bulunmayan ilaçlara alternatifler


metamorfiksistÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2011
İl: Van
Mesaj: 822
metamorfiksistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2015 00:32
Son bir kaç senedir ithalatla ilgili değişikliklerden sonra bir çok ilaç artık piyasada bulunmuyor. Bu yüzden hobicilerin tecrübeleriyle sabit herkesin işine yarayacak değerler oluşturabiliriz.

Geçen yıl discuslarımda hole in the head hastalığı varken ilaç bulana kadar göbeğim çıktı olanlarda aşırı fahiş fiyatlarla satılmakta sera med flagellolla oldukça yüksek bir meblağ ödemiştim ve gelen ilaçta flagellol şişesinde malahit yeşiliydi sadece:@

Balıklar için üretilmiş paraziquantel, metronidazol, jbl, microbe lift in diğer ilaçları yok. Durum şöyle bir hal almaya başladı balık hastalandıysa ölmesini bekleyelim.
Uzay Şentürk bey bununla ilgili genel ve oldukça bilgilendirici bir paylaşımda bulunmuş

http://www.akvaryum.com/forum/ilaclar_uygulama_yontemleri_ve_dozlari_k718810.asp
ancak net bir şekilde akvaryum ortamında tecrübeler ve uygulama yöntemleri eksik. Hal böyle olunca ilacı boca mı etmeliyiz az mı kullanmalıyız bilemiyoruz. Su da çözünmeyen ya da çözmenin etkili olmadığı sadece oral uygulama yapılması gereken ilaçlar var ben bir kaç tane örnek olarak özetlemeye çalıştım.

Kullanılan ilaçlardan örnekler:

Metronidazol:
   Flaggy serum formu ve tablet formu var genel olarak 50 litreye bir tablet/ serum diyenlerde var 40 litre için diyenlerde. Doğrusu ve uygun olan dozu nedir acaba? ben serum daha homojen bir karışım sağlar mutlaka ama tablet 500 mg iken serum formu 100ml ikisi de 50 litre için 1tablet veya bir serum kullanılır denmiş bunun doğruluk tutarlılığı nedir?

Nematodlar için kullanılan etken maddeler :

Paraziquantel ve Fenbendazol bu etken maddeleri içeren ilaçlar ANİPRAZOL KK veteriner ilacı ve andazol şurup. yine ne kadar nasıl kullanmamız gerektiği litre başı kaç mg uygulanması gerektiğine dair genel geçer bir şey yok. ayrıca paraziquantelin suda çözülmediği alkolle çözünme sağlanacağı, sudaki ömrünün çok kısa olduğu söylenmiş ancak ben kaynamış ılık ro suda en azından gözümle partikül göremeyecek kadar karıştırdım:)

Levamizol :
      Nilverm(toz çözelti) ve sitraks (şurup-tableti artık üretilmiyor) kullanılıyor bunları ne kadar ve tam doğru ölçüde kullanmak gerekli. sitraks şurup suyu aşırı derecede bozuyor ve köpüklenmelere neden oluyor.

İvermectin: çok tehlikeli ve toksik bir etken maddde olduğu yazıyor ancak uygulaması ne kadar mümkün acaba

Emamectin benzoate
Nematod sorunu için sera med Professional grubundan Nematol adlı ilaç bulunmuyor tek tük yerde 200 lira üzerine ve skt geçmiş ürünler var ellerinde. Etken maddesi Emamectin benzoate. bu etken maddeyi içeren tarım ilaçları var nasıl kullanılır kullanılmış mıdır şahsen hiç bir fikrim yok ilacın linki ve özellikleri bu linkte:
http://www.safatarim.com/ProductDetail.aspx?Product=216

Kloramfenikol (Kemicetine):
      Bir dönem kuyruk kısması için kullandığımda mucize diye düşünmüştüm bu ilaç için ama üretilmiyor eş değeri de yok piyasa da bu ilaç yerine hangisini kullanabiliriz.

Siprofloksasin HC:
   cipro diye tanıdığımız ilaç 100 litreye 1 diyenler var 50 litreye 1 diyenlerde. ben her iki şekilde de balıklarıma oldukça ağır geldiğini düşünüyorum bu ilacın gerçek kullanım alanı nedir ve dozu ne olmalıdır

Dezenfektanlar: permasol bu da oldukça tehlikeli ve etkili bir ilaç forumda bolca uygulama şekli var 50 litreye bir tablet gelecek şekilde önerilen dozu bu ilacında.



Lütfen tecrübelerinizi bildiklerini paylaşın ki artık kendi yöntemlerimizle hobiyi biraz daha ileri götürelim

halit75022015-01-27 00:47:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2015 08:52
Sağolun teşekkürler, çok iyi bir paylaşım olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakinalÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 16
burakinalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2022 17:24
Merhabalar, Paraziquantel bulana kadar göbeğim çatladı bugün. Keşke yerli hayvan ilacı üreticileri bu ürünün akuatik formlarını da ruhsatlandırsa da daha kolay erişebilsek, ama akvaryumu veterinere götürüp balıklarımıza da chip taktırmak isterler korkarım. Hayvan ilaçlarında bile ilaç takip sistemi neden uygulanıyor anlamıyorum. Uzatmadan Levamisole için galiba beşeri bir ilaç var, adı Paraks. Linki de burada: https://www.ilacrehberi.com/v/paraks-48-mg-6-tablet-93d4/

Yeni şeyler buldukça yazarım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir