BİLİNÇLİ MÜŞTERİ OLMAK


donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 00:42
   Bizler her nekadar yaptığımız alışverişlerden memnun kalmadığımızda genelde akvaryumcuyu suçlasakta,2007 yılından itibaren boş zamanlarımda yardım ettiğim ,fikir alışverişinde bulunduğum bir akvaryumcuda biz hobicilerinde ne kadar bilinçsiz ve kandırılmaya müsait olduğumuzu gördüm..Bu başlık altında bu gözlemlerimi aktarıp özellikle yeni başlayan arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin en azından birazını engellemek isterim..
    Sizlerde fikirlerinizle katkıda bulunursanız sevinirim.
 
 *** En sık yapılan hata yavru balık seçimindeki yanlışlıklar oluyor..Müşteri gelir;yavru ciklet almak istediğini söyler..Kepçeyi akvaryuma soktuğunuzda arkadan bir ses :'abi biraz irilerinden seç'.
  TABİKİ AMAÇ VERİLECEK PARAYLA ALINABİLCEK MAKSİMUM BOYDAKİ BALIKLARI ALMAK OLSADA,UNUTULMAMALIDIRKİ!!!! AKVARYUMCUYA GELEN BALIKLAR GENELLİKLE TOPLU ALINMIŞ KARDEŞ BALIKLARDIR..YANİ SİZİN İÇİNDEN ÖZELLİKLE ISRAR EDİPTE ALDIĞINIZ İRİ YAVRULAR BÜYÜK İHTİMALLE ERKEK BALIKLARDIR..Bu yüzden birkaç ay sonra aldığınız balıkların çoğunu yetişkin erkekler olarak geri akvaryumcuya götürür ve 2 erkeğe karşılık 1 dişi alarak zarar edebilirsiniz..
  *** Akvaryumcuya gitmeden almak istediğiniz ürünün özelliklerini piyasa değerini mutlaka araştırın.Kendinden emin, alacağı ürünü adıyla markasıyla isteyen müşteri gerçek esnaf tarafından sevilir; amacı başka olan satıcılarcada kazıklanmaktan kurtulur.Sizin istediğinizin dışında size tavsiye edilen ürünü hemen almak yerine bir süre araştırıp daha sonra almak daha doğru olacaktır.Yoksa 3 liralık ilaçtan daha etkisiz bir ilacı,sırf ambalajı estetik durduğu için 30 liraya alabilirsiniz.
  ***Edineceğiniz canlıların yaşam koşullarını mutlaka öğrenerek satın alın..Aksi taktirde ' bardak balığı varmış' diye içeri girdiğiniz akvaryumcudan büyük ihitmalle balığınızın katili olacak bir bardağa 10 katı ücret vererek çıkabilirsiniz.Örneğin tavşanın nasıl beslendiğini araştırırsanız,akvaryumcunun 'herşeyi yer abla' lafına inanmaz,beslediğiniz hayvanın sağlığını korumuş olursunuz.
 ***Özellikle balık alırken türler arası uyuma özen gösterin..Çocuğunu kıramayan birçok insan,balıkları bir çiçek gibi sadece renkleriyle seçip akvaryuma atmakta..Bunun için akvaryumca soracağınız soru kesinlikle doğru seçilmelidir..'BUNLAR BİRBİRİYLE YAŞARMI' sorusu yetersiz ve yanlış bir sorudur..Doğrusu .'BU BALIKLAR BİRBİRLERİYLE UYUMLU ŞEKİLDE YAŞARMI ' olacaktır..Her balık birbiriyle  bir süre yaşayabilir ama nasıl? Önemli olan bu sorunun cevabıdır..
 
 *** Akvaryum alırken yerleştireceğiniz yere göre en uygun ebattakini seçin..Genelde birçok insan ilk akvaryumunu olabildiğince küçük seçip,birkaç hafta sonra ikinci bir masrafla akvaryumu bir boy büyütür.Bu tekrarlandığında masrafta artmış olur.O nedenle tek seferde en uygun akvaryumu almak daha uygun olacaktır.
 
 ***Balıklarınıza yem alırken,kovanın orjinal kova olup ilk kez önünüzde açıldığını görsenizde içindeki yemin orjinalliğinden mutlaka emin olun.
 
  Aklıma geldikçe eklemeler yapacağım..
 
 Özellikle yeni başlayacak arkadaşlara faydalı olacağını düşünüyorum.saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 01:08
Keşke 2 erkeğe 1 diş veren bir akvaryumcu olsa:) Ankara'daki akvaryumcular çok iyi niyetliymiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YÜKSEL AYDEMİRÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1554
YÜKSEL AYDEMİRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 01:21
Mustafa bey,2 erkeğe 1 dişi vermeyi bırakın sizin getirdiğiniz balıkların sağlıklı olmadığını iddia ederek balıklarınızı karalayan ve 14-15 cm boyundaki yunusa 2-3 lira teklif edenler bile var İstanbulda.Birde kendi balıkları çok sağlıklıymış gibi sizin balıklarınızı kötülemeleri yokmu işte o insanı deli ediyor.Höyt

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 03:26
Açtığınız konu çok isabetli ve yerinde olmuş. İkinci madde olarak yazığınız: 

"
Akvaryumcuya gitmeden almak istediğiniz ürünün özelliklerini piyasa değerini mutlaka araştırın.Kendinden emin, alacağı ürünü adıyla markasıyla isteyen müşteri gerçek esnaf tarafından sevilir; amacı başka olan satıcılarcada kazıklanmaktan kurtulur.Sizin istediğinizin dışında size tavsiye edilen ürünü hemen almak yerine bir süre araştırıp daha sonra almak daha doğru olacaktır.Yoksa 3 liralık ilaçtan daha etkisiz bir ilacı,sırf ambalajı estetik durduğu için 30 liraya alabilirsiniz."

Çok doğru bir noktayı yakalamışsınız. Ama ne istediğini bilerek marka ve fiyat araştırması yaparak satın almaya giden akvaristin de her zaman yapması gerekn bir harekettir.
Mesela siz Ankaradasınız ama  İstanbulda kendi internet sitelerini takip ederek alışveriş yapmaya gittiğim meşhur akvaryumculardan biri de sizi kazıklamaya çalışabilir. En son geçen salı başıma geldi ve sitesinde 24 lira yazan ısıtıcıya 40 tl fiyat çekti.

Aslında her ne yaparsanız veya alırsanız alın bütün mesele yeterli veya hiç bilgi sahibi olmamaktan oluyor. Bence temel sorun budur. Renklerini beğenip balık alanda da veya irilerin koy kardeş diyenlerde de bu var. Neyse konumuza dönelim.

Bunun dışında benim önerilerim şunlardır:
Özellikle ekipman seçiminde satıcının önerisinden ziyade kendi bildiğimiz, bilmiyorsak bile araştırıp veya bilenden öğrendiğimiz markaların tercih edilmesi. Örneğin Eheim jager veya tetratec ısıtıcı soran müşteriye adını hayatımda hiç duymadığım çin malı bir ısıtıcıyı öneren esnaf gibi. Bun bizzat yaşadım. Adam o ısıtıcının eheim kalitesinde olduğunu ve paramı sakoğa attığımı söylüyordu. İlginç...
Unutmayın aldığımız maldan memnun kalmassak genel olarak götürüp değiştirme şansımız bulunmamakta. Satıcıya gidip de iki hafta kullandığın normal çalışan ısıtıcıyı iade edemezsin.

Dış filtrelerde ucuz olduğundan boş ve/veya musluksuz olanlara yönelmek daha sonra içini doldurma veya musluk takarak maliyetinin dolusundan daha yüksek hale getirmek de bir hata.

İç filtre kullanacağımız zaman filtre debisine dikkat etmemek.(Bu benim şahsi kanaatimdir. İç filtre debilerine dış filtrelerdeki kadar dikkat etmiyor satın alan arkadaşlar.)

Özeleştiri de yapayım...
Sahip olduğu akvaryuma akvaryumculardan zamanla seçerek balık ekleyen arkadaşların eklediği balık sayısının akvaryum kapasitesinin çok üstüne çıkması. Bunu zamanından yapanlardan biri de bendim ve kesinlikle çok zararlı. Stabil özellikli ve sağlıklı bir akvaryumunuz olmuyor maalesef. Ayrıca akvaryumunuz için aldığınız ilaçları üzerinde yazan miktarlardan fazla oranda suya dökmek bir süre sonra su değişimi veya karbonla filtreleme yapmamak.
cihantangor2010-10-16 03:32:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urukhraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1057
urukhraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 01:59
Bence; balıkların birbiriyle uyumlu bir biçimde yaşayıp yaşamayacağı sorusu satın alanın değil akvaryumcunun söylemesi ve uyarması gereken bir konudur. Akvaryumcu demeli ki "Kusura bakmayın, bu iki balığı aynı akvaryumda yetiştiremezsiniz, çünkü bunlar nadide canlılar ve birbirlerini öldürünceye kadar hırpalarlar. Ben bunları çocuğum gibi yetiştiriyorum. Bu iki türü birbiri ile aynı ortamda bulundurmayınız. (Atıyorum) Çünkü seçtiğiniz balıkların biri tetra grubundan diğeri chiclidae grubundan ve bunlar uyumsuz türlerdir" gibi açıklamalar yaparak karşı tarafı ikna etmelidir. 

Hobicinin bu konuda bir yetkinliği olmayabilir veya bunu önemsemeyebilir, ama akvaryumcu profesyonel olmalıdır ve bu konuda gerekli tüm açıklamayı yaparak karşısındakini bilgilendirmelidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YÜKSEL AYDEMİRÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1554
YÜKSEL AYDEMİRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 02:42
[QUOTE=urukhrai]Bence; balıkların birbiriyle uyumlu bir biçimde yaşayıp yaşamayacağı sorusu satın alanın değil akvaryumcunun söylemesi ve uyarması gereken bir konudur. Akvaryumcu demeli ki "Kusura bakmayın, bu iki balığı aynı akvaryumda yetiştiremezsiniz, çünkü bunlar nadide canlılar ve birbirlerini öldürünceye kadar hırpalarlar. Ben bunları çocuğum gibi yetiştiriyorum. Bu iki türü birbiri ile aynı ortamda bulundurmayınız. (Atıyorum) Çünkü seçtiğiniz balıkların biri tetra grubundan diğeri chiclidae grubundan ve bunlar uyumsuz türlerdir" gibi açıklamalar yaparak karşı tarafı ikna etmelidir. 

Hobicinin bu konuda bir yetkinliği olmayabilir veya bunu önemsemeyebilir, ama akvaryumcu profesyonel olmalıdır ve bu konuda gerekli tüm açıklamayı yaparak karşısındakini bilgilendirmelidir.
[/QUOTE] Cem bey,akvaryumcu profesyonel olmalı demişsiniz ama inanınki nice akvaryumcular biliyorumki başka meslek yaparken 3-5 balık satıpta o bu işte para var açalım bir akvaryumcu parayı bulalım düşünce tarzına sahip insanlarda var bu memlekette adama elongatus mpanga varmı diye sorduğunuzda adam one diye soruyor tetratec 700 varmı diyorsunuz adını bile duymadığını söylüyor düşünün şimdi ne yaparsınız ölürmüsünüz yoksa öldürürmüsünüz.Aklı fikri para kazanmakta olan bu insanın size o türler bir arada yaşamaz diyebileceğini düşünebiliyormusunuz elbetteki demez.Bu arada elbette işini dürüstçe yapan arkadaşlarda var onlara elbette lafım yok saygı duyuyorum onlara

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 03:00
Ankara'da akvaryumla ilgili soru ve bilgi balıkla ilgili soru ve bilgi malzeme ile ilgili soru ve bilgi noktasında kızılay izmir 2.cadde turtes pasajı giriş kat İREM akvaryum tek geçerim hasan abi harika bir insan verdiği balığı ve malzemenin arkasında sonuna kadar durur bir problem olursa anında değiştirir  veya para iadesi yapar TebessümTebessümTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ferditopcuÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 49
ferditopcuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 09:53
Buradan bütün hobici arkadaş ve abilerime tavsiyem var.Akvaryumcular genelde hobiciyi değil kendilerini düşünürler.Elbetteki hobicileri düşünen vardır ama bence bu da elimizdeki parmak sayısını geçmez.Çünkü adam sana beğendiğin birbiriyle uyumsuz balıkları "birbirleriyle yaşar" der maksat para kazanmak olsun.Sen ondan alırsın 20 tl ye daha sonra değiştirmek istersin 5 tl sayar.Bir diğer konu balığı ona götürürsün sana bu balığın rengi güzel değil der veya bak görüyormusun yüzmesinde anormallik var bu balık kesin hasta der.Oysaki sen bu balığa aylardır bütün ilacını ve kaliteli yemlerini kullanmışsındır.Sen ondan bu balığı alırken öve öve bitirememiştir.Yani ben bunları uydurmuyorum İst.'da birebir kendi yaşamımdan 10 sendir yaptığım hobicilik tecrübelerimden sadece birkaçını paylaştım.Artık bu ve bunun gibi pekçok konular tecrübem oldu.Çok zorda kalmadıkça bu sitedeki iyi niyetli bütün hobici arkadaşlardan alış-veriş yapmanız sizin ve karşınızdakinin menfaatine olacaktır.Çünkü bu sitede gerçekten iyi niyetli hobici abi ve kardeşlerimiz var.Akvaryumcularda ise nasıl kazıklarımın hesabı yapılır.Onun için ben yem alımlarımı,ihtiyacım olan malzemeleri,balıkları site içinden sağlamaktayım.Alınterimle kazandığım parayı amacı hobiciyi kazıklamak olan (genelde) akvaryumculara kaptırmak değil.Ama balık alımlarınızı siteden bile olsa fırsatınız olupta görerek teslim almanız en güzeli diye düşünüyorum.Herkese sağlıklı balıklar ve güzel yavru balıklar diliyorum.Hayırlı günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yellow1966Çevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2009
İl: Bursa
Mesaj: 160
yellow1966Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 10:13
Geçenlerde gözlerimle şahit olduğum bir olayı anlatayım sosyetik bir akvaryumcuda  Eheim 2010 iç filtre 85 tl sattı bir arkadaşa internet te 45 tl olan filtreyi nasıl satarsın ama adamın suçu yok biz kendimiz adamları kurnaz yapıyoruz 45 satanda ekmek kazanıyor 85 satan ekmek kadayıfı yiyor sonuçta bir şey alırken araştırmadan alıyoruz adamları da kurnaz yapıyoruz hepimizi iyi akvaryumcular ile karşılaştırsın .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 10:22
Akvaryumcuda sarmısaklı 0.5 mm yavru yemi gördüm. Satın almak isteyince 1 kilosu 90 tl dedi. Gelişi 80 birde kargo ödüyoruz vs. birsürü söyledi. Aynı yem otuzcomda 24.99 tl. Adamlar toptan alıyor birde nasıl 80 den geliyor anlamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 11:01
Her seferinde böyle konular görüyor ve hobimiz adına seviniyorum.İnsanlar bilinçlendikçe hobi de gelişecektir.Bir de bilinçlenmeyenler var tabi.
Arkadaşımız forumda konu açar ve mezbahaya dönmüş akvaryumunu bizlere anlatır.Biz de,
-"Arkadaşım bak akvaryumundaki canlılar eziyet çekiyor şöyle şöyle ayarlamalısın."Deriz.
Cevap;
-"Abi mutlu mesut kavga yok dayak yok amcam 50 cmde yavru alıyor bunlardan öğrenciyiz paramız olsa yaptırırız herkes büyük akvaryum yaptıramıyor ki heves kırmayın üstümüze gelmeyin vs vs.."
Bu nedir?
"Ben sizden tavsiye almaya geldim de akvaristim kralıymışım siz kimsiniz beee",
veya
"paramız yok hacmimize göre tür var ama napalım kendi zevkimiz önemli çeksinler eziyeti"
deme şeklidir.
Bunu yapan hobiciyi kazıklamak petshopçu için bir vatandaşlık görevidir.Petshopcuyu petshopcu yapan bu hobicilerdir işte.Ki ben bu arkadaşların en fecisinden kazıklanması yanlısıyım açık söyleyeyim.Kazıklansınlar ki burada bu işe yıllarını vermiş insanlardan önce tavsiye almaya gelip sonra akvaristlik taslamasınlar!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GOLFMK2Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1230
GOLFMK2Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 13:57
Arkadaşlar toplum olarak araştırmacı değiliz , kulaktan dolma bilgilerle akvaryumcuya gidiliyor.Şu şunu dedi yada bu böyle yapmış bilgileri ile akvaryumcunun karşısına çıkılıyor.Oda iceman,demasoni veriyor yanınada al abi buda iyi olur bunlarla diyerek zebra yada onun gibi etçil beslenen bir türü verip gönderiyor.Arkadaş sonra forumdan şu şu şu balıklarım var dediğinde doğrusunu öğreniyor ama biraz geç oluyor.Ben bu hobicilikte bilinçlenme ve araştırma konusunda ''akvaryum.com'' un bilinilirliğinin daha da artırılması konusunda neler yapılabilir,daha fazla hobici yada akvariste nasıl ulaşılır konusunda fikir jimnastiği yapmamız gerektiğine inanıyorum.İnanın hala bir çok hobici ve akvaristin ''akvaryum.com'' dan haberi yok.Varsa bile sadece ismini duymuş.Bu konu açılmadı ise ayrıca da açıp tartışabiliriz.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 20:45
[QUOTE=darXis]Her seferinde böyle konular görüyor ve hobimiz adına seviniyorum.İnsanlar bilinçlendikçe hobi de gelişecektir.Bir de bilinçlenmeyenler var tabi.
Arkadaşımız forumda konu açar ve mezbahaya dönmüş akvaryumunu bizlere anlatır.Biz de,
-"Arkadaşım bak akvaryumundaki canlılar eziyet çekiyor şöyle şöyle ayarlamalısın."Deriz.
Cevap;
-"Abi mutlu mesut kavga yok dayak yok amcam 50 cmde yavru alıyor bunlardan öğrenciyiz paramız olsa yaptırırız herkes büyük akvaryum yaptıramıyor ki heves kırmayın üstümüze gelmeyin vs vs.."
Bu nedir?


[/QUOTE]
TebessümTebessümTebessümTebessüm
Kendi adıma konuşayım ben de öğrenciyim ama çoğu zaman bakarım da en büyük masrafımı da akvaryumuma yaparım. Ama şikayetçi oldum mu? Kesinlikle hayır. Bir işe girişiyorsan hakkını tam olarak vermek gerekir. Veremeyip de başka nedenlerin arkasına saklanmak insanı bayağılaştırır.Kizgin Öğrenci olmak bahane olmamalı Göz%20KirpmaGöz%20Kirpma

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sherlockholmesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 228
sherlockholmesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 21:29
Akvaryumcudan içeri girdikmi kendimizi tutmayı çok iyi bilmeliyiz.
2 balık almak için gireriz, dayanamayıp 5 balık alırız. Kendimizi şartlandırıp akvaryumcudan içeri girdikmi kendimizi tutmalıyız. Eski zamanlarda aynı hatayı bende yapardım. Bir çok insan görüyorum 50 litreye 10 tane balık alıp, dolduran. Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir