Çöpçü ve Vatoz ölçüsü nedir?


Serkan BUZCUÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/05/2009
İl: Konya
Mesaj: 1423
Serkan BUZCUÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 21:18
Kubilay bey yine yazmış çizmiş ama hala arkadaşımıza faydalı bilgiler aktardığınızı sanmıyorum anca kafası karışıyor bu denli bilimsel yorumlarla ... ve eleştiriyi ben deil siz yapiyorsunuz varsa yorumunuz yapın kimseyi eleştirmenize gerek yok bu durumda....ve yine bu boyutta bir akvaryuma 6 çöpçü gerek görmüyorum, ben daha önce tek çöpçü besledim 275 litre çokta mutluydu,her balığı mutlu olsun diye sürü halinde besleyemeyiz öyle değilmi?. iyi forumlar dilerim. Serkan BUZCU2013-05-22 22:10:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2775
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 21:48
Çoğu kişi aynı şeyi söylemiş, söylemeden geçemeyeceğim. Vatozların tahta lifi ihtiyacını gidermesi için tahta kemirmesi gerekir, yani sadece camlardaki yosunları yiyerek sağlıklı beslenemez, bunun için özel vatoz yemleri vardır, örnek olarak: http://www.google.com.tr/search?q=jbl+pleco&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.46751780,d.ZWU&biw=1745&bih=856&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Dw-dUb3-DIS3PPPYgegE


Tetra Wafer Mix'i gözlemlediğim kadarı ile vatozlar da çok seviyor, hatta tamamen etçil olan bişirlerim de kırarak verdiğimde illa yutuyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam alg ve insanlar için de çok şifalı olan spirulinadan oluşuyor. 

Kubilay beye sonuna kadar katılıyorum, çöpçüler tek bakılınca bir sokak çocuğu gibi dolanıyor, dipte duran, arada kumu eşeleyen bir balık oluyor sadece. Ancak 6'lı grup olunca aradaki farkı anlayabiliyorsunuz. Eğer komandonun sitede yazan önerilen hacmine takıldı iseniz sizi şu sayfaya davet ediyorum :D http://www.akvaryum.com/corydoras_panda_(panda_cory)_tatlisur_58_801.asp

NOT: Ben yaşamadım, ancak çöpçüleri araştırırken sıcağa çok dayanıklı olmadıklarını okudum, ve bu çöpçüler diğer çöpçülerden daha hassas(mış). O yüzden tankınıza bir soğutma sistemi öreniyorum. Bunu bilgisayar fanıyla yapanlar bile var, araştırmanızı öneririm. 
Eğer vatozunuz istilacı bir tür olan Oricono Sailfin ise aşırı büyüyecektir, ve çok hızlı büyüyecektir. Böyle bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz yıllar sonra yaşarsa: http://www.youtube.com/watch?v=9sCDM3UYFsM 
Ancak bu tankta normal ömrü olan 15 yılın (hatalıysam düzeltin) çeyreğine ulaşamaz, ulaşırsa bile onun için büyük eziyet. Siz onu akvaryumcuya geri verin, en azından bu sorumluluk sizin üstünüze kalmasın, tepki göstermiş olun. Size en uygun vatoz şudur: http://www.akvaryum.com/otocinclus_affinis_(cuce_vatoz)_tatlisur_58_1005.asp#b
Çok çalışkan olduğu söyleniyor, ancak bu balığı alırken Çin Alg Yiyici denen balığı almamaya dikkat edin, ben yanlışlıkla aldım, çok büyüyorlar. 
Sonuç olarak size önereceğim 6-8 adet panda çöpçü, hem tip olarak çok tatlılar, hem de diğer çöpçülerden daha ufaklar. 1-2 adet otocinclus denen size linkini verdiğim vatozdan (kaçlı yaşamaları gerektiğini bilmiyorum, araştırınız). Bu balıklar lepisteslere veya yavrularına hiçbir zarar vermeyecekler, aksine vatozlarınız camları temiz tutacak, çöpçüşeriniz ise kumu havalandırarak pisliklerin havalanmasını ve filtreye daha kolay gitmesini sağlayacaklar, yemlemede artık yem olursa temizleyecekler, akvaryumunuzu dolduracaklar. 
Benim canlı doğuran tankımda vatoz yok, salyangoz var, tavsiye ederim. Bazı kişiler salyangozun yosunlarla başa çıkmada iyi olmadığını söylüyor, ancak size tecrübemi aktarmak istiyorum. Tankımda bulunan salyangoz ölmüştü, bir hafta içinde ön camı yosun kapladı, sanırım kahverengi nokta yosunu gibi bir ismi var. Gidip bir tane daha salyangoz aldım ve birkaç gün içinde temizledi sağ olsun. Yani belki her yosun türünde etkili değil ama ölene kadar çalışkanlığı devam eder ve normal seyreden bir alg oluşumunu engeller, ve cüce vatoz veya otocinlus vatoza göre daha az bir canlı yükü oluşturur. 
Saussure2013-05-22 21:56:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlackgalleonÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2012
İl: Aydin
Mesaj: 79
BlackgalleonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 21:50
En güzel olan bulabildiğin her türden ikişerli beslemek bende 100 litrede komando, albino, tül bronz, panda,vantuzlu çöpçü var hepsinden iki iki aldım attım bronzlar albinolarla komandolarla da birbirlerine kur yapıyorlar sürtüne sürtüne yüzüyorlar benim tercihim her türden ikişer üçer tane. Göz zevkine de hitap etmekte balıkların sağlıklarına da hitap etmekte.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2013 04:38
[QUOTE=abdullah kul]Arkadaşlar sizlere bir akvaryumda bulunması gereken vatoz ve çöpçü sayısı hakkında danışmak istiyorum.
Yani akvaryumun büyüklüğü ve tesisatı dikkate alındığında kaç vatoz ve çöpçü gerektiğini nasıl hesaplayacağız.
Mesela benim 60 lt akvaryumumda 8 tane lepistes var.pipo filtre,motor ve ısıtıcı var...
Bu şartlarda 2 çöpçü ve 2 vatoz aldım.Bunlar yeterli midir? Değilse neden ve nasıl hesaplanacağını merak ediyorum.
 
Şimdiden Teşekkürler
Saygılar
[/QUOTE]

Dostum sen ne sormuşsun arkadaşlar ne söylemiş tecrübelerime dayanarakdan hesabını yapamayız kafana göre takıl ister 1 çöpçü 1 vatoz koy ( vatoz akvaryum içi alglere kesin çözüm) ister 100 tane koy yani demek istediğim akvaryumunu gözünün önüne getir hayal et şukadar balık var ne kadar daha balık koyarsam sınıra ulaşırım bunu hesaplamak istiyorsan git bir akvaryumcuya 60lt akvaryumum var kac balık koyarım kac cm olmalı bu kadar basit ama 1 çöpçü 1 vatoz yeterlidir saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çagribeyÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2013
İl: Afyon
Mesaj: 1184
çagribeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2013 13:27
[QUOTE=Serkan BUZCU] Kubilay bey yine yazmış çizmiş ama hala arkadaşımıza faydalı bilgiler aktardığınızı sanmıyorum anca kafası karışıyor bu denli bilimsel yorumlarla ... ve eleştiriyi ben deil siz yapiyorsunuz varsa yorumunuz yapın kimseyi eleştirmenize gerek yok bu durumda....ve yine bu boyutta bir akvaryuma 6 çöpçü gerek görmüyorum, ben daha önce tek çöpçü besledim 275 litre çokta mutluydu,her balığı mutlu olsun diye sürü halinde besleyemeyiz öyle değilmi?. iyi forumlar dilerim. [/QUOTE]
 Siz çöpçüleri gereksiz sadece çöp toplayan balıklar olarak düşünüyorsanız hiç çöpçü almayın onun yerine 1 vatoz daha fazla iş görür.
 Ama ben çöpçüleri çok seviyorum 300 lt tankta yaklaşık 15 tane var.  Temizlesin diye almadım zaten çok fazla temizlemezler. Onlara özel yem atıyorum sürü halinde çok güzeller.
 Ve vantuzlu çöpçü (otocat) hepsinden daha iyi yosun temizliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ömer KURTOĞLUÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2012
İl: Sanliurfa
Mesaj: 54
Ömer KURTOĞLUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2013 14:58
Bence yeterlidir cünkü bunlar zamanla büyüyecek ve cok yer kaplayacaklardır..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir