Fotograftaki 3 Cesit Yosun Nedir? Nasıl Çözülür?


mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2016 23:33
Tesekkur ederim. Yalniz Haydar hocam, Tom Barr`in ratio ile ilgili tum mesajlari 2005 yani EI methodunun ilk zamanlarindan kalma, guncel tum mesajlarinda ratio (oran) olayini es gecen mesajlari var forumlarda. Yani oranlara asla takilmamaniz gerektigi yonunde. Cunku bitki turune gore luks tuketimden dolayi fazla nitrat alabildigi gibi bazi bitki turleride daha fazla diger besinleri kullanabiliyor bu yuzden ratio kismi tamamen sonraki edindigi tecrube ve gozlem/deneylerde rafa kalkmis bir olgu. O yuzden Tom Barr`a bu gun 20:1 yada herhangi bir oranla gittiginizde buyuk ihtimal cevap vermez.

Biyokutle arttigi surece karbon tuketimide artiyor besin tuketimide bu normal bunda hem fikiriz ama yinede fosfat burda en cok tuketilen besin olmuyor malesef.

Arttirdiginiz isikla birlikte GSA problemi yasamaniz cok dogal, biyokutlenize ve isik yogunlugunuze gore fosfat degerinizi arttirmadiginiz surece yenilebilecek bir durum degil. Tam aksine isik gucu arttirildiginda co2 kismindada bir limitlendirme soz konusu degilse bildigimiz denklemin sonucu daha fazla besin tuketimi oluyor ve dolayisiyla gene dusuk fosfat oranindan bu durum meydana geliyor. Burda gene bir besinin tukenmesinden dolayi bitki gelisim gostermedigi icin alglere meydan kaliyor. Staghorn ile karsilasmaniz sadece tesadufi bir durum, fosfat degerleri sadece liebig`in minimum yasasi ele alindiginda ki tum yosun sorunlarinin basi olarak gorulen bitki gelisiminin durmasi sebebidir. Yani bitki gelismez ise alg gelisir ki optimum seviyede gelisen bitki uzerinde alg gelisemez. Burda suda yeterli seviyede fosfat olmamasi durumunda zaten minimum yasasi cignenir ki bu yasanin cignenmesi einin mottosuna ters bir durumdur cunku limitlendirme vardir o sebeple fosfat arttirildiginda gene bitki kaldigi yerden gelisime devam eder ve algler tekrar meydana gelmez.

Yuksek isikla ilgili en buyuk problem yeterli co2 vermenin zorlugu ve bu seviyede isik ve co2 dogrultusundada yeterli besinleri saglayabilmektir. Bu besinler saglanmadigi yada isik co2 besin zincirinin kirildigi noktada bitki gelisimi duracagi icin her zaman alg gelisimi baslar. Bu yuzden diyorum, fosfat ile bagdastirmak dogru degil. Cunku hic bir kaynakta ozellikle bizden belkide 30 yil daha fazla tecrubesi ve akademik bilgisi olan insanlarda bu yonde hic birsey soylememislerdir.

Bu arada dip not olarak gecelim, sicakligin alge en buyuk etkisi sicak suda daha az gaz bulunmasindan ve gazlarin cozulumunun sicak suda daha zor olmasindan kaynakli. Yani yeterli co2 yi sicak suda vermenin zorlugu burda en buyuk problem.

Saygilar

Beğenenler: [T]101724,grayprince[/T]
Teşekkür Edenler: [T]101724,grayprince[/T]
+1: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 00:46
Emrah Bey merhaba,

Ali Beyin konusunu biraz dağıtmış olduk kusura bakmaz inşallah. Fakat güzel bilgiler geliyor.

Tom Barr oranları önemsemediğini hep belirtmekte. Önemli olan bitki gelişimi ve herkesin kendi tankını gözlemlemesi ve eksiklere müdahale etmesi. Bu oranlar başlangıç için ideal sadece. Bu arada halen daha soruları yanıtlamaya devam ediyor. Geçen seneye kadar takip ediyordum.Bitki türleri seçimide çok önemli kesinlikle her bitkinin nitrat fosfat ihtiyacı aynı olmuyor. Aydınlatma, ph ve sıcaklık değerleri farklı olduğu gibi.

Bu arada fosfat eç çok tüketilen besindir dediğimi hatırlamıyorum. Sadece en kritik öneme sahip sıfırlanabileceğinden. Ayrıca staghorn yosununun bende sabit co2 seviyesinde ve fosfat eksikliğinde oluştuğunu tekrar belirtiyorum.

Yosun ile mücadelede belirttiğiniz gibi Co2 önemli. Fakat doz aşımı nitratta olduğu gibi zararlı olacaktır. Bunun yerine iyi sirkülasyon ile suda daha fazla mesafe kat ettirip daha iyi çözülebilir. Aynı zamanda besin ve co2 homojen olarak bitkilere taşınabilir.

Fotosentezde en kritik besin olan fosfat bana göre önemli.

Belirttiğiniz gibi sıcak suda gazı çözmek daha zor. Diğer ilginç nokta ise Co2 + aydınlatma + sıcaklık + gübreleme konusu. Sadece co2, aydınlatma ve gübreleme yüksek düzeyde ve sıcaklık düşük ise bitki gelişim hızı düşüyor. Yada sıcaklık, co2, gübreleme yüksek ise ve aydınlatma düşük seviyede ise gibi. Bu dördü doğru orantıda olmalı.

Saygılar

Beğenenler: [T]182879,MaxKrone[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

b0zbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 162
b0zbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 00:56
[QUOTE=grayprince]Emrah Bey merhaba,

Ali Beyin konusunu biraz dağıtmış olduk kusura bakmaz inşallah. Fakat güzel bilgiler geliyor.

Saygılar[/QUOTE]

Estagfurullah Haydar Bey. Ilgiyle takip ediyorum ben de.

Teşekkür Edenler: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 01:11
En cok degil hocam en hizli olarak soylediniz, yalniz isik co2 besin denkleminde en hizli tukenen besin en cok tuketilen besindir ki biz besinlerin tukenmesini asla istemiyoruz. Tam aksine azot ve potasyum daha cok tuketiliyor, burda hizda ayni seye etken. Yani hizli tuketilmesi coklugunun olcmek icin yeterli bir parametre, ona istinaden soyluyorum hocam.

Bu arada bitkilerin evet her biri farkli degerler isteyebilir ama hic biri diger farkli degerlerle buyumeyecegi anlamina gelmez tipki akvaryumlarimizda olan farkli habitatlardan bitkiler gibi, bitkilerin ph,gh ve kh toleranslari oldukca yuksek. Zaten akvaryumlarimizi mumkun mertebe 30C sicakliga cikarmiyoruz ki hem canlilarin o2 alimi hem de bitkilerin co2 den once erime gibi egilimlerde bulunmasi, ornek glossostigma bitkisi gibi. En dusuk sicaklik olarakta gene sectigimiz seviye genelde genelde 23C civarlari ki zaten bir cok bitki icin oldukca iyi sicaklik aralari. Tom Barr`dan gidiyoruz madem bitki ve canlilar icin uygun oldugunu dusundugu ki zaten o soylemesede mantikli bir insanin gorebilecegi aralik 24-26 derece aralari. Hem canlilar hem de bitkiler icin gayet iyi bir aralik. Bu arada istisnai canli ve bitkileri es gecerek konusuyorum, nasil ki ciklet ile tetranin su degerleri farkliysa bu gibi istisnai durumlar bitkiler icin olabilir fakat cok sik karsilasilabilecek degerler olmadigindan bir cok akvarist icin pek onem arz etmemekte.

Bu arada daha oncede yazmistim katiliyorum, dusuk sicaklikta co2 optimizasyonu her ne kadar kolay olsada bitki gelisiminin yavas oldugu ile ilgili yazilari ben de okudum. Ona istinaden zaten bir cok sorunun basi co2 iken mevcut en iyi sicaklik araligindan maks co2 cozup tum sorunlari alt edip en iyi bitki gelisimi hedefleniyor, bu konuda katiliyorum.

Hocam sabit co2 ve dusuk fosfat kismini aciklayabildigimi dusunuyorum.

Algle mucadelede cok basit bir denklem var, bitki gelistirirsen alg gelistirmezsin. Bu yeterli bilgiye sahip her akvaristin bildigi ve gordugu en kolay denklem. Isin allelopatik etkilerinden, alglerin tutunacagi alanlar olmamasindan diye gidip durur.

Denklem bu kadar basitken bitki nasil gelisir? Yeterli isik isiga oranla yeterli co2 sentezlenen karbon miktarina oranlada `SINIRSIZ` besin. Fosfatin tukendigi nokta zaten bitki gelisiminin durdugu noktadir ki bunu minimum yasasiyla aciklamistim. Bu durumda bitki gelisiminin durmasi zaten alg olusumunun sebebi ki bu gelisim fosfattan duruyorsa fosfat eksikliginden bu alg turu meydana geldi demek yanlis bundan bahsediyorum. Suda tukenen parametre boron olsaydi durum gene ayni olacakti. Ben de bu sekilde meydana geldi desenizde acikcasi bu konuda ortak nokta bulma yolumuz cok zor Haydar hocam cunku benim bu surecte gordugum tek birsey varsa forumda adi deneyim/tecrube konulan tum seylerin bilime ters oldugu ve aslinda bir cogunun insanlari yanlisa sevkettigidir. O yuzden bazi konularda inandigim kaynaklar daha guvenilir/saglam kaynaklar oldugundan bu konuda biraz diretiyorum. Size ozel bir durum degil.

Nitrat konusuna gelirsek sanirim r. macdrandra yetistirdiginiz icin fazla nitratla ilgili bir sorun olabilcegi gibi birsey yazdiniz. Aksi taktirde EI metodolijisinde suda her zaman oranlar fazladir biliyorsunuz, yani toksik hale gelmedigi surece ki rakamlari tam hatirlayamiyacagim (diger canlilari es gecelim) nitratin suda bitkiler icinde toksik hale gelmesi 200pm dolaylarinda seyrediyordu. Ha bu durumu rotala macrandra bitkisini kizartmakla ilgili insanlarin aktardigi tecrubelerle dolu basliktan yola cikarak soylediyseniz birsey diyemem, bu bitkiyi alip kizartmaya calismadim. Soz konusu buysa bir yorum yapmam yersiz olur.

Demirle ilgili uzulerek katilmiyorum, bir onceki mesajimda yazmayi unutmusum. KH2PO4 ile Selatli mikro besinlerin ayni gun dozlanmasinin problem oldugunu biliyorum. Yalniz burda malesef ki selat her turlu kisa surede bozuluyor ve bu yuzden mikro elementlerin suda kullanilabilirligi dusuyor. Neyseki adindan da anlasilacagi gibi bu mikro elementlerin kullanim oranlari az ve bitkiler kolay kolay mikro elementler ile ilgili besin eksikligi sergilemiyor. Selati bozulan ve suda fazlaca artan agir metallerin bir sure sonra dozajlar abartilirsa toksik hale gelip once omurgasizlarin sonrada baliklarin saglini tehdit ettigini biliyoruz fakat alglerle uzulerek soyluyorum bu selati bozulan demir yada diger mikro elementlerin tipki npkda oldugu gib bagi yok. Tam aksine eger bu agir mettaller bir sekilde koklere ulasabilirse kokler tarafindan halen kullanilabilir bir haldeler. Selatli olmayan mikro besinlerin algler tarafindan kullanildigini hic okumamistim bu benim icin garip bir ilk oldu acikcasi. Hos durum bu kadar ciddi olsa misket gubre yada jbl aquabasis gibi iceriginde bolca mikro besinler bulunan gubrelemeden dolayi goz gozu gormemesi lazimdi.

Hocam bu arada sirkulasyonun onemi konusunda hem fikiriz, bitkili akvaryumdaki en onemli seylerden bir tanesi. Sirkulasyonu filtrasyon olarak algiliyor bazi insanlar ama su icerisindeki besin ve co2 (buda bi besin eyv) nin suda esit miktarda dagilip tum bitkiler icin kullanilabilir olmasi acisindan onemli, ozellikle suda selatli halde kisa sure bulunan mikro besinleri dagitma konusunda gercekten cok cok onemli.

Saygilar hocam[EDIT]mrah,2016-11-19 01:18:26[/EDIT]

Beğenenler: [T]101724,grayprince[/T]
Teşekkür Edenler: [T]101724,grayprince[/T]
+1: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 02:47
Emrah Bey merhaba,

Konu su ve bitki olunca parametreler fikirler tecrübeler kaynaklar farklılık gösterebilir çok normal.

Trace elementlerin fosfat ile gübrelenmesi problem teşkil etmiyor. Ayrıca bitkiler mikro elementlerin eksikliğini yetersiz gövde kalınlığı ile besin transfer edemediklerinde yaşıyor. Yani diğer bir deyişle çok ciddi etkisini yaşıyorlar. Sadece demir problem teşkil ediyor. Çok farklı şelatlamaları mevcut ki bazı firmalar bitkilerin yaprakları vasıtası ile emilecek hale getirilebiliyor. Kimi üretici ise sadede kök ile alınacak şelatlama yapıyor. İyi bir bilgi birikimi ile yapılan şelatlamaların 10 sene ömrü oluyor ve bozulmuyor bu da değişken. Fosfat ile demir aynı gün verildiğinde yapraklar ile alınacak halde şelatlanan demir fosfat ile etkileşip çökeliyor. Bu sebepten aynı gün önerilmiyor. Misket gübre ise bitkinin kökten besin alımı için geliştirilmiş bir ürün. Ufalayıp suya karıştırdığınızda yosun oluşuyor neden çünkü o da kökler vasıtası ile alınmaya tasarlanmış. Jbl Aquabasisi lav kayası gibi düşünün. Lav kayasındaki besini bitki sadece kökü ile sararak emebiliyor. Karşılaştırmalar çok uygun değil. Çünkü yaprak ve kök besin emilimi çok farklı işliyor. Şelatlanmış kaliteli demir gübresi olarak sadece Hagen Nutrafin kullanmamın sebebi buydu.

Yorumlarınızın çoğuna katılıyorum. Yaşadığım tecrübelerden yola devam etmeyi seçen biri olarak;

Ali Beyin konusunu daha fazla dağıtmamak adına değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Saygılar


Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 03:46
Konunun sanirim biraz fazla disina ciktik.

FeSO4, demirle fosfatin etkilesime girmesinden kaynaklanan ve cokelti olusmasina sebep olan durum. Selat bozulmasindan kastim ise yanilmiyorsam EDTA suda sadece bir kac saat cozelti halinde kalabiliyor DTPA ise bir hafta kadar kalabiliyoru diye hatirliyorum. Tekrar gozden gecirmem gerek sureleri. Suda cozelti halinde olan tum besinleri yapraktan bitki alabiliyor, kokten alinan besinlerin hic biri misket gubre dahil ozel olarak formulize edilmis seyler degil hocam. Bitkiler pasli metallerden dahi demir kaynaklarini karsilayabiliyorlar. Hatta kökler o kadar güçlü ki bir kaya yada taşın icerisine dahi kil kadar ince olmalarina ragmen saplanabiliyorlar. Hagen kum uzerinde bitki yetistirenler ozellikle bu duruma denk gelme ihtimalleri var. Kokler sudaki eriyiklerden besin alabilirken, yapraklardan sadece eriyik halde olan sekilde alabiliyorlar. Toz formunda yada kati formdaki besinleri yapraklarindan alamiyorlar. Sizin misket gubreyle ilgili yosun denkleminizde aciga cikan buyuk ihtimal sulfattir. Magnezyum sulfatta gormeniz zor ama potasyum sulfattaki bir topagi alip bitkili tanka atin dipte direk yeserdigini gorebilirsiniz bu yosun yada baska bir tepkime sonucu meydana gelen bir durummu bilmiyorum fakat dedigim sekilde gormeniz muhtemel.

Ben de degerli paylasimlariniz icin cok tesekkur ederim Haydar hocam hayirli geceler.

Beğenenler: [T]101724,grayprince[/T]
Teşekkür Edenler: [T]101724,grayprince[/T]
+1: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

b0zbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 162
b0zbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 10:26
Tesekkurler Emrah ve Haydar Bey.

Az once su degisimi yaptim.

Butun yosunlu yapraklari budadim.
NO3 7.5ppm, PO4 1.3 ppm veriyordum. PO4 2ppm yaptim.
CO2 artirdim
Isigi 24W yaptim.

Takip edip size bilgi veririm.

Bir de aklima geldi:
Bitkilerin dibine jbl kugeln benzeri misket gubre koysam, sudaki PO4 ve NO3 miktarini fazla artirmadan bitkilerin buyumesini tetikleyebilir miyim?

Beğenenler: [T]101724,grayprince[/T][T]187047,mrah[/T]
+1: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 13:46
[QUOTE=b0zbey]
Bir de aklima geldi:
Bitkilerin dibine jbl kugeln benzeri misket gubre koysam, sudaki PO4 ve NO3 miktarini fazla artirmadan bitkilerin buyumesini tetikleyebilir miyim?[/QUOTE]

Ali Bey merhaba,

Taban çok zengin olsa bile yeterli sıvı gübre desteği olmadan ilerlemek bende çok başarılı olmadı. Gövdeli bitkiler zemini yok sayarcasına sıvı gübre ihtiyaçlarını gösterdi ve sanki; "emersed formda değilim neden kökten beslenmeye zorlanıyorum" gibi bir davranış sergiliyorlardı. Fakat zemin bitkileri bunu hiç dert etmemişti.

Submersed sistemde High-Tech tanklarda gövdeli bitkiler ağırlıklı yapraklarından beslenmekte. Yaprakları vasıtası ile alamadığı diğer besinleri ise kökleri vasıtası ile temin eder.

Zemin bitkileri ise ağırlıklı kökleri ile beslenmektedir. Bu sebepten cuba gibi bitkiler ilk kurulumlarda zeminden besin alamaz ise yavaş gelişir ve yosunlanabilir genelde. Buna bağlı oturmuş zeminlerde daha hızlı gelişim gösterir. Diğer bir örnekleme ile özellikle crypto türleri zengin tabanları çok sever. Kökleri besine ulaşabilmek için zeminde uzun mesafeler kateder.

Gövde yapısı incelmiş gövdeli bitkilerde yada gelişimi yavaşlamış zemin bitkilerinde taban gübresi takviyesi bende hep iyi sonuç vermiştir. Gözlemlerinizle bu kararı verebilirsiniz.

Saygılar


Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

b0zbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 162
b0zbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 22:02
CO2 fazla artirmisim galiba. Butun salyangozlar yuzeye cikti, normalde toprak icinde olmasi gereken Detritus wormlar suya cikti, en kotusu de karidesler yan yatti. Hemen co2 kapattim, suyu yeniledim. Bakalim kayipsiz atlatabilirim insallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 22:09
[QUOTE=b0zbey]CO2 fazla artirmisim galiba. Butun salyangozlar yuzeye cikti, normalde toprak icinde olmasi gereken Detritus wormlar suya cikti, en kotusu de karidesler yan yatti. Hemen co2 kapattim, suyu yeniledim. Bakalim kayipsiz atlatabilirim insallah.[/QUOTE]

Bu gibi durumda en hizli cozum su degisimi yapmak hocam, su degisimi yaptiginizda durum duzelicektir. Benim de co2 seviyemi arttirmaya calistigimda sikca gordugum durum. Kademeli olarak canlilari gozlemleyerek arttirmaniz kafi. 25-30ppm canlilar icin yeterli seviye ama bunu surekli bu seviyede tutmak zor oldugu icin 30ppm`in biraz ustune cikmak altinda kalmaktan daha iyi sonuc yonunden.

Bu arada co2 arttirma yoluna gittiginizde isik gucunuzu dusurmenize gerek yok, isik gucune oranla co2 ihtiycida artacagi icin co2yi arttiramiyorsaniz yada optimize etmekte zorlaniyorsaniz dusuk isik ile tanki idame ettirmenin sonuclari daha olumlu ve kolay olur. Ama co2 yukseltme gibi bir sansiniz var ve bunun optimizasyonunu bir sekilde yapmayi basarirsaniz zaten mevcut karbon, isik gucuyle birlikte hizla tukenecegi icin canlilara zarar verme ihtimali cok dusuk ihtimal olacaktir. Yani isik dusurup co2 yukseltmektense isik ayni kalsin co2 yukseltin. CO2 kullanim miktarinin belirleyicisi isiktir bu denkleme gore istediginiz sekilde hareket edebilirsiniz. Mevcut bitki yukunude unutmamak gerek tabi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

b0zbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 162
b0zbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 22:16
Evet. Ince bir denge var hepsi arasinda. Bitkiler tam formlarina geldinceye kadar ugrastiracak dengeyi bulmak saniyorum.

Haftaya da baliklari ekleyecegim. O zaman fosfati eski haline cekerim herhalde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2016 22:48
[QUOTE=b0zbey]Evet. Ince bir denge var hepsi arasinda. Bitkiler tam formlarina geldinceye kadar ugrastiracak dengeyi bulmak saniyorum.

Haftaya da baliklari ekleyecegim. O zaman fosfati eski haline cekerim herhalde.[/QUOTE]

Fosfati 10ppm de dozlasaniz canlilariniza zarar vermez hocam problem yok, GSA gidene kadar yukseltmeye devam edin sadece. Bu orani bitki tuketimi ve isik yogunluguna gore ayarlayip dogru noktayi bulursunuz. GSA nin bas gosterdigi nokta fosfat olmayan seviye degil, mevcut isik gucunun fazlalik oranina gore az olan fosfat degeri burda buyuk bir yanilgi var sadece. O yuzden daha yuksek isikta daha yuksek fosfat dozlamaniz gerekebilir. Ben 60x40x40 tanka 78w a kadar isik vermeme ragmen bu sorunu asabildim ayni sekilde keza yurtdisinda arastirma yaparsaniz bir cok akvaristinde sorunu bu sekilde cozdugunu goreceksiniz. Bitkilerin tankta oturan duzene tepkileri neredeyse 1 gunluk surecte belli oluyor, etkileri cok kisa surede gozlemlersiniz co2 kismini cozdugunuzde. Sebepleri bildigimiz surece cozme kismi akvaristin etkisine kaliyor. Siz bir sekilde halledeceksiniz, sorunu cok fazla baska yerlerde aramaniz kafa karisikligindan baska birsey olmaz. Bitki gelissin, alg gelismez. Bitki gelismesi icin gerekli denklemi en iyi sekilde sagladiginiz muddetce sorunda yasamazsiniz. Bu zincirde arada kopan noktalar olur ki bu da algler gibi seylerle yada bitkideki farkli degisikliklerle gozlenir ve gene cozulur. Hic dert etmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir