ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ebengisu
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
29 Nisan 2006 23:16
Son Ziyaret:
26 Temmuz 2015 23:13
Toplam Mesaj:
12 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Emre Bengisu
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Emre Bengisu

SON 10 MESAJI

Camallanus nematode - İplik kurdu paraziti
Arkadaşlar hastalıktan 2 hafta içinde kurtuldum. Ana tanktaki su bulanması bir hafta içinde yavaş yavaş düzeldi. Bu bulanma şuruptaki şekerden dolayı aşırı bakteri üremesine bağlanıyor bencede doğru. Karantinadaki balıklardan karantina müddetince ölen olmadı fakat kurtlardan kurtulan ama çok zayıflayan balıklar ana tantka fazla tutunamadı ve 1 hafta içinde öldüler toplam 5 zaiyatla bu işten kurtuldum. Yaklaşık 15 balığı karantinaya almıştımki  bu oran iyi sayılır. Ana tanktakilere herhangi bir bulaşma ve tekrar olayı geçen süre zarfında yaşanmadı.
KİRAZ KARİDESLERE DİKKAT EDİN !
Konuyu hortlatmış olucam ama dayanamadım yazayım dedim. Mehmet Gürbüz beye birebir katılıyorum aynı şeyleri bende yaşıyorum. Gündüz sapasağlam lepistesimi sabah tamamen kuyruksuz şekilde buluyorum. Kiraz karidesler yapıyor gece balık uyurken saldırıyorlar ama aynen Mehmet beyin dediği gibi balığı uyuşturuyorlar balık hiç bir tepki vermiyor. Kiraz karideslerin nüfusu azken ve akvaryumumdaki bitki sayısı da azken 4-5 ay hiç sorunsuz şekilde balıklarla geçindiler. Daha sonra lepisteslerin kuyuklarında ufak ufak tırtıklanmalar, kısalmalar görmeye başladım. Tül kuyruk çöpçümün kuyrukları kısalmaya başladı. Hatta birgün bu çöpçüyü gündüz vakti 4-5 karidesin afiyetle yediğini gördüm ama havyan kaçmıyordu bile. Aman dikkat kiraz karidesler bunu çok aç kaldıkları için yapmıyorlar bence. Bir süre sonra canlı balık etini yosuna, ota ve kuru yeme tercih eder hale geliyorlar. Aç kalmadıklarına eminim aynı ortamdaki cüce vatoz neredeyse obez oldu yemekten. Yemlemeyi farklılaştırmayı deniycem. Ya da son çare çok sevdiğim karideslerden kurtulmam lazım. Bilgisi tecrübesi ve bu işten kurtulan biri varsa yazsın lütfen.
Camallanus nematode - İplik kurdu paraziti
Ergün bey tavsiyelerinin için teşekkür ederim. Verdiğiniz link faydalı olacak. Ben o konu başlığını görmemişim. Oradada bahsedildiği gibi bende ana tanka sitraks uyguladım 2 gün sonra su ciddi şekilde bulandı. Dedikleri gibi şurup içindeki şekerden kaynaklı balkteri patlaması olabilir. Ama bu durum balıkları etkilememiş gibi görünüyor. Ekte ki resim bulanıklıktan 2 gün sonra şekildi azalmakla birlikte halen devam eden bir amazon nehri efekti var.
 
Doz olarak tüm şişeyi boşalttım ana tanka yani 30ml. Ancak suyu bulandırmaktan başka bir işe yaramadı. Sanırım doz çok az geldi. Zaten karantinaya litresine yaklaşık 1,5ml eklemiştim. Karantinaya uyguladığım dozu ana tanka uygulayabilmem için yaklaşık 8 şişe şurup dökmem lazım. O zaman akvaryumda yaşanacak bulanıklığı tahmin bile edemiyorum. Büyük olasılıkla balıklarıda öldürürdü. Sizin verdiğiniz oran çok daha düşük. Ben o oranlardaki dozlamanın kıl kurdunda işe yaramayacağını düşünüyorum. Sizdeki kurtlar beyaz ve küçük imiş. Bendekiler 1cm e yakın ve kırmızı renkli kıl kurdu. Bu kurt insanlardada oluyor ve akvaryumdan bizede bulaşabilir diye korkuyorum. Akvaryumla uğraştıktan sonra ellerimi her seferinde uzun uzun yıkıyorum arada birde kova ve kepçeleri çamaşır suyunda geçirip duruluyorum.
ebengisu2012-11-04 21:39:07
Camallanus nematode - İplik kurdu paraziti

Fotoğraf: 

Canlıdaki Belirtiler: Şeffaf dışkılama. Anüsten kırmızı iplik kurtlarının sarkması

Akvaryum Kapasitesi (litre): 180 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:  Lepistes, Plati, Moly, Kiraz Karides, Amano Karides, Minare Salyangoz, Adi salyangoz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): ph:7,  sıcaklık: 27C 

Filitrasyon: Tetra Tech EX600 dış filtre, Atman İç Filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Ana tankta henüz ilaç kullanılmamıştır.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 2 ayda bir %20 su değişimi. Tropikalin vitamin yemi olarak satılan açık bir yavru yeminden aldım. En son yaptığım sıra dışı şey buydu.

 
Konuyla ilgili olarak başka bir başlık altında yorum eklemiştim. Ancak hastalağın nispeten nadir görünen ve pek bilinmeyen bir konu olduğunu görünce ayrı bir başlık altından uyguladığım tedaviyi ve süreci herkezle paylaşmanın daha doğru olacağına karar verdim. Çünkü çok az türkçe kaynak bulabildim. Demekki konu pek bilinmiyor.
26 ekimde fark ettiğim ilk belirti olarak birakaç tane dişi lepistesimde anüsten sarkan kırmızı şeyler gördüm. Dikkatli bir incelemeden sonra 10'a yakın balıkta aynı belirtilerin olduğunu farkettim. 1 tanesi hariç hepsi dişi lepistes. Bir dişi lepistesi seçtim ve suyun dışında cımbızla kırmızı şeyi çektim. Balık debelenince cımbızdan kurtulan şey hızla anüsten içeri geri kaçtı. Şok oldum bu bir kurt. İnternette çok araştırdım görüntüsü en çok "Camallanus Nematode" adlı kurta benziyor. Türkçesi iplik kurdu imiş, kıl kurdu diyenler de var. İnternette bulduğum ve en fazla yararlandığım makalenin linki:
 
 
Aşağıdaki cımbızla müdahale ettiğim ilk balığın fotosudur.
 
 
Resimde işaretlediğim gibi küçük sayılabilecek tek bir dişi lepisteste 4 adet kurt barınabiliyor. Diğerlerinin çoğunda anüste sadece bir ve daha azında iki kurt var. 4 kurt olan bu balık aralarında en zayıfı.
 
Tedavi süreci:
 
Öncelikle tespit ettiğim lepistesleri ayrı bir karantina tankına aldım.
 
 
Acele ile hazırlandığı için tankta ısıtıcı ve filtre yok ilk fırsatta ekliyeceğim. Araştırdığım makaleler ve forumlardan aldığım bilgiler neticesinde levamizol HCL tedavisi yapmaya karar verdim. Eczanelerde şu an levamizol etken maddeli Paraks veya Sitraks adı ile satılan iki ilaç var fakat ikiside tablet olarak piyasada bulunmuyor. Onun yerine etken maddesi pirantel olan kontil tableti almak zorunda kaldım. Bu ilaçların fiyatları 1,5 - 2 TL civarı. 
 
Tedavinin 1. günü:  8lt karantina akvaryumuna 120mg kontil eriterek koydum.
Tedavinin 2. günü: %50 su değişimi yaptım ardından (eksilen ilaç konsantasyonunu tekrar sağlamak için) 60mg kontil tablet ekledim.
Tedavinin 3. günü sabah: İlaç endikasyonu kurtları felç ederek defekasyonla atılması üzerine. Ancak akvaryum dibinden ölü olarak dışkı ile atılmış kurt görünmediği için ilacın faydalı olmadığı kanaatine vardım. Bunun üzerine Sitraks şurubu kullanmaya karar verdim. Yanlış hatırlamıyorsam bu forumda bir arkadaş şurup olarak kesinlikle kullanılmamasını tavsiye etmiş ona aldandım. Bence yanlış etmiş.
 
 
Tedavinin 3. günü akşam: Yukarıdaki değerlendirme sonucu %80 du değişimi yaptım. Ardından 140 mg Sitraks şurup ekledim.
3 saat sonra:  BİNGO!!! İlk olarak 3 adet ölü kurdun akvaryum dibinde yattığı gördüm. Tedavi işe yaramaya başladı.
 
 
 
 
 Daha önce bununla uğraşmış arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Özelliklede ana tankta nasıl bir tedavi uygulamalıyım?  Sitraks şurup ana tankta herhangi bir sorun oluştururmu? Bitkilere zararı olurmu?. Tedavinin 2. kürünü 1-2 hafta sonra tekrarlamamız gerektiği belirtiliyor kalan larva ve yumurtalar için. Ama bu tarih net değil bazı makalelerde 2-3 hafta deniyor.  Prospektüste bir hafta deniyor. Bu konuda kafam karışık.  
 
İlerleyen günlerde tedavinin sürecini paylaşmaya devam edicem.
ebengisu2012-10-30 01:30:02
Levamisol HCL
Aynı bağırsak kurdu benim lepisteslerde de var. Bende arıycam sitraksı. Muadil olarak Paraks diye bir ilaç daha varmış piyasada. ebengisu2012-10-26 23:01:14
Anüsten sarkan kırmızı şeyler
Arkadaşlar konu eski ama aynı hastalıktan muzdarip olduğum için yazma ihtiyacını duydum. Bende bir dişi lepistesimde farkettim. Anüsünden 2 adet kıl gibi kırmızı şeyler çıkmış duruyor. Ama hiç hareket yok. Balığı kepçeye aldım bu kırmızı kıllardan birini cımbızla tutup çektim. Çekmez olaydım 1 cm kadar dışarıya çıktı ama balık debelenince cımbızdan kurtuldu ve panikle geri anüsten içeri kaçtı. Iyyyhy. Hala içim kalkıyor anlatırken. Kendisi bir çeşit bağırsak kurdu.

İnternette aşağıdaki makaleyi buldum. Eğer dedikleri doğruysa ben bittim demektir. Son derece bulaşıcı bir kurtla karşı karşıyayım. Benim balıkların yaklaşık 8-9 tanesinde aynı şeyi gözlemledim. İnternetteki makalede kurdun isminin "Camallanus Nematode" olduğu yazıyor, türkçesi iplik kurdu imiş.
Başka muzdarip arkadaşlarda varsa diye makaleyi paylaşıyorum. Tedavi için levamisole hydrochloride adlı ilacı tavsiye ediyorlar. Tedavi sonrası tüm akvaryum suyunun boşaltılması imkan varsa her şeyin dezenfekte edilmesi gerekiyormuş. Wallahi ben yandım, başkası yanmasın.
 
Makalenin linki:
 
Dıy Makro Sıvı Gübre
[QUOTE=BuRAK]Çözeltilerde niye saf su kullanmamız lazım ?
Ben 2 yıldır çeşme suyu kullanıyorum.
[/QUOTE]
Çünkü çeşme suyu saf olmadığı için eser miktarlarda da olsa içerisinde çok çeşitli mineral, tuz ve metaller oluyor. Örneğin klor bol miktarda olabilir. Kalsiyum bol olabilir. Aluminyum olabilir. Azda olsa nitrat olabilir. Bu elementlerle çözelti yapmak istediğimiz bileşik tepkimeye girerek istemediğimiz yan ürünler ve çökelmeler oluşabilir. Bunlarda balıklarımıza zarar verebilir. Bir diğer konu kullandığımız potastum bileşiğinin bir kısmı bu yeni bileşikleri oluşturmaya harcandığı için verim düşüklüğü yaşanabilir. Atıyorum 50 gr potastum sülfat kullanarak bir litre saf su ile yeterli yoğunlukta çözelti hazrılanabilirken çeşme suyu ile aynı yoğunluğu tutturmak için 75gr kullanmamız gerekebilir.
Dıy Makro Sıvı Gübre
Arkadaşlar potasyum sülfat alabileceğiniz adres:
 
 
 
Çözeltilerde saf su kullanmayı unutmayın. Diğer bütün potasyumlu bileişleride yine aynı adresten alabilirsiniz.
 
 
Makul mantıklı yorum eklerseniz. 2 TL puanda kazanabilirsiniz. Ama puanlarla sepetin sadece yarısını ödeyebiliyosunuz.
ebengisu2012-10-15 02:28:30
UV Filtre Sterilizer
Arkadaşlar. Başka bir konu başlığında naçizane kendi tecrübelerimi paylaşmıştım buraya da yazayım dedim. Ben toplam 2 yılı aşkın bir süre aralıksız 7/24 atmanın 11W Uv filtresini dış filtreye bağlı şekilde kullandım. 40 lt lik canlı doğuran sazansıgil karma akvaryumumda yakından tecrübe ettim. Yılda en az  1 kere lambasının değişmesi gerektiğini söylemişti ve bu süre zarfında 1 kere lamba değiştirdim. Akvaryumumda ekstra gübre veya CO2 katkısı kullanmadan sadece bir çeşit bitki büyütebildim. Bu süre zarfında bitki bolca büyüdü. Genel olarak akvaryumdaki su değerleri şöyle idi:
 
ph: 7-7,5 arası     Sıcaklık: 25 C      KH GH: bilmiyorum    Nitrat ve Nitrit : tahminen çok az.
 
Dış filtreyi 2 yıl sonra açtığımda içinde yosun bile yoktu ve sanki 2 aydır çalışıyormuş gibi çok az pislik çıktı. İlk yıl düzenli su değişimi yaptım. Son bir yılda çok az kısmi su değişimi yaptım. Genelde sadece eksilen su seviyesi için su ekledim. Nedeni suyun çok berrak olması, içilse içilir düzeyde sanki.  Bitkilere zarar vereceğinden dolayı hiç tuz kullanmadım.  Ancak şunuda belirtmeliyim. İlk zamanlar UV filtrenin etkisi ile olduğunu düşünüyorum balık ölümleri azaldı ve ömürleri uzadı. Ancak başından itibaren canlı doğuranları akvaryumumda uzun süre yaşatamadım. Ne kadar çok uğraştıysam lepistes, plati, moli, kılıç kuyruk ve neon türlerini uzun süreli yaşatamadım. Lepistes, kılıç ve platilerde özellikle columnaris ve dropsy çok görüldü ve karantina uygulamadığım için olabilir hepsini zaman içinde kaybettim. Molilerde ise ıslarlı şekilde pamukçuk mantar görüldü ve yavru almama rağmen zaman içinde onlarında hepsini kaybettim. Ama 2 yıl önce aldığım 2 raspora ve 5 tane siyah neondan 1 si ve 1 yıl önce aldığım 3 kiraz barbustan 2 si hala yaşıyor. Genel olarak neon dışında sazansı gillerin daha uzun süre yaşadıklarını gözlemledim.  Ancak 1,5 yıldan sonra balıkarda ölümler başladı hemde hiç bir belirti vermeden ölen balıklarım oldu. 1 gün önce çok iyi durumdaki bir balığı sabah ölü olarak bulmaya başladım. Yanlış veya eksik kendimce genel yorumum şu:
 
UV filtenin kısa vadede faydalı etkiler yarattığını düşünüyorum. Ancak uzun vadede lambanın etkisini yitirmesiyle ve buna ek olarak balıkların fazla steril ortamdan kaynaklı bağışılık sistemlerinin zayıflamasından dolayı uzun vadede UV filtrenin zararlarınında ortaya çıktığını düşünüyorum. Zaten bu başlıktaki bilgilendireme yazısında doğal güneş ışığının UV-B türü ultraviyole yaydığını ve bununda su sterilizasyonunda etkili olmadığı yazıyordu.  Kedimce UV filtresinin etkilerini şu şekilde listeleyebilirim:
 
Berraklık: UV den öncede su berraktı değişiklik olmadı.
Beyaz benek hastalığı: UV nin etkili olduğunu düşünüyorum hiç benek hastalığı oluşmadı.
Mantar: Beyaz pamukçuk şeklinde mantara UV nin hiç etkisinin olmadığını düşünüyorum.
Dropsy: UV nin hiç etkisi yok.
Columnaris: UV nin hiç etkisi yok.
 
Şu anda UV filtremi kapattım ve tekrar canlı doğuranlardan alıp deneme amaçlı akvaryumu doldurdum akvaryumdaki diğer şartlar aynı onlarda bir değişiklik yok. Bakalım şimdi ne olacak.
 
 
bitkili akvaryumda UV Sterilizer
Arkadaşlar. Bu sayfada yazılanları baştan sona okudum yaklaşık 2 yıl boyunca tartışılmış ama tam olarak fayda zarar noktasında karar verilememiş. Ben toplam 2 yıl 2 ay boyunca aralıksız 7/24 atmanın 11W Uv filtresini dış filtreye bağlı şekilde kullandım. 40 lt lik canlı doğuran sazansıgil karma akvaryumumda yakından tecrübe ettim. Aldığım yer yılda 1 kere lambasının değişmesi gerektiğini söylemişti. Bu süre zarfında 1 kere lamba değiştirdim. Akvaryumumda bir çeşit bitki büyütebildim. Ama çok azgın bir bu süre zarfında bitki bolca büyüdü. Genel olarak akvaryumudaki su değerleri şöyle idi:
 
ph: 7-7,5 arası     Sıcaklık: 25 C      KH GH: bilmiyorum    Amonyak, Nitrat ve Nitrit : tahminen çok az.
 
Dış filtreyi 2 yıl sonra açtığımda içinde yosun bile yoktu ve sanki 2 aydır çalışıyormuş gibi çok az pislik çıktı. Son bir yılda neredeyse hiç kısmi su değişimi yapmadım. Sadece eksilen su seviyesi için su ekledim. Nedeni suyun çok berrak olması, içilse içilir düzeyde sanki. Bitkilere zarar vereceğinden dolayı hiç tuz kullanmadım. Ancak şunuda belirtmeliyim. İlk zamanlar UV filtrenin balıkların daha ucun ömürlü olmasına katkısı olduğunu düşündürtecek şekilde ölümler azaldı. Ancak 1,5 yıldan sonra balıkarda ölümler başladı hemde hiç bir belirti vermeden ölen balıklarım oldu. 1 gün önce çok iyi durumdaki balığı sabah ölü olarak buldum. Ancak başından itibaren canlı doğuranları akvaryumumda uzun süre yaşatamadım. Ne kadar çok uğraştıysam lepistesleri, platileri, molileri ve kılıç kuyrukları ve neonları yaşatamadım. Lepistes, kılıç ve platilerde özellikle columnaris ve dropsy çok görüldü ve karantina uygulamadığım için olabilir hepsini zaman içinde kaybettim. Molilerde ise ıslarlı şekilde pamukçuk mantar görüldü ve yavru almama rağmen zaman içinde onlarında hepsini kaybettim. Ama 2 yıl önce aldığım 2 raspora ve 5 tane siyah neondan 1 si ve 1 yıl önce aldığım 3 kiraz barbustan 2 si hala yaşıyor. Genel olarak neon dışında sazansı gillerin daha uzun süre yaşadıklarını gözlemledim. Yanlış veya eksik kendimce genel yorumum şu:
 
UV filtenin kısa vadede faydalı etkiler yarattığı ancak uzun vadede lambanın etkisini yitirmesiyle alakalı ve/veya balıkların az bakterili sudan kaynaklı immun sistemlerinin zayıflaması gibi durumlardan dolayı uzun vadede UV filtrenin faydasının yanında zararlarınında ortaya çıktığını düşünüyorum. 
 
Şu anda UV filtremi söktüm ve tekrar canlı doğuranlardan alıp deneme amaçlı akvaryumu doldurdum akvaryumdaki diğer şartlar aynı onlarda bir değişiklik yok. Bakalım şimdi ne olacak.
 
 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.