DİSCLER "Yumurtalarını yiyorlar"


ormanci61Çevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 54
ormanci61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 01:44
Herkese selamlar,
21 yıldır naçizane akvaristim diyebilirim ancak bu Discus türünü hiç bilmiyorum Discus cahiliyim sadece okumakla önyargım oldu. Neyse uzatmayayım; 1 ay civarı önce " garanti eş" oldukları belirtilen fotolarınıda eklediğim balıkları aldım. İyi hoş ancak bu gece yumurta ( ilk fotodaki dişi ) döktü müthiş bir zevkleseyrediyordum ki, diğer erkek diye bildiğim (Foto 2) zat resmen yumurtayı dişi yapıştırırken yedi. Yemin ediyorum beynim döndü ne olduğunu anlamadım aslında şey bekliyordum yumurtayı yiyen erkek balığın geri yapıştırmasını :) varmı böyle bişey gitti işte yumurtalar. Ha bu arada akvaryum 120 x 60 x 30 ve 7 adet yavru disc ile 10 kadar cüce var.
          Bir bakabilirseniz fotolara bazı arkadaşların aynı sorunları olmuş yorumlarda da"eş değildir ikiside dişidir " şeklinde uyarılar yapılmış. Dedim ya Discus cahiliyim hiç anlamam ama siz değerli arkadaşların yorumları ile başaracağım inşallah. cevaplar için tşk.ler şimdiden....


Foto ekleyemedim bağlantım sıkıntılı ancak facede vardı; https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152230063951162&set=a.387293421161.166165.829541161&type=1&theater
ormanci612014-02-15 02:08:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 02:48
Önder bey fotoğrafı açamıyorum ancak yaşadığınız durumun iki sebebi var,birincisi balıkların ikisi de dişi; neden bu yargıya varıyoruz henüz yumurtlama esnasında dişi yumurta yapıştırırken ikinci balığın hemen altında yemesi durumları yüksek ihtimal yumurtaları yiyen balığında dişi olduğunu gösteriyor.Kesin dişidir diyemem ama ihtimal dahilindedir,genelde yumurta yiyen erkekler önce yumurtalrı döller yumurtlama işlemi bitikten sonra yumurtaları yeme eğlimi gösterirler.Tabi ki durum kesin değil bunlar yaşanan eski tecrübelere göre benim yorumum.İkinci seçenek akvaryumdaki diğer balıkların sitres oluşturması ve çiftleşmeye hazır olmayan erkeğin yumurtaları yemesi.Birkaç yumurtlama daha gözlemleyin balıkları hep aynı olay tekrarlanırsa balıkların çift olmadığı konusunda fikir yürüte bilirsiniz,en azından birkaç kez daha şans vermek lazım söylediğiniz tankta larva görmek çok zor ancak erkek olduğunu düşündüğünüz balığın yumurtaları dölleyip iki balığın beraber yumurtaları koruması gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thefishÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 106
thefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 02:49
Ben üretim aşamasına geçemedim henüz. O yüzden daha tecrübeli arkadaşlar daha isabetli teşhisler koyacaklardır mutlaka. 
Yumurtalar için üzüldüm gerçekten, bide beynim döndü kısmını tahmin edebiliyorum:)
Her ne kadar deneyerek bilgi sahibi olmasam da teorik olarak edindiğim bilgileri paylaşmak isterim. Ana tankta diğer 7 discus ve 10 kadar cüce vatoz çiftleri strese sokmuş olabilir. Zaten erkek diye tahmin ettiğiniz yemese de cüce vatozlar o yumurtaların işini afiyetle bitirirdi diye tahmin ediyorum. 
Discuslarınızı üretim için kullanılan 50x50x50 yaklaşık 75 litre ayrı bir üretim tankına alırsanız belki  yumurtalar sağ kalabilir diye düşünüyorum. Ha yine de yerlerse diskonunuzu yada yumurta dökülen alanı telle çevirme yöntemi yapılıyor balıklar yumurtalara yaklaşabiliyor ancak yiyemiyor. Bide tecrübesiz çiftler genelde tecrübe edene kadar bu şekilde 3-5 yumurta dökme - yeme periyodundan sonra yavru çıkartabiliyor.
 Resimleriniz yüklenmediği için o konuda yorum yapamıyorum. En kısa sürede yavruları görmeniz dileğiyle

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ormanci61Çevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 54
ormanci61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 20:29
İbrahim ŞENGÜL Bey, yorumunuz için tşk.ler bugün akvaryumcu bir arkadaşım var bu türden -sizler kadar değil-anlıyoronun dediği de sizinki ile aynı demekki izlenecek yol budur. Bir tavsiyesi oldu garanti bir erkek ekleyelim , ancak balık eksiltmeleyim şu an için dedi. Ne derece uygun olacak bakacaz. Gerçekten teşekkür ederim yorumlarınız çok değerli ...
İyi hobiler...

Sayın Özgün ILGIN, yorumunuzda bahsettiğiniz 50x50x50 boyutunda iş yerimde var ama kıyamıyorum balıklara gözümün ününde olsun diyorum ancak haklısınız. Son çarem olarak düşünüyorum.
Cüce vatozları yumurtalardan uzaklaştırdılar ( meğer kendi yiyecekmiş ) ilerleyen günlerde nelerolacak tekrar paylaşırım. fotoları bu akşam tekrar deneyecem bakalım internetin azizliğine uğramazsak.

Neyse herkese iyi hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iahmetgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 325
iahmetgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 21:39
Önder Bey merhabalar;
Naçizane tavsiyem,dengeleri bozmamak adına sisteminize canlı eklemesini bir süre ertelemeniz yönünde olacaktır.Yeni eklenen canlının taşıyacağı olası parazit ve bağışıklık kazanılmış hastalıklara sizin sisteminizdeki canlıların bağışıklığı olmayabilir(ya da tam tersi yönde).Çiftiniz çok genç ise ilk dönemlerde bu sorunlar olabiliyor,akvaryumda rahat hissetmiyorlarsa da aynı sonuçla karşılaşabiliniyor.
Bir de,kesin erkek tabir ettiğiniz canlının "kesin" erkek olma durumu var.Daha önce yavru alınmış olmalı ki kesin olsun.Ve sorun da burada başlıyor:Bildiğiniz üzere discuslar tek eşli canlılar ve eşlerini kendileri seçiyorlar,bu konu oldukça hassas.Bence kimse hali hazırda yavru alabildiği çiftini bozarak kesin erkeğini ya da dişisini kimseye hiçbir suretle vermez. Biraz daha sabır birçok olası tehlike ve üzüntüden sizleri koruyacaktır diye düşünüyorum.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir