Betta Akvaryumu ?


gencooÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 16
gencooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 17:29
Herkese merhaba,

Hemen konuya girmek istiyorum çünkü acil bir durum söz konusu. Ben bir kedi sahibiyim. Uzun yıllardır birlikteyim kedimle. Kısaca akvaryumlardan çok anladığım söylenemez. Dün, kedime mama almak için petshop a gittim ki normal de veterinerden alırım ancak kapalıydı her zaman açık olduğu saatte. Neyse, petshoptan mamayı aldım, tam parayı ödedim çıkıyordum ki ufacık kapların içinde betta balıklarını gördüm. Gerçekten çileden çıktım. Bir hayvan sever olarak, balıklardan anlamasam bile çileden çıktım. Birkaçtane almak istedim fakat erkek bettalar tek başına yaşarlarmış. Kafaya koydum birtanesi kurtarmayı çok sinirlendim çünkü. Hemen saçak saçak kuyrukları olan bir bettayı aldım, nasıl besleyeceğimi bilmediğimden bir de fanus aldım ve çıktım ordan.

Kedim, bütün eve hakim olarak yetişti, yavruyken sahiplenmiştim onu. Yıllardır benimle. İstanbul Kadıköyde yaşıyoruz. O yüzden kedime evin heryeri serbest, doğal olarak betta yı koyacak biryer bulamadım ve ofise getirdim. Şuanda ofiste benimle beraber yaşıyor.

Dediğim gibi nasıl bakacağımı bilmediğim için internette araştırmaya başladım, sonra bu forumu buldum. Okuduğum kadarıyla betta ların fanusta yaşamamaları gerekiyor. Sizlerden istediğim yardımlar ve sorular şu şekilde,

* Ben bu ufaklığa ofiste nasıl bakarım?
* Çok fazla yerim yok en fazla 30 cm genişlik - 30 cm yükseklik - 15 cmde derinlik için yer ayırabilirim, nasıl bir akvaryum almalıyım?
* Bütçem 60 - 100 tl arasında,(şimdilik, ileride genişletmek istiyorum) mümkünse bitkli bir akvaryum yapmak istiyorum.
* En önemli soruda, ekipmanı Kadıköy'e yakın nereden temin edebilirim, internetten de sipariş etme şansım var ama giderek almayı tercih ederim, bildiğiniz ve güvendiğiniz yerleri tavsiye ederseniz sevinirim arkadaşlar. Bu küçük balık kardeşime fanusta bakmak istemiyorum.

Foruma bugün kayıt oldum. Konuyu yanlış yere açtıysam ne olur kusuruma bakmayın.

Şimdiden teşekkür ederim ilginize.gencoo2013-02-18 17:51:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuriBerkÇevrim Dışı

Kayıt: 20/12/2010
İl: Burdur
Mesaj: 317
NuriBerkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 17:54
Verdiğiniz ölçüler betta için oldukça uygundur  Ayrıca verdiğniiz ölçülerde bir akvaryumda 13.5 litre aralacağında içine aşırı bir bitki dekorasyonu yapmak görüntü kalitesini düşüreceğinden son derece sadece yapmalısınz..Anladığım kadaryıla da bu ilk deneyeminiz bu yüzden fazla ışık-co2 istemeyen türlerden başlayın..Ama merak etmeyin  İlerde ister istemez o akvaryum size yeterli gelmeyecek ve daha büyüğünü almak isteyeceksiniz  İlk bitki oalrak Java Moss(taban için)-Eledoa-Tilkikuyruğu-Saz-Anubias... gibi kolay türleri öneririm.Birde  size pip filtre öneririm.. Saatte 100 l/h debisi olan bir filtre işinizi görür

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gencooÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 16
gencooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 19:45
Çok sağol dostum, cuma günü iş çıkışı gidip bakıcam birkaç yere. Verdiğin cevabı telefonuma kaydettim sanırım petshop ta ki arkadaşa gösterirsem yardımcı olacaktır.

Akvaryumu yaptıktan sonra fotoğrafını çekip koyarım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2768
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 20:35
Bitkilerin yetişmesi için öncelikle ışık ve kumu seçmelisiniz. Nuri Berk kardeşimizin dediği gibi eledoa, saz, anubias gibi bitkilerle başlamanız uygundur. Kesinlikle ısıtıcı almalısınız ve 25-26 dereceye sabitlemelisiniz. Isıtıcılar hakkında bir uyarı yapayım: küçük tanklarda ısıtıcıyı 23'e getirirseniz ısı 26-27 derece gibi bir değere ulaşıyor, pek hassas olmayabiliyorlar, bu yüzden balığı almadan önce istediğiniz sıcaklığa hangi numarada geliyor onu saptayın. Ani ısı değişimleri olmamasına dikkat edin. Küçük bir şelale filtre alın, şelalesini de cama verin, bu sayede bettaların nefret ettiği akıntıyı engellersiniz. Tankı kurduktan sonra yaklaşık 1 hafta boş olarak çalışması gerekiyor, tankı kurduktan sonra bakteri kültürü ekleyin (10 liraya alabiliyorum burada), birkaç parça yem atın ve bakteri kültürünü oturtun. Yem olarak bettaya özel üretilen yemler var, bazı markaların deneme paketleri var 5 liraya satılan, ondan alıp o yemi uzun süre kullanabilirsiniz, ben bir aydır tek betamı onunla besliyorum, bitmedi. Bu yemin yanında 3 günde bir midesini rahatlatmak için verebileceğiniz bitkisel bir yem kullanabilirsiniz, ayrıca kan kurdu bettalar için öneriliyor. Yani şu şekilde uygun olur: Sabah betta özel yemi, akşam kan kurdu, 3 günde bir akşam ise bitkisel yem (sera flora olabilir). Ayrıca balıklar açlıktan ölmez, ama fazla yemlemeden ölür. Haftada bir gün balığı aç bırakmak iyi olur (insanın biraz içi acıyor ama maalesef gerekli bir uygulama). Şöyle bir yol da izleyebilirsiniz: Tankı kurup içine bir elma salyangozu koyabilirsiniz, böylece bakteri kültürünüz oturur. Elma salyangozunu çıkarmanız gerekmeyebilir, bu betanın karakterine bağlıdır. Benim betam gayet uyumlu yaşıyor, ama bu hepsi için geçerli olmayabilir. Kolay gelsin, iyi günler. Saussure2013-02-18 20:36:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir