göz fungusu


krmuykÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 23
krmuykÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2014 09:43

Arkadaşlar öncelikle merhaba. 200 lt akvaryumda mavi imparator ve blue acara besliyorum. geçenlerde mantar sorunuyla karşılaştım ve imparatorlardan birini kaybettim.. şimdi yine aynı sorun mevcut. sorunu tam anlamıyla paylaşayım ; öncelikle tek göz de buğulanma ve beyaz bir tabaka oluştu,fakat tamamen içi değil,göz etrafında bir tabaka bu,göz bebegi görülebiliyor. ertesi gün diğer göz de aynısını gözlemledim ve tamamen kapandı gözler. akvaryumcuya durumu anlattım deep live 'ın acrifix çözelti ilacını verdi,mantara vs bir kaç hastalığa iyi geldiği yazıyor. bu ilacı el yordamı ve pamuk yardımıyla gözlerine dikkatlice uyguladım.  ve akvaryuma geri bıraktım. daha sonra bu ilaçtan suya 5-6 damla damlattım. suya bıraktığımda dikkatimi çeken daha önceden göremediğim çene altında ki beyaz ufak noktalardı. mantar diye tahmin ediyorum ama çok net bilmiyorum.bir de ilacı suya direkt olarak damlatmam yanlış mı? bu ilaç işe yarar mı ve nasıl kullanmalıyım yada kesin çözüm için ne yapmalıyım? bana bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim.teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2014 10:07
Demekki sizin suyunuz kötü, filtre malzemeleri belkide iyi bakımlı değil çok dolu, yazda geldi sudaki mantarlaşma hızla artar, balıkta bu mantar rahatsızlıklarını sudan kapar, siz bence öncelikle o akvaryumdan bir yüzde 50'ye yakın su değişimi yapın yada birden yapmayın dinlenmiş su bulmak zor alabilir 3 günde bir az az su çekimi yapın tazeleyin suyu mantar incelsin. Uzun zamandır bir mantarlaşma var anlattığınıza göre. filter malzemelerini temizleyin. Çene altında beyaz ufak noktaladan bahsediyorsunuz. Beyaz benek paraziti olabilir. şu resimdeki balıktaki gibimi noktacıklar kuyruktata varmı yüzgeçte  tuz tanesi büyüklüğünde yuvarlak simetrik misket gibi beyaz renkli, beyaz benek parazitimi, bakın balakım. balığınıza.

 


Göz fungusu ve beyaz benek paraziti için bio markasının metilen mavisi ilacını alıp balığı 50 litrelik gibi bir karantina akvaryumu varsa kendi suyuyla ayırıp içine bir hava motoruna bağlı hava taşı ekleyip tedavi boyunca sadece hava taşı kullanarak metilen mavisi ilacı ile göz fungusu ve beyaz benek parazitini aynı anda sonlandırabilirsini, o ilaç daha önceden bakmıştım deep acrifix galiba beyaz benek paraziti ilacı değildi emin değilim. Ama bu resimdeki ilacı kullanabilirsiniz göz fungusu ve beyaz benekte. 7-8 Tl birşeydi hatırladığım kadar.



Ana tankta o balıktan başka balıklar varmı başka balık yoksa tedavi daha kolay olur. Eğer başka balıklarda da varsa onlarada bulaşmış olabilir, onlarıda karantina tankına alın, onlarada uygulayın, bu sırada ana tankta canlı organizma olmadığı için aç kalan beyaz benek parazitleri 48 saat içinde kendi kendine öleceklerdir, çünkü bu parazitler canlı ile beslenir canlı olmazsa ölürler. Bu tedavi biraz uzun sürebilir göz fungusu 2. parti gerektirebilir 4 günden sonra su çekimi yapar gözfungusu azalmışta taze su ekler bir parti daha yaparsınız. yine pamuğa bu üstteki resimdeki ilacı damlatıp sabah akşam balığın gözüne sürün bu sürmeler masa siler gibi olmamalı bastırıp pamuğu çekme halinde olmalı çünkü balıkların mukozaları vardır sürterek silmelerde aşındırırsınız mukoza(sümüksü tabaka dıştaki gövde de). Filtre malzemeleriniz bu arada yıkayın dışkılardan arındırın. Akvaryumdan aldığınız suyla yıkayabilirsiniz. Ana fikir böyle ayrıntıları tedavi sürecince konunuzda konuşuruz. Kaliteli bir metilen mavisi markası kullanmanız lazım bu işinizi görür, yada sera costapur varsa oda oldukça iyidir ama biraz pahalıdır 20 Tl gibi. farketetmez onu bulmak zor zaten bu işinizi görür.

mesutok2014-06-05 10:24:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

krmuykÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 23
krmuykÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2014 11:17
Çok teşekkür ederim ayrıntılı bilgi verdiğiniz için. balığın başka hiç bir yerinde beyaz noktalar yok. sadece çene altında beyaz ufak ve yuvarlak benekler var ve gözleri dediğim gibi...geçen pazar su değişimi ve dip çekimi yaptım. aynı zamanda filtre malzemelerini komple temizledim. su da 1 aydır bulanıklık mevcut son temizlikten sonra biraz daha iyi oldu ama balıklarda bu tür bi rahatsızlık meydana geldi. 4 gün önce bir balığımı böyle kaybettim. keşke karantina tankım olsa ama yok. bu rahatsızlıkla ilgili bir çok yerde tuz banyosu öneriyorlar,acaba sonuç alır mıyım? en azından böyle bir müdahaleyi kısa sürede yapabilirim.akşam akvaryumun ve balığın resmini çekip koyarım o şekilde daha net teşhis koya bilirsiniz belki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2014 11:26
O zaman iç filtre , dış filtreyi durdur, sadece hava taşını çalıştır, metilen mavisini  üstteki önerdiğim ilacı uygun dozda ana tanka uygula kurtarırsın. metilen mavisi mantar ilacı kadar ağır değildir, uygula kurtul. Ben çok uygulamışımdır geçmişte merak etme biyolojik denge zaten sende bozulmuşta, uygulasanda tam bozulmaz bozulsada çabuk oturuyor yerine. İmkanın yoksa ayıracak yerin ana tanka uygulayacaksın yoksa balıklar ölür. Akvaryuma tuzlu su katıp kaya tuzu eritip tedavide olumlu sonuçlar alınabilir ama beyaz benek parazitide varsa ilaç kullanmanda fayda var. Bir konuda rastlamıştım, göz fungusunda akvrayuma 50 litre akvaryum suyuna 1 yemek kaşığı kaya tuzunu suda sıvılaştırıp göz fungusunda olumsu sonuç aldığını söyleyen bir konuya rastlamıştım. Oma metilen mavisinide beraber kullanmışmıydı onu tam hatırlayamıyorum. mesutok2014-06-05 11:28:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UbeydeÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2013
İl: Antalya
Mesaj: 17
UbeydeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2014 12:41
Merhabalar;
Göz Fungusu çok önemli bir hastalık, milletin devamlı şikayet ettiği beyaz benek bunun yanında elinde pamukşeker tutan 5 yaşındaki çocuk kadar masum kalır... Hastalık farkedildiğinde bile pek çok balık için artık çok geç oluyor.. En çok bulaşma sebebi dışarıdan eklenen yeni bir balık. Balık alırken gözlerine iyi dikkat etmek lâzım, ben golü burdan yedim..
Bu problemi yaşamış ve pek çok balığımı kaybetmiş biri olarak çözümü şu şekilde buldum;

1- Biyo firmasının MİKOFİSH adında bir ilacı var, antibiyotik temelli,koyu sarı renkli bir çözelti, kullanım talimatına uyarak kullandım.
    Ayrıca hasta balıkları yakalayıp gözlerine 1'er damla ilaçtan damlatıp, 5-10 saniye bekletip tekrar suya saldım, bunu günaşırı yaptım.. Akvaryumu komple karantinaya aldım, vatozları, çöpçüleri çıkarmadım, ilaçtan kötü etkilenmediler..
2- Sıcaklığı 12 saatliğine 32 dereceye getirdim.
3- 100 lt'ye 2 avuç olacak şekilde kaya tuzu eritip döktüm.
4- Havalandırmayı yapabildiğim en yüksek seviyeye getirdim. Bunun için hava motorunun 4 çıkışından 3'ünü akvaryuma verdim. (1'ini de yavruluğa verdim)
5- İlacı uygulayınca 3-4 saat filtreyi kapalı tuttum. Sonra çalıştırdım, filtrede aktif karbon-kömür kullanmadım.
6- 2 gün sonra %50 olacak şekilde su değişimi yaptım.
7- Daha sonraki hergün 1/3 oranında su değişimi yaparak suyu normal berraklığına ve balıkların rahat edebiliceği orta bir kaliteye getirebildim.

İlaçtan sonraki 4. günde hastalık durumu kötü olan balıklarda çok iyi toparlama olmuştu, durumu orta derece olanlar tamamen iyileşti.
Müdahale edene kadar da 10 civarı balığım ölmüştü (-ki bu 2 gün içinde oldu). ilaçlamadan sonra ölen olmadı, onu da belirteyim.

Bu arada ilaçtan dolayı filtre ve akvaryumdaki bakteriyel denge yokoldu, hatta bütün bakteriler  yokoldu, o yüzden filtre malzemelerini de sıcak suyla iyice yıkadım, resteledim. Bu temizlikten 1 hafta sonra koku ve renk normale döndü, balıkların durumu orta kötü olanları tamamen iyileşti, çok kötü görünenleri de tek gözleri kör olarak paçayı yırttı.

Bu arada İCHTHYO kullanmanızı önermem, çok ağır ve kullanması riskli bir kimyasal, akvaryumda vatoz, çöpçü, alg yiyici vb. varsa affetmez götürür, öldürür yani.

Tecrübelerim bunlar, tekrar geçmiş olsun diyorum...



Malmoth2014-06-09 14:43:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir