Hatalar Zinciri


GurdjanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 405
GurdjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2011 18:32
Fotoğraf: Yok

Canlıdaki Belirtiler: Rasbora,Neon,Siyah Neon,Silvertip Tetra,Komando Çöpçü,Ramirezi,Colisa lar teker teker ölüyor özellikle de Tetra çeşitleri ve Ramireziler

Akvaryum Kapasitesi (litre): 250 lt.

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Frenatus, Albino Frenatus, Bronz Çöpçü, Albino Çöpçü

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Ph 7, Sıcaklık 28

Filitrasyon: Eheim 2217 Dış Filtre / İç Malzemeleri : İnce Elyaf(Seramik ses yapmasın diye çok ince bir elyaf parçası), Seramik, Biyolojik Mavi Sünger, Azoo Algae Away (Ph ı sabit 6,8 de tutan yosun önleyici), Elyaf, Prodac Carbo-Zeolit, Elyaf, Elyaf, Filtrenin kendi orjinal elyafı.

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: 1-) Su değişimi yaptım değiştirdiğim suya Azoo Aquaguard kullandım(Metilen) 2-) Su berraklaştırıcı kullandım-Markası Percell adı Quick Clear(Üstünde yazan su gözünüzün önünde anında berraklaşır ibaresi beni cezbetmişti) 3-) Yosunlar için Azoo Green Water Treatment suda yüzen alglerde ve yeşil suyun üzerinde etkisi olan yosun ilacını kullandım. 4-) 2 akvaryumcudan aldığım Neon, Rasbora, Siyah Neon, Ramirezi ve Colisa ları ekledikten sonra Colisa ve Neon larda beyaz benek hastalığı tespit ettim. Koştum akvaryumcuya Sera Costapur aldım, 4-5 Colisa ve 7-8 Neonda bu hastalığı gözlemlediğim için bütün akvaryumda ilacı kullandım. Filtremde Carbo-Zeolit vardı, ilacın etkisini yok eder diye filtreyi 3 gün çalıştırmadım. Oysaki sonradan edindiğim bilgiye göre Colisa lardaki beyaz benekmiş doğru ama Neonlardaki PLİSTOPHORA hastalığıymış.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Ramireziler için Tubifex tablet kurt yem aldım kullandım. Tetralar için Tetramin pul yem aldım onu da kullandım. Normalde devamlı kullandığım yem New Life Spectrum Thera A+ Small Formula idi, sırf balıklar daha çeşitli yem yesin diye Tubifex ve Tetramin pul yemden verdim:(

Akvaryumculardan aldığım balıkları sularıyla beraber akvaryuma kattım.




***10 ad. Neon, 10 ad. Siyah Neon, 10 ad. Rasbora, 10 ad. Silvertip tetra, 3 ad. Frenatus, 3 ad. Albino Frenatus, 10 ad. Komando Çöpçü, 6 ad. Bronz Çöpçü besliyordum. Akvaryumda herşey gayet yerindeydi ve balıklar gayet sağlıklıydı. Önce 4 ad. Bronz Çöpçü aldım bir akvaryumcudan hiç sorun yoktu. 3 gün sonra 10 ar adet daha Rasbora, Neon ve Siyah Neon ile Tetramin yem aldım başka bir akvaryumcudan. Balıkları koydum, bendeki yemden ve yeni aldığım Tetramin yemden verdim. Sabah baktığımda yeni aldığım Neon lardan bir tanesi ölmüştü, herhalde sağlıksızdı ya da taşıma sırasında çarptım v.s. diyerek diğer balıkları da kontrol ettim birşey yoktu. Ertesi gün 10 ad. Colisa ve 10 ad. Ramirezi aldım. Sabah baktığımda Colisa larda beyaz benek vardı, Neonlar da da beyaz benek vardı(ben öyle sanmışım) Ramireziler de verdiğim yemleri yemiyordu, ne yapabilirim nasıl beslerim diyerek araştırdım. Tubifex yeme bayıldıklarını okudum.
Ertesi gün akvaryumcudan Sera Costapur aldım, Tubifex tablet yem aldım.

Costapur u kullandım, sıcaklığı 32 dereceye getirdim. 2. gün filtremde Carbon olduğu için ilacın bir etkisi olmayacağını öğrendim ve filtreyi kapadım. 3 gün filtre kapalı kaldı. Sirkülasyon motoru ve havalandırma sürekli çalıştı. Normal yemleme yaptım, çok fazla yem vermedim. Ramireziler aç kalmasın diye Tubifex te verdim.

Sonuç olarak 30-40 arası balığımı kaybettim. Halen günde 1-2 balığım ölüyor. Tetralar sapasağlam görünüyorken bir anda çarpılmış gibi yüzmeye başlayıp ölüyor, Komando çöpçülerin gözleri bembeyaz olup ölüyor, Ramireziler halsiz düşüp bir yere tüneyip yavaş yavaş ölüyor, beyaz benek olan Colisalar öldü. 2 gün önce %30 su değişimi yaptım, dün %50 su değişimi yaptım bugün de %30 su değişimi yapacağım.

Son olarak Frenatuslar canavar gibi görünüyor, Colisaların sağlamları çok sağlıklı görünüyor, Ramirezilerden emin değilim, Tetralar ne kadar sağlam görünse de dediğim gibi bir anda takla atıyor, Bronz Çöpçüler sağlıklı görünüyor, Komando Çöpçüler sağlıklı görünüyor ama birden gözleri beyazlıyor.


Balıkların ölmesine çok üzülmüş durumdayım, bir koca kafalılık ettim, pişman oldum. Bir daha aynı hatayı yapmayacağım. Balıkların tam olarak iyileştiğini anlayınca çoğunu satacağım.

Acil olarak tavsiyelerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

forever_mbunaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 197
forever_mbunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2011 18:57
Öncelikle geçmiş olsun.Keşke küçük bir karantina akvaryumunuz olsaydı.Şu an bu denli bir problem yaşamamış olurdunuz.Özellikle canlı doğuranlarda ve bu tip tropikal balıklarda bu hastalık durumu çok sıkça görülen birşey.Zamanında bende bu tip tropikal balıkları beslerken bu durumdan bezmiştim.Ve en sonunda malawilere geçiş yapmıştım.Bu tip hassas balıklarda problem yaşamamanın büyük bir yolu tanka eklenecek balıkları önceden karantina akvaryumuna alma ve balıkların satın alındığı akvaryumdaki diğer balıkların dahi sağlık durumlarının kontrol edilmesi,akvaryuma olabildiğince az müdahale ve sabit su ile ısı değerleri.İnşallah bir daha herhangi bir problem yaşamazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

an1lÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2011
İl: Mugla
Mesaj: 359
an1lÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2011 19:44
Akvaryumunuz ne kadar süredir kurulu ? Su değerleriniz nedir, örneğin sertlik ?
Bitkili bir akvaryum mu ? Hatta genel bir fotoğrafını çekebilirseniz daha iyi olur.

Bahsettiğiniz balıkların hemen hepsi su değerlerine hassas balıklar; özellikle ramireziler ve tetralar. Bu balıklar bol bitkili akvaryumlarda, yumuşak ve hafif asidik sularda rahat ederler. Ayrıca nitrat ve amonyak değerlerine de çok hassastırlar. Bu değerleri de ölçmenizi tavsiye ederim.

Sizin de dediğiniz gibi hatalar zinciri olmuş aslında. Çok fazla ilaç kullanmışsınız ayrıca çoğu da gereksiz. Oturmuş bir akvaryumda bunların hiçbirini kullanmanıza gerek olmazdı. Bu kadar ilacın, üstelik de peşi peşine kullanılması halinde, balıklarınıza ne gibi negatif etkiler getirebileceği bir muamma; üstelik de bu kadar hassas balıklar sözkonusu olunca.
İlaç kullanımı bir yana; yeni aldığınız balıkları karantinaya koymadan 10'ar 10'ar akvaryuma koymanız büyük bir hata. Akvaryumcularda çoğu zaman kötü koşullarda, kötü yemlerle, hınca hınç sayılarda bakılan bu balıkların birçok hastalık taşıyabildiği bir gerçek.
Ayrıca boyları küçük bile olsa çok fazla balık almışsınız, karman çorman bir akvaryum olmuş.
Yemleme olayını da abarttığınızı düşünüyorum çünkü aç kalmamaları için ramirezilerinizi beslediğinizden bahsetmişsiniz. Balıklarınıza mümkün olduğunca sık ve az yem vermeye çalışın, geriye yenmeyen yem kalmasın.
Şunu unutmayın; evde bakılan balıklar genelde açlıktan değil fazla yemden ölüyorlar. Her daim en önemli şey su kalitesidir, temizliğidir.

Balıklarınız için üzüldüm. Bence bunu önemli bir tecrübe kabul edin ve bundan sonra azar azar, planlayarak balık alın ve hatta gerekmedikçe de almayın. Önce akvaryumunuz iyice otursun; ayrıca bu türlerle ilgilendiğinize göre de önce bol bitkili bir akvaryum kurmanızı tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GurdjanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 405
GurdjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2011 21:56
Böylece olayı iyice anlamış oldum. Yaptığım hatalar ve çıkardığım dersler:

1-) Akvaryumda çok fazla balık beslemek istedim. Çok fazla balık=fazla yem,fazla tüketim,fazla pislik,fazla amonyak,v.s. Streste cabası. Demekki akvaryum hacmi ne kadar büyük olursa olsun çok fazla balık beslenmez(Tabii ben bir de en hassas türleri beslemeye kalktım)

2-) Akvaryum oturmuştu, su değerleri gayet iyiydi. Balıklar hastalanınca Metilen kullandım. Oysaki Metilen mavisi çeşme suyunu balıkların yaşabileceği suya yaklaştırmakta kullanıyormuş. Boş yere kimyasal atık oluştu akvaryum içinde, belki de Metilen yararlı bakterileri de öldürdü.

3-) Çok balık aldım ama sık su değişimi yapmadım, 10 günde bir %10-%20 oranında yaptım.
Mademki çok balık besleyeceğim su değişimini 5 günde bir %30-%40 oranında içme suyu kullanarak yapmak gerekiyor.

4-) Akvaryumda balık fazlalılığı olunca haliyle fazla tüketim ve dışkılama oldu, su kirlendi. Petshopta gördüğüm (Crystal Clear) bir ilacı sırf reçetesinde ''Su gözünüzün önünde anında berraklaşır'' yazıyor diye satın alıp kullandım. İlaç gözle görülür şekilde suyu fazla berraklaştırmadı, reçetesinde yazdığı gibi ''Gözümle Göremedim'' yaniMutsuz ve belki de yararlı bakterilere zarar verdi.
Her ilacın, her malzemenin üstünde yazana inanmamayı öğrendim, en güzeli akvaryum hacmine uyacak kadar balık almak ve haftada bir %30-%40 su değişimi yapmak. Akvaryumu en güzel berraklaştırma yöntemi bu.

5-) Daha sonra akvaryumda yeşile yakın su oluştu, okudum bu suyun sebebinin algler olduğunu anladım. Yalnız anlamadığım birşey daha doğrusu bilgisini edinmediğim birşey vardı. Algler doğada birçok şey için faydalı canlılar, onlar ortaya çıktıysa demekki akvaryum suyunda bir problem vardı. Belki amonyak artmıştı ya da nitrat. Onlar o amonyağı, nitratı tüketebilmek için çoğalıyorlardı. Algler bildiğimiz bitkiler gibi besin depolamayan
canlılardır. Yani doğa akvaryumu bir şekilde temizliyordu. Tabii ben bundan bir haberdim, yeşil suyu sorunlu olarak gördüm ve Yeşil su önleyeci su düzenleyicisi aldım. Kullandım, gözle görülür yoğun bir fark olmadı. Ama bilmediğim birşey vardı, Akvaryumun suyunu temizleyen algleri öldürmüştüm.
Demekki yeşil suyu fazla takmamak gerek, yeşil su meydana çıktıysa yani algler meydana çıktıysa mutlaka akvaryumdaki bir maddenin fazlalığından meydana çıkmışlardır. ( Bu madde onların besini olacaktır ) Akvaryumda hemen testler yapılmalı hangi maddenin artış ya da azalış gösterdiği tespit edilmelidir. Alg oluşumunun ilaçla değil; akvaryumda düzenli su değişimi yapılarak ve hacime orantılı balık beslenerek önüne geçilmesi gerektiğini kafama kazıdım.


6-) Akvaryumculardan alınan balıkların içinde geldiği suyun kendi akvaryumumuza katılmaması gerektiğini öğrendim. Büyük bir akvaryumumuz varsa mutlaka 20-50 litre arası bir karantina akvaryumumuz olması gerektiğini, hastalanan balıkları ana akvaryum yerine bu küçük akvaryumda tedavi etmemiz gerektiğini öğrendim.

7-) Dış filtrenin temizlik dışında kapatılmaması gerektiğini, dış filtrenin temizliği yapılırken Seramik, Biyolojik Sünger gibi malzemelerinin ''Musluk suyu'' ile değil ''Akvaryum suyu'' ile yıkanması
(sadece kaba pisliklerinin) gerektiğini öğrendim.

8-) Dış filtrenin içine Seramik, Biyolojik Sünger, Elyaf, Bioball, Substrat dışında bir malzeme konulmaması gerektiğini öğrendim. Süper Karbon, Aktif Karbon, Zeolit, Yosun Giderici maddeler, Amonyak giderici, Nitrat giderici, Fosfat giderici,v.b. gibi maddeler konulmaması gerektiğini öğrendim. Bu malzemelerin konulsa bile ya ilk kurulumda 30 gün süre ile ya da devamlı olarak 30 günde bir değişim yapılacaksa konulabileceğini öğrendim. Bence hepsi tamamen yeni birer Kâr kapısı oluşturuyor üreticiler için. Yararları olsa da 20 sene öncesinde Amonyak önleyici, Fosfat giderici,v.s. maddeler yoktu. Hatta çoğu insan su dinledirmenin dışında birşey yapmıyordu. Yani en güzeli hacme göre balık beslemek ve düzenli su değişimi yapmak.

9-) Tüm test kitlerinden edinmenin şart olduğunu anladım. Mademki bu işe gönül verdim, paraya kıyıp akvaryum, filtre, ısıtıcı,v.s. aldım. Balıkları yaşatabilmek için de herşeyi yapmalıyım.

Sonuç olarak çok üzüldüm balıklarım teker teker ölünce. 3 gündür su değiştiriyorum. Akvaryum suyu normale döndü gibi, balıklarda ölümler azaldı. Günde 4-5 adet ölüyordu 3 günde 2 adet öldü. Üzüntüm bu canlılara verdiğim paradan kaynaklanmıyor, onları yaşatamamaktan kaynaklanıyor. Bu da bana büyük bir ders oldu. Siz de yazdıklarımı okuyun, ders alın ki benim durumuma düşmeyin.


Hatalarımın başka amatörlere ışık tutabilmesi amacıyla bunları yazdım umarım bir faydası dokunur.

Hayırlı akşamlar, sağlıklı balıklar.
Gurdjan2011-02-26 21:58:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bLahÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 81
bLahÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 00:00
2. ve 3. madde hariç çok güzel bir özet olmuş. İkinci madde de "Oysaki Metilen mavisi çeşme suyunu balıkların yaşabileceği suya yaklaştırmakta kullanıyormuş" kısmı yanlış çünkü metilen mavisinin böyle bir işlevi yok metilen mavisi denilen ilaç beyaz benek hastalığına neden olan paraziti öldürmeye yarayan bir kimyasal. Üçüncü made de ise içme suyu ile değişimden bahsetmişsiniz ama Discus beslemiyorsanız veya deniz akvaryumunuz yoksa yada evinizde kuyu suyu kullanıyorsanız (normal çeşme suyu yoksa) içme suyu kullanılır bunlar dışında içme suyu kullanmak gereksiz masraf olur ağzı açık bir kapta çeşme suyunu 3-4 gün dinlendirip kullanmanız daha yerinde olur.
 
Saygılarımla,
bLah2011-02-27 00:02:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GurdjanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 405
GurdjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 00:55
Metilen mavisi dediğim Azoo Aquaguard kullanıyorum. Rengi mavi. Üstünde şebeke suyunu balıkların yaşayabileceği ortam suyunun değerlerine getirmek için kullanılır, balıkları stresten uzak tutar, bağışıklıklarını arttırır, vs yazıyor. Rengi mavi diye Metilen mavisi sandım.

Içme suyu için söyledikleriniz doğru aslında. Benim durumum için içme suyu daha uygun olur aslında. En güzeli arıtma cihazı alıp onunla akvaryuma şu eklemek olabilir değil mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E.ÖzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Izmir
Mesaj: 134
E.ÖzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2011 23:43
Azoo Aquaguard'ın bir zararı yoktur kullanılabilir. Bu kimyasalı kullanırsanız suyu dinlendirmenize gerek kalmaz. Ama yinede suya kimsayal karıştırma taraftarı değilim. Hele su berraklaştırıcısı v.s ise. Aslında çok yararlı bir konu olmuş yeni başlayan arkadaşlar için çok iyi olacaktır, iğnelenmeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir