Çamaşır Makinesi Pompasından Kafa Motoru


olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 00:33

Arkadaşlar malumunuz üzere büyük akvaryumlarda,sump sistemi, vazgeçilmez bir filtrasyon sistemidir.Ve sumplarda en önemli şey kafa motorudur.Piyasada yüksek debili,motorlar bildiğiniz gibi çok pahalı.Bizimde amacımız bilgilerimizi,fikirlerimizi ve tecrübelerimizi buradan tüm akvaryum sever akarakadaşlarımızla paylaşıp,elimizden geldiğince bu hobiyi dahada ucuza maletmek.Bunun için kendim yapıp,yıllardır kullandığım bir kafa motorunun yapılışını sizlerle paylaşmak istedim.Eminimki bu sistemi daha önceden yapıp kullanan arkadaşlarımız vardır.Benim niyetim acizane,kendi payıma dilimin döndüğünce,bu sistemi bilmeyen veya hobiye yeni başlamış arkadaşlarımıza anlatıp,nasıl ucuz ve yüksek debili bir kafa motoruna sahip olabileceklerini anlatmaktır.Bu çamaşır makinalarının,25 waat ve 30 waat olarak iki çeşidi vardır.0,5mm hortum ile çıkışını daraltmadan,yandan sumplu akvaryumlarda saatte 8000 lt reye kadar su basma debisine sahipler.Bu debi, yükseklik,çıkış mesafesi,hortumun tanzik yapması için cıkışının daraltılması gibi sebeplerden değişiklik gösterebilir.Ama ben kendim yıllardır akvaryumlarımda kullandığımdan,piyasada benim diyen en iyi kafa mototorlarını bile geride bırakan bir motor olduğunu söyleyebilirim. 

Şimdi herhangibir hurdacıdan yada çamaşır makinası tamircilerinden temin edebileceğimiz,su pompasını dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışalım.
 
BU ÇAMAŞIR MAKİNASININ SU POMPASI
 
BUDA KULLANILAN İZOLE MALZEMESİ
Piyasada elektirik malzemeleri satılan yerlerde KETENCİ marka elektirik baskı devrelerinde kullanılan,''termo plastik'' izole malzemesini alıyoruz.Fiyatı 12 lira ve bundan 8-10 adet motor izole edilebiliyor.Yani maliyeti motor başına 1 lira 2 kuruşa geliyor.Termo plastiği kendi sertleştiricisi ile karıştırıp,motorun rötor ve bobin kısmına bir fırça yardımı ile tatbik ediyoruz.Ben tatbik ederken,benim çocuğun sulu boya fırçasını kullandım sizde buna uygun bir fırça kullanabilirsiniz.Motorun elektirik kablosunu bağlarken,kablonun dışına resimde görüldüğü gibi sert bir hortum parçasını kılıf gibi geçirip bununda içini tekrar termo plastik ile dolduruyoruz.Bu işlem kablo bağlantısının su ile temasını engellemek ile beraber aynı zamanda kablonun oynamasınıda engellemeye yarıyor.Bu işlemleri yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç husus şu;termo plastiği ihtiyacınız kadar olanı ayrı bir kaba koyup yapın.Çünkü sertleştiriciyi kattıktan sonra yarım saat içinde kaya gibi sertleşiyor.Tamamını kullanmayın sadece ihtiyacınız kadarını ayırın çünkü sertleştiriciyi kattıktan sonra geride kalan donacağı için ziyan olmasın.Termo plastiğin kullanım şekli ve dozajı üzerinde yazdığından,nasıl hazırlanacağını ayrıca belirtmeye gerek duymuyorum.İkinci ve en önemli dikkat edilmesi gereken şeyde şu.Hepimizin bildiği gibi elektiriğin şakası,ihmali olmaz arkadaşlar.Bu yüzden motorun izolesini yaparken en küçük bir noktanın dahi iyice termo plastikle izole edilmesi lazım.Yoksa allah muhafaza elektirik çarpması gibi sonu felaket ile biten bir kaza yaşayabiliriz.Bu işlemi ya kendine iyi güvenen yada bu işi bilen arkadaşların yapmasını tavsiye ederim.Gerekli tedbirleri alıp,sağlam bir şekilde izolemizi yaptıktan sonra yıllarca sessiz ve sağlıklı bir şekilde çalışacak yüksek debili bir kafa motoruna kavuşmuş olacağız.
ŞİMDİ GEÇELİM YAPILIŞ AŞAMASINA.
 
Motorun il önce elektirik kablosunu bağlıyoruz.
Daha önceki yazımda söylediğim gibi,kabloyu lehimlemeden önce sert bir hortum geçiriyoruz ve bunu daha sonra kablonun bağlantı noktasına getirip içini termo plastikle dolduruyoruz.
Bundan sonra motorumuz izole aşamasına hazır.
Termo plastğimizden ihtiyacımız kadar olanı ayrı bir kaba alıyoruz ve içine az bir miktar sertleştirici damlatıyoruz.(sertleştiriciyi çok damlatmayın yoksa anında donar.)
Termo plastiği,bir fırça yardımı ile tatbik ettikten sonra, sonunda motorumuz bitti.Kuruduktan sonra sağına soluna bulaşan,termo plastikleri temizledikten sonra motorumuz kullanmaya hazır.Bu arada belirtmek istedim.Motoru yaparken kullandığımız zemine gazete veya benzeri birşey serersek etrafı kirletmemiş oluruz.ister istemez sağa sola damlıyor çünkü.Ben bu yüzden ilk motorumu yaparken biraz halıya damlatmıştım ve hanım az kaldı beni parçalıyoduBig%20smile
Arkadaşlar; burada en önemli konuyu belirtmek isterim.Başta yazdığım gibi elektiriğin hiçbirzaman şakası olmaz!!!O yüzden elektirik ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan yada kendine güvenemeyen arkadaşların bu sistemi yapmasını tavsiye etmem!
GELELİM MALİYETE
 
TERMO PLASTİK:12 YTL (10 tane motor rahatlıkla yapılabiliyor bununla)
SU POMPASI:Bu pompaları,hurdacıları gezip eski çamaşır makinalarının üzerinden sökebilirisiiz.Fiyatıda hurdacının insiyatifine kalmış.Kimi hiç para istemezken,kimi bi siftah at yeter diyor.Zaten bu motorların sıfırı 10 lira (çin malı olanlar) Artık ona göre bir fiyat siz belirleyin hurdacıda yada tamircide.
 
Ben bir seferinde hurdacıdan,5  ytl ye 10 tane bu motordan aldımSmile 12 lirada termo plastiğe verdim. Yani bana bir kafa motoru 2 lirayı bile bulmadı.Ve sorunsuz birşekilde hala kullanmaktayım.Clap

Beğenenler: [T]182183,Magma[/T][T]192744,MrRadiolog[/T][T]186289,mt_baba03[/T]
Teşekkür Edenler: [T]127273,sinanistanbul[/T][T]76661,aQuaLand[/T][T]192744,MrRadiolog[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kordelÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 65
kordelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 00:35
Ben kendin yap diye buna derim.Sağlam çalışma.Elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat SezginÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2006
İl: Bursa
Mesaj: 951
Murat SezginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 00:39
Olcay bey gerçekten harika bir proje, elektrikten anlayan bir arkadaş bulup bizede aynısını yapmak kalıyor teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redrainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 1630
redrainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 01:16
Maliyeti çok düşük.Doğru uygulandığı zaman paramız cebimizde kalacak.Tebrikler.(boyayı daha özenerek sürebilirdiniz)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethnicÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 59
ethnicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 01:24

Sadece bobinli ve beyaz plastik kısmı hazırlanmış termo plastik e daldırsak daha iyi olurdu su içinde ısınma problemi ne kadar öğrenebilir miyim? .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 08:49
Güzel bir yöntem...
Tebrikler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmankaraÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 57
selmankaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 14:10
İlk önce bu güzel fikri verdiğiniz için teşekkür ederim. Her ne kadar basit bir fikirmiş gibi görünse de benim aklıma böyle bir şey gelmezdi.

Bu motorların iç yapısı nasıldır? Suya salınım yapabilecek herhangi bir malzeme kullanılmışmı acaba?
selmankara2008-04-14 14:42:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dragut_34Çevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2008
İl: Çanakkale
Mesaj: 162
dragut_34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 14:44
Gerçekten çok iyi kullanabiliceğimiz fevkalalede bir çalışma ayakta alkışlarım. Clap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 17:33
Öncelikle tebrikleriniz için teşekkür ederim.Sırasıyla arkadaşlarımıza cevap vermeye çalışayım.
Ömer kardeşim;Haklısın biraz daha özenerek termo plastiği sürebilirdim evet.Ancak;termo plastiği sertleştiricisinle karıştırdığımızda,sertleşme çok çabuk gerçekleştiğinden pek fazla zamanımız kalmıyor.Burda görsellik okadar önemli değil.Sumpta zaten kafa motorunun nasıl göründüğü pek önemli değil.Önemli olan,motorun izolesini,maxsimum seviyede sağlam yapabilmektir.
 
Göksel bey;Motorumuzu daha önce hazırlanmış bir kaptaki termo plastiğe daldırmak çok mantıklı ve pratik bir davranış olurdu ancak,bu seferde 10 motorluk termo plastiği,bir motorda harcamış olurduk.Çünkü geride kalan termo plastik 10 dakika içinde kullanılamaz hale gelir.Bizim amacımız en iyiyi en ucuza maletmek.
Sualinize cevaben;Termo plastiği nekadar ince ve sağlıklı yapabilirsek okadar ısınma sorununu ortadan kaldırmış oluruz.Zira motor kendini suda soğutuyor.Termo plastiği,bir kalıp yaparak motoru içine sokarsak,bu işlem izolenin kalın olmasına,ve dolayısıyla motorun yeterli bir şekilde kendini soğutamayıp yanmasına neden olacaktır.
 
Selman kardeşim;Bu motorların suya salınım yapacak tek yeri,rotordur.Yani motorun bobininin geçtiği metal aksam.Onuda zaten izole ettiğimiz için suya salınım yapacak başka hiçbiryeri kalmıyor.Motorun iç yapısı sadece görülebilen bir pervaneden ibaerettir.Pervanenin şaft kısmı kapalı olduğundan suyla hiçbir teması yoktur.Bu özelliği sayesinde deniz akvaryumları içinde uyumlu bir motordur.
 
Arkadaşlar;Öncelikle tebikleriniz ve ilginiz için hepinize teşekkür ederim.Ne mutlu yardımcı olabildimse.Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyen arkadaşlarımız olursa,buradan yazsınlar.Elimin geldiği,dilimin döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım.
Saygılar.
olcayaksu2008-04-14 17:37:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethnicÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 59
ethnicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 20:42

Olcay bey bu akşam gelirken bende bir tane aldım motordan. Bende iyi çekişli bir dış filtre yapıcam sanırım gayet iyi sonuç alıcağıma inanıyorum. Dış filtre bittiğinde burdan paylaşıcam tüm arkadaşlara başarılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 21:38
[QUOTE=ethnic]

Olcay bey bu akşam gelirken bende bir tane aldım motordan. Bende iyi çekişli bir dış filtre yapıcam sanırım gayet iyi sonuç alıcağıma inanıyorum. Dış filtre bittiğinde burdan paylaşıcam tüm arkadaşlara başarılar.

[/QUOTE]
 Dış filtre derken,kovadan felanmı dış filtre yapacaksınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimuysal07Çevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2007
İl: Antalya
Mesaj: 38
ibrahimuysal07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 22:15
Ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. Elimde birer adet 25 ve 30 watt lık motor var suya temas ettirmeden nasıl kullanabilirim diye kafa patlatıp duruyodum şimdi buldum sayenizdeLOL.

Saygılar.....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakan_sahinÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 62
hakan_sahinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 22:59

Bu sistemi 1.5 ay önce aynısı yaptım fakat kullanmadım. Nedeni ise her söyledigim beyaz eşya tamircisi bu su pompalarının 7/24 kullanılmak için üretilmedigini motorun yanabilecegini söyledi. Sonuçda çamaşır makinasının çamaşırı yıkarken bu aleti toplasan 10 dk. ancak kullanıyor.Bence haklı olabilirler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.genisogluÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Isparta
Mesaj: 164
m.genisogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2008 00:34
Saatte 8000 litre debi biraz fazla daha düşük debilerde varmı bu motorlardan ??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir