ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
noob
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
19 Şubat 2010 11:21
Son Ziyaret:
01 Haziran 2010 13:54
Toplam Mesaj:
12 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Cem Omurtak
Doğum Tarihi:
04 Ocak 1977
Yaş:
47
İl:
Istanbul
Meslek:
Elektronik Muhendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Cem Omurtak

SON 10 MESAJI

akvaryumdan firar eden zebra nerite saylangozu
Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.

Biraz internette araştırma yaptım. Bu zebra neriteler aslında hayatlarının da bir evresini acı su da geçiren "tidal" (sanırım zamanını dalga vuran bölgede yani su altında da su üstünde de olabilen bölgede geçiren demek) bir salyangoz. Koşullardan rahatsız olduğunda kaçabildiği düşünülüyormuş ama bu konuda kesin bir şey internette göremedim. Besin azlığı ile ilgili olabilir denmiş. Bunlar Alg yiyen salyangozlar. Benim akvaryumda yüzeye yakın yapraklarda alg var ama onun dışında pek yok. bir şekilde aç kalıyor olma ihtimalleri var ama bana daha çok doğal davranışları dahilinde yapıyorlar gibi geldi. Sanırım önlem olarak akvaryumun yüzeyini kapamak faydalı olacak. 

Kolay gelsin.
noob2010-05-26 11:20:50
akvaryumdan firar eden zebra nerite saylangozu
Merhaba arkadaşlar,

2 defadır 2 nerite saylangozumdan birini akvaryumun dışında yerde buluyorum. Son firarı 1 haftalık tatilden gelince farkettim. Hayvan kapağını kapayıp iyice kendini kabuğun içine doğru çekmişti, suya atınca 10 dakka içinde geri çıktı. Bu normal bir şey mi yoksa akvaryumdaki bir problemin göstergesi midir bilgisi olan var mı?

Şimdiden çok teşekkür ederim.
Göle balık salmak
Merhaba arkadaşlar,

Bu konu çok nazik bir konu.

Bir örnek vermek istiyorum. Caulerpa taxifolia adında bir yosun var. Normalde Hint okyanusu tropiklerinde yaşıyor. Aşağıdaki linkten alıntı yapıyorum:

http://www.cografyam.net/lofiversion/index.php?t10621.html

" (Caulerpa Taxifolia) ilk olarak Stuttgart hayvanat bahçesinde kullanılmaya başlandı. İşletmecilerin akvaryumların zeminini tamamen kapladığı ve parlak yeşil rengi nedeniyle tercih ettikleri bu yosun 1984 yılında Monaco Okyanus Araştırmaları Merkezi'nde kullanılmaya başlandı. Ancak yosun bir dikkatsizlik sonucu atık su yoluyla Akdeniz'e karıştı. 1996 yılına kadar İtalya'ya kadar olan bölgeye yayıldı. Yosunun yayılması kimyasal yöntemlerle engellenemedi."

Ben dalışla da ilgileniyorum, Bu yosunu 5-6 senedir türk sularında da görüyorum. Yarattığı sıkıntı dominant olduğu için balıkların başlıca yuva yaptıkları yerler olan deniz çayırı (Posedonia) yataklarındaki bitkilerin yerini almasından kaynaklanıyor  ve aslında ciddi bir çevre felaketine sebep oluyor.  Yosun zehirli ve akdenizde bunu yiyen bir canlı yok. Çok da kolay ürüyor. eşeysiz üreyebiliyor, bir parçadan kendini üretebiliyor ve gemilerin çapaları ile bile taşınabiliyor. Gene alıntı:

Caulerpa taxifolia, çok baskın bir tür olduğundan bulunduğu bölgede yaşayan canlılara özellikle de zeminde bulunanlara pek yaşama şansı tanımıyor. Bunun sonucunda belki de en büyük zararı ortaya çıkıyor; Akdeniz’in en önemli oksijen kaynağı olan Posidonia oceanica’nın yaşam alanını kaplayarak türün o bölgede ortadan kalkmasına neden oluyor. Katil yosun dikey olarak da çok büyüdüğünden (yaklaşık 90 cm kadar) diğer bitkilerin üzerini kolayca kaplıyor. Manzarayı gözümüzün önüne getirirsek, sonuç tam anlamıyla su içerisinde bir Caulerpa taxifolia çölü…


Kalforniya'da da bir işgal olmuş ama o bölgede bu bitkiyi yiyen bir salyangoz olduğu için bu işgal sonlanmış. Bu salyangoz akdenizin daha soğuk sularında yaşamıyor. Zaten bir problemi gidermek için başka bir canlıyı da ekosisteme sokmak öngörülemez problemlere sebep olur. Bu işgalin de akvaryum sularını denize karışan bir su drenajına, akvaryum suyu döken bir deniz akvaryumcusu yüzünden olduğu düşünülüyor wikipedia'da yazdığına göre.

Bu gibi yabancı canlıları ekosisteme sokmakla ilgili tecrübeleri göz önüne alarak ( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_invasive_species linkte uzunca bir liste var) göle canlı atma gibi bir şey bence düşünülmemeli hatta örneğin bitkili akvaryumun suyunu dökerken bile  çok dikkatli olunmalı. Örneğin benim akvaryumda yanılmıyorsam salvinia natans isminde bir bitki var. Bu yüzey bitkisi benim iyi ışıklandırılmış gübrelenen co2 alan akvaryumda izin verirsem 3 hafta içinde bütün yüzeyi kaplıyor. Haftada bir yarısını akvaryumdan çıkarıp saksı bitkilerime gübre yapıyorum. Bu bitkiyi ufak bir  göle bir kaç yaprak bıraksam, doğru koşullarda varsa muhtemelen çok kısa sürede bütün göl yüzeyini kaplar ve dipte yaşayan bitkilerin ölümüne yol açabilir. Takiben canlılar da ölebilir.

Bu işlerin vebali bence çok büyük.

Saygılarımla.


Akvaryum konusunda profösyönel servis.
Merhaba,

Şirketimiz için bir akvaryum yaptırmak istiyoruz. 1 ton civari bir hi-tech bitkili akvaryum düşünüyoruz. Bu akvaryumun kurulumu ve düzenli bakımı konusunda profösyönel destek verebilecek akvaryumcular var mıdır? Bana yol gösterebilir misiniz? Forum üyelerinin arasında bu cins bir servis almış arkadaşımız var mıdır? Varsa bana firma tavsiye edebilir mi acaba?

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

İSTAVRİT2010-05-24 23:06:18
java fern öldü mü?
Hızlı ve yararlı cevaplar için çok teşekkür ederim.
java fern öldü mü?
Merhaba,

Akvaryumda kullandığım bir ilaç sebebi ile bazı bitkiler öldüler. Şimdi akvaryumu toparlamaya çalışıyorum. Sararan yaprakları budadım. canlı kalan bitkiler yavaş yavaş kendilerine geliyorlar ama java fern yapraklarının hepsini kaybetti. kökleri duruyor, bir şekilde yeşil ve sağlıklı da görünüyor. Acaba bu köklerin tekrar yaprak çıkarma ihtimali olabilir mi?

Şimdiden teşekkürler.
Çok miktarda su dinlendirme ve boşaltma
Arkadaşlar,

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Öncelikle şimdiki akvaryumda bu çeşmeden doldurma işini azar azar deneyerek tecrübe edeyim. Umarım balıklara zarar vermem.

Herkeze kolay gelsin.
Çok miktarda su dinlendirme ve boşaltma
Merhaba,
Şu anda haftada bir 1/3 su değişimi yaptığım 60 litrelik bir tankım var. 20 litrelik bir kova su ile değişim dinlendirme işlerini görüyorum. 

Şimdi daha 400 litre civarı hacimli bir tank edinmeyi planlarken, aynı su değişimi oranları  ile 150 litreye yakın su gerektiği birden kafama dank etti. Evinde yüksek hacimde tankları olan arkadaşlar bu işi nasıl yaptıklarını biraz yazabilirler mi? Hem dinlendirme hem de bu suyu ortalığı fazla batırmadan akvaryuma aktarma (evim ince uzun, banyo ile salon arası 10 metrenin üzerinde) konusunda kullandığınız metodları ve tavsiyelerinizi paylaşabilir misiniz?

Şimdiden çok teşekkür ederim.
Yeni akvaryum hakkinda bir kac soru.
önerileriniz için sağolun.

O boşluga çözüm bulayım ben. Keske bunları akvaryumu bir gazla hemen doldurmadan önce düşünse ve sorsaydım.
freeasabird2010-02-20 00:14:00
Yeni akvaryum hakkinda bir kac soru.
Merhaba arkadaslar,
1 hafta once cok da uzerinde dusunmeden hem bir baslangic olur hem de ileride bunu uretme amacli akvaryum olarak kullanirim dusuncesi ile yaklasik 60 litrelik bir akvaryum aldim. Yaninda da petshoptaki satici arkadasin tavsiye ettigi bir takim malzemeler aldim. Bu aldigim seyler hakkinda forumlardaki topicleri okudukca supheler olustu. Hafta sonu balik ve bitki almayi planliyorum. Bundan once bir hata yapmamis olmak icin bir kac sorum var. Bana asagidaki konularda tavsiyede bulunursaniz cok sevinirim.

1. Akvaryumun altinda cami yerden 1 parmak yuksekte tutan bir cerceve var. Bu saglikli bir sey mi? Bu boslugu kopukle kapatmamda bir fayda var midir?

2. Ben bol miktarda bitki uretmeyi hedefliyorum. aldigim kum biraz irice taneli gibi geldi sonradan. 2-3 milimetre boyunda taslardan olusuyor daha cok. Acaba bitki tutmada bir problem olur mu? Yerine baska kum alayim mi? Ne gibi bitkiler tavsiye edersiniz? (karides yetistirmeyi planliyorum)

3. Bir ic filtre aldim. icinde kaba sunger var filtre olarak. birde hava hortumu cikti icinden bununla iceri hava ufleyebiliyor. Benim aklimda bir kac cesit tetra ile birlikte kiraz karides beslemek ve mumkun ise karidesleri uretmek var. Bu ic filtre acaba karideslerle sorun yaratir mi?

4. isiklandirma icin akvaryum uzerinde bir duy var. florasan kullanilacak durumda degil su anda. Bu yeni tasarruflu ampullerden kullanmanin bir mahsuru var midir?

5. Basliklardan birinde akvaryumcudan biraz su alarak akvaryuma bakteri tasimamissak (ki ben boyle bir sey yapmadim.) bu suya balik atilmasinin problem yaratacagi yaziyordu. Ben akvaryuma mangrove koydum sadece 1 haftadir bekliyor. Acaba balik atmamda genede sakinca olur mu?

6. Okudugum kadari ile haftalik yapmam gereken bakim akvaryumun dibinden 1/3'u kadar suyu cekip hem de dibini temizleyip yerine de 2-3 gun beklemis cesme suyu koymaktir. dogru mu?

Cevaplar icin simdiden tesekkur ederim.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.