Blue Grass Ribbon Shark Fin yavruları


bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2009 17:26
[QUOTE=radenko]Ahmet bey,
balığın sharkfin atmaması çok doğal bir durum çünkü çoğu erkek normal. Önemli olan renk kayması bende şuana kadar öyle bir durum yaşanmadı. Benim fullblack yavrularıda sharkfin atanlar var atmayanlar var bu ciddi bir sıkıntı değil çünkü babaları normal fullblack ama hiç birinde renk kayması yok. Bence siz o rengi kayan balıkları akvaryumdan ayırın çünkü ileride daha büyük sorunlar yaşıcaksınız. [/QUOTE]
 
Raif Bey bu balıklar için o kadar çok masraf yaptım ki ayrı bir akvaryum kurmaya gücüm yok, zaten çiftleşmeler başladı, çiftleştiği balıklarda kızarmaya başladığı için çok önemsemiyorum, ayırsamda pek bir şey fark etmeyecek. Şu sıkıntılı dönemi atlatırsam ikinci ve üçüncü parti balıklarda sadece rengi farklı olanları değil bütün erkekleri ayıracağım. Ama işin açıkcası soğudum. Full redlerden de ümidim yok, tek tesellim moskow green çiftim doğurma kıvamına geldi bir aksilik olmassa bir hafta içinde yavru verecekler. Birde hiç bir arkadaş üzerine alınmasın ama bazı türlerin yavruları için istenen akıl almaz fiyatları görünce bu talihsizliğe daha çok üzülüyorum. Bu tür şeyler hobicinin hobici kısmını köreltiyor.
 
Bu arada aldığım özel tür lepisteslerden full red 4 ay, diğer ikisi 3,5 ay oldu hiç bir sağlık sorunları olmadı, aynı zamanda bir talihsizlik dışında yavrularda da ölüm yok gibi, yani acemi olduğum düşünülmesin.
 
Resimleri de bu akşam içinde klemeye çalışacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2009 21:46
Evet bu saaten sonra yapılcak bir şey yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ashizaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/11/2008
İl: Bursa
Mesaj: 182
ashizaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2009 22:19
Çok can sıkıcı bir durum, geçmiş olsun Ahmet Bey. Umarım hevesiniz kırılmaz ve bu güzel ırkların yaygınlaşıp ucuzlamasına katkıda bulunursunuz. Ben de güzel, saf bir ırk edinip yetiştirmeyi düşünüyorum fakat öğrenci bütçem biraz daha düşün diyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AltıparmakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 481
AltıparmakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2009 23:34
Ahmet Bey;

Soğumakta çok haklı sebepleriniz var ama bu hobi işi sabır isteyen bir durum. Zaman zaman ters giden durumlar sıkıntılar olabiliyor sabırlı olmak lazım. Kısmet işi bu tamamen. Sıkmayın canınızı. Bir çok özel tür sahipleri çok büyük masraflar yaparak bu işe gönlünü veriyor. Bende sizinle aynı zamanlarda temin ettim balıkları. Yavruları yaşatabilseydim belki bende farklı renk sorunlarıyla karşılaşabilirdim. Şuan ana gen belli. Dişi balığınızın yapmış olduğu bir kaçamak yada yumurtalıklarında saklı tuttuğu bir kaç gen sizi bu işten vaz geçirmemeli. Bende yavru aldığım halde yaşatamıyorum mesela insanın canı sıkılabiliyor. Full red'lerde zor balıklar Raif bey daha iyi bilir. Ama işin birde öbür yönünden baktınızda bu kırmızılık genelde olan bir durum mudur yoksa hiç rastlanmamış bir durum mu bilmiyorum ama her iki seçenektede tam manasıyla Blue Grass'larınız olmasada yine size has özel bir türe sahipsiniz.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2009 00:14
Cevap yazan, moral veren herkeze çok teşekkür ederim. Burak Bey benim soğumakdan kastım hobi değil yapmaya çalıştığım uğraşrıt, yoksa bu hobiden soğunulur muTebessüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkruseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 513
darkruseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2009 12:16
[QUOTE=bitkici1][QUOTE=darkruse]Ne kadar hevesle beklediğini biliyorum yavrularını, senin hassas yaklaştığınıda adım gibi biliyorum. Aldığın yerde problem olmayacağınıda biliyorum, işyeri sahibi bu konuda gerçekten çok hassas. Diğer türlerle olmasa bile çook uzaklardan gelen kırık bir gen sebep olmuş olabilir. İşin kötü tarafı eğer aldığın dişi bu geni taşıyorsa ve erkek kardeşi ile çiftleşip aynı gen parçasını almışsa bu tip yavru almak kaçınılmaz olacaktır. Bence aldığın yer ile temasa geçmende fayda var. Gerçekten farklı ırklar konusunda bu kriz döneminde çok paralar harcadığını biliyorum, işi şansa bırakma, aldığın yerle temasa geç. Eminim seni anlayacaklardır.
[/QUOTE]
 
Fırat zaten görüştüm, kendiside şaşırdı. Dediğin gibi bence de sorun kırmızı ile işaretlediğim yazı veya balığı üreten yerde bir kaza oldu, oda geldi beni buldu. Sizin balıklarda yanmış görünüyor, işin kötü yanı o kadar çok kişiye sözüm varki, dereyi görmeden paçayı sıvadık, şimdi mahçıp oldum. Oysa benim hayalim bu türlerin bazılarını( özellikle çok tutulanları) çoğaltıp normal lepistesler kadar ucuz ve yaygın olmasını sağlamaktı.
[/QUOTE]

Tabiiki hobiden soğumak yok, seninle beraber ne heveslerle aldığım kamçı kuyruk vatozumu kaybedince o gece canımın sıkıntısından uyuyamamıştım. Sonuçta amacımız üretilemeyen türlerin yaygınlaştırılması ve herkesin kolayca alabileceği seviyelere indirmek. Bettalar ile ilgili çalışmalar yapıyorum şu anda ve kendi bulduğum yöntemle çok sayıda yavru almayı başardım. Bunu sağlarkende senin ve diğer gönül verenlerin yaptığı gibi çok paralarım da gitti. Belki yakın zamanda değil fakat uzun vadede bu istediğimizi yapacağımıza inanıyorum.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 00:34
Bir yerde mutlaka yapılan ve görülmeyen bir durum var. Fotoğrafta gelmedi ama bu balıkların redgrass atma gibi bir durumu olma olasılığı yok gibidir. Bu nedenle bir su karışıklığı veya daha önceden başka bir balıkla çiftleşme durumu olabilir. Benim başıma böle bir şey daha önce gelmedi çok dikkat ediyorum umarım başıma gelmez. Fullred konusuna gelince çok sıkıntılı bir balık az yavru yapar ve yavrular gerçekten çok sıkıntılı olurlar. Bazıları kambur olur bu en büyük sıkıntısıdır. Burak beyin başına gelen kuyrukta kırmızılık benimde başıma geldi germen tuxedolarda ancak B vitamini ve canlı yem takviyesi ile bu durumu atlattık. Çok dikkat edilmesi gereken balıklar. Bu kadar sıkıntılı balıkları uçuz veririz demek ilk etapta biraz hayal olsada yapılmıcak bir şey değil ama ilk etapta bu balıklar hakkında öğrenilecek çok şey var bunları tanıdıktan sonra yapılabilir. Büyük paralar harcanarak ve büyük öz veri verilen balıklar ne kadar uçuz olur tartışılır. Ancak bende ülkemizde yayılması için elimden geleni yapıyorum ve yapacağım. Dediğim gibi çok dikkat edilmesi gereken balıklar ve ırk özelliklerini korumak o kadarda kolay bir durum değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 11:49
Raif Bey '' bir yerde mutlaka yapılan ve görülmeyen bir durum var'' derken  beni kastediyorsanız, ilk doğan balıklar aldığım gün doğurdu, hatta yavruların çoğu torbada doğdu. Bunun kanıdı ise ben balıkları 11 nisanda aldım ve yavrularında o tarihlerde doğduğu belli oluyor. Saf anneden doğduklarının kanıtı ise hem türünün özelliklerini taşıyıp hem de kırmızılaşan yavrular var. Resim konusunda ise kardeşimin çok iyi olmayan makinasında cuma günü fotoraf çektim ama resim yüklemeyi bilmiyorum ve nasıl resim yüklendiğini anlatan konuyu okumaya üşendim :).
 
Birde Raif Bey ''Bu kadar sıkıntılı balıkları uçuz veririz demek ilk etapta biraz hayal olsada yapılmıcak bir şey değil ama ilk etapta bu balıklar hakkında öğrenilecek çok şey var bunları tanıdıktan sonra yapılabilir'' demişsiniz. Yani burda kibarca, ''sen önce elindeki balıkları öğren ondan sonra üretmekden bahset, havada saray kurma'', diyorsunuz. Belki haklısınız, belki ben gerçekten bu türlerin hakkını vericek bilgiye sahip değilim. Ama sizde karşı tarafın tecrübesi için yorum yapmak için biraz erken davranmıyormusunuz. Daha önce de sizinle ufak bir yavru yeme konusunda anlaşmazlığımız oldu. Ukala gibi gözükmemek için yirmı yıldan uzun süredir lepistes beslediğimi, yada hayır kardeşim ben yavru yedirtecek kadar acemi değilim demek yerine size koşullarımın uygun olduğunu anlatmaya çalıştım. Aynı şeyi bir iki arkadaşa da yaptınız. Ben sizin ne kadar yardım sever ve bildiklerini paylaşan biri olduğunuzu yazılarınızdan anlıyorum, uslubunuzda çok düzgün, bunun için teşekkür ederim, ama karşı taraf için de, kişiyi bilmeden yorum yapmak biraz can sıkıcı olabiliyor. Umarın ne demek istediğimi anlatabilmişimdir de beni yanlış anlamazsınız ve bundan sonra yardıma ihtiyacım olduğunda yorumlarınızı esirgemezsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 15:27
Siz tamamiyle ön yargılı olkumussunuz mesajı Ahmet bey bence alınganlık yapıyorsunuz. Siz ve sizin gibi buna bende dahilim bu balıklar için çaba gösteren bir çok arkadaşımız var ben bunları taktir ediyorum. Burda evet ilk konuda sizi kastettim yani sizin başınıza geleni kastenmiştim evet burda sorun sizde olmayabilir ama mutlaka bir yerde sorun var bunun altını çizmek istedim.
Kırmızı ile çizdiğiniz konuda burda gene bende ve diğer arkadaşlarda dahil öğrenilecek çok şey var. Burda sizin tecrübeniz veya bilginize herhangi bir şey sölenmemiştir. Bu balıkların ırkını korumanın çok kolay olmadığını zahmetli nir durum olduğunu ve balıkların ucuza verilemiceğini kastettim. Burda sorun şu bu balıklar bir akvaryumda olmuyor en az üç dört akvaryum kurmamız gerekiyor ve kışın taktir edersiniz ki elektrik faturaları kabarıyor Bahsetmek istediğim buydu. Bence yazdıklarınız biraz talihsiz ve yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyor benim düzeltmemimi istediğinibir yer varsa mesajda hemen düzeltirim ben sizin şahsınıza bir şey sölemem burda siz beni rencide ettiniz dediğiniz bir yer varsa mesajdan derhal silerim amacım burda ukalalık yapmak sizin şahsınıza bir şey sölemek değil sorunu çözmekti .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 16:09
Raif Bey o zaman ben yanlış anlamışım özür dilerim. Ama yazdığım yazıda sizin ukala olduğunuzu ima bile etmedim. Yanlızca yazılarınızda yeni başlayanların ihtiyaç duyacağı bilgileri söylemeniz karşı tarafı rahatsız edebilir. Konu çok uzamasın diye fazla üzerinde durmak istemiyorum, ama ben sadece bu konuda değil genel yaklaşımınıza değinmek istedim. Sizde hatırlarsınız bir iki arkadaş da benim gibi düşünmüştü. Ben sadece karşı tarafın bilgisini bilmeden yeni başlayanlara yaklaşıldığı gibi cevap yazdığınız izlenimine kapıldım, demekki yanlış anlamışım sizi rencide ettiğim için özür dilerim.
 
Balıkların ucuz yada pahalı satılması konusunda ise ben sizin o konudaki düşüncenize her hangibir yorum yapmadım. O konuda sadece bir şey diyeceğim buda kesinlikle sizinle alakalı değil. Bu balıkları aldığımız yerde yavrularının satıldığı fiyatdan daha pahalıya satmak, üç yavruda anasının parasını çıkarmak biraz insafsızlık olur diye düşünüyorum. Her şeyden önce yavru satmak doğru değil. Bakın aldığım dişinin yavruları 2,5 ay sonra renk verdi. Paraya çok ihtiyacım vardı satmak aklımdan geçti iyiki satmamışım.
 
Benim aklımdan geçen fiyat  ise kaçtane yavru aldığım ve bunların kaç tanesinin damızlık boya ulaşacağı ile orantılı 5 ile 7,5tl arasıydı. Çünkü ilk partiden aldığınız yavrulardan en az beş dişi alsanız ki bu sayı 2-3 misli olabilir, ondan sonra doğacak yavruları büyütüp yarısını satsanız, bütün masraflarınızı fazlasıyla çıkarır ve elinizde koca bir koloni bırakır. İşte bu saatden sonra elinizdeki balıkları normal lepistes fiyatına bile satsanız elektrik, su, yem, malzeme parasını kesinlikle düşünmezsiniz. He bu balıkları  satmaya başladıkdan 6-7 ay sonra bile 10 tl'ye satsanız kapış kapış gider ve  iyi para kırarsınız. Ama benim ismimin altında ticari üye yazmıyor, bu balıkları akvaryumcu fiyatına satmamı kimse beklemesin. Raif Bey belki sizde masraflarınızı çıkardıkdan sonra fiyat kırmayı düşünüyorsunuz ki belirli bir dönem belirli fiyatlara satmak son derece doğal, ama herkez aynı düşünceyi paylaşmıyor, bilmem fark ettinizmi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 17:00
Ahmet bey,
hiçbirimiz ticari değiliz. Bazı arkadaşlar pahalı satması beni hiç ilgilendirmiyor açıkçası bence sizde takılmayın bu hususa. Biz hobimizi yapalım ve bu balıkları yaygınlaştıralım. Ben hiç para almadanda bir çok yavru verdim amaç iyi bakıcak bu balıkların hakkını vercek insanlara bu balıkları ulaştırmak olmalı. Çok güzel balıklar ve yayılmaları gerekiyor kanatindeyim. Yeni başlama hususunda bir şey demek istiyorum yalnış anlamayın lütfen bazen çok basit gelen konular gözümüzden kaçabiliyor bu nedenle hatırlatma olarak düşünmek lazım gözden bir anda kaçabiliyor. Son cümle evet masraflarını bir yerde kendilerinin çıkarması gerekiyor neden derseniz bazen inanılmaz boyutlara çıkabiliyor. Set kurduğunuzda sump yapamıyorsunuz ve mutlaka masraf baya büyüyor. Setin maliyeti yem ve ısıtıcı masrafları ile aylık 200 tl buluyor bence hatırı sayılır bir para kurulumdan ve damızlıktan bahsetmıyorum. Bunlar rutin olarak her ay benim cebimden ödediyim paralar ve ben bu hobi için ödemeye devam edicem çünkü bu benim hobim ama ticari olarak bu balıkları hakkını vererek üretecek bir üretici hiç bir zaman uçuza bu balıkları veremez biz verebiliriz. Bu nedenle bence çok normal bu balıkların bu fiyatlara verilmesi çünkü bunun birde ırk oluşturma aşaması vardır buda azımsancak bir emek değildir.
Bence bunu bir başlık açıp enine boyuna orda tartışalım.radenko2009-06-28 17:06:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 17:26

Haklısınız kesinlikle çok masraflılar. Ancak yaz ayında aylık 200 tl masraf demişsiniz, ilk sefer malzemelerden sonra ben sadece yemlere çok para verdim, acaba benim yapmadığım önemli bir şeyler mi var. Benim yem durumum çok iyi seranın ve tropical'in supurina yemleri, JBL ve tropical in renklendirici yemleri, sera granugreen ve flora, JBL'in ve tropikalin vitamin içerikli yemleri ve NLS 'un formüla ile three A yemlerini kullanıyorum( bazıları bitmek üzere). Bunların dışında vermem gereken kimyasal veya başka bir şey varmı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 18:02
Biyolojik başlangıçlar ve su düzenliyicileri klima masrafı.Canlı yem çok olmasada.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AltıparmakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 481
AltıparmakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2009 20:17
Masrafların bu denli pahalı boyutlarda olması beni şaşırttı açıkcası. Yem dağarcığınız gayet geniş. Ben tropical'in pul yemini bunun yanında granürünü ekstra olarakta tubifex,bezelye ve yumurta sarısı (deden kalma usul) bunları veriyorum. Hani bu kadar çeşit ne kadar fayda sağlar onu bilemiyorum. Benim balıklarım bunun dışında bir yeme gereksinim duyduklarınıda sanmıyorum B vitamini dışında. Erkekte sorun olmasına rağmen gayet sağlıklılar. İlk kurulumda bitkili olsun tam olsun diye masraf yapmıştım onun dışında pek fazla masrafım olmadı bu tek türe sahip olduğumdan sanırım. Ama iki büyük akvaryuma sahibim yinede bu derece masrafım olmuyor. Hani masrafları çıkarmak için balık satışına gitmek kişiye göre ve düşüncesine göre doğru olabilir. Benim aklımdan hiç satma düşüncesi geçmedi. Hep hevesli istekli deneyimli olan arkadaşlara vermek istemişimdir bitkide dahil, paylaşmak sünnettir :-) Ama yinede bu türlerin çok ucuz fiyatlara gitmesi taraftarı değilim. Zaten tam manasıyla saygınlığını hak etmemiş bir türün ilerde karma akvaryumlarda başka türlerle birlikte çok ucuz bir fiyata görmek istemem açıkcası. Siz ırk bozulmasın diye masraf yapıp emek harcıcaksınız. Satın alan kişi bunun sadece sizin biçtiğiniz değerini ödeyip, farklı türlerle bir arada yada akvaryum filitresiz çalışırmı hava motoru şartmı gibi sorularla ikinci günü konu açar, balığımın ölcekmi diye sorarsa bu üzücü olur açıkcası. Benim düşüncem bu yönden. Irkların korunmasında en büyük etken fiyattır bence. Ben sadece burada sizin yazışmalarınızı okuyarak kendi fikrimi dile getirmek istedim. Hiç kimseyi hedef olarak algılayıp yazmadım.

Bu arada tam yeri olmuyor ama her defasında, bir gözlemimden bahsediyorum. Albinonun agrasifliği meşhur. Erkeğin hastalığından dolayı bu ayı boş geçircem sanırım malum hayvan hasta performans bu yönde düşük ve dişi balığın saldırganlık derecesi zıt yönde yüksek. Tabi bu kesin olmayan bir faktör ama fikrim bu yönde. Ayrıca daha önce full yellow'larda yavruların dişi olacağını ön görmüştüm. Bunuda üç hafta sonunda alt yüzgecin oval ve yetişkinlerinde olduğu gibi mavilik kazanmasından çıkardım. Buda kesin olmayan bir ön görü ama zamanla daha net fikirler oluşur umarım.

Saygılar...
b_altiparmak2009-06-28 20:20:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir