discus ve co2


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 00:15
Merhabalar,
Unutmayın ki, bizim zevkimizin dışında balıkların da mutluluğu var...
Hakkını vererek uğraşılmayacaksa, bitkili akvaryum sizin gözünüze hoş gelir, fakat discuslar için cehennem olabilir...

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

liveboxÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2005
İl: Yurtdisi
Mesaj: 335
liveboxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 00:15
Hasan bey akvaryum oturmus akvaryum kumu bitkisi kaç aydir duruyor bunlari nasil kaldiririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 00:42
Bende camacam akvaryuma karşıyım...Kolay temizleniyor diye boş bir odada yatıp kalkmak psikolojimizi nekadar sağlam tutar arkadaşlar?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tutku05Çevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2005
İl: Osmaniye
Mesaj: 104
tutku05Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 01:09
Bende camacam akvaryuma karşıyım...Kolay temizleniyor diye boş bir odada yatıp kalkmak psikolojimizi nekadar sağlam tutar arkadaşlar evet katılıyorum bakımı zorda olsa bitkili akvaryumdan yanayım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

factoryÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2006
İl: Karabük
Mesaj: 14
factoryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 02:20

Belki bir fikir verir;

70 lt'de iki yetişkin ve 5 adet 6-7 cm discusun yanında bolca tetra türü var, büyük yapraklı bitkilerle dolu, öyleki balıklar hareket edemiyor bitkilerden, ciddiyim, ph ve su ölçüleri dikkate alınmıyor, inanılmaz pis ve eski bir kum ve temiz olmadığı kesin su, ilk gördüğümde bu balıkların bi kaç gün içinde ölür diye düşünürken aradan bir ay geçtikden sonra yetişkin discuslar yaprağın üzerine yumurtluyor ve işin ilginç yanı yavrularda çıkıyor, şu sıralar yavrular yine sağlıklı ve yavaş yavaş yüzmeye başlayacak...

Söylemek istediğim discus kesinlikle zor bir balık değil, bu yüzden bol bitkili bir akvaryumda beslemekten, co2 vermekten çekinmeyin(abartmamak kaydıyla), hatta balığın sadece cama cam akvaryumlarda beslenmesinin sakıncalı olduğunu düşünüyorum, balığa olduğunca doğal ortamını sağlamalısınız, korktuğunda arkasına saklanabileceği bitkilerin olması ve kendini rahat hissetmesi bence çok önemli, cama cam akvaryumlarda zararlı bakterilerden koruyabilirsiniz ama rahat ettirebilirmisiniz, stresten ne kadar uzak tutabilirsiniz ki stres discus'un bir numaralı problemiyken.

factory2006-5-25 2:22:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/04/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 38
discusumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 05:39
[QUOTE=factory]

hatta balığın sadece cama cam akvaryumlarda beslenmesinin sakıncalı olduğunu düşünüyorum, balığa olduğunca doğal ortamını sağlamalısınız, korktuğunda arkasına saklanabileceği bitkilerin olması ve kendini rahat hissetmesi bence çok önemli, cama cam akvaryumlarda zararlı bakterilerden koruyabilirsiniz ama rahat ettirebilirmisiniz, stresten ne kadar uzak tutabilirsiniz ki stres discus'un bir numaralı problemiyken.

[/QUOTE]

Hakan Bey öncelikle merhaba.Balıkların doğal ortamındaki en önemli unsur sudur.Balıklarıda en çok strese sokanda kötü su değerleridir.Dediğiniz gibi bir ortamda ve inanılmaz pis,kirli suda bu olayın gerçekleşmesi bence hoş bir tesadüf.Unutmayalımki balıklar doğal ortamına en yakın değerlerde yavrular.Burdan yola çıkarakta dünyadaki discus üretim akvaryumlarının çok büyük bir kısmı neredeyse tamamı cama camdır.Hiçbir büyük üreticide dediğiniz gibi bitkili kumlu bir ortam yoktur.Demekki balıklar cama cam akvaryumda su değerleride uygun olursa o kadar rahat ediyorlarki yavruluyorlar.Balığı strese sokup bitkilerle saklanma yeri yapmaktansa doğru su değerleri ile balığı hiç strese sokmamak bence daha güzel bir yöntem.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 08:40
Arkadaşlar bir doğal hayat teoremidir gidiyor...Hangimizin evindeki discus doğal hayattan geliyor?
Özkan Bey üreticilerin akvaryumlarından sözetmişsiniz,insanların 10larca üretim tankı var elbettiki kalkıp herbirini dekore edecek değillerdi.Üretimhane resimlerine baktıysanız eğer,yine aynı üreticilerin 10larca discusu aynı akvaryumda tuttugunuda göreceksiniz...Bana kalırsa üreticiler bu olaya sadece "iş"olararak bakıyorlar ve discuslarıda gelir kaynağından başka birşey olarak görmüyorlar.

Şimdi soruyorum sizlere...Hangisi gerçek hayvan sevgisidir?

Bunlar mı ;





Yoksa bunlar mı ;


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bytepoemÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 129
bytepoemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 09:25
Efe Bey, bitkili discus'umda var bitkisiz çıplak akvaryumda discusumda. İkisinede olmaz denemez ama şartları var tabii. Yukarıdaki çıplak akvaryum resmi üreticiden alınmış resimler evdeki akvaryumlara örnek olamaz, kimse bu kadar discus bulamazki. Zaten aşağıdaki iki resimde su değiştirme işlemi sırasında çekilmiş ayrıca. Bitkili akvaryumda discus olur tabii, çok da güzel oluyor ama anca belli bir yaşa gelmiş discuslarla ve bitki olayını bilenlerin elinde!!!. Yavru discusu hızlı ve ideal boyutta büyütebilmek için çıplak akvaryum şart. Discus'u 10cm gibi bir boya getirmek için her gün en az %60 su değişimi, ve başta dana yüreği, karides karışımları olmak üzere protein yüklemesi gerek. Çoğunluk bu su değişiminde amacın sadece nitratı sıfırlamak olduğunu düşünsende esas amaçlardan biri discusun yeni eklenen taze sudan büyümesi için gerekli mineralleri her gün almasıdır. Bu su değişim oranında bitkiler ölür çünkü nitrat hep sıfırdır ve bitkilerin besinlerinden biri nitratdır. Kumun arasına giripde kalacak bir parça yürek suyu mahveder yavru discuslar mahvolur. Yavruluktan çıkmış 10cm gibi olan discuslarla bitkili akvaryum olur, ama büyütürken çok zor. Ph ise üretim dışında sabit olsun yeter discus için, discus kendini her ph'e alıştırır, yeterki sürekli oynamasın. Bitki için co2 verirken sabit tutmanız çok zor, oynayacaktır, en azından geceleri kesin oynar ve en kötüsüdür oynaması. Ya co2 vermeyip kolay bitkiler kullanacaksınız yada paraya kıyıp ph kontrollü co2 sistemi alacaksınız. Ayrıca kum,bitki,kütük çok fazla parazit tutarlar, çürüyen bir bitki inanılmaz nitrat salar akvaryuma. O yüzden bitkili akvaryuma çok iyi bakmak gerek. İşin özeti, bu işin en iyisi yavru discusu 10cm'e kadar çıplak akvaryumda büyütüp, sonra istenirse bitkiliye almak ve co2 vermeden basit,kolay büyüyen bitkilerle,kütüklerle bakmak, eş tutanları tekrar çıplak tabanlı akvaryuma ayırmak bence. Ama genede discus'un güzelliği için bitkiye gerek yok emin olun. Büyümüş, 18cm'lere gelmiş 10-12 adet discus bitkisiz 500lt'de mükemmeller, akvaryumu dolduruyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tezelhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/01/2005
İl: Edirne
Mesaj: 1012
tezelhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 10:14
Arkadaşlar Ben sadece Mukail beye yardımcı olmaya ve diskusu bakmak kabus olmasın diye yardımcı olmaya çalışıyorum. Ben bunların hepsini yaşadım ve öldürdüğüm diskusu içinizde kimse öldürmemiştir. Bu 50-60 parça gibi bunların içinde 600 ytl ye aldığım çiftlerde 200 ytl ye teklerde 50ytl ye teklerde var. Şimdi burdan pay biçin ben çok diskus gördüm bitkili akvaryumlarda yanlız kişiler kendini yenmiş ve balıklar süper işte önemli olan tecrübeyi kazanmak.Şu anda 4 çiftim ve 6 tane sertifikalı balığım var onlarda cama camdalar, çünki Bora ünverin dediği gibi diskus bakmak araba kullanmaya benzer yoldan biraz gözünüzü ayırınca kaza yaparsınız. Diskusta aynıdır demiştir. Karar diskus bakmayı deneyecek sizlere kalmıştır saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makifaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 148
makifaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 10:40

Bol bitkili, ağaç köklü bir discus akvaryumu tabii ki en ideal olandır.

Doğal ortamına yakın ortamda yetişen balık ve dolayısı ile onu seyreden daha mutlu olacaktır. Ama doğal ortama ulaşmak bu işin ideali yani ancak tecrübe ile gerçekleşebilecek bir durum.

Birkaç aylığına ideal ortam yakalanabilmiş olabilir ve hatta yavru bile alınabilir. Ama daha önce arkadaşlarında belirttiği gibi bu bol bitki ve dekorun maliyetleri de vardır.(Bakteri tutma, çürüme vb.)

Bu maliyeti devamlı olarak tolere edebilecek bir düzen kurabilmişseniz sizden iyisi zaten yoktur. Bence bunun da tek koşulu balıklarınızı iyi gözlemlemek. Balıkların durumuna ve size gönderdikleri mesajlara göre yaptığınız herşeyi ayarlayabilirsiniz.

Örneğin co2 veriyorsanız miktarını arttırıp azaltabilirsiniz, yada parazitlerden ve bakterilerden kurtulamayacak derecede sorunla karşılaşıyorsanız su değişiminizi yada kullandığınız ilaçları arttırabilirsiniz veyahut Uv filtre kullanırsınız.

Çözüm çok fakat dediğim gibi balıkları iyi gözlemlemek gerekiyor. Belli bir dönemde yapılan birşey başka bir zaman hatalı olabilir. Bu hataları size balıklarınız söyleyecektir.

Örneğin herzaman iştahla yediği yemi yemeyecek, saklanacak, kavga etmeyecek, kuyruk ve sırt yüzgecini kısacak, kararacak, sürtünecek, diğer akranlarından gelişimi az olacak vb.

Bence herkez istediği güzellikte akvaryumunu kursun fakat balıklarını iyi gözlemlesin. Burda önemli olan sadece tekbaşına seyrigüzel yarışmalarda görüldüğü gibi bir akvaryum yapabilmek değil; bunu sağlıklı balıklarla devam ettirebilmektir.

 

Saygılarımla,

 

makifa2006-5-25 10:45:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

liveboxÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2005
İl: Yurtdisi
Mesaj: 335
liveboxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 12:32

Arkadaslar cevaplariniz için çok tesekur ederim ogrendimki discus bakmak zor ama denemeden çokta zor diyemem.Ne olursa olsun bir tane alip deneyecegim.Baktim 3 veya 4 gun yasadi 1 tane daha alirim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bytepoemÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 129
bytepoemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 13:33
Mikail Bey, discus bakımı çok zor değildir, iç parazit dışında da oldukça dayanıklıdır. Sadece temiz su, sık su değişimi ve iyi beslenme ister. Öyle 3-4 günde ölmez zaten. Ama tek discus olmaz, sürü balığıdır discus. Arkadaşların söylediği gibi bitkili discus hem bitki hem discus konusunda oldukca bilgili arkadaşların işi. Tavsiyem başlangıçda 250lt cıvarı akvaryumda 6 adet en az 6-8cm arası çıplak tabanda discus'la başlayın, önce discus'u büyütmeyi öğrenin sonra bitkiliye geçersiniz isterseniz. Çıplak tabanda iyi bir filtreyle hastalanmasıda zor. Ama direk bitkili discus zor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

liveboxÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2005
İl: Yurtdisi
Mesaj: 335
liveboxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 15:22

Arkadas discusta bukadar çok zorluk çecegim gibi duruyor vede çok phali geri malawiyemi geçsem.

Ph de uygunken.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/04/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 38
discusumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2006 17:16
[QUOTE=factory]

hatta balığın sadece cama cam akvaryumlarda beslenmesinin sakıncalı olduğunu düşünüyorum, balığa olduğunca doğal ortamını sağlamalısınız, korktuğunda arkasına saklanabileceği bitkilerin olması ve kendini rahat hissetmesi bence çok önemli, cama cam akvaryumlarda zararlı bakterilerden koruyabilirsiniz ama rahat ettirebilirmisiniz, stresten ne kadar uzak tutabilirsiniz ki stres discus'un bir numaralı problemiyken.

[/QUOTE]

Efe Bey altı çizili kelimelere katılmıyorum ve niye katılmadığımı anlattım.Ayrıca söylediklerinizin aksini söyleyen yokki.

discusum2006-5-25 17:25:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir