Bitkili Büyük Tank Kurulumu İçin Tavsiye


bahadir74Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
bahadir74Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2022 19:06
Herkese merhabalar; uzun bir aradan sonra hobiye tekrar dönme kararı verdim ve evime 150/60/50 ölçülerinde bir tank alıp içinde yoğun olmayacak şekilde bitki ve discus beslemeye karar verdim. Daha önce uzun süre Tanganika, Malawi cichlidleri , Arowana ve çeşitli türlerde tecrübe sahibi oldum lakin ilk defa bitki ve discus besleyeceğimden tank kurulumunda sorun yaşamaktan korkuyorum. Bu konuda çeşitli makaleler okumakla beraber sizin de görüşünüzü almak istedim.

Kum olarak; en alt katmana lav taşı bir üst katmana dere kumu kurmayı düşünüyorum daha sonrasında misket gübre ile takviye yapmayı planlıyorum zira bu ölçüde bir tank için gübreli kumların fiyatları astronomik fiyatlara ulaşıyor. İlk aşamada sadece co2 ihtiyacı çok düşük olan bitkilerden başlayacağım. Bu hususta tavsiyelere açığım.

Işıklandırma olayında şu anlık çözdüm sayılır ilerleyen zamanlarda co2 sistemi de akvaryuma entegre edeceğim.

Sormak isteğim ise bu büyüklükte bir tank için ilk kurumda o kadar suyu dinlendirecek yerim olmadığından zemin kurulumu yaptıktan sonra suyu direk olarak akvaryuma aktarıp su düzenleyici kullandıktan sonra bitki ekimine başlamam bir problem teşkil eder mi ?

Bazı makalelerde zeminler arası katmanlara sineklik teli kullanımı tavsiye ettiklerini okudum bu iki katman arasına tel atmalımıyım ?

Kum katmanlarını lav taşı (ZEMİNDEN) 4 cm dere kumu 5 cm yükselicek şekilde ayarladım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarsansÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 610
BarsansÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2022 21:07
Lav taşı büyük olduğu için zamanla üste çıkabileceğinden tel koyulabilir, su düzenleyici hiç kullanmadım ama su akvaryumda dinlenebilir bikaç gün

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

secreteriatÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 414
secreteriatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2022 12:22
Selam, ilk kurudugum tankta tel kullanmis ve daha sonra bitkilerin yerini degistiriken telinde beraber geldigini gördüm , sahsen yaptigim son 4 kurulumda hic kullanmiyorum, ben genelde dipte biraz lav kirigi- üstüne jbl aquabasis +manado yada tropica soil kullaniyorum ( tabiiki maliyet önemlidir ) . tanka suyu direk cesmeden dolduruyorum , ilk 3 hafta kullandigim ürüne göre ( tropica vb ) hic gübreleme yapmiyorum , co2 aciyorum en bastan , su düzenleyici vb asla kullanmadim , balik vb karides iki hafta sonra katiyorum hatta 3uncu kattigim bile oldu . bügüne kadar edindigim tecrübe

- co2 önemi ( ne kadar iyi cözülürse ) kendime özgü yaptigim bir cözücü mevcut
- mümkün olduguna az ama yeterli gübre ( easylife kullaniyorum ve tavsiye edilenin azini kullandim )
- fosfat dengesi ( en ufak olumsuzluk hep nokta yosunu ile sonuclaniyor )
-ve tabiiki isik (kendi armatürüm )
kurdugum en son tanklardan biri https://www.akvaryum.com/Forum/hollanda_stili_k963315.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2022 10:36
Discus ustaları tabii ki daha iyi bilirler ama bence CO2 siz ve gübresiz bir zemin ile tank kursanız discus'lar için daha iyi olur. Moss, fern, anubias ve buchephalandra türleri ile akvaryumu bitkilendirebilirsiniz.

Selçuk Durmaz ile kurduğu çok şık bir discus tankı için röportaj yapmıştım. Tank detayları ve söyleşiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
[URL]https://aquaist.com/selcuk-durmaz-roportaji-yilpa-gida-discus-akvaryumu/[/URL]

Beğenenler: [T]8849,bahadir74[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ziyasenkayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 862
ziyasenkayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2022 11:33
180cm lik akvaryumu kurarken 45kg normal bazalt kum kullanmıştım, sonra eksik kaldığını farkedince 20kg lik vitasand kum sipariş ettim (tabi yanlışlıkla yeşil renk sipariş edince bayağı sırıttı içeride) elimde kalan 20 civarı misket gübreyi havanda ezip kumun içine karıştırdım, sonrasında da hep Reeflower all-include sıvı gübre ile devam ettim. Işık 3x45w kendi yapımım power led ama uzun zamandır sadece 2 tanesini kullanıyorum, bayağı bir yosun sorunum oldu. Yazın da tekrardan toparlanmak adına forumdaki Yusuf arkadaştan sıvı gübre seti aldım, aksatarak ta olsa onu kullanıyorum. Çok katmanlı bir tabana bence çok ta gerek yok, sonradan bozmaya kalkınca problemler çıkıyor artı kök olarak bitkileri sökemiyorsunuz illa kopuyor bir yerden. Co2 de kullanıyorum bu arada saniyede 2-5 damla arası değişiyor.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=f46XhSl7qb8[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir