Her Yönüyle İmparatorlar


YağızÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1125
YağızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 18:43
Bugün imparatorlardan bahsedeceğim;
 
 
İmparatorlar;
 
 
 

 İmparatorlar yani bilimsel adlarıyla Aulonocara’lar cichlid familyasının büyük bir kısmını oluştururlar.İmparatorlar  Malawi Gölü’ne özgü bir türdür.Zaman içinde Malawi Gölü’nde çok fazla cichlid türü yaşadığından gruplar altında toplama ihtiyacı duyuldu.Bunlardan biri mbunalar;kayalık alanları kullanan ve bölge edinen,diğer grup ise mbuna olmayan balıklar olarak sınıflandırıldı(Haplochromisler). Aulonocaralar ise gölün açıklarında bulunmaktaydılar.

  Günümüzde yeni türler keşfedildikçe Haplochromis grubu gittikçe dağılmıştır ve ortaya daha küçük ve daha çok grup çıkmıştır. Aulonocara’larda Haplochromis içinden kopan ve ortaya çıkan bu gruplardan birine örnektir.

 

 erkek sarı imparator

 

 Vücut formları ve karakteristik özelliklerine geçersek bir imparator erkeği güçlü parlak renklere sahiptir.Dişiler ise genelde kahverengi ve gümüştürler.Yavrularda dişilerin renginde olup zamanla renklerini kazanırlar.

 

  red rubin

 
 İmparatorlar grup halinde yaşamayı seven balıklardır.Göldeki mbunalardan daha az agresif ve barışçıllardır.Erkek bölgesine yaklaşan balıkları uzaklaştırmak için agresif davranabilir.Bir grubun sağlıklı beslenmesi için 150 lt. akvaryum uygundur ve boyu en az 1 m. olmalıdır.

 

  Akvaryum dekoru önemlidir ve mutlaka beslediğiniz imparator türünün habitatına uygun olarak dizayn edilmelidir.Genelde imparatorlar için akvaryumun bir tarafı kaya ve mağaralar,diğer tarafı açık kumluk alanlar olarak dekore edilmelidir.Ancak bunun yanında istisnalar vardır;bazı imparator türleri kayalara yaklaşmayıp kumluk açık alanları tercih ederken,örnek olarak bir imparator türü olan yakop ise kumluk alanları tercih etmeyip kayalık alanları kullanır.Akvaryuma bitki konulabilir,imparatorlar iyi kazıcı değillerdir.

 

 Aulonocara sp. "lwanda"  dişi
 
 Karma tanklar için uygundur ancak mbunalar genel olarak agresif oldukları için  mbunalarla imparatorların bir arada tutulması tavsiye edilmez.Barışçıl olan diğer malawi türleriyle uyumlu biçimde yaşarlar.

 

 İmparatorlar etçildir ve gün boyunca avlanırlar.Doğada kumu karıştırıp içindeki canlıları avlarlar.Her çeşit yemi ayırt etmeden yerler.Ancak obezite vb. hastalıklara karşı diyetlerine dikkat edilmelidir.Etçil oldukları için beslenme etçil ağırlıklı olup,renkler açısından otçul yemler ihmal edilmemelidir.Artemia,tubifex gibi canlı yemlerde verilmelidir.%70 bitkisel ağırlıklı yemlemede  daha güzel renk aldıkları görülmüştür.Ayrıca renk faktörüne stres,su değerleri vb. birçok etken etki edebilir.

 

yavru bir yakop

 Akvaryumda beslenen imparatorlar doğadaki akrabalarına göre daha fazla büyürler.Vahşi bir imparator dişisi maksimum 7 cm. olurken erkek ise maksimum 11 cm. olur.Uygun şartlar sağlandığında 7,5 cm olduklarında üreme çağına gelirler.

 

 

 İmparatorlarda diğer malawi cichlidleri gibi ağızda kuluçka yaparlar.Dişiler ortalama 30-90 arası yumurta alırlar.Yumurta tutan dişi sürekli saklanır ve korkak olduğu için ya saklanma alanları arttırılmalıdır yada erkeğin baskısına karşı başka akvaryuma alınabilir.Yavrulara ilk 1 ay artemia,ondan sonra anaçlara verilen yemlerden verilebilir.Büyüme hızı açısından su değerleri ve hacim çok önemlidir.

 

 

 Sıkça Sorulan Sorular;

 

1)Farklı imparator türleri bir arada beslenebilir mi?

 

 İmparator dişileri birbirine çok benzediğinden çaprazlanma olabilir.Bu yüzden türün saflığının korumak adına farklı imparator türleri bir arada beslenmemelidir.

 

2)İmparatorlar başka malawi türleri ile bir arada beslenebilir mi?

 

 Barışçıl ve sakin olan diğer malawi türleriyle uygun tank hacmi ve uygun ortam koşulunda rahatlıkla beslenebilir.Tank arkadaşına örnek uygun hacim sağlandığında  elektra lithobates,azur verilebilir.

 

3)Her şey tamam,kaç tane almalıyım?

 

 Küçük bir koloni için 1 erkek 3 dişi şeklinde bir grup 150 lt.bir tankta uygundur.Tek dişi olması halinde erkeğin baskıları sonucunda dişi ölebilir.

 

 

 

 

 

Kaynaklar; http://www.practicalfishkeeping.co.uk, aquaticcommunity.com

 Uğur Tunç(reis)

 
Çeviren,toparlayan;Yağız Köylü
yagi2008-06-12 18:43:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 18:54
Yağız,çok faydalı bir çalışma olmuş,eline emeğine sağlık kardeşim.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YağızÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1125
YağızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 18:57
[QUOTE=reis]Yağız,çok faydalı bir çalışma olmuş,eline emeğine sağlık kardeşim.
 
Saygılar...
[/QUOTE]
 
Sağol Uğur Abi,yardımlarından dolayı sanada teşekkür ederim.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 19:12
Rica ederim kardeşim,ne yaptım ki?
 
Ne zaman yardım istersen,bana ihtiyacın olursa,sorman gereken bir şey olursa buralardayım biliyorsun.Wink
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 08:37

Cichlidleri genel olarak incelemktense böyle ufak gruplar halinde incelemenin hobiye katkısının daha fazla olduğu düşüncesindeyim.En azından bu gruptaki balıkları beslemeye karar veren insanlar için kafalarında üç aşağı beş yukarı bir şekil oluşacaktır.

Saygılar... unotim1232008-06-13 22:21:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquaengineerÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2007
İl: Ankara
Mesaj: 683
aquaengineerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 11:12
Gerçekten faydalı bir makale emeğinize teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 11:54
Çok teşekkür ederim Yağız bey.
Beslemeyi düşündüğüm bir türdü.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 12:00
Yağız eline sağlık oldukça faydalı bir makale olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 12:28

Çok güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık.Hazır bu bilgiler varken Uğur abi bize kendi imparator kolonilerinin resimlerinide eklese süper olacak.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 12:44
Çok güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık. Bir çok hobicinin işine yarayacak.
Yalnız belirtmek istediğim bir konu var. 2. resimdeki balık Kaiser Red olması lazım heralde. Altında Red Rubin yazıyor.
Gerçi Red Rubin de üreticinin balığa verdiği bir isim. Ha keiser red ha red rubin ne farkeder:)
 
Nacizane eklemek istediğim bir şey var. Yağız bey de musade ederse eklemek istiyorum. Konu imparatorlar olunca eklemekte fayda var diye düşündüm;
 
Kırmızı Aulonocara'larla ilgili bazı karışıklıklar vardır.
-"Aulonocara "Ruby Red" (Rubin Red), Aulonocara "Rubescens" and Aulonocara "German Red"-
Yukarıda verdiğim Aulonacara varyeteleri üzerindeki karışıklık sadece isimleri üzerindedir.

Öncelikle bu balıklar hybrid türler değillerdir. Bazı kırmızı türler hybrid olabilir ama yukarıda yazılı olan balıklar kesinlikle hybrid türler değildir. Bu balıklar zamanında özenle seçilmiş olan Aulonocara sp. "Stuartgranti Chipoka" varyetesinden çeşitli şekillerde üretilmişlerdir.
Doğal ortamında Aulonocara sp. "Stuartgranti Chipoka" çok değişik renklere sahip olabilir. Bu renk değişikliliği güneş sarısından alev kırmızısına kadar olan aradaki renkleri kapsamaktadır.

'Ruby-Rubin Red'
Maassluis, Hollanda'dan,Ruisbroek ara sıra görünen turuncu baskın erkeğin yumurtalarının arasından en baskın kırmızı renkte olan yumurtaları ayırarak kırmızı soyları ortaya çıkarmış oldu. Sonunda ortaya çıkan balık ağırlık olarak kırmızı renkteydi. 'Ruby-Rubin Red'.
Bu balığa 'Rubin Red' denmesinin sebebi Amerika Birleşik Devletlerinde bu yeni soyu ilk ithal eden kişinin adının da Rubin olmasıydı. Peter Rubin. Bu da bize gösteriyorki bu balıklar yeni bir tür değil. Sadece Aulonocara sp. "Stuartgranti Chipoka"'ların renklerinin biraz değişmiş hali. Oluşturulan yeni isim türe ait isim olmamakla beraber, ticarette bu balıklar için kullanılan isimdir. Sebebide hobici arkadaşların kırmızı vücütlu balıklar daha çok istek duymasıdır.
German Red türü yine aynı yollarla elde edilmiştir. Bu kez kullanılan balık daha koyu renklere sahip olan Chipoka erkeğidir. İsminin German olmasının sebebi ise bu balığı ilk ortaya çıkaran kişinin bir Alman olmasıdır.
Bir diğer varyete olan Rubecenes üzerinde daha fazla karışıklık vardır. Tamamiyle benzemesede, büyük çoğunlukla Ruby Red ile aynı olan bu balık, ticarette isim değişikliğine uğramıştır. Sadece isim değişikliği ile kalınılmamış daha sonraları Florida da en baskın yavrular seçilere daha da kırmızılaştırılmıştır. Bu da yeni bir tür olmamakla beraber Aulonocara sp. "Stuartgranti Chipoka"ların farklı renge sahip akrabasıdır.

'German Red'
Sonuç olarak bu balıklar yeni bir türmüdür?
Kesinlikle hayır. Değişik isimlerle satışa sunulduklarından yeni bir tür gibi algılanıyorlar. Ticarette kullanılan bazı isimler, Rubescens, Rubin Red, German Red farklı bir türe işaret etmiş gibi görünsede, işin aslı balıklar sadece seçici üretimle sonuçlandırılmış bir elemedir.
Yukarıda anlatılan balıklar arasında sadece renk farklılığı vardır. Bu farklılık bazen baskınlıkla bazen de değişil yemleme seçenekleriyle ortaya çıkarılmıştır. Değişik isimler altında satılmalarının sebebi, üreticilerinin onlara değişik isimler vermesidir.
Burada önemli bir nokta ortaya çıkıyor. Peki biz bu tür balıkları alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Aslında dikkat edilmesi gereken pekte mevzu kalmıyor balık alırken. Sadece elimizden geldiğinde balıkların asıl ırklarının kalitesini anlamanız gerekiyor. Bu da bir çok balık alımında mümkün olmadığı için, artık biz hobicililerin birazda şansına güvenmesi gerekiyor.
Unutmamamız gereken bir çok Aulonacara varyetelerinin sadece bir kaç türden seçici üretim yapılmasıyla ortaya çıkmasıdır.
Onlar hybrid değildirler. Birbirleriyle akraba olan, bir ya da bir kaç atadan oluşmuş tıpkı insanlar gibi bir türdür. Beslenme alışkanlıklarında pek bir farklılık yoktur. Renklerindeki farklılık seçici üretimle, yemleme ile, ortam şartları, dişi-erkek oranı ile değiştirilebilir.

Kaynak: Marc Elieson
E-ERDEM2008-06-13 12:47:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YağızÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1125
YağızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 13:57
Yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar,Erdem Bey paylaşımınız için teşekkürler.
 
 
Saygılar...
yagi2008-06-13 13:57:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 17:40
Yağız, gene yaptın yapacağını, güzel bir çalışma olmuş. Eline, koluna sağlık. Devamını getirmen dileğiyle... fişherman2008-06-13 17:42:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir