Gammarus Vs Kiraz Karides


UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2017 14:05
Sanırım büyük bir hata yaptım ve karideslerin olduğu tanka bir iki tane (bir çokta minik yavru olduğunu düşünüyorum ) gammarus atmış bulundum. [:(]

Zararın neresinden dönersek kardır. Metilen mavisi işe yarar mı? Kirazlarım oldukça dirençli bu zehre karşı önlem olsun diye sık sık dökerim. gammarus lar ise sapanca'dan tesadüfen toplama daha doğrusu topladığım bitkilerden türediler.[EDIT]Neontetra,2017-09-17 22:00:14[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2017 23:29
Allah'sız hala yaşıyor. Çıkıyor arada bir geziniyor. Geldiğinden beri nerdeyse arkasında 3-4 leş bıraktı kara yırtıcı. Adını da Rıfkı koydum bu arada.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/143684/170920172328431.jpg[/IMG]
Sapancalı deli Rıfkı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

G-oneÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 1
G-oneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2019 15:07
Konuyu açalı yıllar olmuş ama ben de deneyimimi paylaşmak isterim. Gammarus kirazlar için tehtid mi bilmiyorum ama sonuçta o da bir karides türü. muhtemelen kirazların dayanabildiği ilaçlara o da dayanıklıdır. Akvaryumunda bolca bulunan planaryalar yavru karideslerin için daha büyük tehtid bence önce onlardan kurtul. Hatta ben karides akvaryumumuma gammarus eklemeyi düşünüyorum aslında bilen biri varsa uyumlu olup olmadıkları konusunda bilgilendirebilirse sevinirim. İlk denememde hiçbi karidesime zarar vermemişlerdi ama o dönemde hiç yavru karides yoktu. Şu an ekleyip eklememe konusunda kararsızım ben de.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan_ali05Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 2147
hasan_ali05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2019 18:28
Canlı yem olarak kullanmak dışında beslemedim yani karideslerle uyumu konusunda tecrübem yok ancak gözlemlerim karideslere benzer şekilde yem yediği hareket ettiği yönünde ,ben karideslere zararlı olacaklarını düşünmüyorum.Elimde canlısı varken besleme imkanım yoktu ancak şimdi canlısını bulsam üretmeyi denerim eğer uğraşılırsa bakarsınız mavi kadife ,kan kırmızı ,siyah gül gammaruslar üretiriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2019 19:19
[QUOTE=G-one]Konuyu açalı yıllar olmuş ama ben de deneyimimi paylaşmak isterim. Gammarus kirazlar için tehtid mi bilmiyorum ama sonuçta o da bir karides türü. muhtemelen kirazların dayanabildiği ilaçlara o da dayanıklıdır. Akvaryumunda bolca bulunan planaryalar yavru karideslerin için daha büyük tehtid bence önce onlardan kurtul. Hatta ben karides akvaryumumuma gammarus eklemeyi düşünüyorum aslında bilen biri varsa uyumlu olup olmadıkları konusunda bilgilendirebilirse sevinirim. İlk denememde hiçbi karidesime zarar vermemişlerdi ama o dönemde hiç yavru karides yoktu. Şu an ekleyip eklememe konusunda kararsızım ben de.[/QUOTE]

Evet konuyu açalı yıllar oldu fakat bazı algılar on yıllar geçse de değişmiyor. Öncelikle Akvaryumumda planarya bulunmamakta. Planarya olarak algıladığınız zararsız minik canlılar bir çeşit kabuksuz salyangoz türü. Ne tür olduklarını ben de çözemedim. Bunların kuyruk uçlarında anemona benzeyen çiçek şeklinde olan, gerektiğinde açıp kapatabildiği garip birde organları bulunmakta. Yosun, yem artıkları ve o kuyruğundaki çiçek şeklindeki organını kullanarak sudaki organizmaları süzerek besleniyor. Birde bunlardan 3 - 4 kat daha büyük olan ağababaları var ki, çok nadir rastlıyorum. Tabi onlar farklı bir tür. Kuyruk uçları normal olması gerektiği gibi. Sürekli olarak akvaryum tabanının en alt tabakasında yaşadıklarını düşünüyorum. İlginç bir şekilde 2'li 3'lü 4'lü gruplar halinde geziyorlar. Neredeyse hiç yüzeyde görmedim. Tesadüfen akvaryum tabanının cam seviyesinde olduğu, tabanın üstünden değil de, yandan görülebilen kısmından görüyorum. Sayılamayacak çok çeşit de karideslerim var. Sakura, Mavi kadife, sarı ateş, bloody mary, mavi inci ve bunların birbirleriyle kırılmaları sonucu oluşan, mavi rilli, yeşil rilli, Bloody mari rilli, mavi inci rilli, yeşil karides. Akvaryumun 40 litre fakat üremeleri maaşallah çok iyi. Takdir edersiniz ki canlılar sığmıyor artık. Birde sayamayacağım kadar çok daha mikro organizmalar var, su piresi, minik kabuklu salyangoz (kabukları kalkan şeklinde, helezon şeklinde değil), biri büyük biri küçük olmak üzere iki çeşit seedpod (bunlarda sanırım karides ailesinin en küçük üyeleri), belki denk gelmişsinizdir şu akvaryumunuzun içinde sağa sola zıplayan minicik canlılar var, iki çeşit de onlardan(bunlar o kadar küçük oluyor ki, özelllikle larvalıktan yeni çıkmış balık yavruları için bulunmaz nimet), adını tırtıl koyduğum kıl inceliğinde ki solucan (şimdi hemen buna da kıl kurdu diye saldırmayın. Asla balıklara, karideslere vs.. canlıya zararı olmayan kendi halinde anabesin kaynağı yosunlar olan canlılar. Aynı tırtıl gibi hareket ederek ilerliyor ve bunun için yalancı ayak diyebileceğim özelleşmiş organları var. dslr makinamın objektifini ters çevirip makro kayıt almıştım. Orada gördüm ki solucan değil bildiğin tırtıl gibi canlı çıkmıştı. Epey bir şaşırmıştım) Bunlar şu an aklıma gelenlere daha pek çok canlı var. Yakında kaybettiğim ve izine rastlayamadığım mikroorganizmalarım var. Buda ayrı bir ilgi, hoşnutluk. Sizin hoşunuza gitmeyebilir ama "Her gördüğünüz minik canlıya sırf sizin gözünüze hitap etmiyor diye zararlı muamelesi yapmaktan vazgeçin artık." Maalesef forumun genelinde bu önyargı hakim. En ufak beyaz bir canlı görse ilaca kimyasala saldırıyor.

Konu çok dağıldı. Gammaruslara gelecek olursak. Ben gammarusları doğadan topladım. Daha doğrusu bitki toplarken onlarda beraber gelmiş. Safkan vahşi sapanca gölü gammarusları. Allah'ları imanları yok yırtıcıların. Yakaladıkları kirazımı parçaladılar. Öyle bir çeneleri var ki, demir makası gibi. Allahtan benim akvaryumda tutunamadılar. Aman benden uzak olsun Allah'a yakın. "Kesinlikle tavsiye de etmem" yabancı forumlarda bazısı tutmuş, aman Allah'ım ama ne tutmak. Adamın bütün karideslerini sömürmüşler, adam yosunu bir kaldırıyor nasıl, hamam böceği sürüsü gibi.

Tek bakacaksanız o başka. İrice balıklar için güzel canlı yem kaynağı olur. Ama Apistolar için bile bana kalırsa fazlasıyla vahşi. Balığın ağzına, dudağına, diline yapışırsa koparır. Ha bu arada karadeniz de mi? nerede tam yerini hatırlamıyorum ama şu yakın zamanda bunların denizde yaşayan türlerinin ağda ki canlı balıklara nasıl musallat olduğu ve balıkçıları nasıl zor durumda bıraktığı ile ilgili haberler vardı. Vampir … bir şey lakabı takmışlar. O da işte gammarus un tuzlu suda yaşayan en yakın akrabası. Ben o haberlere hiç şaşırmadım. Öyle hikmetinden sual olunmaz güçte bir çeneye ve keskin dişlere sahipler. He tabi ki bunların yüzlerce belki binlerce çeşidi var. Hepsinin huyu suyu aynı mıdır bilmem. Ben size uzak durun diyorum.

Bu arada "etçil" olduklarını da yazayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir