Bettam Hasta Mı? Sürekli Suyun Üstünde Duruyor.


mehmetkaygiÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2018
İl: Manisa
Mesaj: 9
mehmetkaygiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2018 10:57
Öncelikle merhaba arkadaşlar, abiler. Yaklaşık 3 gün önce bir betta bakmaya başladım. Hediye olarak alındığı için biraz hazırlıksız bir durumdaydım. Önceden herhangi bir balık bakmadığım için oldukça tecrübesiz ve bilgisizim tabi. Fakat gelir gelmez hemen biraz araştırma yapıp genel bilgiler ve bettaların özelliklerine ilişkin bir akvaryum ve filtre edindim. Fotoğraflarda göreceğiniz üzere bir akvaryum ve pipo filtre kullandım. Akvaryumun dibi için de göreceğiniz kumu kullandım(türünü bilmiyorum ama kullanıldığını gördüm, kullanmadan önce güzelce yıkadım).

Balığım ilk geldiği zaman hazırlıklı olmadığım için onu hemen akvaryuma alma durumum olmadı. İlk gün hemen filtreyi takıp akvaryuma su koyarak o şekilde yaklaşık 24 saat beklettim. Bu sırada balığımı birlikte geldiği suyla bekletmek zorunda kaldım. Keyfi iyi gibi görünüyordu çok büyük bir kap olmasa da oldukça hareketli sayılırdı verdiğim yemleri hemen yiyor hatta biraz baloncuk yapmaya bile çalışmıştı. Daha sonra onu akvaryuma aldım. Şoklanmaması için sıcaklıkları eşitlenmesi için beklettim. İlk gün oldukça hareketli ve mutlu görünüyordu yeni akvaryumunda. Ne olduysa o gece olmaya başladı. Bettam durgunlaştı hareketleri yavaşladı. Baştan artık yorulmuştur ve dinleniyordur falan diye düşündüm ama hareketleri sabit aynı şeyleri tekrar edince biraz tedirgin oldum.

Şu anda akvaryuma koymamın 2. gününün sabahı. Bettam sürekli ya suyun üstünde hareketsiz şekilde duruyor ya da akvaryumun dibinde aynı şekilde duruyor. Çok durgunlaştı. Dün akvaryumda dolanıp duran balıktan eser kalmadı. İnternette ve forumlarda biraz araştırma yaptım ve sindirim sistemiyle alakalı bir sorun olabileceğini söylediklerini gördüm. Ama ben balığımın karnında o şekilde olabilecek bir şişlik göremiyorum ve balığım zaman zaman hem dipte hem de suyun yüzeyinde hareketsizce bekliyor. Nedeni nedir diye bir de sizde danışmak istedim. Tecrübesi veya bir fikri olan varsa çok mutlu olurum. Uzunca bir yazı oldu okuduysanız bile şimdiden teşekkürler.

[IMG]https://i.hizliresim.com/k68dnA.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/3zlGLA.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2018 12:26
Isıtıcı kullanmıyorsanız ısıdan kaynaklı bir durgunluk olabilir. İlk geldiğinde hareketli olmasının nedeni ortamı tanımaya çalışıyor oluşu. Ancak şimdi su soğuk olduğunan hareketleri olabildiğince az olacaktır çünkü balıklar soğuk kanlı hayvanlardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MOONLİGHTÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2018
İl: Antalya
Mesaj: 318
MOONLİGHTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2018 12:56
Merhaba pipo filtre suyu çok dalgalandirdigi için muhtemelen ki 1-2 günde sindirim sis. Alakalı bir sorun olacağını sanmıyorum. Tavsiyem hava motorunu kapatın. Dekoratif kök ya da taş (kaynar su ile beklerin-dezenfekte icin-) bitki düşünürseniz toprak vs. Uğraşmak istemiyorsanız anubias nana , anubias barteri(kökleri kumun içinde olmadan da yetiştiği icin) ya da kolay olarak java moss , christmass moss gibi yaşımlar kullanabilirsiniz. Ya da satılmaya subulata. Bunlar için C02 gerekmiyor ama ışık olmalı ayrıca şu üstüne de pistia(su marulu) önerebilirim ancak ışığı internetten almanızı oneririm (bettamarketimpet) ışıkları güzel. Ayrıca yeni kurulum yapıldıysa bakteri kültürü eklemenizi öneririm(Sera nitrivec- jbl denitrol)
Ayrıca kesinlikle dinlenmiş su ile su değişimi yapın. Bence biraz para harcayın ve içinde tek balık olan BOŞ bir kutudan çok bir akvaryumunuz olsun[;)][:)]

Beğenenler: [T]208534,meganowa10[/T]
Teşekkür Edenler: [T]208534,meganowa10[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetkaygiÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2018
İl: Manisa
Mesaj: 9
mehmetkaygiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2018 13:47
[QUOTE=MOONLİGHT]Merhaba pipo filtre suyu çok dalgalandirdigi için muhtemelen ki 1-2 günde sindirim sis. Alakalı bir sorun olacağını sanmıyorum. Tavsiyem hava motorunu kapatın. Dekoratif kök ya da taş (kaynar su ile beklerin-dezenfekte icin-) bitki düşünürseniz toprak vs. Uğraşmak istemiyorsanız anubias nana , anubias barteri(kökleri kumun içinde olmadan da yetiştiği icin) ya da kolay olarak java moss , christmass moss gibi yaşımlar kullanabilirsiniz. Ya da satılmaya subulata. Bunlar için C02 gerekmiyor ama ışık olmalı ayrıca şu üstüne de pistia(su marulu) önerebilirim ancak ışığı internetten almanızı oneririm (bettamarketimpet) ışıkları güzel. Ayrıca yeni kurulum yapıldıysa bakteri kültürü eklemenizi öneririm(Sera nitrivec- jbl denitrol)
Ayrıca kesinlikle dinlenmiş su ile su değişimi yapın. Bence biraz para harcayın ve içinde tek balık olan BOŞ bir kutudan çok bir akvaryumunuz olsun[;)][:)][/QUOTE]

Evet dediklerinize katılıyorum. Dün akşam 3-4 parça taşı test edip kaynattım. Şimdi tuzlu suda bekliyorlar ve artık hazır olmuşlardır diye düşünüyorum. Bitki olarak da dün elodea siparişi verdim sanırım 1-2 güne elime geçer. Peki bu sırada taşları akvaryuma koymalı mıyım yoksa bitki ile birlikte mi yerleştireyim tavsiyeniz nedir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MOONLİGHTÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2018
İl: Antalya
Mesaj: 318
MOONLİGHTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2018 18:49
Benim tavsiyem bitki toprağı varsa ya da artık neye dikeceksen akvaryuma koy 4-5 cm arası bir derinlik yeterli olacaktır. Taşlar ya da kök ile dekoru tamamla akvaryuma suyu doldurma ustu kapali dursun birkiler gelince al eline dikebildigin kadar derine dik . Ben kuma bıçak kullanarak delik aciyor bitkiyi dikiyir ve ustune de biraz toprak atiyorum (tepe gibi oluyor ) suyu yavasca cesmeden direk ya da dinlenmis sekilde suyu doldur ve eczaneden ya da pet shop dan METILEN MAVISI al ve üzerinde yazan kadar kullan boylece bitki uzerinde gelen ya da taşlarda kalan ya da toprakta olan yararlı zararlı her bakteri ölmüş olur. Sonra da bakteri kültürü JBL DENİTROL . elinde falan gübre varsa sakın ilk 2 hafta kullanma bitkiler daha kök salladığı ya da adapte olmadığı için gübre bitkilere deil oluşacak yosunlara yarar. Bundan sonra da yine 5 ile 7 gün arası ışık açma yeni kurulan tankta hemen isik acmaya baslarsan gunde
6-8 saat yosun sorunu başını ağrıtır diyorlar. inş istediginiz gibi bir sey cikar ortaya... Neden eloedea seçtin bilmiyorum bana hiç güzel görünmüyor acikcasi[:P][:P]

Elma ya da nerite salyangozunu da unutmayın 1-2 tane gerekli sararan yapraklar için birebir!!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hah0Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 432
hah0Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2018 20:44
[EDIT]aquarehber,2020-12-22 18:07:09[/EDIT]

Beğenenler: [T]208534,meganowa10[/T]
Teşekkür Edenler: [T]208534,meganowa10[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetkaygiÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2018
İl: Manisa
Mesaj: 9
mehmetkaygiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2018 23:13
[QUOTE=aquarehber]Balık stresi ona zaman tanıyın ama suda bakteri döngüsü için 7 gün bekletmeniz lazım idi. Her neyse kendi suyu ile geldi en azından. 1 aya kalmaz normal yüzer. Kullandığınız kum dere kumu ve betta için uygun. Ona bitkilerden veya kökler,kabuk,Hindistan cevizi gibi bir malzeme ile alan yapın. Bunlar bölgesel balık ve bu arkadaşın koruyacak bölgesi yok[:)][/QUOTE]

Evet dostum şimdi bile baktığımda balığımın biraz daha hareketlendiğini görüyorum. Eskisi gibi uzun süre boyunca bir yerde sabit durmayıp akvaryumda tekrar gezinmeye başladı. Yarın bitki kargom gelicek ve hazırda beklettiğim taşlarla ona güzel bir yuva oluşturma düşüncesindeyim. Gerçekten ona biraz zaman tanımalıymışım sanırım. Şimdilik keyfi yerinde gibi umarım hep öyle olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir