Çoğalan lepistesler (c. doğuran besleyen ustalara)


AsiKuzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 34
AsiKuzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 04:13
Benim lepistes besleyen arkadaşlara bir sorum olacak.

Dişi erkek dengesini sağlam üzere iki hafta önce aldığım üç lepistesten biri, akvaryum'a girdikten bir hafta sonra doğurdu. Önce iki, iki gün sonra birkaç tane, ve ondan üç gün sonra devam etti. Şu an 14'ten fazla yavru var. İlk doğumun ertesi günü java moss ve ludwigia repens eklemiştim. Neyse bu 4 dişi bol bol yavruluyacaklar. Peki bu yavrular ne olacak?
Yani benim akvaryumum 35dm³ civarı. Buna göre iki vatoz, bir çöpçü, 2e4d lepistes aldım koydum, ve bir doğumda sayı iki katı geçti, peki bu sayı daha da artınca, yeni doğumlar olunca ne yapacağım. Kalabalık akvaryumdaki canlı yükünü arttıracak, kirlenmeyi arttıracak, belki sağlık sorunlarına yol açıp ölümlere neden olacak, kalabalık doğal görünümü bozacak ve hoş görünmeyecek. Alıp tuvalete falan atamayacağım tabi ki, akvaryumcular da zaten bol ve ucuz olan, hatta akvaryumlarında alıcıları beklerken hamile kalıp üreyen balıkları almayacaklardır. (belki ilk alışveriş yaptığım, bana balıkları da kaktırmak için "2 saat sonra balıkları koyarsın suya, birşey olmaz" diyen ve 10 balık(oturmamış suda hepsi 2-3 hafta içinde öldü) satan akvaryumcu gibiler alabilir, hatta "sen bana ver onları ziyan olmasın" diyebilir. , böyle biryere de vermek istemem doğrusu)
Alında canlı doğuranlarla ilgili genel bir sorun bu. Eğer tankım daha büyük olsaydı molly, platy, (uyumundan emin değilim ama) valifera gibi türler de eklerdim akvaryuma. Sizler ne yapıyorsunuz? Ben bir kaç ay sonra ne yapacağım? AsiKuzgun2010-05-12 04:19:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bugiss003Çevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 183
bugiss003Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 07:30
Orçun Bey şöyle diyebilirim. Yavru tankı yapıcaksınız. Donanımı full olacak tabiki. Yavruları orada büyütüp satacaksınız. Merak etmeyin her türlü lepistes alıcısı bulursunuz. Piyasası şu anda o kadar da durgun değil. Oda olmadı hiç mi karşılıksız alan, güzel bir bakım yapan akvaryumcu almayacak? bugiss0032010-05-12 07:32:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 09:17
Orçun bey formda satabilirsiniz.Yada eşe dost,a hediye edebilirsiniz.İmkanınız varsa akvaryumu büyütüp elinizdeki akvaryumuda yavru akvaryumu olarak kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 09:30
Hevesli ama para veremeycek, ya da alıp sağlık büyütecek bir çok kişi çıkar. Hatta yem, bitki karşılığı takas bile yaparsınız. Balıkların fazlalaştığı ve vermeniz gereken aşamaya gelin, size yardımcı oluruz. Kimse almazsa bana yazın, kısa sürede sizden alacak kişileri bulmanızı sağlarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okuluptusÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 564
okuluptusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 15:44
Çoğalan lepisteslerini parasız bu yeni başlayan çocuklara verebilirsin. Ayrıca akvaryumundan hiç yavru ayırmassan bir zaman sonra doğan tüm yavruları yetişkinler yiyecektir. Böylelikle sorunun çözülür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

carpenectumÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 102
carpenectumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 16:12
Bu sorduğunuz soruyu gören çoğu canlı doğuranla akvaryum hobisine başlayan insanın gözünde sanırım  mazisi canlanmıştır. Şimdi benimde aklıma o gün geldi. 45  lt bir akvaryumda başladığım lepistes akvaryumum 2 ay sonra klasik 1 metreye daha sonra 2 3 derken 5 tane akvaryum kurdurdu bana. Sanırım sizinde sonunuz böyle olacak. Ya da ben uğraşamam  niyetindeyseniz kesinlikle farklı bir türe geçin derim çünkü her nekadar elinizden çıkarabilsenizde yinede elinizde birsürü balığınız kalacaktır. Ve bu balıklar zamanla kendi aralarındada çiftleşecek velhasıl vücut formları bozuk sağlıksız yavrularınız, ırk bozulması olan balıklarınız olacaktır. Size tavsiyem ya elinizdeki canlı doğuran türlerinin hepsini verip başka bi türe geçmeniz, veya en yakın zamanda başka bi yavru tankı alıp yavrularınızı çiftleşme boyuna gelmeden elinizden çıkarmanız veya dişi erkek ayırmanızdır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AsiKuzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 34
AsiKuzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 16:18
Yeni başlayan çocuk yakalarsam kaçırmam zaten Tebessüm. Şu an bile verebilirdim aslında o kadar yavru varken, sadece onların annelerini tabi, çeşitliliğin azalmaması açısından. Ama şu an erkek lepistesin biri hasta ne olduğunu çözemedim, bu durumdayken başka tanka canlı vermek pek mantıklı olmayacaktır.
Elbette hevesi insanlara çok düşük fiyata, bitki karşılığı o da olmadı ücretsiz verebilirim. Paylaştığınız bilgiler, düşüncelere için hepinize tesekkür ederim.

Akvaryumu büyütmek şu an da düşündüğüm birşey ama ekonomik durumum şu an yetersiz, bilgilendikçe bu tankın da masrafları artıyor, gübre siparişimin gelmesini bekliyorum şu anda, tabanı da biraz kalınlaştırmam lazım, şu an 2cm civarı, bunu da nasıl yapacağımı bilmiyorum, sonuçta akvaryumda balıklar varken bunu yapamam. Şu anki siyah tabanın da bitkiler için uygun olmadığını düşünüyorum, sentetik bir malzeme, yanlızca kalınlaştırmak değil değiştirmek gerek sanırım. Neyse sonuç olarak daha sonra toparlanınca büyük bir tanka geçerim. Tekrar teşekkürler.


[QUOTE=carpenectum]Bu sorduğunuz soruyu gören çoğu canlı doğuranla akvaryum hobisine başlayan insanın gözünde sanırım  mazisi canlanmıştır. Şimdi benimde aklıma o gün geldi. 45  lt bir akvaryumda başladığım lepistes akvaryumum 2 ay sonra klasik 1 metreye daha sonra 2 3 derken 5 tane akvaryum kurdurdu bana. Sanırım sizinde sonunuz böyle olacak. Ya da ben uğraşamam  niyetindeyseniz kesinlikle farklı bir türe geçin derim çünkü her nekadar elinizden çıkarabilsenizde yinede elinizde birsürü balığınız kalacaktır. Ve bu balıklar zamanla kendi aralarındada çiftleşecek velhasıl vücut formları bozuk sağlıksız yavrularınız, ırk bozulması olan balıklarınız olacaktır. Size tavsiyem ya elinizdeki canlı doğuran türlerinin hepsini verip başka bi türe geçmeniz, veya en yakın zamanda başka bi yavru tankı alıp yavrularınızı çiftleşme boyuna gelmeden elinizden çıkarmanız veya dişi erkek ayırmanızdır. [/QUOTE]

Aslında yavrulamanın olması iyi birşey, hoşuma da gidiyor, ama keşke daha yavaş üreseler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SwordFishÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 54
SwordFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2010 03:30
Nalburdan atık su borusu alın gereken uzunlukta, bu boruyu akvaryumun tabanına dayayın ve kumları borunun ağzından aşağı atın, bu şekilde akvaryumun suyu bulanmıyor.Geçen hafta bende kum eklemesi yaptım, herhangi bir sorun çıkmadı, deneyin derim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2010 11:53
[QUOTE=AsiKuzgun]...tabanı da biraz kalınlaştırmam lazım, şu an 2cm civarı, bunu da nasıl yapacağımı bilmiyorum, sonuçta akvaryumda balıklar varken bunu yapamam. Şu anki siyah tabanın da bitkiler için uygun olmadığını düşünüyorum, sentetik bir malzeme, yanlızca kalınlaştırmak değil değiştirmek gerek sanırım...[/QUOTE]
Akvaryumda bitkileri sonradan eklerken bir yöntem de bir kap (kil çömlek, plastik kaplar, vs) içerisine bitki kumu ve gerekirse gübre ekleyip bitkiyi bunun içerisine dikmek ve kabı uygun bir yere yerleştirmektir. Kumu kalınlaştırmaya gerek olmadan veya varolan yapıyı etkilemeden rahatlıkla uygulanabilir. Bu yöntem cama cam discus akvaryumlarında bile dibe kum koymadan bitki eklemenin bir yoludur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir