Birkili Canlı Doğuran Tankı İçin Kum Seçimi


ibrahimsoylemezÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 23
ibrahimsoylemezÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2016 23:25
Uzun bir aradan sonra herkese selamlar, bir yıldır 4 akvaryumla tekrar başladığım akvaryum hobime hevesim azalmadan devam ediyorum. Bir gözlemimi ve buna dair düşüncelerimi paylaşıp deneyimli üyelerin kritiklerini merak ediyorum. Akvaryumlardan 3 tanesinde zeminde hagen siyah kum var, kalınlığı hepsinde aynı 8-10 cm. Birinde ise deniz kumu (kuzey egenin el değmemiş sahilinden toplanmış) ve hagen kum karışımı var, kalınlığı yine aynı. Tüm akvaryumlar bolca bitkili ve aynı tür bitkilere sahip (limon, zeytin, bacoba, gül, çınar ve moss). Önceleri hasta balıkları toplamak için kullandığım deniz kumlu akvaryumda balıkların hızlıca iyileştiğini ve forma girip sağlıklı hale geldiklerini gözlemledim. Balıklarda ortaya çıkan hastalık zayıflama, iştahsızlık, kamburlaşma ve beyazlık-solukla giden bir hastalıktı ve lepisteslerde daha çok ortaya çıkıyordu, özellikle de dişilerde. Platilerde ve molilerde daha az sıklıkta da olsa ortaya çıkıyordu. Önceleri balıkların iyileşmesini özel bakıma (ekstra yemleme ve daha sık su değiştirme) bağlıyordum, hastalanmalarını önlemek amacıyla bu akvaryumda ekstra ne yapıyorsam diğerlerinde de uygulamama rağmen balık hastalanmalarının önüne geçemedim. Her şeyi ile aynı 4 akvaryumda neyin farklı olduğunu düşünürken deniz kumunu farkettim. Üstelik bu akvaryumdaki çöpçülerin büyüdüğünü diğerlerindekilerin ise büyümediğini zamanla fark ettim. Bu gözlemlerden çıkardığım sonuç şu oldu; bol bitkili olan akvaryumlarımda muhtemelen bitkilerin mineralleri tüketmesine bağlı mineral eksikliği ortaya çıkıyordu (büyük olasılıkla da kalsiyum ve magnezyum), bu balıklarda iştahsızlık ve omurga problemlerine neden oluyordu, gelişme geriliği ve ölümle sonuçlanıyordu. Deniz kumundaki suya salınım yaptığını tahmin ettiğim mercan kırığı vs gibi ne olduğu hakkında bilgimin olmadığı bir nedenden dolayı suyun sertleşmesinin bu bahsettiğim farkı ortaya çıkardığını düşünüyorum. Bu düşünceye vardıktan sonra hem bitkiler için (reeflowers all inclusive) hem de karides ve balıklar için (reeflowers gh+) mineral takviyesi kullanmaya başladımsa da bir olumlu gelişme gözlemleyemedim. Sonuç olarak, bitkili canlı doğuran tanklarımızda deniz kumu-hagen karışımının daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum, ne dersiniz?

Beğenenler: [T]183422,deserteryan[/T][T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2016 18:22
Selamlar daha iyi oluyor.Derken yararı tam belli olmayan bir uygulama için bilmem kaç Kg hagen kuma deniz kumu karıştırıp bilinmedik canlılarıda orjinal kuma getirip hepsini gerisin geri dökmekte var işin içinde orasınıda iyi düşünmek lazım [:?] Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimsoylemezÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 23
ibrahimsoylemezÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2016 01:25
Temiz bir sahilden (örneğin kuzey ege sahilleri) topladığınız kumu bir kaç gün güneşe yayıp beklettiğinizde zararlı bir canlının canlı kalabileceğini sanmıyorum, yine de uyarı için sağol. Ben henüz zararını görmediğim gibi dediğim şekilde faydasını görüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir