Güzel Bir Aydınlatma Sistemi İçin Öneri ?


MBA008Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 192
MBA008Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2013 05:22
Merhabalar arkadaşlar;
Sizlere sorum başlıktada belirtiğim gibi güzel bir aydınlatma sistemi yapmak istiyorum bu konuda herkes birşey söylemiş ama insanın kafası karışıklıklarla doluyor sizlerin yardımıyla inş halledeceğimi umuyorum önceki aydınlatma sistemim idare ederdi az bahsetmek gerekirse 2*18W T8 daylight mevcuttu floların biri philips diğeri tekfen ama arzalandığından dolayı yapmışken iyi birşey yapayim diyorum aydınlatmayı koyacağım akvaryumun kapağı 100 cm 2 tane florasan yeri var önerileriniz bekliyorum ?

Hangi marka florasan öneririsiniz hangi modelini ?
Kaç watlık boyu ne kadar oluyor akvaryumun kapağına sığarmı vs ?
Kaçtane balast kullanmamız gerekir, bunlar kaç watlık olmalıdır ?
Forumda görmüştüm kapağı alimimyum folyo ile kaplamış bazı arkadaşlar bende öle yaptım güzelce peki bunun bir zararı olur mu yada yararı olursa ne olur bilmek isterim  ?
* Herkese keyifli hobiler..
MBA0082013-09-10 15:45:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yukselayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 145
yukselayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2013 11:57
30w T8 ler 90 cm, 39w T5 ler 85 cm oluyor. Balastların, floresanın watt değeri ile aynı olması iyi olur. Aynı anda 2 floresanı çalıştıran balastlar var onlardan bulabilirseniz daha iyi olur. Kendi akvaryumumda 3 adet grolüx 1 adet daylight kullanıyorum tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MBA008Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 192
MBA008Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2013 15:58
Okuyup zaman ayırdığınız için saolun evet bende bu konuda kararsız kaldım akvaryumun alabilceği en yüksek floları koymak istiyorum bende az araştırdım en uygun konabilcek en büyüklerde dediğiniz gibi 30w T8 90cm - 39w T5 85 cm peki bu heryerde aynımıdır yani florasanların wat ve uzunlukları sadece bunlar için demiyorum diğer tüm florasanlar için söylüyorum. İkisinin arasındaki farksa biri hem wat olarak düşük hemde uzunluğu fazla, diğeri ise hem wat olarak fazla hemde boyu daha uygun ben ikinci dediğinizi düşünüyorum hem t5ler performans olarakta daha iyi. Bu arada bahsetmeyi atlamışım yukarda akvaryum en fazla 2 tane florasan alabiliyor önerilerinizi bu yönde yaparsanız daha isabetli olur. 

Balastlara gelince şu an T8lere kullandığım 2 tane 40w mevcut bunları kullanabilirmiyim ama bir tanesi arzalı olabilir tam emin değilim çünkü ya florasan bozuldu yada balast bozuldu ki 1 florasan yanmıyordu bakalım elektirikçiye götürücem ne diycek ona göre birşey düşünücem.

Peki aynı anda 2 floresanı çalıştıran balastlar var demişsiniz bunlar masraflımıdır ?

Tavsiyeleriniz için çok saolun bende ozaman 1 tane 39w slyvania grolux kullanmayı düşünüyorum zaten birde diğerinide daylight düşünüyorum ama onuda slyvania markamı alsam diye düşünüyorum kararsız kaldım kalite olarak çünkü beyaz bir flo olucak diğeride ki doğal bir aydınlatma olsun yani slyvania olursa aquastar yada daylightstar olabilir, ama biraz masraflı olur ama onun yerine Philips gerçi kaç watı kaç cm bilmiyorum ama bilgilendiriseniz sevinirim philips marka kullanmayı düşünüyorum hem kaliteli hemde ucuz olur oda t5 olucak.

Peki alternatif olarak seçenek olarak başka hangi markaların hangi florasanlarını kullanabiliriz kaç wat olur uzunluğu vs bunlar hakkında detaylı bilgi veren arkadaşlar olursa iyi olur ama öyle pahalı şeylerden ziyade herkesin bütçesine uygun olan şeyler daha güzel olur.

MBA0082013-09-10 16:07:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yukselayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 145
yukselayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2013 16:15
40w lık T8 balastı T5 floresanda kullanamazsınız. Ben 2*39w T5 balastı İstanbul'da 15TL ye almıştım. Sadece 2 adet floresan yeriniz varsa T5 kullanmanız daha iyi olur. Akvaryum litresine bağlı olarak 2 adet yeterli gelmeyebilir.
Daylight olarak Philips yada Osram marka 865 kodlu 39w beyaz floresanlardan alabilirsiniz. Hem daha kolay bulunur hem de daha ucuzdur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MBA008Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 192
MBA008Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2013 22:20
Anladım forumda aydınlatmayla alakalı konuları gezerken buna benzer birsürü konuyla karşılaştım ama allak bullak oluyor milletin aklı yani tereddütte kalıyor insan mesala bulabildiğim şu konuda;  http://www.akvaryum.com/Forum/balast_k495536.asp gene buna benzer birşey sorulmuş 40w T8 balastlarla - 39w T5ler çalıştırılır mı diye sorulmuş yani acaba T8lerle - T5 uyumsuzluğundan dolayımı öyle diyorsunuz yoksa wat olarak bir problem olacağını zannetmiyorum kurtarıyor çünkü.

Peki dediğiniz gibi 2*39w yada 40w T5 alsam herhangi bir sorun olur mu? Evet 2 tane üçüncü florasan çatlasak olmaz yani  akvaryum 150 litre öle yoğun bir bitkili değil fazla bakım istemeyen bitkiler mevcut bence yeter diye düşünüyorum.

Evet bende o iki markayı düşünüyorum gerçekten kaliteliler peki yaklaşık olarak ne kadardır bir fikriniz var mı? Peki boy olarak farketmez demi ?

Son olarak şimdi alcağımız florasanlar ve kapakta nasıl olacağını söylemek istiyorum sizlere bir resimle anlatsam daha iyi olucağı kanısındayım; 

Şöyle bir sorun olacağını tahmin ediyorum mavi alan içine aldığım yer üstünede yazdım gerçi ama eski aydınlatmamın olduğu yerdir nerdese her yere eşit gidiyordu sadece arka köşelere fazla aydınlatamıyordu ben öyle gözlemledim. 

Şimdiki yenisiyle olucak problem ise malum biraz daha uzun olucak ama eskisine göre sarı yerle aldığım yerler altı kapalı o taraflar aydınlanamıycak peki bu sorun olurmu yoksa aydınlatma için açılmış alandan gene ışık iyi olduğu için her yere ışık gidermi yada başka bir çözüm uygalanabilirmi orları kesmek açmak vs gibi bunun sıkıntı olacağını düşünüyorum 

Bayağı uzun oldu ama kafanızı ağrıttıysak affola 

MBA0082013-09-11 00:17:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MBA008Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 192
MBA008Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2013 18:41
Fikri olan yok mu arkadaşlar  
Konu güncel

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gorkem_fatmaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 103
gorkem_fatmaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2013 18:06
Merhaba bende de aynı kapaktan var.2x25 w t5 beyaz-mavi kullanıyorum.Fotoğrafta mavi ile işaretlediğin yere koydum.Florasanlar düşmesin diye o boşluğa plexiglass kestirdim hem temizlemesi kolay hemde sağlam,sıcaktan etkilenmiyor.Akvaryumun sağ ve sol yanı az ışık alıyor,sol tarafa anabias sağ tarafada eledoa ektim.Az ışıkta bile geliştikleri için sorun olmadı.Deneyebilirsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MBA008Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 192
MBA008Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2013 19:15
Merhabalar ooh bari benim gibi aynı sorundan muzdarip insanlarda varmış , bu tarz bir sürü sorunu olan arkadaş gördüm fazla ilgilenilmemiş konu inceleniyor ama nedense bir el atan yok garip gerçekten neyse, benim bildiğim eğer yanlış söylemediyseniz T8ler-25w oluyor T5ler -24w oluyor eğer bitkili akvaryumunuz varsa bitkili tanklarda mavi aydınlatma o tarz aydınlatmalar önerilmiyor genelde daylight ve grolüx tarzı kombinasyonlar önerilir.

Gerçi florasanları kapağın üstüne kapattığınız şeyede sabitliyorlar sonra o yerlere otuyor farklı sistemler mevcut, peki plexiglass  size ne kadara maal oldu ben biraz pahalı diye biliyorum onun yerine ince bir camda aynı işi görmez mi acaba ?

Aslında ben t5 sistem düşünüyorum ama peki 39w lık t5ler bir sıkıntı olur mu sığma gibi ısınma vs ?

Peki balast hakkında ne düşünüyorsunuz ne yapılabilir ? Philips t5 böyle bir kapağa uygun floran var mı daylight yada osram marka ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MBA008Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 192
MBA008Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2013 18:11
Konunun üzerinden biraz zaman geçti gerçi ama benim gibi aynı sorunları yaşayan arkadaşlara yol göstermesi açısından güncelliyorum  Arkadaşlar malum konuda sorunlardan bahsettik yaptıklarımız şöyle oldu şimdi uygun ya T8 sistemi yapıcaz yada T5 sistemi olduğundan elimdeki (T8) balastları ve florasanlarıda düşündüm değerlendirmek açısından, aklımdan tasarladığım ilk olarak T5 sistemi vardı ama gerek T5 sistemin balastlarının - florasanlarının pahalı olması gerek bulunamaması dolayısıyla sistemden vazgeçtim eğer yapacağım sitem T5 olsaydı forumdaki hesaplıyıcının istediği aydınlatmaya ya yaklaşamıyordu yada fazla oluyordu fazla olması demek ekstradan faturamızı kabartırdı öyle zaten bakımı zor bitkilerimde yok   T8 balstlarla T5 florasanları çalıştırmak istedim ama floların uzun ömürlü olmayacağı yüzünden istenilen performans olamayacağı yüzünden. 

Ondan dolayı T8 sistemine karar kıldım başladım elektrikçileri gezmeye orlardaki durumsa vasat halde  şöyle bir genel olarak tecrübelerimi paylaşayım sizlerle: T5 sistemini araştırırken soruyorum T5 florasan varmı diye soruyorum adamlar yok T5 florasan diyor T5 florasan diye birşey yok diyor simit şeklindekilerden vermeye kalkışıyorlar, kaç watlıkları var diyorum boyları ne kadar diyorum sana ne lazım diyor bilmiyor, balastlarını sorduğumda saçma sapan şeyleri çıkarıyorlar grolux lambayı sorduğum alakasız bir flo çıkarıyorlar yok diyorlar bilmiyorlar neler neler.. 

T8 sistemindede buna benzer sorunlarla karşılaştım ne biçim elektirikçilerse bide kendinden emin gibi söylüyorlar - karşı tarafı bilmiyormuş konumuna koyuyorlar fiyatları uçuk çekiyorlar daha neler neler durum böyle özetle      
Neyse daha fazla uzatmadan işini bilen bir elektirikçiye gittim ilk olarak florasanlardan hanginin çalışıp hanginin çalışmadığını denettirdim 1 tanesi çalışmıyordu onu attık sonra çalışanıda yedeğe aldım, balastlarımda şu anki sistemle uyumlu olmayacağından stoğa aldım kapağımı alimimyum folyoyla sarmıştım zaten montaja götürmeden 1 tane 18w (T8) slyvania grolux - diğerinide 18w (T8) slyvania frost whıte aldım bunları bulmak bayağı bir zor oldu ama bulduğumdada çok uygun bir fiyata aldım 2 tanede 18w balast aldım montajını yaptırdım tek açma kapama düğmesiyle 1tanede tımer aldım bağladım gayette güzel bir şekilde aydınlatamamı halletmiş oldum kapağada bir tane saydam, kaliteli , güvenilir bir cam kestirip silikonlattım aydınlatmayla ilgili sorunuda halletmiş olduk.
Herkese keyifli hobiler..
MBA0082013-09-29 18:16:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir