Dış Filitrelerle ilgili birkaç soru.


AsiKuzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 34
AsiKuzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2010 04:45
Merhabalar forumu bir süre araştırdıktan sonra iyice kafam karıştı. Yeni başlık yerine yazabileceğim, açık bir başlık varsa, cevap vermek yerine ona yönlendirirseniz memnun olurum.

İlk kez kendi sorumluluğumda bir akvaryumum var (50x24x30) oldukça acemiyim (en azında lepisteslerimi aldığım akvaryumcu kadar değil, "erkeklerin kuyruğu benekli olur" demişti :) eve gelip akvaryuma koyunca dişi diye verdiği beneksizin erkek olduğunu görür görmez anladım, sonra dengelemek için dişi almam gerekti, tabi başka yerden)
Dış filitre almayı düşünüyordum oldukça fazla okudum, baya bilgi edindim, ancak bazı çelişkilerle karşılaştım. Bu başlığı (http://www.akvaryum.com/Forum/resun_cy-20_cyclone_tanitim_k269290.asp?PN=7) tamamen okudum. Burada sözü geçen filtre (Resun Cy-20 Cyclone) debisinin düşük olmasından dolayı benimkinin ölçülerinde akvaryumlarda tercih ediliyor. Bazı yorumlarda, önerilmiş olan, daha güçlü "Eheim2211" ve "Hydor Prime 10" filitrelerin akvaryumu dağıtabileceğinden, debisinin aşırı olacağından sözedilmiş. Buradan da yola çıkarak "musluklu" ve "debili" kavramlarını sormak istiyorum, çünkü "fazla güçlü" denen Eheim2211 ve HP10 filtrelerde bu özelliklerin bulunduğu söyleniyor, bunlar debinin ayarlanabileceği anlamına gelmiyor mu?

Bir de http://showcase.aquatic-gardeners.org/2006.cgi?&op=ishowcase&category=0&vol=0 sitesinde Eiheim2011 ve benzeri güçte filtrelen oldukça küçük akvaryumlarda kullanıldığı görülüyor, bu sitedeki akvaryumlara baktığımda filtre özelliklerinde önerilen ölçülerin altında kullanılmasını ayarlanabilmesine bağlamıştım (debisi kısılarak), ancak dağıtacağı söylendiğinde iyice kafam karıştı.

Yine forumdaki dış filtreler başlığında, bunların mutlaka iç filtre ile birlikte kullanılması önerilmiş, mekanik filtrelemede yetersiz oldukları söylenmiş, ancak yine yukarıda geçen yarışma sitesinde, iç filtresiz kullanılıyor (Eheim vb.) ve akvaryumlar oldukça berrak görünüyor.

Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim, ya da uygun başlığa yönledirirseniz. AsiKuzgun2010-04-28 05:01:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunus kocÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 90
yunus kocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2010 09:53
"musluklu" kavramı filtreyle hortumun bağlandığı uçtan önceki musluk sistemidir.hortumdaki suyu ve akvaryumdaki suyun şifonlama  dediğimiz yöntemle kendi kendine akmasını önlemek amaçlıdır.Kısacası suyla filtrenin bağlantısını kesmek içindir.(filtreyi temizlerken çok kullanışlıdır).
"debi" olayı ise temiz su hortumundaki suyun çıkış şiddetidir.Örneğin:150 lt lik akvaryuma saatte en az 4 kez çeviricek bi dış filtre idealdir buda 600 devirli bi filtre demek.ama siz tutupta 1000 lik bi filtre takarsanız debisi fazla gelicektir yani su gereğinden fazla hızlı dönücektir buda bazı balıklar için can sıkıcıdır.
Musluğu kısarak suyun debisini düşürmek bence motoru ve filtreyi zorlıyacaktır.İç filtre konusuna gelince bence dış filtreniz yeterli ise balık yükünüz yani suyun kirlenme oranıda ideal ise iç filtre gerekmez.He illaki dış filtrenin yükünü azaltır mekanik olarak daha iyi bi temizlik yapar belki ama bence akvaryumun içinde kötü bi görüntüsü var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir