ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
thefish
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
26
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
26 Aralık 2012 00:00
Son Ziyaret:
12 Aralık 2016 11:23
Toplam Mesaj:
106 [0.03 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
ÖZGÜR ILGIN
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA


45 L Bitki tankı
200 L Discus show tank
200 L Discus Boylandırma
350 L Discus
Hobi Set

SON 10 MESAJI

Discus tutkusu devam ediyor.
Nitroimidazol türevi antiprotozoal ve antibiyotik. Evet antibiyotik özelliğide mevcut ama parazit çeşitleri üzerindeki etkisi için kullanılıyor. Antibiyotik etkisinin çok geniş olduğunu sanmıyorum . Genel sınıflandırmasında antibiyotik değil antiparaziter özelliğine göre yer alıyor.
ATC SINIFLAMASI - P - PARAZİT İLAÇLARI BÖCEK İLAÇLARI VE KOVUCULAR
P01 ANTİPROTOZOAL İLAÇLAR
P01A AMİBİYAZİS VE DİĞER PROTOZOA İLAÇLARI
P01AB Nitroimidazol türevleri
P01AB01 metronidazol

Sizin söylediğiniz kanaldan ilerleyemiyoruz. Çok sağlıklı, formda aynı zamanda bağışıklık sisteminden şüphe duymadığınız yetişkin discusların bile günden güne eriyerek ve uzun bir süreç sonunda bu illet parazitlere yenik düştüğüne şahit oldukça emin olun ki sizde tedbirli davranmak isteyebilirsiniz. Bir gün discus beslemeye niyetlenirseniz bu iç parazitlere karşı harekete geçerken flagly en kolay ulaşılabilir, riski az ve etkili silahınız olacak muhtemelen.

Anlaşamadığımız noktalar, anladığım kadarıyla;
Siz canlı sağlıklıyken vermeyin diyorsunuz, bende hasta olana kadar beklemeye gerek yok diyorum.
Siz ya hastalanmazsa sağlıklı bakmak varken ne gereği var diyorsunuz, bende bu iç parazitin şakası yok çok geç olabilir diyorum.
Siz hasta olunca tedavi edin diyorsunuz, ben discusları hasta etmemek için tedbirli olmak, hasta discusu tedavi etmekten daha kolay ve faydalı diyorum,

Malesef discuslar dayanıklı oldukları kadar da parazitlere karşı hassas canlılar, protein ağırlıklı yemlenme diyetleride yaşadıkları suda bir çok parazit riskini oluşturuyor. Öyleki bazen bırakın discuslardakini, akvaryumunuzu seyrederken sallana sallana dolaşan nematod yada planaria türü parazitlerle karşılaşabilirsiniz. Korkmayın bunların zararsız olduğu söyleniyor ancak bunları üreten su elbetteki çeşit çeşit parazitinde üremesine neden olacaktır. Su kalitesini yüksek tutmak içinde günde ortalama %50 ye denk gelen periyotlarda su değişimi yaptığımıda göz önünde bulundurun lütfen.

Turşu suyu konusunda da yine size katılmıyorum:) Böyle birşeyi gerekçesiz yaparsam lütfen uyarın.[EDIT]thefish,2015-07-25 01:36:23[/EDIT]
Discus tutkusu devam ediyor.
Discus tecrübesi olmayan james aşkar adlı arkadaşım, hastalık görmeden antibiyotik tedavisinin canlıya haksızlık olduğundan bahsetmişsiniz, tedbir amaçlı uygulanan flagly tedavisinden vazgeçilerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini önermişsiniz.
Şimdi her hobici kendi şartlarına göre tecrübelerini yaşıyor ve paylaşıyor herkes için şartlar stabil değil ama genel doğrular bulunabiliyor tabiki.
Öncelikle Flagly antibiyotik değildir. Metronidozol etken maddesidir. Genellikle iç parazit türleri ile mücadelede etkendir. Discusun bağışılık sistemi ile doğrudan bir alakası bulunmamaktadır.
Bulunsa bulunsa parazit türlerinin metronidozol'e karşı bağışıklık kazanmasına neden olabilir belki ama bu yönde herhangi bir bilimsel kesin tespitte yoktur. Eldeki verilerle değerlendirince Metronidozol parazit türleri için her daim etken ve antiparaziterdir. Parazit diye tanımladıklarımızda gözle görülebilen yada görülemeyen mikro kurtçuk ve solucanlardır, bunlar discusu konak olarak mesken tutar ve çoğalırlar.Dolayısıyla tedbir amaçlı uygulanması zaten genellikle tercih edilen ve antiparazit mücadele yöntemidir. Canlıya haksızlık olarak düşünmek için bu canlıları doğal ortamında beslemediğimizi göz önünde bulundurarak, olası riskleri en aza indirmek için tedbirli davranmayı amaçladığımızıda dikkate almanız faydalı olur diye düşünüyorum.

Ayrıca metronidozolün ana tankta suyun bakteri kültürüne de bir etkisi söz konusu değildir. Dış parazit için ise (dış konaklayıcı) paraziquantel etken maddeli ilaçları temin ederek kullanmak sonuç verecektir. (solungaç parazitleri, diğer dış parazitler vs.)
Benim tecrübe olarak paylaşıp dikkat çekmek istediğim husus flagly nin doz aşımı yada fazla dozda kullanılmasında herhangi bir sıkıntı yaşamadığım bilhakis dozu artırınca mücadelede başarılı olduğumdu. Çünkü neticede kimyasal bir şey tatbik ediyorve balığın hassasiyetini tam olarak bilemiyordum, daha evvel fazla doz başka bir ilacı kullanınca kayıp yaşamıştım ancak flaglyde eksik doz tedaviyi sağlamadığı gibi balığıda iyileştirmiyordu, fazla dozun balıklarda herhangi bir yan etkisini görmedim ve tedavide başarılı oldum.
Nanelimon mahlaslı arkadaşım discusun her türü ve varyetesi birbiri ile anlaşabilir ve aynı tankta bakılabilir.
Saygılarımla[EDIT]thefish,2015-07-24 18:22:50[/EDIT]
Yavrular Ilk Kez Sırtta! Peki Şimdi?
Maşallah yavruları da almışsınız Muhammed bey. Paylaşımlarınız çok faydalı olmuş. 2. nesil yavrularınızı bekliyoruz. Keyifli hobiler diliyorum.
Discus tutkusu devam ediyor.
Mumammed bey güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Flagly tablet her discus besleyen hobicinin bildiği bir ilaç. Metronidazol etken maddesi. Discuslarda beyaz dışkı ve iç parazit sorunuda her discus severin en çok karşılaştığı hadise. Yakın zamana kadar yetişkin ve yavru discuslarımdan beyaz dışkı sorunu gözleyip iç parazit olanları kurtarabilmişliğim çok nadir oluyordu. Bu esnada her türlü kimsayal varyasyonu, ağızdan flagy tedavisi dahil denedim. Ama sonuç kayıpları bakımından ağır oluyordu.
Son olarak resmini paylaştığım ilk parti discularımın tamamı filtrikasyonda yaşadığım sıkıntılar ve su kalitesinin bozulması nedeniyle beyaz dışkı gözlemeye başlamıştım. Tamamında artık beyaz jel formunu almış ve akvaryum suyuna direkt eklediği flagly yöntemi dahil tüm tedbirlerim sonuç vermeden tükenmişti. Durumun ümitsizliği ile flagly kullanımı artırma seçeneğini denedim zira araştırmalarım sürekli Metronidazol kullanımı sonucuna yönleniyordu. Normalde hazırladığım bir plaka dana yüreği karışımına sarımsak ve 1 adet flagly tabletin toz haline getirilerek karışımı oranını daha fazla sarımsak ve 6 adet flagly tablet karıştırmak ve bu yemi haftada 3 öğün farklı günlerde discuslara vermekle aştım. Halende kullanıyorum. Aynı zamanda yem yemede iştahsız olanlar için gün aşırı canlı su pirelerini küçük bir kap içinde 1 adet flagly tableti toz haline getirip eriterek bekletmek suretiyle discuslara verdim. SONUÇ; tamamı beyaz jel şeklinde uzun süre dışkı veren, halsiz ve iştahsız discuslarım tamamen iyileşti. Şu an sağlıklı olan discuslarıma da tedbir amaçlı olarak (6 tablet ve bol sarımsaklı plaka, buz dolabı poşetinde ince plaka haline getirilip dondurulmuş dana yüreği) hafta 3 öğün periyodik olarak vermeye devam ediyorum.[EDIT]thefish,2015-07-23 15:50:34[/EDIT]
Discus tutkusu devam ediyor.
İlk parti yavru grubumun ilk paylaşımdan bu yana gelişimi.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/139615/IMG_3804.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/139615/IMG_3822.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/139615/1_IMG_3823.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/139615/IMG_3824.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/139615/IMG_3825.JPG[/IMG]
Bunlarda ikinci parti eklenen yavrular.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/139615/IMG_1.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/139615/1_IMG_2.JPG[/IMG]
Tecrübe;
Yavrudan discus büyütme işine girecek hobicilerin, yavru seçimi çok önemli. Ben 3 farklı üreticinin yavrularını edindim. Damızlığına göre türlerin yemlenişi ve formları gerçekten çok farklı oluyor. Kendime göre basit tedbirlerle aynı tanklara karıştırmada sorun yaşamadım, bakteri çakışması durumu yaşanmadı.
Boylandırma esnasında aynı parti ve boydaki yavrular arasında zaman geçtikçe boy farkları meydana geldi. Küçük kalan yada gelişimi geri kalan yavruları kendi boyutlarına uygun yavrularla aynı tanklara ayırarak sınıflandırdım. Bu gelişimi geri kalan discuslar bu sefer çok hızlı şekilde toparlanarak boylandı ve form tuttu, sonra tekrar kendi gruplarına aldım.
Tavsiye;
Yavrudan discus büyüterek hobiye başlayacak olanların en az iki tane tank sahip olmaları boylandırma tasnifi için faydalı olacaktır. Yaklaşık 300 litre bir tank için en az 25-30 adet yavru ile başlamalarını tavsiye ediyorum. Bu süre içerisinde yaşanacak zahmete göre oluşacak kayıp ve sorunları göz önüne alınca bu sayı ortalama bir sürü için bence makul.
Filreleme çok önemli, bu dönemde sıfır edindiğim jebo life tech dış filtreden hiç memnun kalmadım. Kullandığım bir sürü iyi filtre materyali hiç bir işe yaramadığını düşünüyorum. Suyu aldığı gibi veriyor, sorunu su çıkışına ilave sump kurmakla ve tanka pipo ve iç filtre takviyesi ile gidermeye çalışıyorum.
Kuru yemlemede sıkıntı yaşıyorum. Onca çeşit yem kullanmama rağmen randıman alamadım. Dana yüreğine karıştırarak, dondurulmuş yem ve canlı su piresi ile devam ediyorum. Flagly hapın periyodik kullanımında çok fayda gördüm, beyaz dışkı sorununu hallettim. Herkese keyifli hobiler.
discus hakkında bilgi ihtiyacı ..
Kütüklere kök salmış anabius türleri gayet sorunsuz oluyor. Discus tanklarında kalabalık neon  yada rasbora grupları yine sorunsuz oluyor. Görselliği de güzel oluyor. M.Tuna2015-05-14 20:13:43
yavru discus almak istiyorum
10 taneden aşağı tavsiye etmiyorum, gerçektende 6 taneye de 20 taneye de aynı emeği harcıyorsunuz. Su kalitesini yüksek tutarsanız belirli bir süre idare edersiniz tankınızda. Büyüdüklerinde tankınız elbetteki yetersiz kalıcaktır.
İzmir De Ufak Bir Discus Hane Kurulumu(sayfa5)
Hayırlı olsun İbrahim bey. Öncelikle kolay gelsin. Güzel bir discus hane hayata geçecek gibi görünüyor. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Severum Dış Parazit Solungaç
Oğuzhan bey, balığınızın genel durumu aslında sağlıklı görünüyor. Yüzgecin gövdeyle birleştiği yerdeki lezyon iç açıcı değil. Enfeksiyon kapmış gibi, resimlerden anladığım kadarıyla bakteriyel bir durumu andırıyor. 
Benim size tavsiyem, bildiğimiz teremisin benzeri yada bactroban tarzı antibakteriyel, antibiyiotik özelliği olan merhemlerden kulak çubuğu ile yaranın üzerine direk sürmek suretiyle tatbik etmenizdir. Günde 2-3 defa bu şekilde balığı hırpalamadan tatbik edebilirseniz sonuç verebilir. Nacizane tavsiyemdir. Geçmiş olsun.
yavru discus
Geçmiş olsun, işin biraz zor gibi. Yavrular küçük ve siz pek bir ön hazırlık yapmadan temin etmişsiniz gibi. Yavrular küçük olduğu için gayet hassas dönemdeler, mevcut büyük tankınızın ebatları ideal ancak daha önceki canlı yükü ve sudaki parazit bakteri durumu nasıldır??
Ayrıca tankın su sıcaklığını 30 derecenin altına düşürmemenizi öneriyorum. Yavrular için taze ve kaliteli su gerektiğin bolca su değişimi yapmanız gerekecek, bu durumda su değişimi için ısıların eşitlenmesi de gerekiyor.
Ayrıca discuslar yem bakımından çok seçici olabiliyorlar, hele yeni bir tanka ekleme işlemi yapıldıysa çok çeşitli yemlerle desteklemeniz gerekiyor. 
Birde discus besleyen arkadaşların forumlarında biraz araştırma yaparsanız genel anlamada faydalı olur. Umarım çok fazla kaybınız olmaz.
30 cm cama cam tankınız ise discus için uygun boyutta bir tank değil, belki karantina tankı olarak tedavi amaçlı kullanabilirsiniz.
thefish2015-04-09 02:08:25

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.