Bitki Akvaryumuna Yeni Başlangıç


FeritGÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 4
FeritGÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2018 23:08
Merhabalar,
Ben hobiye yeni başladım ve sıfırdan bitkili akvaryum kurmak istiyorum. 100x50x40 ölçülerinde akvaryumum için akvaryumcu tavsiyesi üzerine 12.5 Lt lav kırığı ve 25 Lt Reeflowers Siyah kum satın aldım. Fakat bunları akvaryuma doldurduğumda kalınlığı bitki kök gelişimi için yeterli değilmiş gibi geldi. Sizce üzerine kum eklemeli miyim? Ekleyeceksem hangisinden ne kadar eklemeliyim? Zemin malzemeleri biraz aceleye geldi sanırım pek iyi yorumlar duymadım aldıktan sonra. Bu konuda siz tecrübeli hobicilerin yardımlarını bekliyorum. Ayrıca akvaryumu sıfırdan kuracağım için dış filtre, ısıtıcı ve tasarım önerilerinizi de dikkatle dinlerim. Aşağıda almayı düşündüğüm bitkileri ve balıkları yazdım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder ve iyi hobiler dilerim.

Bitkiler : Tilki Kuyruğu, Cabomba, Zeytin, Çınar, Anubias, Sp Japan
Balıklar: Kribensis, Melek, Tetrazon, Sarı Zebra, Cüce vatoz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdewÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 277
erdewÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2018 15:38
Merhaba,
Öncelikle hayırlı olsun kumun kalınlığı az oldu demişiniz ama neye göre az kaç cm genellikle 6 ile 8 cm arasında öneriyorlar yani eğimli bir kurulum yapacaksanız en düşük yeri 6cmden az olmamalı.
Kumunuz çok ince olmadıkça sorun olacağını sanmıyorum göz zevkinize göre isteğinizi bence ekleyebilirsiniz ben mesala hagen kumu dedikleri kumdan kullandım siz dere kumu bile kullanabilirsiniz.
Tasarım için bence 2 tür yada en fazla 3 tür bitki kullanmanı öneririm bştki çeşiti çoğaldıkça bütünlük bozuluyor.
Ama bu kişisel bir yorum sp japan güzel bir bitki anibuasta yavaş gelişim göstersede kütük veya kaya üstünde çok yakışıyorlar dikkat etmen gereken kısım fazla ışığı sevmiyorlar yaprakları yosunlanıyor birde kökün üst kısmını kuma gömmemelisin düşündüğün bitkiler zaten bakımı kolay çabuk çoğalan bitkilir sen yeterki tesarımına karar ver acele etme internette bitkili akvaryumları incele kafanda oluşunca başla buraya resimleri yükle arkadaşlar ozaman daha rahat yorum yapacaklardır mesala zeytin,çınar tilki kuyruğu yerine arka plan için saz kullan şu burgulu sazlar benim çok hoşuma gidiyor bence çok yakışıyor şu an bende arıyorum ama bulamadım bulursan 2 kök alırım senden :)
Hernekadar bakacağın bitkilerin bakımı kolay olsada tabanını iyi oluştur sonra zor oluyor en alt kata mesala Hindistan cevizi torfu, çicek torfu, kedi kumu vb şeyler kullanılıyor bir araştır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar dediğim gibi resimlerle konunu yazarsan arkadaşlar daha rahat yorum yapacaktırlar.
Kolay gelsin. [:iyi:]

Beğenenler: [T]208768,FeritG[/T]
Teşekkür Edenler: [T]208768,FeritG[/T]
+1: [T]165030,rizasirman[/T][T]208768,FeritG[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2018 16:40
Bence aldığınız taban malzemelerinin kalitesi güzel. Ancak kumu önde 4cm, arkaya doğru 9-10cm'e kadar yükselecek şekilde yaparsanız tasarım daha derin ve güzel gözükür. Hatta bitkileri almadan önce kum, kaya ve köklerle hardscape tasarımınıza içine su koymadan 3-4 gün çalışın. Tasarım içinize sinince bitkilendirme yaparsınız. Melek için 40cm yükseklik az gelecektir. Melekler derin akvaryum severler ve görselliği de iyi olur. Ayrıca eğer ilerleyen zamanlarda tanka karides de eklemek isterseniz, melekler karidesleri yiyecektir. Isıtıcı olarak tetratec tavsiye ederim. 200W'lık modeli işinizi görür tank hacmi yüksek. Bitkilerin arasında moss göremedim. Christmass moss da sarabilirsiniz köklerin kayaların üzerine.

Kurulum ile ilgili sitemde yazdığım bir makale var. Umarım işinize yarar: [URL]https://aquaist.com/bitkili-akvaryum-kurulumu/[/URL]

Şimdiden hayırlı olsun.[EDIT]rizasirman,2018-10-04 16:40:56[/EDIT]

Beğenenler: [T]208768,FeritG[/T]
Teşekkür Edenler: [T]208768,FeritG[/T]
+1: [T]208768,FeritG[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeritGÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 4
FeritGÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2018 17:20
Öncelikle değerli yorumlarınızdan dolayı çok çok teşekkür ederim. Mutlaka dikkate alacağım her kelimenizi.

Kumun kalınlığına gelirsek lav taşı ile birlikte 6 cm ve reeflowers siyah kum sadece 3cmlik bir alan kaplıyor. Bitki için önemli olan reeflowers olduğu için 3 cm yeterli midir karar veremedim. Kumlar şuan akvaryum içinde ve lav kırığı ile katmanlı olarak karışmış bir vaziyette. Lav kırığı üzerine gübrenin yararlı olduğunu @rizasirman abimizin sitesinde okudum böyle bir akvaryuma kaç lt almam gerekir? Hiç almasam olur mu? Ve alıcaksam siyah kumu lav kırığından nasıl ayırabilirim :(

2-3 tür bitki kullanmaya çalışacağım doğru söylüyorsunuz çok fazla seçtim ayırt edemediğimden. Burgulu sazıda çok beğendim arka plana bulabilirsem eklemeyi düşünüyorum. Size de ayırırım tabiki bulabilirsem @edrew :)

Son olarak bir konuda daha yardımınıza ihtiyacım var kusuruma bakmazsanız. Filtre için Tetra Ex 800 ve Eheim 2213 05 dış filtreri arasında kaldım açıkcası fiyat olarak birbirlerine yakınlar. Eheim'ın daha iyi bir marka olduğunu duydum. Uzun ömürlü olsun istiyorum sizce hangisini almalıyım?

Teşekkür ederim ve iyi hobiler dilerim :)

Beğenenler: [T]22155,erdew[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

z.b.s.kÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 10/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 756
z.b.s.kÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2018 20:44
Edindiğiniz taban malzemelerinde bir sıkıntı yok. Sadece ekleyebiliyorsanız biraz daha reeflowers kum ekleyin yoksa o da sorun olmaz. sp. Japan’ın kökleri yolunu bulur zaten ki söylediğiniz bütün bitkiler sadece lav kırığında bile yetişebiliyor. Biyolojik döngü açısından bir tarafı Rıza Bey’in söylediği gibi 8 cm ye yükseltmek çok iyi olacaktır. Fakat anladığım kadarıyla eldekilerle pek mümkün değil. Diatoma daha açık bir tank olur ancak gün aşırı su değişimi ve ramshorn salyangozuyla 2 haftada kurtulabilirsiniz.
Yine Rıza Bey iyi bir fikir vermiş önce tasarımı içinize sindirip sonra bitkilendirme konusunda. Tasarıma kara verirken bitkilerin yetişmiş haldeki boy ve hacimlerini iyi değerlendirin.
Filtre konusunda ben satın alsaydım eheim tercih ederdim yine de bu seçim çok fazla kafa yormanız gereken bir şey değil. Daha çok filtre içine konulacak malzemeler, sıralama gibi konulara kafa yormak daha yerinde. Yine başka bir konu ışık! Co2 kullanıp kullanmamak ki bunlar birbirleriyle doğrudan çok alakalı. Tabi ki bir de gübreleme.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeritGÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 4
FeritGÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2018 22:30
[QUOTE=z.b.s.k]Edindiğiniz taban malzemelerinde bir sıkıntı yok. Sadece ekleyebiliyorsanız biraz daha reeflowers kum ekleyin yoksa o da sorun olmaz. sp. Japan’ın kökleri yolunu bulur zaten ki söylediğiniz bütün bitkiler sadece lav kırığında bile yetişebiliyor. Biyolojik döngü açısından bir tarafı Rıza Bey’in söylediği gibi 8 cm ye yükseltmek çok iyi olacaktır. Fakat anladığım kadarıyla eldekilerle pek mümkün değil. Diatoma daha açık bir tank olur ancak gün aşırı su değişimi ve ramshorn salyangozuyla 2 haftada kurtulabilirsiniz.
Yine Rıza Bey iyi bir fikir vermiş önce tasarımı içinize sindirip sonra bitkilendirme konusunda. Tasarıma kara verirken bitkilerin yetişmiş haldeki boy ve hacimlerini iyi değerlendirin.
Filtre konusunda ben satın alsaydım eheim tercih ederdim yine de bu seçim çok fazla kafa yormanız gereken bir şey değil. Daha çok filtre içine konulacak malzemeler, sıralama gibi konulara kafa yormak daha yerinde. Yine başka bir konu ışık! Co2 kullanıp kullanmamak ki bunlar birbirleriyle doğrudan çok alakalı. Tabi ki bir de gübreleme.[/QUOTE]

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Akvaryumda diatom oluşmaması için gün aşırı su değişimi demişsiniz ne kadarlık bir suyu değiştirmeliyim ve ne kadar süre bunu yapmalıyım acaba?

Bir başka sorum ise dış filtre ile ilgili. Eheim'ın düşündüğüm modelinde malzemler aşağıdan yukarıya bu şekilde sıralanmış;
Eheim Mech (Seramik), Mavi Biyolojik Sünger, Eheim ProSubstrat, Elyaf, Siyah Karbon Sünger
Sizce bu yeterli midir benim için?

Gübreleme işlemi için misket gübre düşünüyorum yeterli gelir umarım. Işık olarak ise 36W power led armatür içerisinde mavi, kırmızı ve beyaz karışık renkli ledleri tercih ettim fotosentez açısından. Co2 şuanlık düşünmüyorum. Yarın güzel bir dekorason alışverişine çıkacağım dekorasyonu tamamladıktan sonra değerli fikirlerinizi almayı çok isterim.

Teşekkürler. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

z.b.s.kÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 10/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 756
z.b.s.kÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2018 23:00
Diatom oluşursa gün aşırı yoğunluğuna ve kontrol edilebilirliğine göre %50-80 arası değişim. Ama tabii diatom yiyen otocinclus affinis, ramahorn gibi canlılarla...
O kadar power led co2 olmaksızın fazla gelecektir belki kimi su yüzeyi bitkileri kullanarak ışığın fazlalığı biraz engellenebilir.
Filtre malzemeleri yeterli karbon süngeri ilk hafta kullanıp çıkaracaksınız zaten. Bunun dışında kimi özel durumlarda kullanabilirsiniz. Ama malzemelerin sıralamasını biraz araştırın.
Misket gübre kullanmanıza gerek yok bu kurulum için reeflowers all inclusive gübreyi kullanabilirsiniz. ( co2 siz olduğunu düşünerek konuşuyorum) yine de sp japan npk gübrelerini zaman zaman talep ediyor.
Sizin ışık handikapını aşmanız lazım. Dıy bir armatürse kısa devre yaptırarak kimi LED’lerin çalışmasını durdurabilirsiniz.
Büyük sayılabilecek bir akvaryumunuz var sp japanı iptal edip echinodourus, saz, cryptocoryn gibi bitkilerin türlerini düşünebilirsiniz koşa bir süre sonra hala istiyorsanız zemin için sp eklersiniz. Zemin işi kolay bitki bile olsa biraz tecrübe isteyebiliyor. Ben çok çuvalladım ordan biliyorum.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeritGÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 4
FeritGÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2018 23:42
[QUOTE=z.b.s.k]Diatom oluşursa gün aşırı yoğunluğuna ve kontrol edilebilirliğine göre %50-80 arası değişim. Ama tabii diatom yiyen otocinclus affinis, ramahorn gibi canlılarla...
O kadar power led co2 olmaksızın fazla gelecektir belki kimi su yüzeyi bitkileri kullanarak ışığın fazlalığı biraz engellenebilir.
Filtre malzemeleri yeterli karbon süngeri ilk hafta kullanıp çıkaracaksınız zaten. Bunun dışında kimi özel durumlarda kullanabilirsiniz. Ama malzemelerin sıralamasını biraz araştırın.
Misket gübre kullanmanıza gerek yok bu kurulum için reeflowers all inclusive gübreyi kullanabilirsiniz. ( co2 siz olduğunu düşünerek konuşuyorum) yine de sp japan npk gübrelerini zaman zaman talep ediyor.
Sizin ışık handikapını aşmanız lazım. Dıy bir armatürse kısa devre yaptırarak kimi LED’lerin çalışmasını durdurabilirsiniz.
Büyük sayılabilecek bir akvaryumunuz var sp japanı iptal edip echinodourus, saz, cryptocoryn gibi bitkilerin türlerini düşünebilirsiniz koşa bir süre sonra hala istiyorsanız zemin için sp eklersiniz. Zemin işi kolay bitki bile olsa biraz tecrübe isteyebiliyor. Ben çok çuvalladım ordan biliyorum.)[/QUOTE]

Zemin işi beni de biraz korkutuyor açıkçası. Fakat denemeden pes etmek istemiyorum. Led aydınlatmayı bir kere iyi almak istedim çünkü akvaryumu kurduktan 4-5 ay sonra Co2 de almayı planlıyorum fakat şimdilik bu kadar masrafı anca karşılayabilirim sanırım :( Bu yüzden dedğiniz gibi birkaç ay ledlerin bir kısmını devredışı bırakmak mantıklı olacaktır. Çok teşekkür ederim. İyi hobiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir