumu nasıl hazırlamalıyım? Tamamen boşaltıp dezenfekte etmeyi düşünüyorum ama o zaman da vatozu nereye alırım bilemiyorum. Tankın oturması birkaç gün alacaktır ve havalandırmalı yedek bir tankım yok. Önerilerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 10:51
Kuyruk erimesi genelde kirli sudan olur, arıtlar bozulur organik artıklar, yemler şunlar bunlar, filterler kirlenir temizlenmez, yazda gelince ısı arttı yüksek ısılı sularda bozulmalar mantarlaşmalar hızlı olur akvaryumun içindeki bütün kirlilik sebepleri suyu yakıcı hale getirir balığın ince dokuları yanmaya erimeye bakteriler yerleşme oraları yemeye başlar. Böyle durumda yarıdan bile fzala su çekilmeli öncelikle akvaryumdan sudaki olumsuzluklar böylece yüzde 50 su çekmişseniz yüzde 50 azalttınız olumsuzlukları demek olabilir. Sonra Filtre bakımı. Yazın 5 günde bir 50 litre gibi ufak akvaryumlarda yüzde 60 civarı su rahatlıkla değişim yapılabilir düşüncesindeyim , ben bunu yaz kış uzun yıllardır sürekli yaparım önemli olan uygun su eklemek klorsuz taze su, kışın önemli olan akvaryumla aynı ısıda su eklemek, yazın haziran ortasından sonra soğuk su ekleme sorunu olmuyor. Yazın suyun yüzeyi daha bir hareketli olmalı oksijen azaldığı için, yahut hava taşı varsa çalıştırılmalı bu yazın can simidi gibi birşey. Yüzgeç erimesi gibi mantar bazlı hastalıklarda ısıyı yükseltmek hastalığın daha hızlı gelişmesine sebep olur ısı yükseltilmemeli. Birde bettanın yaşı 2 yaşına yaklaşmışsa ortalama 2 yıl kadar yaşadıklarını söylüyorlar. Tedavi etmeye gelince imza kısmımda aşağıda bir link görüyorsunuz onu açın orada Yüzgeç erimesi başlığı altındaki konuları okuyabilirsiniz.
Ben bazı seneler zemindeki kumu yıkarım bunu şöyle yaparım akvaryumun yarısı kadar suyu alırım büyük bir kovaya balıkları bu suyun içine koyarım içine hava taşı atar çalıştırırım balıklar orda bekler bir saat kada sonra akvrayumda kalan suyu dökerim sumları yıkarım legende camları beyaz kalıp sabunla yıkarım altına bir kalın örtü falan koyabilirsiniz sert zemine köşelerin vurmaması için sonra camları iyice durularım beyaz sabun zaten anında çözünür artık bırakmaz akvaryumda durulayınca suyla, sıvı deterjanlar asla kullanmayın sıvı sabunda dahil camlar kalıp sabunun temizliğiyle gacurrr gucurrr eder :). Sonra götürüp yıkadığım kuyu zemine sererim akvaryuma kumları tabi sadece duru suyla yıkarım çeşme suyuyla kürekle legende karıştırarak 5-8 arası yıkarım kirliliğe göre, akvaryum zeminine serince kumu üzerine tabak koyarım yüzde elli kadar taze kulorsuz dinlenmiş suyu bu tabağın üzerine dökerek kumu karıştırmadan suyu doldururum akvaryuma, ayırdığım sudanda su koyarım yani balıkların kendi suyunu, sonra balıkları salarım kalan ayırdığım suyuda doldurur kapasiteyi  yüzde yüz tamamlayınca olay bitmiştir, yıllardır böyle yaparım bir kayıp yaşamadım hiç.[EDIT]mesutok,2015-06-17 11:00:47[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 10:54
Tankınızı boşalttığınız takirde yeniden oturması birkaç gün değil birkaç hafta alır. Pek çok yeni akvarist tanklarına çok erken balık alıyor ve bu da balıklara zarar veriyor.

Tankta ilk olarak %50 ardından her gün %20 gibi yüksek bir oranda su değişimi yaparsan bence fazla bile olacaktır.

Balığı aldığınızda karantina etmenizi de ayrıca tavsiye ederim. Böylece tankınıza hastalık (eğer gelen balıkta var ise) bulaştırmamış olursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arcaxÇevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2015
Mesaj: 13
arcaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 14:03
Cevaplarınız çok yardımcı oldu. Bunlar ışığında, mümkünse iki soru daha sormak istiyorum.

1- Eger akvaryumu sıfırdan dezenfekte edersem Sera Nitrivec gibi ürünlerle akvaryumun düzene girmesi hızlandırılabilir mi? Ben ilk kurulumda bitkileri yerleştirildikten sonra Hagen Cycle kullanmıştım. İçme suyu kullanmama rağmen su düzenleyici de kullanıyordum.
2- %50 oranında su değişimleri, dip çekimi ve dip temizliği (marina süpürge ile) yaparak akvaryumu kendine getirmem daha mantıklı olabilir. Böyle bir durumda yine Sera Nitrivec ve su düzenleyici kullanmalı mıyım? Tüm değişimleri içme suyu ile yapmayı planlıyorum.

Şimdiden teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 14:11
Akvaryuma yeni su doldurunca, içine her 50 litre akvaryum suyu için 20 damla Nitrivec damalatabilirsiniz bu faydalı bakteri kültürüdür nitrifikasyon bakterilerinin hızlı oluşmasını sağlar iyi gelir, şartta değil ben 10 yıldır yeni kurduğum akvaryumlar oldu hiç bakteri kültürü kimyasal kullanmadım bir sorun kayıp yaşamadım kullanabilirsiniz ama hızlandırır. Su düzenleyici kullanmanıza gerek yoktu kaynak içme suyu kullanıyorsanız, 10 yılı geçkindir su düzenleyici hiç kullanmam çeşme suyunu kapaksız bidonda dinlendiririm 3 gün kadar kullanırım.
İçme suyuna masraf etmenize gerek yok kullanacağınız kadar çeşme suyunu kapaksız bir bidonda 2-3 gün kadar bekletin hiçbir katlı maddeside düzenleyicide eklemeden kullanabilirsiniz. Kullanırsanınızda siz bilirsiniz, nitrivec bakteri kültürünnü bitkilere zararı olmazken, su düzenleyicilerinin klor çökerditci ağır metal çökertici ilaçlar su düzenleyiciler bitkileri öldürüyor yavaş yavaş. Size link ekliyorum yeni kurulumla ilgili onu okuyabilirsiniz.
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryum_kurulumunda_sudaki_ilk_safha_k774280.asp[/URL][EDIT]mesutok,2015-06-17 14:12:13[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir