Camallanus nematode - İplik kurdu paraziti


ebengisuÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2006
Mesaj: 12
ebengisuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2012 01:17

Fotoğraf: 

Canlıdaki Belirtiler: Şeffaf dışkılama. Anüsten kırmızı iplik kurtlarının sarkması

Akvaryum Kapasitesi (litre): 180 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:  Lepistes, Plati, Moly, Kiraz Karides, Amano Karides, Minare Salyangoz, Adi salyangoz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): ph:7,  sıcaklık: 27C 

Filitrasyon: Tetra Tech EX600 dış filtre, Atman İç Filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Ana tankta henüz ilaç kullanılmamıştır.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 2 ayda bir %20 su değişimi. Tropikalin vitamin yemi olarak satılan açık bir yavru yeminden aldım. En son yaptığım sıra dışı şey buydu.

 
Konuyla ilgili olarak başka bir başlık altında yorum eklemiştim. Ancak hastalağın nispeten nadir görünen ve pek bilinmeyen bir konu olduğunu görünce ayrı bir başlık altından uyguladığım tedaviyi ve süreci herkezle paylaşmanın daha doğru olacağına karar verdim. Çünkü çok az türkçe kaynak bulabildim. Demekki konu pek bilinmiyor.
26 ekimde fark ettiğim ilk belirti olarak birakaç tane dişi lepistesimde anüsten sarkan kırmızı şeyler gördüm. Dikkatli bir incelemeden sonra 10'a yakın balıkta aynı belirtilerin olduğunu farkettim. 1 tanesi hariç hepsi dişi lepistes. Bir dişi lepistesi seçtim ve suyun dışında cımbızla kırmızı şeyi çektim. Balık debelenince cımbızdan kurtulan şey hızla anüsten içeri geri kaçtı. Şok oldum bu bir kurt. İnternette çok araştırdım görüntüsü en çok "Camallanus Nematode" adlı kurta benziyor. Türkçesi iplik kurdu imiş, kıl kurdu diyenler de var. İnternette bulduğum ve en fazla yararlandığım makalenin linki:
 
 
Aşağıdaki cımbızla müdahale ettiğim ilk balığın fotosudur.
 
 
Resimde işaretlediğim gibi küçük sayılabilecek tek bir dişi lepisteste 4 adet kurt barınabiliyor. Diğerlerinin çoğunda anüste sadece bir ve daha azında iki kurt var. 4 kurt olan bu balık aralarında en zayıfı.
 
Tedavi süreci:
 
Öncelikle tespit ettiğim lepistesleri ayrı bir karantina tankına aldım.
 
 
Acele ile hazırlandığı için tankta ısıtıcı ve filtre yok ilk fırsatta ekliyeceğim. Araştırdığım makaleler ve forumlardan aldığım bilgiler neticesinde levamizol HCL tedavisi yapmaya karar verdim. Eczanelerde şu an levamizol etken maddeli Paraks veya Sitraks adı ile satılan iki ilaç var fakat ikiside tablet olarak piyasada bulunmuyor. Onun yerine etken maddesi pirantel olan kontil tableti almak zorunda kaldım. Bu ilaçların fiyatları 1,5 - 2 TL civarı. 
 
Tedavinin 1. günü:  8lt karantina akvaryumuna 120mg kontil eriterek koydum.
Tedavinin 2. günü: %50 su değişimi yaptım ardından (eksilen ilaç konsantasyonunu tekrar sağlamak için) 60mg kontil tablet ekledim.
Tedavinin 3. günü sabah: İlaç endikasyonu kurtları felç ederek defekasyonla atılması üzerine. Ancak akvaryum dibinden ölü olarak dışkı ile atılmış kurt görünmediği için ilacın faydalı olmadığı kanaatine vardım. Bunun üzerine Sitraks şurubu kullanmaya karar verdim. Yanlış hatırlamıyorsam bu forumda bir arkadaş şurup olarak kesinlikle kullanılmamasını tavsiye etmiş ona aldandım. Bence yanlış etmiş.
 
 
Tedavinin 3. günü akşam: Yukarıdaki değerlendirme sonucu %80 du değişimi yaptım. Ardından 140 mg Sitraks şurup ekledim.
3 saat sonra:  BİNGO!!! İlk olarak 3 adet ölü kurdun akvaryum dibinde yattığı gördüm. Tedavi işe yaramaya başladı.
 
 
 
 
 Daha önce bununla uğraşmış arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Özelliklede ana tankta nasıl bir tedavi uygulamalıyım?  Sitraks şurup ana tankta herhangi bir sorun oluştururmu? Bitkilere zararı olurmu?. Tedavinin 2. kürünü 1-2 hafta sonra tekrarlamamız gerektiği belirtiliyor kalan larva ve yumurtalar için. Ama bu tarih net değil bazı makalelerde 2-3 hafta deniyor.  Prospektüste bir hafta deniyor. Bu konuda kafam karışık.  
 
İlerleyen günlerde tedavinin sürecini paylaşmaya devam edicem.
ebengisu2012-10-30 01:30:02

Beğenenler: [T]58250,mcgworkz[/T]
Teşekkür Edenler: [T]58250,mcgworkz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TropikalbalıkÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 2024
TropikalbalıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2012 12:27
Öncelikle geçmiş olsun.Bu hastalıga balıklarımhiç yakalanmadı.Bazı araşdırdıgım sitelerde gördüm.Ama pek ilgilenmedim.

 Ana akvaryuma kimyasal kullanılmamalı.Saglıklı olan canlılara yan etki edebilir.Ve bitkileriniz çürüyebilir.
Ana tanka sarımsak suyu dökebilirsiniz.Ve ardından 2-3saat sonra dip çekimi yapın.Ölen bayılan parazitlerin gitmesi için.Hatta midye takviyeside kullanmanızı öneririm.

  Sanırım bu kurtçuklar aldıgınız yemden oluşdu.Başka bir tankda bir lepistese sadece bu yemden verin.Bakalaım nolcak.

  Gerçekten güzel buluş.Emege saglık.

  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2012 13:30
Emre bey nematod sorununu daha önce ben de yaşamıştım. Çok şükür ki balıklara bulaşmadan bu sorundan tamamen kurtuldum. Tedavi süresi boyunca Sitraks ve Andazol şuruplarını kullandım. Sitraks şurup 30 litreye 22 mg önerildiği için ben de öyle kullanmıştım. Aşağıdaki linkten sorunu nasıl atlattığımı okuyabilirsiniz. 

http://www.akvaryum.com/Forum/nematod_sorunu_k591246_sn1.asp

Sitraks ve andazol şurubu ana tankta kullandım. Balıklara, karideslere ve ya bitkilere herhangi bir zarar verdiğini gözlemlemedim. Bu ilaçları ana tankta da kullanabilirsiniz.

Şurubu sadece suya değil balıkların yemine emdirerek de kullanmayı ihmal etmeyin. Böylece balıkların bağırsaklarında bulunan kurtlara çok daha çabuk etki edecektir.
Acil Stop2012-10-31 13:34:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ebengisuÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2006
Mesaj: 12
ebengisuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2012 21:36
Ergün bey tavsiyelerinin için teşekkür ederim. Verdiğiniz link faydalı olacak. Ben o konu başlığını görmemişim. Oradada bahsedildiği gibi bende ana tanka sitraks uyguladım 2 gün sonra su ciddi şekilde bulandı. Dedikleri gibi şurup içindeki şekerden kaynaklı balkteri patlaması olabilir. Ama bu durum balıkları etkilememiş gibi görünüyor. Ekte ki resim bulanıklıktan 2 gün sonra şekildi azalmakla birlikte halen devam eden bir amazon nehri efekti var.
 
Doz olarak tüm şişeyi boşalttım ana tanka yani 30ml. Ancak suyu bulandırmaktan başka bir işe yaramadı. Sanırım doz çok az geldi. Zaten karantinaya litresine yaklaşık 1,5ml eklemiştim. Karantinaya uyguladığım dozu ana tanka uygulayabilmem için yaklaşık 8 şişe şurup dökmem lazım. O zaman akvaryumda yaşanacak bulanıklığı tahmin bile edemiyorum. Büyük olasılıkla balıklarıda öldürürdü. Sizin verdiğiniz oran çok daha düşük. Ben o oranlardaki dozlamanın kıl kurdunda işe yaramayacağını düşünüyorum. Sizdeki kurtlar beyaz ve küçük imiş. Bendekiler 1cm e yakın ve kırmızı renkli kıl kurdu. Bu kurt insanlardada oluyor ve akvaryumdan bizede bulaşabilir diye korkuyorum. Akvaryumla uğraştıktan sonra ellerimi her seferinde uzun uzun yıkıyorum arada birde kova ve kepçeleri çamaşır suyunda geçirip duruluyorum.
ebengisu2012-11-04 21:39:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2012 13:34
Emre bey bu konuyu unutmuştum şimdi aklıma geldi bir bakayım dedim. Sizdeki sorun çözüldü mü?

Miktar az olsa bile sorun olacağını zannetmiyorum bu ilaçlar kurtları direk öldürmüyor sindirim sistemlerini bozarak açlıktan ölmelerine yol açıyor. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChronoSÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 143
ChronoSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2012 16:59
Hastalığı bilmiyorumda akvaryumun suyunu 2 ayda bir %20 değiştiriyorsunuz çok kötü haftada 1 %20-%30 yaparsanız daha iyi olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ebengisuÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2006
Mesaj: 12
ebengisuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2012 10:39
Arkadaşlar hastalıktan 2 hafta içinde kurtuldum. Ana tanktaki su bulanması bir hafta içinde yavaş yavaş düzeldi. Bu bulanma şuruptaki şekerden dolayı aşırı bakteri üremesine bağlanıyor bencede doğru. Karantinadaki balıklardan karantina müddetince ölen olmadı fakat kurtlardan kurtulan ama çok zayıflayan balıklar ana tantka fazla tutunamadı ve 1 hafta içinde öldüler toplam 5 zaiyatla bu işten kurtuldum. Yaklaşık 15 balığı karantinaya almıştımki  bu oran iyi sayılır. Ana tanktakilere herhangi bir bulaşma ve tekrar olayı geçen süre zarfında yaşanmadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TeymurhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 288
TeymurhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2012 09:18
Geçmiş olsun. Resimler, açıklamalar,bilimsellik 10 numara! topiği okurken kendimi bir tıp kongresinde gibi hissettim. Elinize sağlık güzel bilgilendirici bir başlık olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur AlkanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2012
İl: Antalya
Mesaj: 304
Onur AlkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2013 19:50
Konu çok eski fakat aynı sorun bende de var şuan. anlamadığım şey 140 mg sitraks eklendiğini söylemişsiniz başarıya ulaşmadan fakat şurubun kendisi 40 mg . Yaklaşık 3.5 şurup mu döktünüz yani ? Fazla bir doz değil mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2013 23:49
Tenyalar sadece bir veterinerin vereceği reçeteye göre hazırlanan 'kurtçuk'preparatlarıyla tedavi edilebilir.
Tescilli ilaçlardan bazıları Concurat ya da Droncit'tir.
Uygulama :2gr(%10)concurat suda eritilir.Solüsyona canlı kırmızı sivrisinek larvası eklenir.
Larvalar zehirden ölmeye başlayınca(1-2 dakikada)larvaları doğrudan hasta balığa verin ya da dondurup sonra verin.
Tedavi süresi 3-5 gün.
Tedaviden önce balıkları birkaç gün aç bırakın çünkü bu ilaçlı karışımı balıklar sevmezler.

(Balık hastalıkları rehberinden alıntıdır)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur AlkanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2012
İl: Antalya
Mesaj: 304
Onur AlkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2013 00:17
[QUOTE=M.Tuna]Tenyalar sadece bir veterinerin vereceği reçeteye göre hazırlanan 'kurtçuk'preparatlarıyla tedavi edilebilir.
Tescilli ilaçlardan bazıları Concurat ya da Droncit'tir.
Uygulama :2gr(%10)concurat suda eritilir.Solüsyona canlı kırmızı sivrisinek larvası eklenir.
Larvalar zehirden ölmeye başlayınca(1-2 dakikada)larvaları doğrudan hasta balığa verin ya da dondurup sonra verin.
Tedavi süresi 3-5 gün.
Tedaviden önce balıkları birkaç gün aç bırakın çünkü bu ilaçlı karışımı balıklar sevmezler.

(Balık hastalıkları rehberinden alıntıdır)
[/QUOTE]

Çok teşekkürler fakat malesef çevremdeki veterinerlerin tek bildikleri büyükbaş,küçükbaş ayrımı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 00:22
[QUOTE=ebengisu] Arkadaşlar hastalıktan 2 hafta içinde kurtuldum. Ana tanktaki su bulanması bir hafta içinde yavaş yavaş düzeldi. Bu bulanma şuruptaki şekerden dolayı aşırı bakteri üremesine bağlanıyor bencede doğru. Karantinadaki balıklardan karantina müddetince ölen olmadı fakat kurtlardan kurtulan ama çok zayıflayan balıklar ana tantka fazla tutunamadı ve 1 hafta içinde öldüler toplam 5 zaiyatla bu işten kurtuldum. Yaklaşık 15 balığı karantinaya almıştımki  bu oran iyi sayılır. Ana tanktakilere herhangi bir bulaşma ve tekrar olayı geçen süre zarfında yaşanmadı. [/QUOTE]

Bu konuyu fotoğraflarla bereber açtığınız için çok teşekkürler, aynı hastalık bendeki bazı dişi lepisteslerde de görülmekte, sizin tedavinizi denemeyi düşünüyorum, fakat tam ölçüyü anlayamadım, sanırım enjektör (şiringa) vasıtasıyla sitrax şurubu ölçmektesiniz, kaç litre suya kaç mililitre sitrax şurup koymam gerekmekte?

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur AlkanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2012
İl: Antalya
Mesaj: 304
Onur AlkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 00:43
[QUOTE=sinanistanbul] [QUOTE=ebengisu] Arkadaşlar hastalıktan 2 hafta içinde kurtuldum. Ana tanktaki su bulanması bir hafta içinde yavaş yavaş düzeldi. Bu bulanma şuruptaki şekerden dolayı aşırı bakteri üremesine bağlanıyor bencede doğru. Karantinadaki balıklardan karantina müddetince ölen olmadı fakat kurtlardan kurtulan ama çok zayıflayan balıklar ana tantka fazla tutunamadı ve 1 hafta içinde öldüler toplam 5 zaiyatla bu işten kurtuldum. Yaklaşık 15 balığı karantinaya almıştımki  bu oran iyi sayılır. Ana tanktakilere herhangi bir bulaşma ve tekrar olayı geçen süre zarfında yaşanmadı. [/QUOTE]

Bu konuyu fotoğraflarla bereber açtığınız için çok teşekkürler, aynı hastalık bendeki bazı dişi lepisteslerde de görülmekte, sizin tedavinizi denemeyi düşünüyorum, fakat tam ölçüyü anlayamadım, sanırım enjektör (şiringa) vasıtasıyla sitrax şurubu ölçmektesiniz, kaç litre suya kaç mililitre sitrax şurup koymam gerekmekte?

Saygılarımla.
[/QUOTE]

sizi yıldırmak gibi olmasın ama bu şurup bende hiç bir işe yaramadı aksine zamanla çoğalan kurtcuklar bütün balıklara bulaştı. aynı zamanda şurup az geliyor diyerekten dozu arttırdığınız zaman ise su dengesi inanılmaz bozuluyor ve balıklar etkilenmese bile suyun içini şurubun içindeki maddelerin etkisiyle yapıskan bir şeyler kaplıyor. 

Sitrax adlı ilacı kullanacaksanız (ki tekrar belirtiyorum bende işe yaramadı) kesinlikle iç,dış filtrenin ve dekorların kumların olduğu ana tankta uygulamayın. çünkü dezenfekte edilmesi çok zor tankı yeniden kuruluma yönlendiriyor herşeyiyle. 

cama cam bir karantina tankında denemenizi tavsiye ederim. Bu arada internette yaptığım ufak çaplı araştırma ile bu kurtların insanlara da bulasabildiğini okudum . Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Ben sırf bu hastalık yüzünden hobiye ara verdim. Umarım aynı şeyler sizinde başınıza gelmez ve atlatırsınız.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TeymurhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 288
TeymurhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 14:15
 Nasılki insanlarda bile aynı virütik veya enfeksiyonel hastalıklara aynı antibiyotiğin değilde farklı farklı antibiyotikler tedavi ediyor bu durumda hayvanlar alemi için de geçerli.
 
 Misal birçok kişi cipronun kendilerine çok iyi geldiğini söyler ama cipro bende hiç işe yaramadı şu güne kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir