Eski bitkili, yeni vatoz yuvası....


HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1000
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 11:24
Fotoğraf:

Boyut (cm): 110x60x50h, 10mm rodajlı
Kapasite (litre): Brüt 330, net yaklaşık 270lt
Canlılar: Kiraz karidesler, ember tetra, kardinal neon, lampchop rasbora, mosquet rasbora, white cloud mountain

Malzemeler:
* Eheim 2075 dış filtre,
* JBL Ph kontrol cihazı,
* Roxin 300 watt çelik ısıtıcı,
* Oliver Knott 1-3mm siyah kum 10lt
* JBL Monado 10lt,
* Hagen siyah kum 75kg,
* JBL Kugen kök gübre,
* JBL florapol 200 ( 700gr konsantre bitki tabakası),
* Hopar 6x54 watt 120cm T5 armatür,
* Floresanlar : 2 ad. 10.000K, 1 ad. 6500K, 1 ad. JBL solar ultra color, 1 ad. JBL solar tropic ultra, 1 
   ad. grolux
* Lav kayası 30-35kg,
* 3lt alüminyum CO2 tüp,
* İsta CO2 regülatör,
* CO2 reaktör,
Akvaryum Bakımı:
* Haftalık 1/3 su değişimi,
* Gerekli ölçülerde gübre takviyesi,

Kullanılan Yemler:
* Tetra Pro Vegetable

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:
* Seachem Fluorish excel,
* Seachem Fluorish,
* seachem Fluorish Trace Elements,
* Kendi yapımım dıy demir, iz element ve potasyum gübreleri,


Merhaba arkadaşlar. Henüz kurulumana başlamadığım ama bir aksilik olmazsa 10-15 gün içerisinde kurulumuna başlayacağım akvaryum ile ilgili olarak öncesinde fikir alışverişinde bulunmak maksadı ile açtım bu konu başlığını. Aşağıda sırası ile yaptıklarımı ya da yapmak istediklerimi belirttim. bu aşamada tavsiyeleriniz, önerileriniz varsa paylaşırsanız sevinirim;

* Şu anda mevcut 140x60x60h akvaryumda bitki bakımı bana zor gelmesinden dolayı ebatları biraz daha küçülttüm. Bu yeni akvaryum daha çok yap boz tahtası gibi olacak. Birazda yarışmalara hazırlanmak maksadı ile.... Bu amaçtan yola çıkarak internette çeşitli manzara fotoğrafları taramaya başladım. Sağolsun Ömer (omerdaing) ve Mustafa (darkaura) arkadaşlarım da çeşitli fotoğraflar göndererek yardımcı olmaya çalıştılar. Son karar kıldığım fotoğraf ise Mustafa'nın göndermiş olduğu fotoğraf oldu. Tabi birebir aynısı olmayacak ama elimden geleni yapmaya çalışacağım.

* Kuruluma başlamadan önce ki en büyük sorun tasarım konusu idi. Bunu aştıktan sonra zemini oluşturmak kaldı. Taban kurulumu için aklımdan geçen sıralama ise şöyle;
    - En alta JBL Florapol 200 konsantre tabakası ile JBL monado karıştırıp serilecek. Üstüne Oliver Knott kum serilip JBL Kugen misket gübreleri serilecek. En üste ise Hagen siyah kum serilecek. Şu andaki mevcut akvaryumda yaklaşık 100-120kg kadar kum kullanmıştım. Belki oradan da biraz takviye yapabilirim en alt katmanlara. Bazı yükseltiler oluşturmada da yardımcı olabilir.

* Tasarımda son günlerde moda olan dağ efekti kullanılacağından, kullanılması muhtemel iki kaya seçimi için Eskişehir yolu üzerinde ki Taş Markete gittim geçen pazar günü. Fosil Kayası ve Lav kayasını almayı düşünüyordum ancak Fosil Kayasının satışının yasaklandığı gerekçesi ile satılmadığından dolayı irili ufaklı 35 kg kadar Lav Kayası aldım. Tabi konsepte ne kadar uyacak bilemiyorum. En büyük artısı hafif olması olacak.

* Bitki olarak stem bitkilerini kullanmayı düşünmüyorum ancak bazı noktalarda kullanmak gerekirse ekleme yapabilirim. Ağzım 4 kez cuba başarısızlığından yandığından dolayı tövbeliyim cubaya. Ancak burada yine en uygun bitki o olacak. Yanında elimdeki mevcut parvulalar, h. sp. japan bitkilerini zemini kaplamada kullanmayı düşünüyorum.

* Yine tasarımda bir kaç yerde ağaç kullanmayı düşündüğümden ağaç gövdesi seçiminde en uygun malzeme redmoore ağacının dalları olacak. 3 adet büyük kök almıştım ancak bu tasarımda onları kullanamayacağımdan dolayı en azından bir tanesinin dallarını ağaç tasarımında kullanmayı düşünüyorum. Ağacımız ise yine elimde mevcut bulunan java moss'tan oluşacak. Gerekirse takviye yapabilirim. Fazladan riccia'da var ancak ağaçlarda ne kadar gerçekçi - kullanışlı olabilir?

* Yukarıda canlılar kısmında belirttiğim balıkları çok sevdiğimden ve de şu an için elimden çıkarma imkanım olmadığından dolayı mecburen kullanacağım.


İleri ki zaman içerisinde kurulum esnasında ve sonrasında çekeceğim fotoğrafları buradan paylaşacağım.
mertoz2012-10-13 21:28:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 11:49
Hüdayi bey öncelikle kolay gelsin diyorum akv. ölçüleriniz benim akvaryumla aynı... benim dikkatimi taban çekti eğer malzemeleri almadıysanız size sadece hagen kumu veya başka herhangi bir quartz kumu önerebilirim... çünkü diğer malzeme olarak ne korsanız koyun sadece size sıkıntı yaratacaktır.. asl olan düzenli gübrelemedir ve bakteri kolonosinin yeterince tutunabileceği alan sağlamaktır.. bende lav kayalarını sizin aldığınız yerden aldım lav kayası bende bitkili akv. için muhteşem bir ürün hem salınım yapmıyor hem hafif hem görsel hemde herşeyden önemlisi bakterilerin kolonileşmesi için çok uyun bol gözenekli.. tabanda kumun altında bolca kullanmanızı tavsiye ederim.. şimdilik aklıma gelen bunlar ama temelde işe doğru başlarsanız ileride sıkıntı yaşamazsınız... kolay gelsin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1000
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 11:58
[QUOTE=erozdem]Hüdayi bey öncelikle kolay gelsin diyorum akv. ölçüleriniz benim akvaryumla aynı... benim dikkatimi taban çekti eğer malzemeleri almadıysanız size sadece hagen kumu veya başka herhangi bir quartz kumu önerebilirim... çünkü diğer malzeme olarak ne korsanız koyun sadece size sıkıntı yaratacaktır.. asl olan düzenli gübrelemedir ve bakteri kolonosinin yeterince tutunabileceği alan sağlamaktır.. bende lav kayalarını sizin aldığınız yerden aldım lav kayası bende bitkili akv. için muhteşem bir ürün hem salınım yapmıyor hem hafif hem görsel hemde herşeyden önemlisi bakterilerin kolonileşmesi için çok uyun bol gözenekli.. tabanda kumun altında bolca kullanmanızı tavsiye ederim.. şimdilik aklıma gelen bunlar ama temelde işe doğru başlarsanız ileride sıkıntı yaşamazsınız... kolay gelsin..[/QUOTE]

Çok sağolun Ergün Bey. Aslında uzunluk konusunda çok kararsız kaldım. 90 cm ile 120cm arasında gidip geldim. Ama akvaryumun konulacağı odanın da şartlarını düşününce en uygun ölçünün bu olduğuna karar verdim. Tüm malzemeler alındı. Sadece akvaryumun gelmesini bekliyorum. Özellikle Oliver Knott'u tüm akvaryumda kullanmayacağım. Tasarım 2 bölümden oluşacak. Aslında şu andaki akvaryumumun tabanının yeteri kadar oturduğunu düşünüyorum. Sadece orada ki kumu en alt tabakaya koyup üstüne siyah kumu da serebilirdim ama açıkçası bu karışımın ne kadar etkili olacağını merak ettiğim için bahsettiğim malzemeleri aldım. Artık hayırlısı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selçukdurmazÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,44290[/C] [C]3,2,44290[/C] [C]2,3,44290[/C]
Kayıt: 23/02/2008
İl: Malatya
Mesaj: 670
selçukdurmazÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 12:15
Akvaryum boyutu ve kullanılan malzemelerde seçim gayet iyi şimdiden başarılar.
Sizinde söylediğiniz gibi büyük boyutlardaki akvaryumlarda dizayn açısından seçenekler çok olsada özellikle taban bitkisi yayma konusunda zahmetli oluyor.Küçük boyutlarda  bulunan akvaryumlarda dizayn zor olsada farklı aralıklarla kurulumlar yapma imkanı daha olumlu;bunu yaşayanlardan biride bendim 150-50-65 ölçülerinde olan akvaryum sonrası 2 tanede uzunluk olarak 60 cm derinlik ve yükseklik açısından farklı olarak yaptırdığım akvaryumlarda farklı dizaynlarla yarışmalara katılma şansım oluyor.

Şuan kurulumu düşündüğünüz tasarımın resimini paylaşabilirmisiniz.Tekrardan başarılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERKAN EFEÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,57513[/C] [B]3827,2[/B] [B]3826,3[/B]
Kayıt: 18/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 2023
ERKAN EFEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 13:30
Hüdai bey,kurulum çalışmaları başlamış,hayırlı olsun diyelim,malzemeleri en kaliteli şekilde almışsınız,tasarımda kafanızda oluşmuş,bize de konunu takip etmek kalmış,Ankara da harika tanklar kurulmaya devam ediliyor,bir Ankaralı olarak yardım edebileceğim her konuda yanınızdayım,bu taş taşımak bile olabilir,konunuzu zevkle takip edeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NessPetÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 09/04/2008
İl: Ankara
Mesaj: 20
NessPetÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 13:32
Akvaryum boyutu özellikle derinliği ideal. Eksik olarak gördüğüm olanaklarla paralel olarak Ph Controller, Uv Filtre ve isteğe bağlı test kitleri 

Kolaylıklar diliyorum.
AlbatrosArc2012-05-25 10:43:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1000
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 14:18
[QUOTE=AlbatrosArc]Akvaryum Boyutu Özellikle Derinliği İdeal , Eksik Olarak Gördüğüm Olanaklarla Paralel Olarak Ph Controller , Uv Filtre , İsteğe Bağlı Test Kitleri.. 

Kolay Gelsin Diliyorum :)
[/QUOTE]

Erman Bey, eksik gördüğünüz noktaları belirtmeyi unutmuşum. Aslında onlarda mevcut. Şöyleki  Ph controller ağustos ayı gibi yurt dışından getirtilecek. Hatta bununla ilgili Erkan Efe beylede telefonla görüşmüştük. Eğer benden önce davranmaz ise getirtirken ona da haber vereceğim. Uv filtre ise şu an elimde Resun 18 watt UV mevcut. Hatta yeni makvaryumun malzeme listesinde de 11watt UV mevcuttu. Ancak şimdilik listeden çıkartıldı. Mevcut UV de ise eheim 2075 filtre hortumunun bu UV nin ucuna uyacağını sanmıyorum. FX5 filtremin 2,5cm çapındaki hortumu bile zar zor girmişti UV girişine. Test kiti olarakta sadece demir testi ve çubuk testlerim mevcut. İlerleyen zaman diliminde takviye yapabilirim.


[QUOTE=ERKAN EFE]Hüdai bey,kurulum çalışmaları başlamış,hayırlı olsun diyelim,malzemeleri en kaliteli şekilde almışsınız,tasarımda kafanızda oluşmuş,bize de konunu takip etmek kalmış,Ankara da harika tanklar kurulmaya devam ediliyor,bir Ankaralı olarak yardım edebileceğim her konuda yanınızdayım,bu taş taşımak bile olabilir,konunuzu zevkle takip edeceğim.[/QUOTE]

Çok sağolun Erkan Bey. Valla ne yalan söyleyeyim Taş Marketin Gölbaşındaki evimden o kadar uzak olduğunu gidince öğrendik. Eniştemi ve evdekileri zar zor ikna ederekten gittik ta oralara. Bir taş almak için git gel 100km yapınca evdekiler haliyle mırın kırın edebiliyor.


[QUOTE=rooyland]Akvaryum boyutu ve kullanılan malzemelerde seçim gayet iyi şimdiden başarılar.
Sizinde söylediğiniz gibi büyük boyutlardaki akvaryumlarda dizayn açısından seçenekler çok olsada özellikle taban bitkisi yayma konusunda zahmetli oluyor.Küçük boyutlarda  bulunan akvaryumlarda dizayn zor olsada farklı aralıklarla kurulumlar yapma imkanı daha olumlu;bunu yaşayanlardan biride bendim 150-50-65 ölçülerinde olan akvaryum sonrası 2 tanede uzunluk olarak 60 cm derinlik ve yükseklik açısından farklı olarak yaptırdığım akvaryumlarda farklı dizaynlarla yarışmalara katılma şansım oluyor.

Şuan kurulumu düşündüğünüz tasarımın resimini paylaşabilirmisiniz.Tekrardan başarılar.
[/QUOTE]

Sağolun Selçuk Bey. Aslında fotoğrafı tasarım bittikten sonra paylaşmayı düşünüyordum. Ancak bu örnek almayı düşündüğüm fotoğrafta düzlükte yeralan nehir efektini beni çok uğraştırır düşüncesi ile kurak olarak yani monado kumumla tasarlamayı düşünüyordum. Ancak sanırım nehir efektini yapmam daha iyi olacak gibi. Bunun için araştırma yaparken daha önceki tasarımlarını incelediğim Serkan Çetinkol ve Barış Türk Beyin çalışmaları aklıma geldi. Her ikisininde önermiş olduğu malzemeleri "Cadence 100 Kat Vernik ve Mavi Kristal Jel" sipariş vereceğim. Yalnız nasıl bir zemin üzerine uygulayıp akvaryuma yerleştirebilirim sorusu var. Aslında özel mesaj ile kendilerine soracaktım ama hazır siz de fotoğrafı sormuşken şayet kendileri olur da bu konuyu okuyacak olursalar buradan cevap verirseler hepimiz için daha yararlı olur düşüncesindeyim.

Taklidini yapmayı düşündüğüm fotoğraf;



Umarım benden önce birisi davranıp benzerini yapmaz
mertoz2012-05-24 14:30:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 14:41
Sonunda kurulum başlamış çok sevindim.
Tepeleri de (sürprizi mi açıkladım yoksa) olan dağ kompozisyonu zor olacak ama önceki akvaryumla bitki tecrübenizi çok ileri seviyeye taşıdınız. Bitki seçimi ve bakımı konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. 
Lav kayaları hem hafif hemde bünyelerinde bulundurdukları minerallerle bitkiler için çok faydalı. Sadece çöpçü balıkları için tehlike arz ediyorlar. tepeleri düz dağlar için fosil kaya çok avantajlı olurdu. Lav kayaların üstünü bir şekilde kaplamak gerekecek.
Bu arada ağaç görüntü için mossdan farklı birşey olsun derseniz macar yosununu tavsiye ederim. Moss gibi etrafa dağılmıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERKAN EFEÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,57513[/C] [B]3827,2[/B] [B]3826,3[/B]
Kayıt: 18/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 2023
ERKAN EFEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 14:52
Abi Gölbaşı haymana yolunda birkaç tane taş market var,oralardan alsaydınız keşke.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1000
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 15:31
[QUOTE=omardaing]Sonunda kurulum başlamış çok sevindim.
Tepeleri de (sürprizi mi açıkladım yoksa) olan dağ kompozisyonu zor olacak ama önceki akvaryumla bitki tecrübenizi çok ileri seviyeye taşıdınız. Bitki seçimi ve bakımı konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. 
Lav kayaları hem hafif hemde bünyelerinde bulundurdukları minerallerle bitkiler için çok faydalı. Sadece çöpçü balıkları için tehlike arz ediyorlar. tepeleri düz dağlar için fosil kaya çok avantajlı olurdu. Lav kayaların üstünü bir şekilde kaplamak gerekecek.
Bu arada ağaç görüntü için mossdan farklı birşey olsun derseniz macar yosununu tavsiye ederim. Moss gibi etrafa dağılmıyor.
[/QUOTE]

Evet bu tasarımda yada benim yapmak istediğim kurulumda en güzel seçim fosil kayası olacaktı. Ama çok ağır olacaktlar. Neyse bu kayalarlada becerebiliriz sanırım.

Macar yosununu araştıracağım.


[QUOTE=ERKAN EFE]Abi Gölbaşı haymana yolunda birkaç tane taş market var,oralardan alsaydınız keşke.[/QUOTE]

Oralara da bakmıştım Erkan Bey. Ama genelde tamburlu kayalar bulunuyor. Fosil kayası yada lav kayası hiç denk gelmedi baktığım taşçılarda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 17:05
  Çok çok zor bir konsept seçmişsiniz. Uygulanabilirliğini düşününce gerçekten gözüm korktu. Umarım başarılı olursunuz. Seçilen konsept sebebi ile kullanılabilecek bitki çeşidi sayısı oldukça az olacak. Tekrar baktım da çok daha zor geldi... En iyisi hiç öneride bulunmadan gelişmeleri takip etmek. Ancak sizin başarabileceğinize yada en azından güzel bir şey ortaya koyacağınıza inanıyorum. Kolay gelsin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1000
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 17:19
[QUOTE=batuhanbayram]  Çok çok zor bir konsept seçmişsiniz. Uygulanabilirliğini düşününce gerçekten gözüm korktu. Umarım başarılı olursunuz. Seçilen konsept sebebi ile kullanılabilecek bitki çeşidi sayısı oldukça az olacak. Tekrar baktım da çok daha zor geldi... En iyisi hiç öneride bulunmadan gelişmeleri takip etmek. Ancak sizin başarabileceğinize yada en azından güzel bir şey ortaya koyacağınıza inanıyorum. Kolay gelsin..[/QUOTE]

Benim de hala gözüm korkuyor Batuhan Bey. Pek gerçekleştirebileceğimi de sanmıyorum ama yine de deneyeceğim.

Sizce ne tür bitkiler kullanmam daha doğru olabilir?


Bu tasarımda nehir efektini verebilmemin tek yolu sanırım cam bir yüzey üzerine gerekli malzeme ile nehir uygulamasını yapıp onu akvaryuma yerleştirmek olacak gibi. Aşağıda ki çizimde kuşbakışı görünümde yapmam gereken uygulamayı tasvir etmeye çalıştım.

Mavi çizgili kare: Akvaryum,
Kırmızı çizgili yüzey: 20x90cm ebatlarında cam yüzey,
Gri taralı alan: Dağlar,
Mavi taralı alan: Nehir.

Camı yerleştirdikten sonra kalan boşlukları kum ile kapatmam sanırım uygun olacak. Sizlerin tavsiye ve önerilerini bekliyorum.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selçukdurmazÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,44290[/C] [C]3,2,44290[/C] [C]2,3,44290[/C]
Kayıt: 23/02/2008
İl: Malatya
Mesaj: 670
selçukdurmazÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 09:27
Seçtiğiniz konsept Batuhan beyin de söylediği gibi benide korkuttu ama asıl sorun malum seçilecek kaya vb. malzemelerin malesef türkiyede temin edilememesi.Özellikle üzerinde durduğum konu inş. dağ sırasını yapabileceğiniz kaya çeşitlerini bulursanız neden olmasın ki; tekrardan başarılar.

Dere,akarsu efektlerini akvaryum içine taşımak ve yapılan konsepte uyum sağlaması tablo denilecek görüntüleri ortaya çıkarıyor.Sizinde söylediğiniz gibi özellikle Serkan beyin çalışmasını takip etmenizdir.Bunun ile beraber internette bir çok farklı çalışmalar mevcut.Kendi yaptığım bir çalışmamda ben kestirmiş olduğum cam üzerine silikon sıkarak dere görüntüsü vermeye çalışmıştım.Aslında bu akarsu efektlerini yine takibe aldım.Şuan 80-45-50 ölçülerindeki akvaryuma vereceğim dizaynda yine bir akarsu efekti kullanmayı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 10:28
 Mini pellia veya fissidens olabilir. Bu kadar mini pellia maliyeti  ile bir deniz akvaryumu kurulabilir.. :)  Bu şekli verebilecek kaya türü ise fosil olabilir ama bu şekilde çok fazla adette bulmak zor olabilir. Bazı mangrowe kökleri böyle şekilleri üzerinde barındırıyor ve çokça da kayaya benzeyebiliyor. Sadece biraz daha koyu durur. Belki mangrowelar da kullanılabilir.  Ancak benim önerim daha yakın plan bir başka manzara seçmeniz... ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir