ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
grayprince
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
423
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
15 Kasım 2010 02:07
Son Ziyaret:
20 Mart 2024 00:59
Toplam Mesaj:
550 [0.11 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Haydar TÜRK
Doğum Tarihi:
04 Kasım 1984
Yaş:
39
İl:
Yurtdisi
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Cave Of Souls
Osman Bey,

Verdiğiniz emeğin karşılığını çok güzel alıyorsunuz. Çok başarılı bir peyzaj çalışması, doğru bitki seçimleri ve apisto dünyası. Böyle profesyonel çalışmaların her geçen gün daha da artması dileğiyle foruma bu güzellikleri paylaştığınız için teşekkürler. Umarım en kısa zamanda tankınız finale ulaşır ve her şey gönlünüzce olur.

Tebrikler tekrardan
FW Garden
[QUOTE=burakzzz]Cafer Bey,

Baştan sona bütün konuyu okudum. Sizin ve katkı yapan bütün arkadaşların eline sağlık. 30 lt nano bir tankım var. uygun değerlerde led aydınlatma kullanıyorum 10 w (DIY). bitki olarak monte carlo, sp japan, micra, Alternanthera Reineckii Mini ve prenses gül diye tabir edilen bitki mevcut (kusura bakmayın latince adını hatırlayamadım. Verdiğiniz donelere istinaden 30 lt için 10 ml dozaj ile; 19 gr potasyum nitrat ve 4 gr mono potasyum nitrat kullanmam gerekiyor NPK hazırlamak için, burada bir sıkıntı yok. sizin takvime uymayı düşünüyorum. ve trace olarak demir içerikli olanlardan tercih etmeyi planlıyorum. ancak trace olarak takvimin boş günlerinde ne kadar miktar kullanmam gerekir. bir de netten arıyorum ama hagen bulma şansım düşük görünüyor. Birde serada demir var demişsiniz. Seranın bu ürünün tam adı nedir acaba nette arattığımda bulamadım. 2016 yılından bu yana deneyip memnun kaldığınız başka bir trace ürün varsa paylaşabilir misiniz? Tankımın yoğunluğunu aşağıda görebilirsiniz. NPK çözelti yoğunluğu uygun mudur sizce?

şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179972/170120181717321.jpg[/IMG][/QUOTE]

Burak Bey merhaba,

Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun başarılar dilerim. Gübrenin adı Sera Florena ve içerisinde demir de ihtiva etmekte. Başlangıç olarak üzerinde yazan oranla başlayabilirsiniz. Gözlemleriniz ile bu oranı arttırıp azaltabilirsiniz. Muhtemelen ileriye yönelik arttırmanız gerekebilir çünkü genelde low tech tanklar için o oranlar belirtilmekte. Açıkçası ben başka bir ürün kullanmadım. Fakat dilerseniz başka ürünleri de deneyebilirsiniz. Fakat önemi olan demirin bitkiler tarafından en iyi şekilde emilmesi için doğru şelatlanmış olmasıdır. Bu yüzden bu iki markanın bu konuda başarılı olduğunu gözlemledim. NPK çözelti yoğunluğunuz, Potasyum nitrat ve Monopotasyum Fosfat için gramajları 500 ml çözeltiye göre Estimative Index ve rotala butterfly hesaplamasına göre doğrudur. Güvenle kullanabilirsiniz.

Tekrardan başarılar dilerim

Saygılar
150x50x45 Elekon (28 Günde Final)
Harikulade..[:nazar:][:iyi:] tebrikler ve teşekkürler görsel şölen yaşattınız bizlere Cem Bey. Başarılarınızın devamını dilerim ellerinize emeğinize sağlık. Malzeme kalitesi yüksek bitki çeşitliliği fazla ve kısa sürede çok güzel bir final başarısı. [:iyi:][:nazar:]
Fotograftaki 3 Cesit Yosun Nedir? Nasıl Çözülür?
[QUOTE=b0zbey]
Bir de aklima geldi:
Bitkilerin dibine jbl kugeln benzeri misket gubre koysam, sudaki PO4 ve NO3 miktarini fazla artirmadan bitkilerin buyumesini tetikleyebilir miyim?[/QUOTE]

Ali Bey merhaba,

Taban çok zengin olsa bile yeterli sıvı gübre desteği olmadan ilerlemek bende çok başarılı olmadı. Gövdeli bitkiler zemini yok sayarcasına sıvı gübre ihtiyaçlarını gösterdi ve sanki; "emersed formda değilim neden kökten beslenmeye zorlanıyorum" gibi bir davranış sergiliyorlardı. Fakat zemin bitkileri bunu hiç dert etmemişti.

Submersed sistemde High-Tech tanklarda gövdeli bitkiler ağırlıklı yapraklarından beslenmekte. Yaprakları vasıtası ile alamadığı diğer besinleri ise kökleri vasıtası ile temin eder.

Zemin bitkileri ise ağırlıklı kökleri ile beslenmektedir. Bu sebepten cuba gibi bitkiler ilk kurulumlarda zeminden besin alamaz ise yavaş gelişir ve yosunlanabilir genelde. Buna bağlı oturmuş zeminlerde daha hızlı gelişim gösterir. Diğer bir örnekleme ile özellikle crypto türleri zengin tabanları çok sever. Kökleri besine ulaşabilmek için zeminde uzun mesafeler kateder.

Gövde yapısı incelmiş gövdeli bitkilerde yada gelişimi yavaşlamış zemin bitkilerinde taban gübresi takviyesi bende hep iyi sonuç vermiştir. Gözlemlerinizle bu kararı verebilirsiniz.

Saygılar

Fotograftaki 3 Cesit Yosun Nedir? Nasıl Çözülür?
Emrah Bey merhaba,

Konu su ve bitki olunca parametreler fikirler tecrübeler kaynaklar farklılık gösterebilir çok normal.

Trace elementlerin fosfat ile gübrelenmesi problem teşkil etmiyor. Ayrıca bitkiler mikro elementlerin eksikliğini yetersiz gövde kalınlığı ile besin transfer edemediklerinde yaşıyor. Yani diğer bir deyişle çok ciddi etkisini yaşıyorlar. Sadece demir problem teşkil ediyor. Çok farklı şelatlamaları mevcut ki bazı firmalar bitkilerin yaprakları vasıtası ile emilecek hale getirilebiliyor. Kimi üretici ise sadede kök ile alınacak şelatlama yapıyor. İyi bir bilgi birikimi ile yapılan şelatlamaların 10 sene ömrü oluyor ve bozulmuyor bu da değişken. Fosfat ile demir aynı gün verildiğinde yapraklar ile alınacak halde şelatlanan demir fosfat ile etkileşip çökeliyor. Bu sebepten aynı gün önerilmiyor. Misket gübre ise bitkinin kökten besin alımı için geliştirilmiş bir ürün. Ufalayıp suya karıştırdığınızda yosun oluşuyor neden çünkü o da kökler vasıtası ile alınmaya tasarlanmış. Jbl Aquabasisi lav kayası gibi düşünün. Lav kayasındaki besini bitki sadece kökü ile sararak emebiliyor. Karşılaştırmalar çok uygun değil. Çünkü yaprak ve kök besin emilimi çok farklı işliyor. Şelatlanmış kaliteli demir gübresi olarak sadece Hagen Nutrafin kullanmamın sebebi buydu.

Yorumlarınızın çoğuna katılıyorum. Yaşadığım tecrübelerden yola devam etmeyi seçen biri olarak;

Ali Beyin konusunu daha fazla dağıtmamak adına değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Saygılar

Fotograftaki 3 Cesit Yosun Nedir? Nasıl Çözülür?
Emrah Bey merhaba,

Ali Beyin konusunu biraz dağıtmış olduk kusura bakmaz inşallah. Fakat güzel bilgiler geliyor.

Tom Barr oranları önemsemediğini hep belirtmekte. Önemli olan bitki gelişimi ve herkesin kendi tankını gözlemlemesi ve eksiklere müdahale etmesi. Bu oranlar başlangıç için ideal sadece. Bu arada halen daha soruları yanıtlamaya devam ediyor. Geçen seneye kadar takip ediyordum.Bitki türleri seçimide çok önemli kesinlikle her bitkinin nitrat fosfat ihtiyacı aynı olmuyor. Aydınlatma, ph ve sıcaklık değerleri farklı olduğu gibi.

Bu arada fosfat eç çok tüketilen besindir dediğimi hatırlamıyorum. Sadece en kritik öneme sahip sıfırlanabileceğinden. Ayrıca staghorn yosununun bende sabit co2 seviyesinde ve fosfat eksikliğinde oluştuğunu tekrar belirtiyorum.

Yosun ile mücadelede belirttiğiniz gibi Co2 önemli. Fakat doz aşımı nitratta olduğu gibi zararlı olacaktır. Bunun yerine iyi sirkülasyon ile suda daha fazla mesafe kat ettirip daha iyi çözülebilir. Aynı zamanda besin ve co2 homojen olarak bitkilere taşınabilir.

Fotosentezde en kritik besin olan fosfat bana göre önemli.

Belirttiğiniz gibi sıcak suda gazı çözmek daha zor. Diğer ilginç nokta ise Co2 + aydınlatma + sıcaklık + gübreleme konusu. Sadece co2, aydınlatma ve gübreleme yüksek düzeyde ve sıcaklık düşük ise bitki gelişim hızı düşüyor. Yada sıcaklık, co2, gübreleme yüksek ise ve aydınlatma düşük seviyede ise gibi. Bu dördü doğru orantıda olmalı.

Saygılar
Nasıl Bir Yol İzleyebilirim?
Merhaba,

Bitki gelişimini durdurduğundan yosunlanma başlamış. Bunun sebebi aydınlatmanın yetersiz gelişi yada gereğinden fazla gelişi ve buna bağlı besin eksikliği olabilir. Kullandığınız aydınlatmayı biraz daha yukarı kaldırarak ışık şiddetini düşürebilir ve gözlemleyebilirsiniz. Bu süreçte yosunlanma duruyor ve bitki gelişmeye başlıyor ise diğer ihtimali egale etmiş olursunuz ki ikinci alternatif maliyet gerektirecek ( ek yada yeni bir aydınlatma, sıvı gübre vs)

Bir diğer yöntem ise eczanede satılan oksijenli su (%3 çözünürlükte) ile yosunlara spreyleme. Bu canlılar için tehlikelidir. Fakat yosunu 2-3 günde yok eder. Önermiyorum fakat çok zorda kalırsanız karar sizindir. Ben daha önce cryptocoryne parvada denemiştim. Sert yaprak yapısı olduğundan oksijenli sudan etkilenmiyor.

2. ihtimali düşünürsek; şayet tankta balık var ise yemleme yapılıyorsa ve filtrasyon yeterli olup haftalık %20-30 su değişimi yapılıyor ise bitkilere yeterli NPK geliyor demektir. Sıvı gübreye gerek duyacağınızı sanmıyorum. Bu sebepten sıvı gübre yerine taban gübresi low tech tanklar için daha ideal olacaktır.

Saygılar
Fotograftaki 3 Cesit Yosun Nedir? Nasıl Çözülür?
Emrah Bey merhaba,

Estağfurullah öncelikle. EI metodu ile gübrelemedeki oranlar %50-60 yoğunlukta bitki tankları için düşünülebilir. %70-80 gibi bir yoğunluğa ulaştığında gübre tüketimi de artacağından özellikle fosfat 1 gün arada sıfırlanabiliyor. Tom Barr ideal oranı 10:1 olarak veriyor. Fakat 20:1 değerlerine de çıkartabiliyor yani bunu çok önemsemeyin bitki gelişimine yoğunlaşın diyor. Bu sebepten genellikle Nitrat 20 ppm ise fosfatı 2 ppm tutuyoruz yada 10 ppm e 1 ppm gibi. Zaten %50-60 bitkili bir tankta ortalama günlük 7,5 ppm nitrat ve 1 ppm fosfat tüketiliyor. Bu yüzde arttıkça gübre tüketimi de artıyor. Bu sebepten kritik olan fosfat. Fosfatı tankınızdaki bitki yoğunluğuna göre iyi ayarlamak gerek gözlemle. Şayet tankınızda günlük fosfat tüketimden sonra 1 ppm den fazla fosfat kalıyor ise yapılan demir gübrelemesi ile bağlanıyor ve demir bitkilerin kullanacağı türden çıkıyor yosunların kullanabileceği bileşiğe dönüyor tabiri caiz ise. Bu sebepten fosfatı az kullanıyoruz. Fosfat konusu bence bir tabu değil açıkçası. Ben bunu iyi tecrübe ettiğimi söyleyebilirim. Çünkü balık yükü olmayan ve yemleme yapılmayan bir tankta fosfat değerleri kritik öneme sahip oluyor.

Staghorn yosunu bu güne kadarki tecrübemle fosfat eksikliğinde ortaya çıktı. Fosfat ilavesi ile ortadan kalkıyor. Çok iyi bir göstergedir diyebilirim.

Fw Garden'da aydınlatmayı 48 watt dan 72 watta çıkardığımda fuzz algae ve gsa oluşmaya başladı. Yüksek aydınlatma belirttiğiniz gibi bitkinin gelişimini hızlandırır. Bitki bu duruma bir süre adapte olmaya çalışır ve olurda buna uygun tür ise. Fakat bu sürede en ufak bir eksikde (sıcaklık, gübre, co2, sirkülasyon, amonyak artışı..) gelişimini durdurur ve yosunlanır. Sizde herşey olması gerektiği değerde ise aydınlatma önem teşkil etmez. Çünkü bitkinin ihtiyaçları karşılanıyor demektir.

Saygılar

Fotograftaki 3 Cesit Yosun Nedir? Nasıl Çözülür?
Ali Bey merhaba,

Tankınızda bitki popülasyonu arttıkça EI metodundaki en kritik değer olan fosfata dikkat etmek gerek. Fosfat en hızlı tüketilen gübre oluyor. 1 ppm altına düşüşleri ve sıfırlanması bitki yoğunluğu fazla ise kolay oluyor. En iyi göstergesi de staghorn yosunudur. Fosfat miktarını biraz daha arttırabilirsiniz haftalık gübrelemelerinizde. Bu miktarı sizin gözlemlemeniz gerekiyor. Bir süre sonra gübre miktarlarını bitkilerinizi gözlemleyip eksikliklere göre ayarlayabileceksiniz.

Alternanthera reineckii türlerinin ortak özelliği üst yapraklar sürekli gelişirken alt yapraklarının zamanla çürümesidir. Ölen yaprakta yosun oluşması çok normal bunun gübre değerleri ile bir bağlantısı yoktur. Özellikle kırmızı bitkilerin yapraklarında demir ve diğer elementler bulunmakta. Çürümesi durumunda açığa çıkan bu elementler yosunların en hızlı tüketebileceği türde oluyor ve yosunlanma oluşuyor.

Bir diğer husus ise aydınlatma. Power led kullanıyorsanız brüt hacme oranla 0,25-0,30 watt/litre bana göre optimum aralık. 0,4 kullanmanız durumunda Brüt hacminiz 69 lt x 0,40 = 24 watt olarak hesaplanır. Aydınlatmayı bu değere düşürüp gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Başarılar dilerim
Saygılar
Mixed Design
Cihan Bey merhaba,

Yeni kurulumunuz hayırlı olsun elinize emeğinize sağlık. En alttan en üste çok kaliteli bir kurulum olmuş. Kısa zamanda hedefe yaklaşacak bir tank olacaktır. Tankı bozduktan sonra sizin kurulumu gördükçe yeniden kurulum yapası geliyor insanın. Şimdiden başarılar dilerim [:nazar:]

Saygılar

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.