Black Moli Bitmeyen Beyaz Benek


GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2016 02:06
Merhaba.

Beyaz benek konusu hepimizin karşılaştığı ve artık grip gibi çoğumuzun iyi bildiği bir sıkıntı. 1e 1d aykuyruk black molilerim 3-5 güne bir beyaz benek oluyorlar. Hemen onları ana tanktan ayırıp tuz ve metilen mavisi ile 1-2 günde tedavi edebiliyorum. Sorunun erkek molinin sürekli dişiyi kovalamasına bağlamıştım fakat erkek moli bilemediğim bir sebeple öldü. Neyse en azından beyaz benekten kurtuldum derken dişi aynı şekilde hastalanmaya devam ediyor ve haftanın 1-2 gününü metilen mavisinin içinde geçiriyor. Sürekli onu tanktan alıp tedavi etmekten sıkılmış durumdayım ama tüm akvaryuma dağılmasından korktuğum için mecburen ayırıyorum. Hastalık kronik bir hal aldı ve ben artık bu durumdan sıkıldım.

Akvaryumda balık yükü fazla. Yaklaşık 100 litrede 100 kadar küçük büyük canlı doğuran var fakat bu moliye hiç sarkıntılık eden, önünü kesen, ona karışan yok ve ondan başka hastalanan balık yok.

Her ne kadar kimse ona karışmasa da bu kalabalık beyaz beneğe sebep olabilir mi?
Akvaryum bitkili olduğu için ışaklandırmadan kaynaklı birkaç derecelik sıcaklık oynamaları beyaz beneğe sebep olabilir mi?

Başka ne sebep olabilir? Ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.

-100 lt bitkili
-3 tetrazon + 2d plati + 1e kılıçkuruk + 1 çöpçü + 1e aykuyruk moli + 1d black aykuyruk moli + 90-100 civarı irili ufaklı lepistes.
-iç filitre
-ısıtıcı şuan yok, sıcaklık 26-27 C
-haftalık yada 2 haftalık %20 su değişimi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2016 07:03
Bildiğim ve tecrübe ettiğim kadarıyla beyaz benek ha deyince kurtulabildiğimiz türden bir hastalık değil.Karantina tankınızın ışık almamasına ve sıcaklığın balığın dayanabileceği son seyirlere kadar çıkarmaya (kademeli olarak artış 2 derece şeklinde) 32 dereceye kadar çıkarın. Bu hamle beyaz benek denilen ve balığın vücudunda "kuluçka" evresinde olan hastalığın kuluçka evresini tamamlayıp akvaryuma dağılmasına sebep olacaktır

[B]"BU DURUM BEYAZ BENEKTEN KURTULDUĞUNUZ ANLAMINA GELMEZ."[/B]

Balığın vücudunda kuluçkasını tamamlayıp su da serbest hale geçeceklerdir.Tam bu esnada tuz ve metilen mavisini devreye sokabilirsiniz.Ben şahsen metilen kullanmadım.Marmara denizinin tuzluluk oranına (1,018) (%2.2) değerlerine kadar tuz oranını tolare edebiliyorlar. Tuz atarak ve metilen mavisi ile kuluçkadan çıkmış beyaz benek denilen tek hücreli canlı bu tür dezenfektanlarla yok edilmeye çalışılır.Formalin bazlı beyaz benek ilaçlarını da şiddetle tavsiye etmekteyim.Contra-ıchthyo bu iş için biçilmiş kaftan.

Tamam bunları uyguladım bitti tamam hadi geri ana tanka haydi yok.Karantina tankına da normal bakımlarını yapacağız (Su değişimleri, kademeli ısı düşmesi) su şartları normal hale gelene kadar.Hala bu illetten kurtulabilmiş değiliz.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi en büyük ilaç [B]BESLENME[/B] Bu süreçte beslenmeye çok dikkat edeceğiz canlımızın direncinin düşmemesi için sık sık ve azar azar besleme yapacağız.Canlımız bu esnada direncini kaybetmemeli hastalığa yönelik uyguladığımız tedaviye cevap verebilmek için ve ayrıca ağır şartlara (tuz ve metilen ilaç vs.) karşı dayanabilmesi içi beslenme çok önemlidir.

Balığımızı normal şartlara gelmiş su içerisinde gözlemlemeye devam ediyoruz (Suyun havalandırılması çok önemli bol havalandırılması gerekmektedir hava taşı ve hava motoru işimizi görecektir filtre kullanmıyoruz.) Uzunca bir süre karantina tankımızda kaldı düzenli ve güzelce beslendi direnci sağlam izlemeye devam ediyoruz.Hastalık tekerrür edecek mi etmeyecek mi? diye. Hemen ana tanka almıyoruz.

Hastalık tekrar etmedi mi? (1 ay gözlem sonunda) Tedbir amaçlı sanki tedavi ediyormuşuz gibi ısıyı yükseltmeden ilaç uygulaması yapabiliriz ısıyı 28 yapıp ilaç uygulayabiliriz almadan evvel tuz banyosuna tabi tutabiliriz.Yine su değerleri normale gelene kadar düz bakımlara devam edeceğiz.Daha sonra bir müddet daha gözlemleyip balığımızı taburcu etmeye hazırlanacağız...

Püf noktalar
1-Karantina tankımızı ana tankımızdan aldığımız su ile dolduruyoruz 0 su koyup balığı almıyoruz.
2-Tedavi sırasında tankımız az ışığa maruz kalması önemlidir.
3-Su değişimlerimiz sırasında 2 suyunda sıcaklığının eşit olduğuna kanaat getiriyor, karantina tankımızın hacmine göre %25 oranını geçmiyoruz.
4-İlaçlarımızı prospektüsüne uygun kullanıyor doz aşımlarına gidilmemesine dikkat ediyoruz.
5-Balığımızı taburcu edecek duruma getirdiğimize inandığımızda bir kaba alıyoruz, ana tankımızdan çok az su alıp ekliyoruz 15 dk kadar bekliyoruz.Sonra biraz daha su alıp 15 dk kadar yine bekliyoruz.Bu işlemi 4 kez 1 saate yayacak şekilde yapıp balığımızın ana tankımızın su şartlarına adapte olmasını bekliyoruz. Daha sonra ana tankımıza salıyoruz.Ve sürekli gözlem altında tutuyoruz.
6-[B]KARANTİNA TANKINDA KULLANILAN HİÇ BİR ARAÇ-GERECİ ANA TANKTA KULLANMIYORUZ[/B]
7-Karantina tankımızı boşaltıp bol duru su ile yıkıyoruz tüm malzemelerimizi aynı şekilde yıkıyoruz.Daha sonra su ile doldurup bol miktarda kaya tuzu metilen mavisi ilave ediyoruz.Tüm malzemelerimizi bu suda bekletiyoruz.Yaşanmasını istemeyiz ancak bir hastalık daha yaşanırsa karantina tankımızın hazır halde bulunmasını sağlamalıyız.

Beğenenler: [T]187132,GLC42[/T][T]234618,FarukGorgun[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187132,GLC42[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2016 14:09
Öncelikle ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

Tavsiyeleriniz doğrultusunda tedavi uygulayacağım.
Beyaz benek hakkinda çok fazla ters bile düşen görüşler var. Beyaz benek hastalık geçirmiş her tankta bulunur ve balığın dirençsiz olduğu zamanı kollar deniyor. Buna katılıyor musunuz? Yani benim balığımdaki tekrar etme sebebi ana tankta bunu bekleyen beyaz benek mı yoksa vücudundan tam olarak atamadığı beyaz benek mi? Akvaryumda başka balıkların hastalanmadigini düşünürsek sorun eksik tedavi. Sanırım bunun net cevabını doğru tedavinin ardından ogrenebilirim.
Bu süreç içerisinde ana tankta almam gereken tedbirler var mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2016 21:29
Ana tankınıza en büyük önlem su değerleriniz kontrol altında tutmanız, su değişimi esnasında aktarılacak suyun akvaryumdaki su ile aynı derecede sıcak olmasına fark bulunmamasına dikkat etmek ve risk atlatılana değin balıklarınızı ve tankınızı gözlem altında tutmak olacaktır.Birçok kişi farklı türlerde ancak aynı kapılara cıkan tedavi yolları denemişler.Başıma geldiğinde forumdaki tüm beyaz benek bilgilerini internetteki tüm beyaz benek bilgilerini daha evvel açılmış konuları ve edilmiş tavsiyeleri uygulanmış tavsiyeleri okumuştum.Konu açmama bile gerek kalmamıştı.Bu tavsiyelerden hareketle hepsinin ortak noktada buluşmasını sağlayarak kendi yöntemime karar verdim ve uyguladım.Başarılı oldum.Başarılı olduğum bu yöntemi sizinle paylaştım. (Tedavi sürecim 3 ay kadar sürdü. Kuyruk erimesinde de 3 ay kadar sürmüştü.)

Beğenenler: [T]175671,Jumbokılıç[/T][T]187132,GLC42[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187132,GLC42[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JumbokılıçÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 03/07/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1256
JumbokılıçÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2016 00:58
[QUOTE=Duman Han]Ana tankınıza en büyük önlem su değerleriniz kontrol altında tutmanız, su değişimi esnasında aktarılacak suyun akvaryumdaki su ile aynı derecede sıcak olmasına fark bulunmamasına dikkat etmek ve risk atlatılana değin balıklarınızı ve tankınızı gözlem altında tutmak olacaktır.Birçok kişi farklı türlerde ancak aynı kapılara cıkan tedavi yolları denemişler.Başıma geldiğinde forumdaki tüm beyaz benek bilgilerini internetteki tüm beyaz benek bilgilerini daha evvel açılmış konuları ve edilmiş tavsiyeleri uygulanmış tavsiyeleri okumuştum.Konu açmama bile gerek kalmamıştı.Bu tavsiyelerden hareketle hepsinin ortak noktada buluşmasını sağlayarak kendi yöntemime karar verdim ve uyguladım.Başarılı oldum.Başarılı olduğum bu yöntemi sizinle paylaştım. (Tedavi sürecim 3 ay kadar sürdü. Kuyruk erimesinde de 3 ay kadar sürmüştü.)[/QUOTE]

paylaşılabilecek en doğru bilgiyi en içten şekilde vermişsiniz. sizi tebrik ediyorum samimisiniz [:iyi:]

moliler protein ağırlıklı beslenme zorunluluğu olan etçillerdir. balıkların bağışılık sistemi güçlendipnde su sıcaklığı arttığında ve yaz aylarında dengeli ve az yemleme yaparak güçlü filtrasyon ve oksijen katkısıyla beyaz beneğin barınma be balığa vereceği etki minimuma iner.

her hafta yada 150 litrenin üzerindeki büyük tanklarda en az 15 günde bir dip temizliği iç filtre yerine daha sağlıklı bakteri kültürü barındırabilen ve iyi filtrasyon sağlayan dış filtre seçimi beyaz benek sıkıntısını minimuma indirir.

hep söylediğimiz gibi hastalıkla en iyi mücadele hastalığa davet çıkarmamaktır.

saygılarımla[EDIT]Jumbokılıç,2016-06-30 00:59:06[/EDIT]

Beğenenler: [T]153168,Duman Han[/T][T]187132,GLC42[/T]
Teşekkür Edenler: [T]153168,Duman Han[/T][T]187132,GLC42[/T]
+1: [T]153168,Duman Han[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2016 01:48
Teşekkür ederim yardımlarınız için. Su değişimi konusuna özen gösteriyorum, filtrasyon işini de şimdilik bu şekilde idare ettirmem gerek malesef. Henüz ilgilenemedim balıkla bugün baktığımda biraz geçmeye başlamış en azından ilerleme yoktu. Sürekli balığı ayırıp sıkıntıya da sokmak istemiyorum. Bu yüzden de ayırmak istemedim. İyi mi ettim kötü mü onu da bilmiyorum. Bir iki günlüğüne kendi haline bıraktım geçmezse sıkı tedavi şart oldu artık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cameroon06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 338
cameroon06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 03:01
Beyaz benek hastalığını oluşturan canlı üzerinde tutunacak ( konak olacak ) herhangi bir balık,canlı vs bulamazsa 4-5 gün içerisinde ( 30 derecede ) kendiliğinden ölecektir. Burada önemli olan derecedir. 20 derecede bu süre 15-20 günü bulur. Balıkların üzerinde gördüğümüz o beyaz noktaları yumurtaları olarak düşünebiliriz. Açılan o yumurtalar dibe çöker dipte bir süre daha olgunlaşanlar tekrar diğer balıklara tutunur ve bu döngü içerisinde çoğalır.

Balık üzerindeki beyaz kapsülleri ne kadar ilaçlarsanız ilaçlayın bir şey olmaz. Virüslerdeki gibi koruma kalkanı görevi görürler ama kapsülden çıktıkları anda savunmasızdırlar ve metilen mavisiyle buluştukları anda ölürler. Bu yüzden metilen mavisi damlatılarak yapılan tedavilerde ısıyı 30-31'e çıkarın ( çatlama süresini 4-5 güne indirmek için ) ve 5 gün metilen mavisi uygulayın denir.

Akvaryum içerisinde metilen mavisi uygulamak kesin çözüm olacaktır fakat bu filtredeki faydalı bakteri popülasyonunda zarar vereceğinden balıkları ayrı bir karantina akvaryumuna ( yoksa içine ısıtıcı+hava bağlanacak büyükce bir turşu bidonu gibi şeyler de olabilir) alıp orada ilaçlamak daha mantıklı olacaktır. Ana akvaryumda bulunan diğer beyaz benek bakterileride bu süre içerisinde konak bulamadıkları için ölmüş olacaklar. Balıkları eklemeden önlem amaçlı beyaz benek bakt. dipte yaşadıkları için dip çekimi yaparak suyu değiştirmekte yararlı olacaktır.



Teşekkür Edenler: [T]187132,GLC42[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 09:31
Yorumunuz için teşekkür ederim. Beyaz benekle ilk karşılaşmada forumdan arama yaparak edindiğim bilgilerle dediginiz şekilde bir tedavi uyguladım. Hasta olan balık sayısı fazlaydı ve dibe çöken yumurta olabileceği ihtimali için tedaviyi ana tankta uyguladım. Sıcaklığı artırdım, tuz ve metilen mavisi ekledim hatta ışık almaması için üzerini bile kapattım. Su değişimlerini de yaparak yaklaşık bir haftalik bir sürede tedavi ettim. Sonra tekrar hastalanan black molylerim için yeterli tedaviyi uygulamamışım. Beyazlık gidince iyileşti zannedince tekrar tekrar bulaştı. Son durumunda beyaz benek yoktu ama öldüler. Sebebide acemiligim oldu sanırım. Tankta fazlaca sorun vardı çünkü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir