Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t


akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2009 16:08

[QUOTE=anadolu26]Merhaba arkadaşlar,

 
Yaklaşık iki yıldır amatör olarak ledlerle uğraşıyorum. Ledlerin her rengini her boyunu ve değişik güçlerde deneme şansım oldu. Bir seferinde yaptığım renkli bir modülü akvaryumcu arkadaşın akvaryumunda denedik ve bitkilerin büyümesinde etkili olduğunu gördük. Özellikle şimdi ismini bilmediğim bir bitkinin anormal derecede büyüdüğünü gördük. Işık konusunda da Işığın bitkiler üzerindeki etkisi konusunda da bilgi sahibi değilim, ancak ledler konusunda birçok deneyler yaptım. İsteyen arkadaşlarla paylaşabilirim.
[/QUOTE]

Maltepe pet yeterli bi sonuç.Forumdan bir arkadaşın yazdığı yazıyı ekleyelim.Birkaç arkadaşın memnun kalmaması  sonucu etkilemez! Mutlaka bir yerde eksik vardır. Biz kafamıza göre yazmıyoruz. Ayrıca tanıtım forumudur inanmadığınız birşeyi uygulamayın yok inanıyorsanız da sonuna kadar inanın onu da yapamıyorsanız o yazan şahıstan uzaklaşın.Biz breysel duygulara yer vermeyecek şekilde önerilerimiz uygulanmış kaynakları da örnek göstererek sunuyoruz. Ben 4 yıl öncesine kadar biliyordum bu sistemi,fakat aklıma hiç gelmemişti.En son yurtdışında bir cocuk coral deniz akvaryumunda kullanmış diye bizde bitkilerde malteppette de görünce sistemin işlediğini anladık. Mesela üstte inanıp başaranlar var örnek olarak forumda yazan bir arkadaşın yazısını ekliyorum. Sok 

Spektrumları tabi uygun seçeceksiniz!Bunlardan bahsetmeye gerek yok çünki bisürü fotosentez grafiği var.Buna uygun ledlerden bahsettik zaten.
 
 
şahsın nick namesi : anadolu26 inceleyip sorun bakalım ben hiç konuşmadım ve kendisini tanımam!
akvaryumtr2009-10-17 16:32:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2009 20:15
Ahmet Bey, anadolu26 nickli Zafer Bey'in linkini vermeniz şaka gibi. Zafer Bey bitkilerden anlamadığını söylüyor ve bahsettiği 18 normal ledlerle yaptığı aydınlatmanın videosunu görmediniz herhalde.

Bakın ben bu işe karışmak pek istemiyorum, belki gerçekden smd ledler çok iyidir, yada yakın bir zamanda flolardan çok daha iyi olacaklar, ama şu an elimizde hiç bir somut bilgi yok. Bunun yanında sizin ilk başta yazdığınız bütün yazı ve hesapların yanlış olduğunu söyleyen konuya hakim arkadaşların net yorumlarının hiç birine cevap vermediniz. Bur da sizin yazılarınızın hatalarını aramadığımı, ancak ilk sayfaları okuyup Serkan Bey gibi mağdur olacak arkadaşların olabileceğini düşünyorum. Çünkü ortada en başta Maltepe pet gibi bir marka ve oradaki eksik ve yanlış hesaplardan yanılabilecek insanlar var.

Bunun için sizden rica ediyorum, artık sağlam bir örnek olmadan konuyu haklı olduğunuz yönde devam ettirmeyin. Sakın yanlış anlamayın, smd led konusunda düşünceleriniz kesin yanlışdır demiyorum, ama ortadaki örnekler şimdilik yanlış olduğunu gösteriyor. Ama asıl yanlış olan uslubunuz ve devam ettirdiğiniz tutumdur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 01:25

Aslında bisürü şey yazdık...

İnsanın nasibinde anlamak yok ise, ve o anlatılanı algılamada bir hata da etti ise onu anlaması yıllar sonra olur.
 
Üzücüdürki insanlara birşey veremiyorum. Sanırım bu gurursuz kibirsiz olamanın verdiği bir sonuç.
 
Kısa ve öz olarak anlattıklarım sisteme uygun! Anlattıklarımda hata yok! Kendinizi değiştirin, yok fikirleriniz değişmiyorsa ozaman uygulamayın.Çünki sistem yerli yerinde anlatılmıştır.
 
İlerleyen zamanlarda birileri kanıt olarak size bunların uygulanabilirliğini gösterirse utanmaz mısınız?
 
Çünki o gün çok yakındır! Şunu da ekliyelim ben birşeyi araştırmadan yazmam! Yani sizi gibi 2-3 haftadır değil 3-4 yıldır ledler hakkında konferanslara katıldım. Çalışma prensibini biliyorum.
 
70 wattlık bir led 200-300 litrelik bir akvaryumda gerekli lümeni oluşturur. Çünki ışıgın dalga modelinden dolayı ışık birbirini güçlendirerek iner aşağı. Bunları bilmeden led hakkında yazmaktansa Tubitak arşivlerinden araştırıp yazmak gerekir.Kim neye göre yazıyor ben merak ediyorum???
 
Yani aksini idda edenlere neye göre idda ediyor? İddanız nedir?
 
Bakın benim iddam altta da mevcut...Bir yabancı forumda adamlar led light sahip oldugunu ve sistemin çok iyi işlediğini yazmış...LEdleri dealextreme adlı bir siteden almış 24 adet almış sanırım tanesi 4.13 dolar civarı. resimde gözüktüğü gibi bu da yabancı bir forumdan sadece beyaz ışık kullanarak yetiştirmiş.Bu akvaryumlar standarttır 150-200 litre arası olması lazım..
 
0.4 amperden 24 adet kullanmış 10 amper civarı birşey yapar. 3.7 voltaja sahip...
 
ortalama 40 watt enerjiye takabül ediyor şekilde görüldüğü gibi... kısaca yurtdışında kullanım alanları mevcut...Işık güçlü değilse sayısını arttırsanız aydınlanma şiddeti yine artar...
 
 
The following is cross posted from The Planted Tank Forum:

I now have my LED light fixture operating, and working very well.




This is a 24 LED fixture, using Cree XR-E LEDs, from DealExtreme: $4.13 Cree XR-E Q2 Emitter with Star operated at 400 mA current, at about 20 inches from the substrate. Based on my adventures learning about LEDs, learning to design a fixture with them, the following is a summary of how to design and build your own for whatever light intensity you want.
 
 
akvaryumtr2009-10-18 02:02:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 12:09
Adaşım Ahmet Bey, siz bizim yazdıklarımızı bile okumuyorsunuz. Ben-biz size bu teknoloji yanlıştır, bunlar olmaz demiyoruz. Şu anlık elle tutulur bir örnek ve hesabınız olmadan çok iddialı hesaplar yapmışsınız. Maltepe petin tesisatını örnek vermişsiniz ve güç/performans oranının on misli olduğunu yazmışsınız. Oysa tesisatı yapan arkadaş, güç/ performans oranlarını yazmış. Bırakın 10, 8, 5, 2 mislini, mevcut floların performansının altında kalıyor ve birde 55w flo takviyesinden bahsetmemişsiniz. Sistemin fiyatına bakıyoruz 350-400$ fiyatlardan bahsediliyor. Bu fiyatlar ne için verilecek düşük güç/performans için mi?. Bu soruyu size 2. kez soruyorum( ilki soru değildi ama değinmemişsiniz) ve başkalarıda bunlardan bahsetti, siz bunlara cevap vermek yerine, bir gün bu dahi haklı çıkacak, ben size onlarca kez anlattım gibi cevap niteliği taşımayan mesajlarla karşılık vermişsiniz. Şimdi bütün bu soruları yanıtsız bıraktınız, haklı gözükmek için power ledlerden bahsediyorsunuz. Peki ne oldu dünyanın parasını verip on misli performanslardan, yada sizden etkilenip yüzlerce lira para veren Serkan Bey'in sisteminden?. Mahçup olmak yerine adamı azarladınız, dahilikten bahsettiniz, sonrada yukarıda Üzücüdürki insanlara birşey veremiyorum. Sanırım bu gurursuz kibirsiz olamanın verdiği bir sonuç diye yazıyorsunuz. Ben sizin taş dünyasındaki herkesin bildiği yeri nasıl Amerikayı keşvetmiş gibi yazdığınızı da hatırlıyorum . Buradan son kez yine hatırlatıyorum, ben bu teknoloji şu an yada yakın zamanda flolardan daha iyi değildir, yada olamaz demiyorum. Elle tutulur bir örnek ve yanlış olmayan bir hesap veremediniz, uslubunuz hala kırıcı ve sinir bozucu. Benim anladığım biz ne yazarak yazalım sizin bir cevabınız var, yanlış ve tatminkar olmasa da. Onun için burada görev forum yöneticisi arkadaşlara düşüyor, çünkü artık ben de cevap yazmak istemiyorum ve konudan kötü yönde etkilenim büyük paralarla büyük hüsranlar yaşayabilecek, ilk sayfaları okuyup sonunu getirmeyem arkadaşlar olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 13:04
Arkadaşlar ben bu başlık adı altında bir kıyaslama tablosu koymamış mıyım? Koymuşum! Hatta taaa 2. sayfada koymuşuz. EXTRA bir not daha şerit ledlerin de 6-7 türü var. bu tabloya göre kıyasalama yapıp alacaksınız.Yani akıttığı akım ve watt degerlerine bakın alırken.
 Orda amper değerlerine karşılık lümenleri yazmıyor mu? Yazıyor! Eeee artık biraz da kendi beyninizi kullanın kıyasala yapın ... Benim de gözümden kaçmış noktalar elbette olacaktır. Zaten birbirinizi uyarıyorsunuz eksik yerlerde mesela arkadaş amper hesabında eksik yazdı uyardık gibi... Biz burda kavga etmeye gelmedik. Kıyaslama ve lümen değerleri yazıyor ise olay anlaşılmıştır.
 
Bu başlıkda iyice incelerseniz böyle bir kıyaslama tablosunu başlarda koyduğumu göreceksiniz! Gerisi kıyaslama işi. Akvaryum yüksek olur geniş olur vs bunların da ayarını kendiniz yapacaksınız.
 
 
 
Örnek tablo verilmek istenirse;  

Renk            Dalga   Boyu           Akım          Voltajı             Parlaklık                  Açı

( color)        (Wavelenght)              ( IF)            (VF)                 (Lumen)             (View Angel)

Yeşil                  520 ..525               350mA          3.6                      55                       120        ömür50 000saat

Sarı                    590 ..595               350mA          2.3                      43                         120      ömür 50 000saat

Kırmızı               625 ..635              350mA           2.3                     45                         120       ömür 50 000saat

Mavi                   462 ..465              350mA            3.3                    33                           120      ömür 50 000saat

Beyaz                6000 °K                 350mA           3.6                     80                          120       ömür 50 000saat

Sıcak Beyaz     3300 °K                 350mA           3.6                    60                             120     ömür 50 000saat

 
üstte görüldüğü gibi...
 
60cm LİK FLORESAN LAMBALAR KARŞILAŞTIRMA TABLOSU
T8 - 18W - Beyaz - 1350 Lümen - 59cm=> 1,55 € Top.Tük:24W-8000Saat
T8 - 18W - Kırmızı - 900 Lümen - 59cm=> 2,60 € Top.Tük:24W-8000Saat
T8 - 18W - Yeşil - 1800 Lümen - 59cm=> 2,60 € Top.Tük:24W-8000Saat
T8 - 18W - Mavi - 400 Lümen - 59cm=> 2,60 € Top.Tük:24W-8000Saat

T5 - 14W - Beyaz - 1100 Lümen - 55cm=> 3,50 € Top.Tük: 14W-20000Saat
T5 - 14W - Kırmızı - 930 Lümen - 55cm=> 7,00 € Top.Tük: 14W-20000Saat
T5 - 14W - Yeşil - 1550 Lümen - 55cm=> 7,00 € Top.Tük: 14W-20000Saat
T5 - 14W - Mavi - 300 Lümen - 55cm=> 7,00 € Top.Tük: 14W-20000Saat

T5 - 24W - Beyaz - 1600 Lümen - 55cm=> 3,80 € Top.Tük: 24W-20000Saat
T5 - 24W - Kırmızı - 1500 Lümen - 55cm=> 7,50 € Top.Tük: 24W-20000Saat
T5 - 24W - Yeşil - 2500 Lümen - 55cm=> 7,50 € Top.Tük: 24W-20000Saat
T5 - 24W - Mavi - 525 Lümen - 55cm=> 7,50 € Top.Tük: 24W-20000Saat
 
 
akvaryumtr2009-10-18 13:08:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senseycanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 395
senseycanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 13:13
Arkadaşlar;
 
Yazmak istemiyorum diyorum ama konuyuda takip ettikce yazmadan duramıyorum.
Bundan 1 hafta önce akvaryuma bitki ekledim. Benim sistemimi biliyorsun. Artık beni bilmeyen yok. Bir konu atıldı. Hata bende de var yok demiyorum. Araştırma yapmadan, inceleme yapmadan bir sistem kurdum. Ama neden kurdum; Ahmet beye inandım. 14 metre led aldım. 14 metre ledde az değil toplamda üzerinde 840 adet led mevcut bunu bir eve kursanız ışıktan oturamazsınız.
 
Bitki ekleme sonucunda ne mi oldu? Hüsran bir şekilde devam ediyor. Değişen birşey yok. Eklediğim bitkiler öyle zor bitkilerde değil. Sağolsun siteden kankam olan Burak bey destekleriyle bayağı bir aldım. Bakılması kolay olan bitkiler. Bunlar neler derseniz; Red rotala ve blaxya türleri. Fazla ışık ihtiyacı duymaz ışık az olursa red rotala olur yeşil rotala. Ama bendeki sonuç ne rotalalar başlarını kaldırdı fakat yapraklar solmaya başladı. Tamam akvaryumda gübre kullanmıyorum şuanda. Bunda bununda etkisi var. Ama bundan önceki akvaryumumda hiç gübre kullanmadan 50 litrelik akvaryumda 3 adet 55 cm floyla rotalalarım çoşarken 14 metre leddeki rotalalr soluyor. İster bana inanın ister inanmayın.
 
Ahmet bey 2-3 yıldır araştırdığın9ı söylüyor, ama sadece söylemekle yetiniyor. 2-3 yıldır bunu araştırıyorsanız neden elinizde bir örnek yada deney akvaryumu yapmadınız. Yabancı sitelerden konular açarak hala Ahmet bey kendini ispatlamaya çalışıyor. Biz daha Avrupa ülkesi olamadık. Adamlar bizden 20-25 sene önceden giderken biz gerilerden gidiyoruz. Bu sebepten dolayı Avrupadan örnekler sunmayın. Adamlar herşeyde bizden önce gidiyor. Adamlar kim bilir hangi sistemleri kullanıyor. Bunları detayları yok.
 
Buradan son kez söylüyorum. Ledli sistemi kullanacak olanlar benim akvaryumumu takip edebilirler. Yeni taşındığım için internette sorun var ve hala akvaryumu istediğim gibi tamamlayamadığım için resim ekleyemiyorum.
 
Şimdi ne yapacağım. Tabiki ledli sistemi şimdilik bozmayacağım. önümüzdeki aylartda 2-3 tane 54w  florasan ekleyip birazda olsa dengelemeye çalışacağım. Sonuç nasıl olur bilmiyorum.
 
En kolay bitkiler 14 metre ledde olmuyorsa kaç metrede olacak. Anlaşılan normal bir bitkiyi büyütmek için en az 20 metre led almak lazım. Eğer taban bitkisi düşünüyorsak 50-60 metre led almak lazım ki bunları kapağa nasıl monte edeceksiniz, bunun maliyeti ne olur......
 
Herkese dileği akvaryumu kurma dileğiyle.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vsezerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 246
vsezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 13:31
Herkese Merhaba,
 
Maltepepet'de uygulanan LED'li sistemi ilk gününden beri biliyorum ve takip ediyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim, o akvaryumlarda hiçbir zaman floresan takviyesi olmadı. Bunu dün bizzat Yıldırım Bey'e sorarak da tekrar teyid ettim. Bunu yazan arkadaş nereden bu sonuca ulaşmış bilemiyorum. (Bu sistemin kurulmasındaki amaç bitki gelişimine katkısını görmekti. Amaç bu iken niye floresan eklenip deney ortamı bozulsun ki!). Bitki gelişimlerinde de önceki mesajlarda belirtildiği gibi herhangi bir terslik olmadı.
 
Ancak şu noktayı gözden kaçırmamak gerekir: LED'li bir sistemin ilk kurulum maliyeti floresanlı bir sistemin ilk kurulum maliyetinin kat kat üstündedir (Ersin Çelik Bey'in -albertcamus- belirttiğine göre işe yarar bir sistemin metresi 35$ civarında.) Bunun tersini söylemek abesle iştigal olur.
 
LED'li sistemlerin asıl getirileri:
1. Floresanların tersine çok uzun yıllar boyunca değiştirmeye gereksininim duymadan ilk günkü kalitede ışık vermeleri (50.000 saat sonra bile yani günde 12 saat çalıştırma ile 11 yıl sonra bile),
2. Düşük enerji tüketimleri (Üreticilerin speklerine göre metrede 30 adet olmak üzere 3 çipliler 7.2 W/m tüketiyorlarmış)
3. Floresanlarla karşılaştırıldıklarında neredeyse hiç denilebilecek seviyede ısı yaymaları
4. 10 cm'nin katları şeklinde istenilen boyda kullanılabilmeleri (Boyları standart olan floresanlara göre oldukça kullanışlı bir durum!)
 
Bu tabloya göre böyle bir sistemi kullanıp kullanmamak kişilerin kendi takdirine kalmıştır. 
 
Ama kullanmak isteyenlere tavsiyem mutlaka ama mutlaka 3 çipli şerit ledleri kullanmalarıdır. (3 çipli denilen LED'lerde aslında bir kılıf içinde 3 adet LED var. Yani tek çipli olarak düşünürsek metresinde 3x30=90 adet LED var, tek çipli şeritlerde ise 60 adet var. Hatta Ersin Bey'in bahsettiği şekilde metresinde 36 adet led -yani aslında 3x36=108 adet led- bulunan özel üretim şeritler en güzeli ki Maltepepet'de kullanılanlarda bu tipden.)
Ayrıca nasıl ki her floresan bitkiler için uygun değilse her LED'de uygun değildir. Kullanılacak LED'lerin mutlaka uygun spektrumda olmalarına dikkat edilmelidir.
 
Saygılar
 
vsezer2009-10-18 13:44:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 15:09

Zamana bırakmak lazım olayları...Kısa vadede anlaşılmaz. Mesela maltepe pette de ilk başlarda bitkiler soluktu. Ben dedim işe yaramaz! Sonra aradan 2-3 ay geçti bitkiler canavarlaşmaya başladı. Hatta microtormusmudur o zemin bitkisinin de iyi şekilde ürediğini hatta yatay yayıldıgını gördük.

Bu da demek oluyorki bitkilerin bu ışığa da bir tür adaptasyon süresi var..en azından 1-2 ay beklemek lazım...
 
Şu an vaktim olmadığı için kendime ledli bir sistem kuramıyorum. Kısa zamanda düşüncelerimizi de uygulamalı olarak ispatlayacağız. Ozaman sanırım artık yazdıklarımıza uzaktan bakmakla yetinirsiniz.
 
 
akvaryumtr2009-10-18 15:13:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CATBALCAÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4719,3[/B]
Kayıt: 03/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 830
CATBALCAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 21:50


Bu üslübunuz ile zaten uzaktan bakmak daha hoş gelecek!!! : )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2009 19:37

Elimden geldiği kadar üslubumu düzeltmeye gayret ediyorum. Gerek türkçeyi kullanımda gerekse karşı tarafı kırmayacak şekilde...

Bu sadece bana özgü de değil herkesin dikkate alması gereken konudur.
Nezaket ve hoşgörüye tüm arkadaşlarımızı davet ediyorum...
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2009 22:30
Ahmet bey yalnış anlaşılmak istemiyorum ama sanki iletişimdeki 'KARŞILIKLILIK' ilkesi kullanılmıyor sanki. Herkes düşüncelerinin haklı taraflarını ortaya koyuyor ama anlaşımayan,uzlaşılamayan sorunlar üzeriden geçiliyormuş gibime geliyor.
Saygılarımla
ativan2009-10-20 22:31:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Lord_MelkorÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Ankara
Mesaj: 39
Lord_MelkorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2009 19:45
Merhaba,

Yaklaşık 400 lt bir akvaryumum var. Şu an içinde 2X90cm 18w grolux lamba var.

internette gezinirken aşağıdaki linlerdeki lambalar gözüme çarptı. Bu led lambalar uygun mudur. Uygun ise en uygunu fiyat performans bakımından hangisidir.

Konudaki ledler fiyat olarak bana oldukça pahalı geldi. Bunların fiyatları sanki daha uygun.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13087
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26516
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.27585
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.27583
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2651


Ayrıca şunuda sormak istiyorum. Biz sonuçda ledler ile güneş ışığını kopyalamaya çalışıyoruz. Direk UV led kullanabilirmiyiz, ayrıca holojen, ve infrared ledlerde mevcut.
Aklıma şöyle bir şey de takıldı. Akvaryum ışıklandırmasında en büyük sorun ışığın dağılması ve kırılması (gücden kayıp) engelemek için mercek ve reflektör kullanırsak olurmu.Ayrıca zenon lambalarda var tabi.

DIY Sistemler için uygun olarakda aşağıdaki linklere bir bakıp fikir verirseniz sevinirim.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4334

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2398


http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3144

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1105

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13613

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2398

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15235

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4391

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4407

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3144

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1917

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12125

Elektronik müh. olmam sebebi ile gerekli sistemi tasarlayıp yapabilirim. Fakat lambaların çalışma prensiplerini bilmeme rağmen tam olarak akvaryum için hangisinin fiyat performans açısından iyi olur yardımcı olursanız sevinirim. Lord_Melkor2009-11-14 20:35:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2009 21:02
http://dealextreme.com/details.dx/sku.27587 şu iyi gözüküyor...
 
Çok çeşitli ledler var. Önemli olan kırmızı mavi sıcak beyaz ve soğuk beyaz renk karışımı seçmek. Bir de lümenlere dikkat etmek gerekiyor.
 
Ayrıca bu sitede paslanmaz cımbızlar var bitki dikmek için idealdir. fiyatları 1-2 dolar. Çok farklı ürünler var. Paslanmaz makas vs... Alırken kombine alışveriş yapmanızı öneririm. bizim bir arkadaşa 1 haftada geldi ürünler...
ayrıca site ücretsiz gödneriyor! kargo ödemiyorsunuz fiyatlara kargo dahil.
akvaryumtr2009-11-15 21:04:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

badboy87Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 400
badboy87Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2009 16:04
[QUOTE=vsezer]Herkese Merhaba,
 
Maltepepet'de uygulanan LED'li sistemi ilk gününden beri biliyorum ve takip ediyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim, o akvaryumlarda hiçbir zaman floresan takviyesi olmadı. Bunu dün bizzat Yıldırım Bey'e sorarak da tekrar teyid ettim. Bunu yazan arkadaş nereden bu sonuca ulaşmış bilemiyorum. (Bu sistemin kurulmasındaki amaç bitki gelişimine katkısını görmekti. Amaç bu iken niye floresan eklenip deney ortamı bozulsun ki!). Bitki gelişimlerinde de önceki mesajlarda belirtildiği gibi herhangi bir terslik olmadı.
 
Ancak şu noktayı gözden kaçırmamak gerekir: LED'li bir sistemin ilk kurulum maliyeti floresanlı bir sistemin ilk kurulum maliyetinin kat kat üstündedir (Ersin Çelik Bey'in -albertcamus- belirttiğine göre işe yarar bir sistemin metresi 35$ civarında.) Bunun tersini söylemek abesle iştigal olur.
 
LED'li sistemlerin asıl getirileri:
1. Floresanların tersine çok uzun yıllar boyunca değiştirmeye gereksininim duymadan ilk günkü kalitede ışık vermeleri (50.000 saat sonra bile yani günde 12 saat çalıştırma ile 11 yıl sonra bile),
2. Düşük enerji tüketimleri (Üreticilerin speklerine göre metrede 30 adet olmak üzere 3 çipliler 7.2 W/m tüketiyorlarmış)
3. Floresanlarla karşılaştırıldıklarında neredeyse hiç denilebilecek seviyede ısı yaymaları
4. 10 cm'nin katları şeklinde istenilen boyda kullanılabilmeleri (Boyları standart olan floresanlara göre oldukça kullanışlı bir durum!)
 
Bu tabloya göre böyle bir sistemi kullanıp kullanmamak kişilerin kendi takdirine kalmıştır. 
 
Ama kullanmak isteyenlere tavsiyem mutlaka ama mutlaka 3 çipli şerit ledleri kullanmalarıdır. (3 çipli denilen LED'lerde aslında bir kılıf içinde 3 adet LED var. Yani tek çipli olarak düşünürsek metresinde 3x30=90 adet LED var, tek çipli şeritlerde ise 60 adet var. Hatta Ersin Bey'in bahsettiği şekilde metresinde 36 adet led -yani aslında 3x36=108 adet led- bulunan özel üretim şeritler en güzeli ki Maltepepet'de kullanılanlarda bu tipden.)
Ayrıca nasıl ki her floresan bitkiler için uygun değilse her LED'de uygun değildir. Kullanılacak LED'lerin mutlaka uygun spektrumda olmalarına dikkat edilmelidir.
 
Saygılar
 
[/QUOTE]
 
 
 
3 çiplililere örnek olarak bakabilirsiniz linkteki en parlak yanan 3 çiplidir boyu 1mt 30 ledli, diğerleri tekli.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir