Discus Dönme,çıldırma,şok Halinde Saatler,ölüm.


BrineShrimpÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 35
BrineShrimpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2017 22:05
Sa,
10 aydır discus besliyorum.Elimde sürekli 20-30 arası balık oldu.Balık kayıplayıplarımın çoğu bakım eksikliğiyle gelen iç parazit ve hastalığa rağmen müdehale etmemekten kaynaklandı.Discus beslemek sudaki nitratı düzenli giderecek su değişimi veya su değişimini ikame edecek yollar olmaksızın gereksiz.Ayriyetten balıkları takip etmek,balıkların sindirim sistemlerini yan dışkılarını takip etmek de gereken bakım unsurlarından.Bunları hakkıyla yapmaya ayrılan zamanın discusa değmeyeceğini düşünerek,en azından şimdilik discuslarımı satıp ara vermeyi düşündüm.Elimdeki 9 balıktan 5(4 dişi 1 erkek) tanesi çiftleşmiş balıklar.Diğer 4 tanesi titriyor ve bunlarla birlikte 7 adet kendi üretimim olan yavruyu halen satılık olarak tutmaktayım.Fakat içimin rahat etmediği bir konu var.Bu sebeple ürünümü satarken alıcılara ben olsaydım almazdım,riski kabulleniyorsan sen al diyorum ve ben bu durumu dile getirmezsem kimse farkına varamaz.

Öncelikle akvaryumun(288 lt-düzensiz ve az su değişimi) ve balıkların resimleri;

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187387/120420172158521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187387/120420172159111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187387/120420172159491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187387/120420172159301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187387/120420172202301.jpg[/IMG]

(Sorun)

-Çözmeyi umduğum durumu şöyle izah edebilirim.10 ay içinde,sayısını 3 olarak hatırladığım discusum bir rahatsızlık sebebiyle öldü.

(Hastalığın tanımı)

-Bu rahatsızlığı yada anormal durumu yaşayan discus,sanki onu inanılmaz derecede korkutan bir şey varmış gibi büyük bir hızla akvaryumun içinde sağa sola sıçramalarda bulunuyor.Bu sıçramaları yaparken arada kendi etrafında çok hızlı bir şekilde dönüyor.Yerine göre suyun dışına atlıyor(buhar camı sayesinde çıkamıyor).Balık sanki bir kriz geçiriyor ve en sonunda kendini bir köşeye vurup,yerine göre saatlerce,orda hareketsiz ve rastgele bir posizyonda bekliyor.Bu hareketleri yapıpta ölen balıklardan 2 tanesi bu krizleri günlerce-haftalarca yaşadıktan sonra suda 1 gün felan akıntının cazibesiyle sağa sola giderek renk kaybediyor,soluyor ve kasılıp ölüyor.

(Hastalığı geçiren balıklar)

1-(Genel)Bu sıkıntılı durumu bu güne kadar yani 10 ay boyunca toplam 6 balıkta gördüm.3 tanesi ölümle sonuçlandı.Diğer 3 tanesinden 2 tanesi bu hareketi en son 2-3 ay önce yaptı ve bir daha tekrarlamadı.Bu hareketi 2-3 ay önce yapmış olan balıklardan 1 tanesi erkek çift olarak dölleme gerçekleştirdi ve larva sahibi oldu.Yine sağ kurtulan bu 3 balıktan 1 taneside bu hareketi en son 1 hafta önce yaptı ve gördüğüm kadarıyla bir daha tekrarlamadı.

2-(Ölen balıklar)-Ölen balıklarımdan ilki turuncu bir pigeon blood'du(8ay önce).Yeme karşı çok istekliydi,en hızlı büyüyen,karnı sürekli şiş ve kendiside çok aktif bir balıktı.Bir süre zarfınca iç parazit benzeri bir rahatsızlık geçirdi ve tam iyleşiyor derken kendini sağa sola vura vura 3-5 dakika içinde öldü.Bu balığın ölümü diğer 2 tanesinden bir miktar farklıydı aslında,dönme hareketi pek yapmadı.Bu balığı eminönünden almıştım.Renkleri boylarına göre gayet canlıydı.Hormonu göz önüne almak gerekebilir.Fakat iç parazit benzeri durum yaşamış olması,yine başka bir seçenek daha ekliyor.Ölen 2. balığım malbora kırmızısı ve yavru sahibi olmuş 14-15 cmlik bir erkekti.Sorun şu ki pigeon bloodlar üstüne yavru alacağı zaman kararmadığı için yavruları,red melon dişimi(bu dişi de bu hareketleri hafif şekilde yaptı fakat 1 haftadır tekrarlamadı) ve ölmüş olan malbora kırmızısı erkeği 5 litrelik sık tülden örülmüş bir tül yavruluğa koydum.Yavrular dişiyide erkeğide biraz yemiş,ben farketmemişim kuyrukları felan eksilmiş.Karanlık odada bir süre 24-25 derece suya da maruz kaldılar.Çift kavgaya tutuştu,bende dinlensinler diye ana akvaryuma geçirdim.Malboranın kuyruğu felan iyileşti.Fiziksel olarak bir sıkıntı gözükmüyordu fakat dönmelere çıldırmalara ve şok içinde saatlerce beklemelere başladı.En son olarak 1 gün boyunca açık bir renk halinde akvaryuma bilinçsizce yan yatarak durdu ve ardından öldü.Solungaçlarına baktığımda herhangi bir parazit vs rastlamadım.Ölen 3. balık ise red melon dişimin eski yavrularından biriydi(7-8 aylık 4-5 cm),ölen 2. balıkla aynı hareketleri yaptı en sonunda 1 gün akvaryumda bilinçsizce salındı ve öldü.

3-(Yaşayan balıklar)-Bu hareketi yapıp da yaşayan 3 discusumdan 2(red cover albino-red map) tanesi uzun süredir(2-3 ay) çıldırma hareketini tekrarlamadı.Ve en son bu hareketi yapan ve daha önce 2 farklı erkekle 2 kez yavru aldığım,üremeye çok istekli,morali yüksek ve iştahlı olan dişim(red melon 13 cm) de hem bu krizi hafif yaşadı hem de 1 haftadır tekrarlamadı.Sorun şu ki çıldırma hareketini yapan dişim daha önceden çıldırıp ölen bir erkekle 1-2 ay boyunca aralıklarla 5 litrelik tül yavrulukta beraber bulunmuştu.Bu durum bulaşıcı bir parazit olma ihtimalini güçlendiriyor fakat,malesef balığa yaşattığım bu stresten,kaynaklanma ihtimalini de güçlendiriyor.Çünkü yavruları,dişi balığımı da bayağı bir tahrip etmişti.Ayriyetten bu çıldırma harekitini yaptığında,kendisi üzerinde baskınlık kuran,çift gibi aynı akvaryumda tuttuğum ve kimi zaman onunla beraber titreyen bir RGD discus onun yumurta dizmesine aldırmamış ve adından yumurtaları yemişti.Ki yumurtlama olmadan öncede bu hareketi 1 kez yapmıştı.Bu yumurta dizme olayından 1-2 gün geçtikten itibaren,çıldırma hareketini tekrarlamadı.Parazit ve stres ihtimalinin yanına yumurta dizmeye olan (5-10) günde bir isteği dolayısıyla hormon kullanılarak büyütülmüş olma ihtimalini eklemek gerekirmi bilemiyorum.

(Soru)-Sizce bu hastalık bulaşıcımıdır ? Yoksa mikro organizma ve parazit dışı bir sebepten mi orta çıkar ? Bulaşıcı ise şu dönme hastalığı yapan parazitle bir alakası olabilir mi ? Benim balıklar şu anda risk altında iseler bu riski kaldırıp gönül rahatlığıyla satmamın bir yolu varmıdır ? Yani hastalığın gittiğinden emin olmak da denilebilir.Hem benim balıklar sattıldıktan sonra ölmemeli hem de alıcının sağlıklı balıkları için taşıyıcı unsur olup onlara bu rahatsızlığı bulaştırmamalı.Kimi konulara baktığımda bu hastalığın benzerinin melek balığı yavrularında olduğunu okudum.Kimileri de çılgın discus hastalığı olarak bahsetmişler.[EDIT]BrineShrimp,2017-04-12 22:39:00[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2017 09:16
Selamlar,

Discuslarda bu tür hastalıklar görülebiliyor olup ben bu güne kadar kurtulanına şahit olmamıştım. Bende bu şekilde deli gibi hareketler ile resmen kendini öldüren discuslar besledim. Fakat karma tankta sadece 1 adette gördüm ve ölümden sonra başka balıklarda nüksetmedi. Bir tür parazitin buna sebep olduğu ve sinir sistemini etkilediğini düşünüyorum. Normalde parazitler bulaşıcı olabiliyor fakat her zaman bulaşacak diye bir kaide yok.

Örneğin bir iç parazitli discus diğerlerine bunu bulaştıramıyor. Eğer suda serbest yüzen parazit varsa bulaşabiliyor. Fakat solungaç veya dış parazit çok kolay başka balıklara geçebiliyor.

Genel olarak discus alınırken veya mevcut balıkların yanına ekleme yapılırken permasol banyosu ile en azından dış parazitler temizlenerek alınmalıdır. İç parazit riskine karşın da ana tanktan doldurulmuş bir karantina tankında belirli br süreçten geçirilip aktarılması uygun olur.

Discuslar parazitlere karşı en hassas türlerden birisidir. Bunun sebebi de bence tamamen bozulmuş genetik yapısıdır.

Eğer sağlıklı olduklarından eminseniz satmanızda bir sorun yok. Yanlış anlamayın lütfen, zaten discuslar form anlamında çok da başarılı değil. Rakamı uygun tutup satabilirsiniz.

Sağlıklı balıklar dilerim.

Beğenenler: [T]178918,Çelikkaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BrineShrimpÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 35
BrineShrimpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2017 16:16
-Kaale alınması gereken güzel bir değerlendirme - "Bunun sebebi de bence tamamen bozulmuş genetik yapısıdır.".F0'ların yavruları nasıl acaba diye düşünmeden edemedim.Evet doğrudur,doğal seçilimle gen yapısı bir yöne çekilmiş oluyor.
Kendi soruma gelen esas cevaptan önce sizin bu tahmininiz üstüne konuşmak istedim.

-Dişi erkek çiftime 380 tl ( 2017 yılının Nisan ayı) fiyat istedim.Bir daha bu işi ya hiç yapmayacağım ya da minimum 20-23 cm büyütmek gibi ciddi bir hedefle yola çıkacağım.Şuankiler ilgisizliğimden dolayı 11-15 cm arasında kaldılar.

-Elbette sizi kimse sorumlu tutamaz,burayı okuyacak olanlar sizin de görüşlerinizden faydalanmış olur fakat ben satış yaparken milleti bu başlığa yönlendireyim.Alın okuyun siz karar verin diyeyim :).

-Allah'a şükür şu anda dönen-çıldıran-deliren-şok halinde köşede saatlerce yan yatarak bekleyen hiç bir balık yok.Fakat acaba taşıyıcı olabilirlermi,acaba benim çiftlerimden alınan yavrulara bu hastalık geçermi diye düşünmeden edemiyorum.Labaratuar testi yapacak kapasitemiz de olmadığı için,bekleyip gözlemleme yapacağım.Ve artık alıcıya "şu kadar zamandır dönen kaçan olmadı" diye bildireceğim.

Bu arada benim 3 balık da "survivor" balıklarmış onu öğrenmiş olduk.3 adet gazi var elimde :).Şu ana kadar herhangi bir sağlık sorunu belirtisi göstermediler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

imparatorhasanÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 123
imparatorhasanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 18:11
Geçmiş olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirhancakirÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 352
emirhancakirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 18:50
Balıklarınızı bir kovaya ayırmanızı, akvaryumun suyunu komple boşaltmanızı, camlar, yavruluklar, silikonlar güzelce temizlenmesini tavsiye ediyorum. Tekrar su ile durulanıp boşaltılmalı bir kaç kez. Kayatuzu ile yapabilirsiniz ya da sirke. Yavruluğu kaynar su ile yıkayın. Bitkiyi çıkartın ve eklemeyin o şekilde. Yukarda duran dalları budakları falan çıkartın. Akvaryumu temizleyebildiğiniz kadar iyi temizleyin. Dış filtreniz vardır büyük ihtimal, onu da sökün, hortumlarını, iç malzemelerini komple değiştirin. Filtrenin çanağını, sepetlerini, kafa motorunu çamaşır suyuna basın. İyice dezenfekte edin. Akvaryum içerisinde ki varsa hava taşlarını, pipo filtre, iç filtreleri çamaşır suyuna basın ve dezenfekte edin. Sıfırdan, emek verilmiş, temiz, hastalıksız bir kurulum yapın.

Balıklarınızı geçici süreliğine verebileceğiniz bir arkadaşınız varsa arkadaşınıza verin ve baksın, kurulum tamamlanana kadar.

Başka türlü böyle lanet ettirecek hastalıklardan kurtulmak nerede ise imkansız oluyor ve tamamen sizi bu hobiden soğutuyor.

Umarım hobiyi bu yüzden bırakmazsınız.
Balığınızın hastalığı konusunda burada yardım bulamaz iseniz, bir veterinere gidin. Tecrübeli, usta veterinerler her türlü sizin sorununuzu çözeceklerdir[;)][EDIT]emirhancakir,2017-04-14 18:51:17[/EDIT]

+1: [T]198431,Komutan34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BrineShrimpÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 35
BrineShrimpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 19:05
Cevaplar için teşekkürler,
Burda hem kendim cevap bulmaya çalışıyorum hem de benden balık alacakları bu başlığa yönlendiriyorum.Her şey onların da gözünün önünde gerçekleşsin.

Emir bey,
-Balıkları çift olarak diyeyim,gözüme kestirdiğim şekilde 2 li olarak 5 akvaryuma geçirdim.4 çift + 1 tane yavru akvaryumu gibi yaptım.Eski akvaryum yok artık zaten.
-10 gündür koşan,kaçan,uçan yok.
-24 yaşındayım 15 yıldır sürekli uğraşıyorum,ara verdim elbette,ama bu iş iyi geliyor :).Dİscus yaparsam ya 20-25 cm gibi rekor boyutlar için uğraşacağım ya da flowerhorn,oscar,green terror benzeri sağlam balıklar,discus kadar zahmet gerektirmeyen balıklar ile devam edeceğim.[EDIT]BrineShrimp,2017-04-14 19:05:19[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirhancakirÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 352
emirhancakirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 21:38
Ben de en az 15-16 senedir bu hobi ile ilgileniyorum. Her zaman sorunumu çözmek istediğim de tedaviler yanıt vermez ise bu şekilde çözüyorum. Discus çok zahmet ister. O zahmeti ayıracak vaktim olmadığı için hiç bir zaman bulaşmadım. Bu aralar aklımda Oscar var, sürekli aklım gidip geliyor [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 21:41
[QUOTE=emirhancakir]Ben de en az 15-16 senedir bu hobi ile ilgileniyorum. Her zaman sorunumu çözmek istediğim de tedaviler yanıt vermez ise bu şekilde çözüyorum. Discus çok zahmet ister. O zahmeti ayıracak vaktim olmadığı için hiç bir zaman bulaşmadım. Bu aralar aklımda Oscar var, sürekli aklım gidip geliyor [:)][/QUOTE]
Oscar bağımlılık yapıyor. Bir dönem beslemiştim tadı damağımda kaldı. Şu an hoş bir tankım var ama nerede bir Oscar görsem şeytan fısıldamaya başlıyor. [:D]

Beğenenler: [T]61743,emirhancakir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Judge_FishÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2017
İl: Ankara
Mesaj: 948
Judge_FishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 21:44
[QUOTE=Tunc Berk]
Oscar bağımlılık yapıyor. Bir dönem beslemiştim tadı damağımda kaldı. Şu an hoş bir tankım var ama nerede bir Oscar görsem şeytan fısıldamaya başlıyor. [:D] [/QUOTE] o zaman oscar'iniz hayırlı olsun [:lol:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirhancakirÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 352
emirhancakirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 21:48
[QUOTE=Tunc Berk]
Oscar bağımlılık yapıyor. Bir dönem beslemiştim tadı damağımda kaldı. Şu an hoş bir tankım var ama nerede bir Oscar görsem şeytan fısıldamaya başlıyor. [:D] [/QUOTE]
Aklımı çeliyorsunuz Tunç bey iyice [:D] Sahiplerini gerçekten de tanıyorlar. Çok muhteşem bir canlı. 2'nci bir tankı kurmayı düşünüyorum. Evdekilerle nasıl anlaşacağım onu düşünüyorum kara kara, zira kocaman bir 200LT den sonra bir de 350-400 LT bir tank daha kurarsam sanırım kavga ederiz [:D] Ama yine de kurabilirim.

Aklımda 2 canlı var. Red Dragon Flower Horn ya da Oscar. Keratalar nerde görsem sürekli başla 2'nci akvaryuma diye fısıldıyorlar [^_^]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Judge_FishÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2017
İl: Ankara
Mesaj: 948
Judge_FishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 21:51
[QUOTE=emirhancakir]
Aklımı çeliyorsunuz Tunç bey iyice [:D] Sahiplerini gerçekten de tanıyorlar. Çok muhteşem bir canlı. 2'nci bir tankı kurmayı düşünüyorum. Evdekilerle nasıl anlaşacağım onu düşünüyorum kara kara, zira kocaman bir 200LT den sonra bir de 350-400 LT bir tank daha kurarsam sanırım kavga ederiz [:D] Ama yine de kurabilirim.

Aklımda 2 canlı var. Red Dragon Flower Horn ya da Oscar. Keratalar nerde görsem sürekli başla 2'nci akvaryuma diye fısıldıyorlar [^_^][/QUOTE] sizinde şimdiden Balıklarınız hayırlı olsun [:lol:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 21:52
[QUOTE=emirhancakir]
Aklımı çeliyorsunuz Tunç bey iyice [:D] Sahiplerini gerçekten de tanıyorlar. Çok muhteşem bir canlı. 2'nci bir tankı kurmayı düşünüyorum. Evdekilerle nasıl anlaşacağım onu düşünüyorum kara kara, zira kocaman bir 200LT den sonra bir de 350-400 LT bir tank daha kurarsam sanırım kavga ederiz [:D] Ama yine de kurabilirim.

Aklımda 2 canlı var. Red Dragon Flower Horn ya da Oscar. Keratalar nerde görsem sürekli başla 2'nci akvaryuma diye fısıldıyorlar [^_^][/QUOTE]
Evdekilere bu videoları iletebilirsiniz.[:)))]
[VID]https://youtu.be/4JXvjXlLLKo[/VID]
[VID]https://youtu.be/u4pzaiZfDbM[/VID]

Beğenenler: [T]61743,emirhancakir[/T][T]196575,Elbosaty[/T]
Teşekkür Edenler: [T]61743,emirhancakir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirhancakirÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 352
emirhancakirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 21:58
Tunç bey, maşAllahınız var. Yüzlerce videonuz var sanırım. YouTube da bayağı bir çalışma yapmışsınız [:D] Kesinlikle izleteceğim bu videoları. Bakalım tepkileri ne olacak [^_^] Her fırsatta da videolarınızk inceleyeceğim. Tam bir kütüphane gibi olmuş[:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2017 22:04
[QUOTE=emirhancakir]Tunç bey, maşAllahınız var. Yüzlerce videonuz var sanırım. YouTube da bayağı bir çalışma yapmışsınız [:D] Kesinlikle izleteceğim bu videoları. Bakalım tepkileri ne olacak [^_^] Her fırsatta da videolarınızk inceleyeceğim. Tam bir kütüphane gibi olmuş[:iyi:][/QUOTE]
En kalıcı arşiv orası 486 adet video var şu an, muhtemelen 480 adeti akvaryum videolarım..[:D]

Beğenenler: [T]61743,emirhancakir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir