Göle balık salmak


noktaÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 273
noktaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2010 12:45
Arkadaşlar bu konuda ammada uzamış. Tamam artık göle yabancı, oraya ait olmayan balığı atmak doğaya aykırı, konu bukadar basit herkeze teşekkürlerimi iletiyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2010 15:30
 Bence de fazla uzadı Murat Bey, şimdi baktım bu Pazar günü konu açılalı tam bir yıl olmuş olacak. Biz de ilk zamanlar konuyu yeterince tartışıp sonuca bağlamışız aslında. Fakat durup durup yine biri "şuraya balık atsam olur mu" diyor.
 
 Bundan sonra buraya mesaj yazacak arkadaşlar, lütfen konuyu 1. sayfadan itibaren okuyun, 10. sayfaya geldiğinizde hala kafanızda soru varsa buraya yazın, tartışalım.
 
 Herkese saygılar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesaviÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2010
İl: Içel
Mesaj: 2
mesaviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2010 22:25
Son olarak mesaj yazan arkadaşın dediği gibi dünya batmazKahkaha Rahat olunBig%20smileAma bir gerçek var ki doğa akıl almaz bir üstünlükle her bölgenin coğrafi iklimine uygun canlılar üretmiştir.Sizin göle balıkları salmanız ne ekonomiyi etkiler ne mevsim değişikliklerine yol açarKahkahaama balıklarınızın yaşamayacağı kesin.Ülkemizdeki göl ya da akarsuların tüm değerleri(kloru ph'ı)uygun olsaydı zaten o cikletler Malawi'de değil ülkemizde olurdu.Yazın da yaşamaz,kışın da.Öyle alıntı e-mail adresleriyle kendilerine pirim yapmasınlar.Sen akvaryuma bakmaya devam et.Artık sitede ben varımGöz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 01:03
[QUOTE=mesavi]Son olarak mesaj yazan arkadaşın dediği gibi dünya batmazKahkaha Rahat olunBig%20smileAma bir gerçek var ki doğa akıl almaz bir üstünlükle her bölgenin coğrafi iklimine uygun canlılar üretmiştir.Sizin göle balıkları salmanız ne ekonomiyi etkiler ne mevsim değişikliklerine yol açarKahkahaama balıklarınızın yaşamayacağı kesin.Ülkemizdeki göl ya da akarsuların tüm değerleri(kloru ph'ı)uygun olsaydı zaten o cikletler Malawi'de değil ülkemizde olurdu.Yazın da yaşamaz,kışın da.Öyle alıntı e-mail adresleriyle kendilerine pirim yapmasınlar.Sen akvaryuma bakmaya devam et.Artık sitede ben varımGöz%20Kirpma[/QUOTE]
 
- Göllere salınan koi ve benzeri türlerin şimdiye kadar bölge ekonomisine, en azından yerel halkın rızkına darbe vurduğu çok kez yaşanmış, acı şekilde tecrübe edilmiştir. Tonla örneği vardır.
 
- Bazı dayanıklı türler doğal coğrafyalarından binlerce kilometre uzaktaki göllere, derelere bırakıldıklarında yaşarlar, hatta kışı da geçirebilirler. Geçmiş sayfalarda en az 4 farklı tür gösterilmiştir. 
 
- Victoria Gölü'nde de binlerce yıldır endemik olarak yaşamakta olan levrek yoktu. Fakat salındıktan sonra yazları da atlattı kışları da, hatta dünya üzerinde başka hiçbir ekosistemde yaşamayan cichlid türlerinin soylarının tükenmesine yol açacak kadar uyum sağladı, önüne geçilemedi.
 
- "Ülkemizdeki göl ya da akarsuların kloru" gibi bir değer olması mümkün değildir. 
 
- Ülkemizdeki bazı tatlısu kaynaklarının su değerleri Malawi Gölü ile tamamen aynı olsaydı bile aynı tür cichlidlerin ülkemizde endemik olarak bulunmaları mümkün değildi. Soylarının kökenleri farklı olacaktı. Kaldi ki Victoria, Tanganyika, Malawi Gölleri'nin su yapıları benzerlik gösterse de aynı türler bulunmuyor. Hatta aynı gölün komşu iki kayalığında bile aynı türler bulunmuyor. Tamamen ataları ve göç yolları ile alakalı bir durum.  
 
 Akvaryum.com'a hoşgeldiniz...
 
ahbeabi2010-05-01 01:07:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafa innrÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 360
mustafa innrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 09:38
Balık konusunda haklısınız tehlikeli olabilir ama benim merak ettiğim bitkinin ne zararı olabilir ki? Doğaya ağaç dikilmesiyle aynı şeyler değil mi?   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 11:07
[QUOTE=mustafa innr]Balık konusunda haklısınız tehlikeli olabilir ama benim merak ettiğim bitkinin ne zararı olabilir ki? Doğaya ağaç dikilmesiyle aynı şeyler değil mi?   [/QUOTE]
Aynı şey değil aşırı üreme sebebiyle yerel bitki türlerini yok eden bitkiler var. O gölde yetişen bitkiler ve o bitkilerle beslenen canlılar var. Sen farklı bir tür bitki ekersen o bitkiyle beslenen canlı yoksa bitki hızla yayılıyor ve diğer bitkilere yaşama alanı bırakmıyor. Süveyş kanalından geçen gemilere takılarak gelen yosun türünün akdeniz sahillerini tehdit etmesi ve yayılmasına engel olunamaması gibi bir durum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otanoÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Bursa
Mesaj: 11
otanoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 19:12
    Arkadaşlar bence göle balık salmayla ilgili bir hobicinin isteyebileceği en onurlu davranış ve belkide en zoru onları bir gün tekrar kendi habitatlarına salabilmektir. Cichlıdlerimin malawide yüzdüğünü görmek kadar mutluluk verici bir şey olamaz heralde:d.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 10:02
Her canlı kendi ortamında güzeldir.Evlerimizde elimizden geldiğince en güzel ortamı sağlamaya gayret ediyoruz ama göllerde bu hiç mümkün değil.

enginkoc342010-05-04 10:55:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ast_oscarÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 15
ast_oscarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2010 08:54
Çoğu kişi olumsuz düşünüyor.Bu yasaları çıkaranlar bildiklerine dayanarak çıkarmıştır tabii.O zaman özel bir gölde: ne olabilir nasıl ürer neye zararı çıkar bişeyi engeller mi diye de araştırsınlar.Belki derler hımm bu tür buraya uyum sağlar.Bi bakarız üremişler çok iyi yaşıyorlar ekosisteme uyum sağlamış.Ülke balığı meşhur olur."Malawi Chicledleri"  -  "Türk Chickledleri" Hayal ama imkansız değil.ast_oscar2010-05-08 08:56:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TankçıÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2009
İl: Bursa
Mesaj: 89
TankçıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 16:39
Bencede Imkansız Balık göle Ayak uyduramayabılır DjCaviT2010-05-09 16:40:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LepistesYusufÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2010
Mesaj: 10
LepistesYusufÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 22:34
[QUOTE=ast_oscar] Çoğu kişi olumsuz düşünüyor.Bu yasaları çıkaranlar bildiklerine dayanarak çıkarmıştır tabii.O zaman özel bir gölde: ne olabilir nasıl ürer neye zararı çıkar bişeyi engeller mi diye de araştırsınlar.Belki derler hımm bu tür buraya uyum sağlar.Bi bakarız üremişler çok iyi yaşıyorlar ekosisteme uyum sağlamış.Ülke balığı meşhur olur."Malawi Chicledleri"  -  "Türk Chickledleri" Hayal ama imkansız değil.[/QUOTE]

hayallere dalarak ekosistemi tehlikeye atamayız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

noobÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 12
noobÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 13:36
Merhaba arkadaşlar,

Bu konu çok nazik bir konu.

Bir örnek vermek istiyorum. Caulerpa taxifolia adında bir yosun var. Normalde Hint okyanusu tropiklerinde yaşıyor. Aşağıdaki linkten alıntı yapıyorum:

http://www.cografyam.net/lofiversion/index.php?t10621.html

" (Caulerpa Taxifolia) ilk olarak Stuttgart hayvanat bahçesinde kullanılmaya başlandı. İşletmecilerin akvaryumların zeminini tamamen kapladığı ve parlak yeşil rengi nedeniyle tercih ettikleri bu yosun 1984 yılında Monaco Okyanus Araştırmaları Merkezi'nde kullanılmaya başlandı. Ancak yosun bir dikkatsizlik sonucu atık su yoluyla Akdeniz'e karıştı. 1996 yılına kadar İtalya'ya kadar olan bölgeye yayıldı. Yosunun yayılması kimyasal yöntemlerle engellenemedi."

Ben dalışla da ilgileniyorum, Bu yosunu 5-6 senedir türk sularında da görüyorum. Yarattığı sıkıntı dominant olduğu için balıkların başlıca yuva yaptıkları yerler olan deniz çayırı (Posedonia) yataklarındaki bitkilerin yerini almasından kaynaklanıyor  ve aslında ciddi bir çevre felaketine sebep oluyor.  Yosun zehirli ve akdenizde bunu yiyen bir canlı yok. Çok da kolay ürüyor. eşeysiz üreyebiliyor, bir parçadan kendini üretebiliyor ve gemilerin çapaları ile bile taşınabiliyor. Gene alıntı:

Caulerpa taxifolia, çok baskın bir tür olduğundan bulunduğu bölgede yaşayan canlılara özellikle de zeminde bulunanlara pek yaşama şansı tanımıyor. Bunun sonucunda belki de en büyük zararı ortaya çıkıyor; Akdeniz’in en önemli oksijen kaynağı olan Posidonia oceanica’nın yaşam alanını kaplayarak türün o bölgede ortadan kalkmasına neden oluyor. Katil yosun dikey olarak da çok büyüdüğünden (yaklaşık 90 cm kadar) diğer bitkilerin üzerini kolayca kaplıyor. Manzarayı gözümüzün önüne getirirsek, sonuç tam anlamıyla su içerisinde bir Caulerpa taxifolia çölü…


Kalforniya'da da bir işgal olmuş ama o bölgede bu bitkiyi yiyen bir salyangoz olduğu için bu işgal sonlanmış. Bu salyangoz akdenizin daha soğuk sularında yaşamıyor. Zaten bir problemi gidermek için başka bir canlıyı da ekosisteme sokmak öngörülemez problemlere sebep olur. Bu işgalin de akvaryum sularını denize karışan bir su drenajına, akvaryum suyu döken bir deniz akvaryumcusu yüzünden olduğu düşünülüyor wikipedia'da yazdığına göre.

Bu gibi yabancı canlıları ekosisteme sokmakla ilgili tecrübeleri göz önüne alarak ( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_invasive_species linkte uzunca bir liste var) göle canlı atma gibi bir şey bence düşünülmemeli hatta örneğin bitkili akvaryumun suyunu dökerken bile  çok dikkatli olunmalı. Örneğin benim akvaryumda yanılmıyorsam salvinia natans isminde bir bitki var. Bu yüzey bitkisi benim iyi ışıklandırılmış gübrelenen co2 alan akvaryumda izin verirsem 3 hafta içinde bütün yüzeyi kaplıyor. Haftada bir yarısını akvaryumdan çıkarıp saksı bitkilerime gübre yapıyorum. Bu bitkiyi ufak bir  göle bir kaç yaprak bıraksam, doğru koşullarda varsa muhtemelen çok kısa sürede bütün göl yüzeyini kaplar ve dipte yaşayan bitkilerin ölümüne yol açabilir. Takiben canlılar da ölebilir.

Bu işlerin vebali bence çok büyük.

Saygılarımla.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

backhereÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 265
backhereÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2010 18:09
Bu balıkların göllerde olması için kesin olarak birinin onu göle atması gerekmiyor.Kuşların ayaklarına takılan yumurtalar aracılığıyla da gelebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2010 18:14
Sen binlerce kilometre yapan bir kuşun ayağında yumurta olacağına ve bu yumurtaların  1000 lerce km sonra balığa dönüşeceğine inanabiliyor musun?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir