Haplochromisler Hakkında Herşey


Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 12:22

HAPLOCHROMİS

 

Malawi gülünen büyük boyut ve farklı şekil itibariyle asil ve bir o kadarda güzel balıklarıdır Haplochromisler. Değişik şekil ve renk itibariyle birçok hobicinin malawi cichlidleri arasında en sevdiği gruplar arasına girmiştir. Ülkemizde belli başlı haplochromis türleri olsa da kalıplaşmış ve sevilmişlerdir. Bunların arasında en çok sevilenleri yunus cichlid, yaprak cichlid, vünüstüs, ahli vb. türlerdir.

 

Haplochromisler, akvaryumlarda asilliği ve güzelliği ifade ederler. Haplochromislerin çoğu sert, azcı ve ağır kişilikli balıklar olduklarından ilk tercih edilen balıklar arasındadır.

 
 

GÖL ÖZELLİKLERİ

 

Malawi cichlidleri 3 grupta incelenmektedir. Bunlar; gölün çoğunluğunu sağlayan mbunalar, haplochromisler ve imparatorlardan oluşmuşlardır. Bizim inceleyeceğimiz grup haplochromislerdir. Bu gölün su değerleri:

Ph= 7,5 – 9,0

Dh= 12 – 20

Isı= 22 – 28 C             Olmalıdır.

 

Bu gölde balık gruplarının gösterdiği farklılıklardan dolayı 3 çeşit bölüm vardır. Bu bölümler; Geniş ve sık kayalıklardan oluşan alanlar, düz kumluklardan oluşan alanlar, kaya ve kumluklardan oluşan bazı bölümlerinde sazlıklar bulunan alanlar olarak incelenmektedir. Bizim inceleyeceğimiz olan haplochromisler; düz kumluklardan oluşan alanlarda ya da kaya ve kumluklardan oluşan alanlarda yaşamaktadırlar.

 

TANK SEÇİMİ:

Haplochromisler, mümkün olduğunca sınırları zorlayacak en büyük tanklarda bakılmalıdır. Doğalarında geniş yüzme alanları isteyen bu grup malawi cichlidleri için elden geldiğince en büyük tanklar tercih edilmelidir. Haplochromisler için tercih edilecek en az akvaryum hacmi 400 litre olmalıdır. Tankınız ne kadar büyük olursa balıklara karşı oluşabilecek stres etkenleri en aza inmiş olur. Bununla birlikte akvaryumdaki su değerleri sabit tutulup, balıkların doğasına özgü olan değerler kontrol altında olur. Kuracağınız haplochromis akvaryumunuzda, birbirleriyle uyum içinde yaşayabilecek haplochromis türlerini seçmelisiniz.

 

AKVARYUM DEKORASYONU:

Haplochromis akvaryumlarında dekor balıkların sağlığı açısından çok önemlidir. Doğalarını taklit etmek her balıkta olduğu gibi haplochromislerde de en sağlıklısı olacaktır. Haplochromis akvaryumlarında beslediğiniz türe uygun seçim yapılmalıdır. Örneğin: tek tür olarak yunus cichlid besliyorsanız, akvaryumunuzun dekorasyonu sadece tutmak gerekir. Yunuslar için düz kumluk alanlar en sağlıklısı olacaktır.

Haplochromis akvaryumlarında düz kumluk alan olduğuyla birlikte çok az sayıda kaya ve bitki (saz) de bulundurulabilir. Kaya bulundurulmasının amacı; hem doğalarında az sayıda olması hem de alfa erkeklerin dişiler üzerinde kur ya da baskınlık kurarken dişilerin kendilerini güvende hissetmeleri açısındandır. Yine bununla birlikte bazı haplochromis türlerinde avcılık yapmak amaçlı bitkileri kullanan balıklarda vardır. Bu balıkların doğasını benimsemeleri adına birkaç bitki alanı oluşturulup avlanmalarına izin verilebilir. Bu balıklara örnek; yaprak cichlid. Örnekler çoğaltılabilir.

 

AKVARYUM FİLTRASYONU:

Haplochromisler, akvaryumları çok kirleten balıklardır. Bu grup balıkların bakıldığı akvaryumlarda filtrasyon çok iyi olmalıdır. Haplochromis akvaryumlarında, kuvvetli bir dış filtre ya da sump sistemi en uygun olanıdır. Aynı zamanda hafif bir akıntı yaratmak ve balık pisliklerini çekip mekanik temizlik yapılabilmesi açısından bir iç filtrede uygun olacaktır.

-         Sump sistemi

-    Dış filtre

Filtreleme sistemi yapıldıktan sonra akvaryumda temizlik yapılmak diye düşünülmemelidir. Düzenli olarak, periyodik aralıklarla dip çekimleri ve dinlenmiş su takviyeleri yapılmalıdır.

 

AKVARYUM SUYU:

Akvaryum suları temizliklerden önce kloru açması açısından dinlendirilmelidir. Malawi cichlidleri ülkemiz sularına çok kolay tolerans gösterebildiklerinden su hazırlayıcılar kullanılmasına gerek duyulmayabilir. Ama su hazırlayıcıların kullanılması balıkların sağlığı açısından önemlidir. Su değerleri:

Ph= 7,5 – 9,0

Dh= 12 – 20

Isı= 22 – 28 C             Olmalıdır.

 

BESLENME:

Haplochromisler, çoğunlukla etçil beslenen balıklardır. Ancak aralarında bazı türler vardır ki hem etçil hem otçul olarak omnivor şekilde beslenirler. Örneğin: Yunus cichlid. Örnekler çoğaltılabilir. Beslenecek olan haplochromis türü çok iyi araştırılıp türe özgü uygun diyet hazırlanmalıdır.

Bu grup balıklar için günde 2–3 kez yemleme yapılmalıdır. Yemler kafadan salma değil uygun diyete uyacak şekilde yapılmalıdır. Haplochromis grubu balıklara, haftada bir kez canlı yem verilmesi uygundur. Canlı yem onlar için büyük besin kaynağıdır.

BALIK SEÇİMİ:

Haplochromislerde balık seçimi oldukça önem taşır. Bilindiği üzere haplochromisler agresif türlerdir. Uygun balık ve oran seçilmediği sürece ölümler kaçınılmaz olur. Bu sebeple balık seçiminde akvaryum hacmi, dekorasyonu ve uyumu ön planda tutmalıyız.

Haplochromisler, çok büyük boyutlu balıklar haline gelebildiğinden akvaryum hacimleri yüksek tutulmalıdır. 500 Litrelik bir haplochromis akvaryuma en fazla 10 balık koyulmalıdır. Koyulan balıklarda birbirlerinde uyumlu türler olmalı ya da tek tür olarak bakılmalıdır. Bazı akvaryumlarda haplochromislerle birlikte imparator, mbuna gibi diğer malawi cichlid grupları bakılmaktadır. Bu durum tamamen yanlış bir uygulamadır. Haplochromisler tankta en baskın ve büyük balıklar olacağından her zaman için alfalık haplochromislerde bulunacaktır. Bu sebeple diğer balıklar sürekli stres altında kalacak ve denge bozulacaktır.

Bazı haplochromis familyaları:

Aristochromis

Astatotilapia

Buccochromis

Caprichromis

Champsochromis

Cyrtocara

Diplotaxodon

Fossorochromis

 

HAPLOCHROMİS ÜRETİMİ:

Haplochromisler, üretimi diğer gruplara oranla daha zor olan balıklardır. Bir mbuna gibi kolay kolay üreyen balıklar değildir. Haplochromislerin üremesi için akvaryum dekoru, hacim, balık uyumu, balık orantısı, yemleme, ışıklandırma, stres gibi etkenler ön planda tutulmalıdır. Bu yargılar ön planda tutulup uygun koşullar sağlandıktan sonra bu balıklarda diğer türler gibi rahatça üretilebilir.

Haplochromis üretiminde dişi erkek oranı en az; 1 erkek 2–3 dişi olmalıdır. Bu orandan daha düşük haremler kurulursa erkeğin dişiyi öldürmesi kaçınılmaz olur. Akvaryumda stres etkeni kaçınılmazdır. Haplochromislerin üremesi için özel bir ortam hazırlamaya gerek yoktur. Yumurtlamaya hazır olan dişi ve her daim çiftleşmek isteyen erkek uygun ortamı bulduktan sonra çiftleşip, yavrularlar. Bu gölün balıklarında diğer göllere oranla amerikan, tanganyika vb. değişik bir yavrulama stili vardır. Bu göl balıkları ağızda kuluçka yaparak yavrularlar.

— Yunuslar çiftleşirken
-         Ağzı dolu bir yunus dişisi
 

Haplochromisler, çiftleşme sonrasında dişi olan balık ağzındaki yumurtaları 18–29 gün arası kuluçkaya yatırır. Bu süre zarfında balık yemlenmez. Kuluçka evresi tamamlanınca dişi uygun bir kovuşa ya da bölmeye yavrularını bırakır.

YAVRULARIN BÜYÜTÜLMESİ:

Yavrular doğduktan sonra yavruları farklı bir akvaryuma alabiliriz. Haplochromislerin çoğu çok sayıda yavru verir. Bu sebeple yavru akvaryumunun hacmini de anaçların olduğu gibi yüksek tutmakta fayda var. Yavruları ilk 1–2 gün bitkisel toz haline getirilmiş yemlerle beslemelisiniz. Bunun nedeni sindirim sistemleri tam anlamıyla gelişmediğinden sindirimde zorluk çekebilecekleridir. 2 Günün sonunda yavrulara artemia vermeye başlayabilirsiniz. Artemiayı günde 1–2 öğün şeklinde verebilirsiniz. Artemianın yanında, öğütülmüş taze kuru yemler de verebilirsiniz.

Yemleme sonrasında arda kalan yemlerin nitrat, amonyak ve nitrit patlamalarına yol açmaması açısından, şifonlama yöntemiyle çekebilirsiniz.

Yavrular doğduktan ilk 1 hafta gibi bir süre içinde kesinlikle su değişimi yapmayınız. 1 Haftanın sonrasında %5 - %10 luk periyodik aralıklarla dip çekimleri ve dinlenmiş, ortama uygun, sıcaklığı akvaryumunki ile aynı olacak şekilde su takviyeleri yapabilirsiniz. Önerilen dip çekimi balık 2. haftasını geçtikten sonra günlük %10 luk oranlarda periyodik olarak yapmaktır.

 

Not: Bu makale şahsımdan ya da akvaryum.com’dan izin almaksızın başka yer yayınlanamaz.

Emre NAR

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaintedÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2008
İl: Diyarbakir
Mesaj: 477
SaintedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 12:30
Emre kardeşim makaleler bitmek tükenmek bilmiyor sende.  Makalen özellikle yunus besleyen hobiciler için yararlı olacaktır. Makalelerinin devamını dilerim.

Tebrikler
Sainted2009-02-02 12:33:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 12:55
Selamlar.Emre kardeşim helal sana yine iyi bir paylaşım olmuş paylaşımlarının devamını dilerim.
 
 
Saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 13:00
Emre yine döktürmüşsün Dil%20Çikarma. Çok yararlı olmuş, haplochromis beslemek isteyenlerin ve besleyenlerin işine yarayacak bir kaynak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malioner06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 286
malioner06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 13:05
Tebrik ederim. Çok hoş bir makale olmuş. Tam arşivlik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 13:09

Meğinize sağlık Emre bey.Yararlı bir makale olmuş.Paylaşım için teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YağızÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1125
YağızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 13:14
Emre merhabalar,
 
öncelikle güzel makaleden dolayı seni kutlarım,paylaşımın için teşekkürler.Tebessüm
 
Değinmek istediğim bir konu var;Haplo'lar geniş bir grup olduğu için makalende sanırım iri ırk haplochromisleri anlatmışsın,buna bağlı olarak hacim,beslenme vb. durumlarını buna göre açıklamışsın.Ancak Copadachromisler,Sciaenochromisler ve ortalama bir mbuna boyunda olabilen   haplolar var ki bence bunlar orta boy akvaryumlarda beslenebilir.Tabi koşullara bağlı olarak beslenme ,dekor vb. değişiyor.
 
Teşekkürler,
yagi2009-02-02 13:16:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 13:20
[QUOTE=yagi]Emre merhabalar,
 
öncelikle güzel makaleden dolayı seni kutlarım,paylaşımın için teşekkürler.Tebessüm
 
Değinmek istediğim bir konu var;Haplo'lar geniş bir grup olduğu için makalende sanırım iri ırk haplochromisleri anlatmışsın,buna bağlı olarak hacim,beslenme vb. durumlarını buna göre açıklamışsın.Ancak Copadachromisler,Sciaenochromisler ve ortalama bir mbuna boyunda olabilen   haplolar var ki bence bunlar orta boy akvaryumlarda beslenebilir.Tabi koşullara bağlı olarak beslenme ,dekor vb. değişiyor.
 
Teşekkürler,
[/QUOTE]
 
Yağız, makaleyi genel anlamda yazdım. Bahsettiğini yapmış olsaydım, her türü ayrı ayrı açıklamakla yükümlü olurdum. Buda zor ve gereksiz birşey. Zaten o durum bilaz profillere kaçıyor.
 
Yorumun için teşekkürler.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 14:16
Her zamanki gibi yararlı bir makale olmuş. Eline sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanönerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 369
sinanönerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 15:07
Yine çok güzel bir makale olmuş.TEBRİKLER.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsinojenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2006
İl: Diyarbakir
Mesaj: 1305
karsinojenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 17:05
Emre emeğin için teşekkür ederim. Hayrola bu sefer yunuslara mı merak saldın?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2009 13:06
[QUOTE=karsinojen]Emre emeğin için teşekkür ederim. Hayrola bu sefer yunuslara mı merak saldın?[/QUOTE]
 
Yok abicim... Sadece bilgi vermek amaçlı.Tebessüm Bizim işimiz mbuna.
 
Erdal hocamızın bir lafı vardır; "Bir gün gelecek, herkes mbunacı olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir