Frontosa Calolo Carema Blue


OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2012 13:53
Tanganyika gölünde bulunan koylar;

Bendela

   Bujumbura

   Bulu Point *

   Bwassa

   Cape Bangwe

   Cape Banza *

   Cape Caramba *

   Cape Chaitika *

   Cape Kachese *

   Cape Kipimpi

   Cape Mpimbwe *

   Cape Nangu

   Cape Tembwe

   Chilanga

   Chimba *

   Chisanse

   Chisanza

   Chituta Bay

   Fulwe Rocks *

   Halembe

   Hinde B

   Ikola

   Isanga Bay

   Isonga

   Izinga *

   Kabemba *

   Kabezi

   Kabimba

   Kabwe

   Kafungi

   Kagongo

   Kala

   Kalambo River *

   Kalemie

   Kalo

   Kalugunga coast *

   Kalundu

   Kamakonde

   Kambwebwe

   Kambwimba

   Kampemba

   Kanoni

   Kantalamba *

   Kapampa

   Karilani Island

   Kasakalawe

   Kasanga harbour *

   Kashekezi

   Kasombo

   Katete *

   Katili

   Katonda

   Katoto *

   Kavalla Islands

   Kekese

   Kerenge

   Kifumbe

   Kigoma

   Kiku

   Kipili *

   Kiriza

   Kitumba

   Kombe

   Korongwe *

   Livua

   Longola

   Lueba

   Luhanga

   Lumbye Bay

   Lupota

   Lyamembe

   M'Toto

   Mabilibili *

   Magara *

   Makombe *

   Malesa Island

   Maswa

   Mbita Island *

   Mboko Island *

   Milima

   Moba

   Moliro

   Mpulungu

   Msalaba

   Msamba Rocks

   Mtosi *

   Mucansi *

   Munene

   Muzimu

   Mvuna Island *

   Mzwema

   Namansi *

   Nkamba Bay

   Nkondwe Island *

   Nyanza-Lac *

   Pemba

   Resha

   Ruziba

   Samazi

   Sibwesa

   Siyeswe

   Sumbu

   Tembwe Deux

   Ubwari

   Ulwile *

   Utinta Bay

   Uvira

Araştırmalarınızı buna göre yaparsınız diye paylaşmak istedim.



Kalolo dediğimiz yerleşim birimi Moba koyunun oldukça gerisinde içeride kalan bir bölge.Demokratik Congo Cumhuriyetine bağlı bir yer.Karema ise gölün karşı yakasında Tanzania'ya bağlı bir bölge ki ikisininde koy olarak bağlantısı yok...İsimlendirmenin neye göre yapıldığının hiç bir bilgisine ulaşamadım açıkçası.Yalnız daha önceden konuşulduğu üzre bu türün ticari olarak adlandırılmış olduğu ve asıl Aqua İkola Blue adı ile daha önceden satıldığı dır. Oasis2012-06-05 14:25:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyrukÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2012
İl: Rize
Mesaj: 161
feyrukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2012 20:13
Üyelik olmadan açmıyor linkleri ve üyelik için link de bulamadım!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2012 00:15
[QUOTE=feyruk]Üyelik olmadan açmıyor linkleri ve üyelik için link de bulamadım! [/QUOTE]
Üyelik ücretli.Gölün koylarının bilinmesi açısından isimleri ekledim.En azından koy tartışmaları ortadan kalkar belki.Bu arada listenin kimler tarafından oluşturulduğuna dikkat edin lütfen.Sıradan birinin yaptığı bir site ve liste değildir.Bu işin uzmanları tarafından,gölde bilimsel olarak araştırma yapan kişiler tarafından oluşturulmuş bir sayfadır.Belki araştırma yaparken bir başlangıç noktası arayan olur diye paylaşmakta  fayda gördüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engin özkanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 161
engin özkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2012 23:26
Hasan gerçekten konunun bu durumlara gelmesi beni bir hayli üzdü balık ikola blue veya kalolo bize italatçılardan gelen ismi kalolo crema blue dur,türkiyede bu balıgı besleyen arkadaşlarımız var keza benimde bir dönem bir abim sayesinde besleme durumum oldu,diger frontosa varyantlarından çok çok güzel bir türdür,dişileri erkekleri enli ve diger frontosalardanda çok zeki bir balık oldugunu kendi deneyimlerimden söliyebilirim,3 farklı akvaryumda,3farklı koloni kalolo ile çeşitli denemeler yaptık ve bu kanıya vardık,hasanda bu deneyimlerin içinde olan bir arkadaştır,balıgın mpimbwe ile semazi ile ikola ile alakası yoktur renk olarakta huy olarakta,siz bunları tartışacagınıza ülkemize gelen saf frontosa ırklarını kıran adamların peşine düşün bence,hasan bu işten para kazanacak ticari amaç güden bir insan degildir,eger balıgın digerleri ile aynı olarak düşünen arkadaşım var ise kendisi ile bir kaç arkadaşımdan rica ederek inceleme şansı saglayabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 00:41
[QUOTE=engin özkan] Hasan gerçekten konunun bu durumlara gelmesi beni bir hayli üzdü balık ikola blue veya kalolo bize italatçılardan gelen ismi kalolo crema blue dur,türkiyede bu balıgı besleyen arkadaşlarımız var keza benimde bir dönem bir abim sayesinde besleme durumum oldu,diger frontosa varyantlarından çok çok güzel bir türdür,dişileri erkekleri enli ve diger frontosalardanda çok zeki bir balık oldugunu kendi deneyimlerimden söliyebilirim,3 farklı akvaryumda,3farklı koloni kalolo ile çeşitli denemeler yaptık ve bu kanıya vardık,hasanda bu deneyimlerin içinde olan bir arkadaştır,balıgın mpimbwe ile semazi ile ikola ile alakası yoktur renk olarakta huy olarakta,siz bunları tartışacagınıza ülkemize gelen saf frontosa ırklarını kıran adamların peşine düşün bence,hasan bu işten para kazanacak ticari amaç güden bir insan degildir,eger balıgın digerleri ile aynı olarak düşünen arkadaşım var ise kendisi ile bir kaç arkadaşımdan rica ederek inceleme şansı saglayabilirim.[/QUOTE]

Ülkeye giren balıkların kırılmasını sağlayan kişilerin peşine zamanında düşmüştüm ama baktım ki kötü sonuçlar doğuracak işi olduğu yerde bıraktım ve sonucuna gitmedim.TEAM'iniz de bununla ilgili araştırma yapıyor musunuz onu da merak etmiyor değilim.
Balığın türü konusunda arkadaşımızın kafasına takılanları yazması bundan her hangi bir art niyet aradığı sonucunu çıkarmayacaktır aksine yararlı bir bilgiye ulaşmamızı sağlayacaktır.Forumda konular öyle bir hal alıyor ki aksi veya karşıt bir şey yazıldığında altında bir kötü niyet aranıyor.Bence bu faydalı bir gelişim.Balık tanıtımında türün varlığı ve yokluğu konusunda düşüncelerin açıklanması da bence konunun dahilinde olan bir gelişimdir o yüzden konuyu baltalamak gibi bir zihniyetten de bahsedilmemesi gerekir.Bunlar olmaz sa Maşallah ların havada uçuştuğu bir konu olur çıkardı.
Yoksa çok meşhur SKUPİNA'nın var olmadığı nasıl anlaşılırdı?
TEAM üyeleri artık bunun varlığını yok sayıyor bakın.Demek ki tartışa tartışa doğruyu çıkarabiliyoruz.
Kalolo ya gelince;bende de var ve muhteşem bir tür.Yalnız bendekilerin akıl olarak Brundiden üstün bir zeka oluşumuna ben rastlamadım.Belki biraz daha büyüyünce bu farlı kendileri ortaya çıkarırlar.Bende Kalolo diye bilindiği üzre bu isimle aldım ve benim için buna yarın gerçek anlamda İkola Blue dense itirazım olmaz ve bu güzelliğin ismine değil kendisine bakarım.
Kalolo neye göre verilmiş bir isim bunun için de çok ciddi anlamda çok uzman olan kişilerle irtibat kurmaya çalışıyorum.Umarım sonuca ulaşırım ve sizlerle de paylaşırım.
Ama benim mantığım bu türü besleyen biri olduğum halde böyle bir türün olmadığını bana söylüyor.Tanganyika da balık türleri çıkarıldıkları koylara göre isimlendiriliyor,genelde bunu görüyoruz.KALOLO dediğimiz yerin gölle alakasının olmaması ve de ek olarak KAREMA denmesi ve KALOLO ile KAREMA nın farklı ülkelerde olması aynı yakada bile olmaması bende bu düşünceyi oluşturdu.
Naçizane düşüncemdir sadece beni bağlar.
Oasis2012-06-11 00:44:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kolisavra53Çevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 67
kolisavra53Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 08:57
Recep bey düşünceleriniz güzel,saygım sonsuz, Engin abiyede katılıyorum.
Lakin konunun sahibi olan benim cevaplarımı okumadan bu konuyu sürdürmenize üzülüyorum açıkçası. Bakın ben balığım isim seceresi ile ilgili araştırma yapmıyorum, açıkcası bu benı cok da ılgılendırmıyor. Ben balığı cok guzel renklere, huya ve fızıke sahıp oldugundan ve ayrıca ekonomık degerı bana uydugundan dolayı beslıyorum. Malum ogrencıyım, yoksa cok paralar verıp moba beslemeyı bende bılırdım.
Sonuc olarak ise benim bu baslıgı acmamdakı sebep balıgımın adının tartısılması degıl, calolo olarak bılınen balıgımın(siz isterseniz sarıkız, karabaş, çomar deyin farketmiyor:) ) bu özelliklere haiz olup olmadığının tartışılması, yorum yapılmasıdır. Zaten bu balığın diğer türlerle alakası yok, yanı adı kalolo degıl ıse moba olucak degıl ılla kı baska bır ısım olucak, sanmıyorum ki pitbull cinsi köpek gibi labaratuvar ortamında dunyaya gelsın.

Velhasıl kelam tartışmanıza saygım sonsuz, ancak ben bu baslık altında bunun tartısılmasını uygun bulmuyorum, eger balıgın adı ıle ılgılı bır sorun varsa bunu ılerı surenler bır baslık acıp bunu tartısabılır. En dogru sonuca ulasılır, buda hobi adına en faydalı olan olur sanırsam. Bu tartısmadan calolo degılde baska bır ısım cıkarsa bızde balıgımıza o tür deriz ortada sorun kalmaz değil mi abicim?

Umarım kimseye saygısızlık etmeden anlatabilimişimdir derdimi, saygılar. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 09:19
Hasan bey dediklerinizin aynısını bende yazdım.Aslında farklı bir şeyden bahsetmiyoruz.Balığın adı her ne olursa olsun biz balığı adı için sevmedik bu konuda hem fikiriz zaten.Yalnız konu gelişim süreçlerinde bu şekilde yaklaşımlar olması doğal çünkü kişilerin aklında bu türe ait sorular var ise bunu da bu şekilde böyle yansıtıyorlar ki balık hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.He diyeceksiniz ki bunu benim konumda değil gidin hangi bölümde yapılıyorsa orada yapın bunda da haklısınız.Bizlerde Maşallah der geçeriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engin özkanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 161
engin özkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 09:31
Benim hiç bir şeye itirazım yok benim kardeşim,recep abininde dedigi gibi maşallah karabaşlarına:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1666
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 11:16
Recep Bey'in belirttigi gibi lokasyon isimleri uzerinden adlandirilan canlilar olan bu baliklarla ilgili olarak Kalolo ve Karema bölgelerinin birbiri ile ilgisizligini görüp bilgi edinmek,bilgi vermek amaciyla onceki mesajlarim yazdim.

Üzüntünüzü bi nebze hafifletecegini umarak, 10 numara olan bu baliklar için maşallah dileklerimi gonderiyorum , saygilarimla bjkalley2012-06-13 00:37:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 13:15
Değerli forum üyeleri, lütfen hitaplarımızda biraz daha nazik ve uygun bir üslup kullanınız.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 17:32
Bu balıklar ,yurt dışında ''Cyphotilapia Gibberosa Karema Blue'' olarak geçiyor.Bizim mpimbwe blue olarak bildiğimiz türün de tam adına da ''Cyphotilapia Gibberosa Mpimbwe Blue'' olarak ulaşmak mümkün.İkola ,Karema, Mpimbwe ve Kipili ,Tanganyika gölünde ,Tanzanya sınırları içinde ,kuzeyden güneye sıralanan ve birbirine çok yakın yerleşim yerleri.Bu da muhtemelen bu balıklar arasındaki özellikle yüz maskesi gibi bir takım benzerlikleri izah ediyor.Calolo' ya gelince ,ben Karema'ya çok uzak diye bahsedilen bu yerleşim yerine haritada rastlayamadım.İnsanlık hali gözden kaçırmış ta olabilirim.Göl kıyısında dikkatimi çekmedi.Eğer varsa ,bilgilendirilmek ve öğrenmek isterim.Şayet yoksa da ,muhtemelen Cyphotilapia Gibbeosa Karema Blue ,olarak kabul gören bu türle alakalı ticari bir yakıştırma olmalı.Balığın Mpimbwe blue veya ikola blue ile görüntü olarak ,çok belirleyici görüntü farkları da zaten herkes tarafından kabul görüyor.Hal böyleyken ismine isterseniz Karema Blue ,, isterseniz Karema Calolo Blue deyin ne fark eder?
Benim görüşümce bu balık ülkemizde ,çok değil biraz daha yaygınlaştığında ,kalite ve fiyatıyla ,Burundi'yi piyasadan silecek bir tür.Ben hem Karema Blue'dan ,hem de Burundi'den yavru alan ve bunları satan bir frontosa sever olarak bu izlenimi edindiğimi rahatlıkla belirtebilirim.Frontosa yavru ilanlarındaki ,Burundi'den yavru alan arkadaşların fazlalığı da göz önüne alınırsa ,bu durum ileride ,hatta bence çok yakında burundi sahibi dostlar arasında bir sıkıntı yaratabilir.Bu da başka bir bakış açısı ve tamamen kendi görüşüm.
Bu arada Hasan kardeşim ,bu konunun tanıtım bölümünde ve senin konunun altında tartışılmaması gerektiği görüşümü daha önce belirtmiştim.Hal böyleyken ,yine de böyle bir cevap yazdığım için senden de özür dilerim.
Herkese sağlıklı balıklar,sağlıklı Frontosalar.
dentu2012-06-11 19:56:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2012 11:40
Arkadaşlar biraz daha ılımlı olalım.Kimse kimsenin kötülüğünü düşünüp bir şey yazmıyor.Aksine ben girişimlerin her iki taraf içinde daha faydalı olacağından yanayım.Çünkü bu türü bende besliyorum ve bu tür ile alakalı olarak çok daha önceden beri süre gelen bir araştırma içindeyim ama net bilgilere ulaşamıyorum.Son olarak belki bir fikri olur düşüncesi ile bu işin uzmanı olan biri ile Facebook ortamında iletişime geçtim.Kendisi Amerika'da olduğu için zaman farkından pek karşılaşamıyorum.Çok nadir Facebook kullanan biri o yüzden mesajıma cevap bekliyorum.
Güngör bey Kalolo nun nerede olduğunu bulamamışsınız haritada A harfi ile belirtilen yer Kalolo'dur.Karema ile beraber harita fotoğrafları..

Oasis2012-06-12 11:53:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2012 12:17
Recep bey ,göl kıyısına baktığım için bulamamışım.Zaten bu balıklar ,yurt dışında ''Cyphotilapia Gibberosa Karema Blue'' olarak geçiyor.Yukarıda da yazdım .Karema ,İkola,Mpimbwe ve Kipili ,göl kıyısında ,birbirlerine çok yakın sıralanmış yerler.Hal böyle olunca kimbilir belki de ,Karema'da yaşayan ,ama doğum yeri Kalolo olan birinin işi olabilir belki de bu adlandırma.  Karema Blue ismine ilave edilen ,Kalolo ibaresine çok da fazla takılıp ,bu türü besleyen insanların aklının karışmasına hiç gerek yok bence.Ülkemizdeki saygın ithalatçı firmalar ,bu balıkları yine yurt dışındaki saygın firmalardan Kalolo Karema Blue olarak getirip ,haliyle yine bu ismle insanlara ulaştırmışlar.Kendine has özellikleri herkes tarafından kabul gören bir tür sonuçta.İstayen Karema Blue ,isteyen Kalolo Karema Blue olarak beslesin.Benim için yurt dışından ,saygın firmalardan bu balık geldiğinde ,Kalolo kelimesi de isminin içinde geçiyorsa ,adı budur ve biraz daha yaygınlaştığında burundiyi tahtından edip ,ülkemizdeki frontosa severlerin büyük çoğunluğunun burundiye tercih edeceği bir türdür bana göre. dentu2012-06-14 13:52:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2012 13:15
[QUOTE=dentu] Recep bey ,göl kıyısına baktığım için bulamamışım.Zaten bu balıklar ,yurt dışında ''Cyphotilapia Gibberosa Karema Blue'' olarak geçiyor.Yukarıda da yazdım .Karema ,İkola,Mpimbwe ve Kipili ,göl kıyısında ,birbirlerine çok yakın sıralanmış yerler.Hal böyle olunca kimbilir belki de ,Karema'da yaşayan ,ama doğum yeri Kalolo olan birinin işi olabilir belki de bu adlandırma.Karema Blue ismine ilave edilen ,Kalolo ibaresine çok da fazla takılıp ,bu türü besleyen insanların aklının karışmasına hiç gerek yok bence.Ülkemizdeki saygın ithalatçı firmalar ,bu balıkları yine yurt dışındaki saygın firmalardan Kalolo Karema Blue olarak getirip ,haliyle yine bu ismle insanlara ulaştırmışlar.Kendine has özellikleri herkes tarafından kabul gören bir tür sonuçta.İstayen Karema Blue ,isteyen Kalolo Karema Blue olarak beslesin.Benim için yurt dışından ,saygın firmalardan bu balık geldiğinde ,Kalolo kelimesi de isminin içinde geçiyorsa ,adı budur ve biraz daha yaygınlaştığında burundiyi tahtından edip ,ülkemizdeki frontosa severlerin büyük çoğunluğunun burundiye tercih edeceği bir türdür bana göre.[/QUOTE]

Benim için balık Karema Blue'dur.Doğrusunun da bu olması gerekir.Tabi bu benim görüşüm.İsteyen istediği şekilde Kalolo tamlaması ile kullanabilir bu farklı bir tür algılaması doğurmayacaktır sonucunda.
Bu türün Brundi ile kapışması konusu ise tamamen ticari bir düşünce ve beni ilgilendirmiyor o konuda bir şey söylemem yanlış olur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir