herkesin okuması dileğiyle..


mrvÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 616
mrvÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2012 22:21
Arkadaşlar merhaba hepinize...
Bilindiği gibi formda yaşı küçük arkadaşlarımız var 12 13 vs.
Bu arkadaşlarimizin su litreye kac balik olur mu gibi sorularina oncelikle lutfen litrenin o balik turune uygun olup olmiycagini kardeslerimize bildirelim.
Formda gezerken 20 litrede japon besleyen bi kucuk kardesimiz 70 litre akvaryum almis ve kac tane lepistes besleyebilecegini soruyor ve butun abileri ablalari ona su sayida besle diyor oncelikle abicim veya ablacim 20 litrede japon beslenmez istersen 70litrede japonlari besle tecrube edin daha sonra lepistes beslemeye baslarsin vs denip kardesimize dogru yolu gostermemiz gerekmezmi?

Çunki yasi daha cok ufak kaybettigi baliklar psikolojisini bozup hobiden sogutmaz mi?Ki biz yetiskinler bile balik kayiplarindan etkilenip hobiye ara verdigimiz oluyor.Formda gezerken bir cok yukarida bahsettigim durumla karsilastim.
Hobinin gelecegi icin,yeni yetisicek akvaristler icin lutfen daha dikkatli davranalim ne baliklar zorluk ceksin ne sahipleri..
Okudugunuz icin cok tesekkur ederim.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirhansaracÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 409
emirhansaracÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 00:09
Tebrik ediyorum. Çok güzel bir paylaşım. Sağlıklı balıklar.

Saygılarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquacalixÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2012
Mesaj: 101
aquacalixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 00:26
İlk aldığım balıkları hatırlıyorum iki japondu. babam televizyon ekranı gibi bombeli bir akvaryum almıştı. dokuz yaşındaydım karne hediyesiydi.(büyük başarı karnede iki orta vardı.biraz tembeldimde) iki japon balığı aldım akvaryumcudan bişeyler sordum adam sallamadı beni. bende akvaryumu tertemiz mis gibi çeşmeden doldurdum ozamanlar boluda yaşıyordum suyumuz bolu dağlarından akardı:) poşeti yırtıp balıkları döktüm 15 dakkadan kısa sürdü ilk deneyimim dibe inip hızlı hızlı solunum yaptılar sonra yukarı çıkıp hiç solunum yapmadılar:( . demek istediğim şu merve dogru bir tesbitte bulunmuş ufak kardeşlerimizi doğru bilgilendirelim .herkes aynı degil .ben tekrar gittim balık aldım öldü tekrar gittim aldım busefer oldu 9 yaşımda başladım sonra su ürünleri okudum. ama bu kardeşlerimiz daha duygusal olabilir ve beslemeye bilir birdaha. Türkiyede her evin bodrumunda kaderine terkedilmiş bir akvaryum var.sektörü '' oğlum dinlenmiş suya koy balıklarını taze suya koyma .ve poşetle bırak akvaryuma 15 dakka sonra kes bırak''diyen bir akvaryumcu olmadığı için sogudu çocuklar bu hobiden. yıllar sonra okul bitince o akvaryumcuya gittim su ürünleri mezunu oldugumu  konuşma arasında ögrenince hastalanan balıklarıyla ilgili birşeyler sordu bende ''dinlenmiş suya koy poşette 15 dakka beklet''dedim. adam saf saf baktı bana 15 yıl önce benim ona baktığım gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DaSKaPiTaLÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2011
İl: Afyon
Mesaj: 936
DaSKaPiTaLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 00:34
Açık konuşayım. Şu litreye kaç balık falan gibi sorular belli ki hiç bir araştırma yapılmadan açılmış konularda karşıma çıkıyor. Alfabemiz ve türkçemiz sadece yazmaya değil okumaya da yarar. Ben böyle soruların olduğu konulara tıklamıyorum bile. Araştıracaksın öğreneceksin. Ha teknik bi soru sorarsın araştırma ile kolay anlaşılmaz eyw cevap verilir. 13-15 yaşındaki çocuk meraklı olur hazır istemez. Merak her gördüğünü etmek değildir biraz da araştırmaktır. düşüncelerim bu yönde saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SantiagoÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 901
SantiagoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 00:35
Haklısınız , bizler elimizden geldiğince yol gösteriyoruz ama bazen öyle tavsiyeler görüyorumki , karşıdaki insan akvaryum aldığına bin pişman oluyor.Yıkıcı değil yapıcı tavsiyeleri uygun bir dille söylememiz gerekiyor bence.Karşımızdaki kardeşimizi balık aldığına yada akvaryum aldığına bin pişman ettirmeden yapıcı yorumları görmek daha sağlıklı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrvÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 616
mrvÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 00:45
Emre bey sizinde dediginiz gibi o yastaki cocuklar arastirmak yerine hazir istiyor bizde kirmadan dogru yolu gosterelim istiyoruzki tercihleri petshopcularin eline kalmasin 30 litrede oscar beslemeye kalkmasinlar inanin formda bunu bile okudum....


Gurkan bey kesinlikle sizede hak veriyorum oyle abartiliyorki bazen insan pisman oluyor..Kesinlikle bende bu abartilara karsiyim fakat art niyetle yapildiginida hic zannetmiyorum herkezin amaci dogal ortamlarindan kopardigimiz hayvancikları daha rahat ettirebilmek.Aksi halde ne olar bizi mutlu edebilir nede biz onlari.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 01:04
Ben bu yanlışları gördüğümüz anda düzeltmeyi tavsiye ediyorum. Lepistes olsun betta olsun ne cins balıksa sitemizin ana sayfasındaki "tatlı su canlıları" başlığından uygun balığın link ini kopyala yapıştırla küçük kardeşlerimize gönderelim.
Benim en çok karşılaştığım erkek betta köpük yapınca bu nedir diyen küçüğümüze "dişi betta al" yorumları oluyor. Akvaryumcular betta satmayı seviyorlar genç kardeşlerimiz de bakımı kolay olduğu için alıyorlar fakat elbetteki her iş gibi basit bir iş değil. Ben bu canlılara gözüm gibi bakıyorum. Başkasının elinde de bilgisizlik yüzünden eziyet çekmesin diye uğraşıyorum. Sonra bir genç bana kafa tutuyor sen çok bilmişsin burnun havada kendini beğenmişsin diyor :))
Ben uyarma taraftarıyım. Soru sorana cevap verme, doğruyu gösterme taraftarıyım. Sonuçta canlılar söz konusu. Evet kimse okumuyor, kimse söyleneni ciddiye alıp uygulamıyor, herkes bilmeden yazıyor yanlış tavsiye veriyor ama biz düzeltmezsek bunun doğrusunu kim bilecek? Çoğunlukla da sonunda azarlıyorum çünkü aynı kişiyi üç kere uyarmışım ama dinlememiş. Sinirimi bir kenara atıp Olsun diyorum yine uyarıyorum. Akvaryumla uğraşan bunun sabır işi olduğunu da bilir.
Forum dediğimiz bu yüzden var. Doğru cevabı tenezzül etmeyip vaktimi harcayamam diyip vermezseniz o canlının vebali size kalır. Bizler farkındaysak doğru cevabı vermek zorundayız.
 
Saygılar...
 
Bakın böyle bir başlık var, belliki konuyu açan kardeşimizin yaşı küçük. Araştırma yapmamış soruyor. Cevap verenler de dikkatsizce okuyup anlamadan "filtre lazım" "dişi al" diyorlar. O betta büyük ihtimalle ölecek. Filtre nedir yani şimdi çok mu acelesi varmış filtrenin dişinin? Çocuk zaten değiştiriyor suyu. Laf etmiş olmak için laf ediyorlar ya asabım bozuluyor yemin ederim.
 
Bu konuyu yakın bir zamanda açmayı düşünüyordum, siz yaptığınız için tebrik ederim.
YagmurFF2012-04-27 01:20:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrvÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 616
mrvÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 01:25
Yağmur bizim gibi düşünenler olduğu sürece sadece balıklar değil tüm evcil bakanlar bilinçlenicek lütfen tecrubelerimizi paylasalim,dogrularimizi paylasalim bir kisi bile yazimizdan bilinclense bir kazanctir bu.Hayvanlar deneme tahtasi degil onlarda bizim gibi canli dertlerini anlatamayan kendini bize teslim etmis hayvanlarimiza lutfen elimizden geldiginin en iyi sekilde bakalim eger durumumuz musait degilse lutfen daha iyi bakabilecek birilerine hediye edelim verelim vs.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SantiagoÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 901
SantiagoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 01:35
Merve hanım ve Yağmur hanım , son derece haklısınız dediklerimizde.Geçenlerde konular açıldı "bayan üyeler neden azınlıkta , veya eden bayan üyeler sahip çıkamıyor bu tarz konulara "diye.Siz ve sizin gibi bayan üyelerde bu konulardaki hassasiyetlerini dile getirdikçe birçok bayan üye arkadaşımızda sizlere destek verip ön plana çıkabilirler...Düşüncelerinizde haklısınız sonuna kadar , bende site canlı türleri konusunda daha detaylı , daha ayrıntıcı bir şekilde katkıda buluncam siteye...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 02:08
Bayan üyelerin şöyle bir dezavantajı var, bizler sinirleniyoruz. Yapılan iş düzgün olsun bu canlılar eziyet çekmesin istiyoruz. Bir yanlışı görünce bay arkadaşlar cevap vemeden tenezzül etmeden bakıp geçebiliyor. Bizse cevap verdiğimizde bile ciddiye alınmama riskini taşıyoruz. Bayandır ne bilsin denebiliyor.
 Benim yetişkin11 tane bettam 100 tane de yavru bettam var. Ben bile kendime amatör diyorum. Yeni ne öğrenebilirim diye betta gen haritasını inceliyorum. Yine de "dişi bettanı ayır" diyince ciddiye alınmıyorum :))
Cevap verdiğiniz insanın yaşı çok nemli. Bu konuda bile bakın yaş ortalaması 24-25. Meseleyi ciddiye alanlar belli. Bilmeden cevap verenlerin yaş ortalaması genelde 20 nin altında. Betta konusunda soru soranların cevap verenlerin çoğunluğu 18 in altında. 25in üstündeki insan zaten soru sormuyor o artık biliyor. Betta Üretimi yapanların/yapabilenlerin yaşına bakarsanız da ortalama 30 görürsünüz.
Sonuç şu internet ortamındayız, yalan yanlış bilsin bilmesin herkes istediğini yazabiliyor. Elbet bizim de yanlış yazdıklarımız/yaptıklarımız vardır.
Foruma üye olanlara özel mesajla kısa bir yazı gönderilebilir. Yada şimdi tüm üyelere gönderilse iyi olur. Forumda paylaşılan bilginin doğruluğu belki bu şekilde kontrol edilebilir.
Ama napıcan bizim memleketin hali bu, herkes her işin ustası sanıyor kendini. Amele inşaat mühendisi, amatör bir bakmışsın profesör olmuş koskoca profesörü beğenmiyor ya da bayanlarımız çıkıp bu gün ne giysem diyor yarışma programında elbise gösteriyor ya da televizyon programcısının biri Pozitif bilimin açıkladığı bilgiyi görmezden gelip yeni bir hurafe doğuruyor...
Yani ağzı olan konuşuyor arkadaş... Bir bilene sorulmuşsa o soru, sen bilmiyorsan susacaksın. Yazmak zorunda değilsin, konuşmak zorunda değilsin. Bildiğin konuda konuş değil mi? Ben şimdi gidipte sarı prenses hakkında ne konuşayım? Görsem tanımam :D
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrvÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 616
mrvÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 02:21
Kesinlikle katiliyorum bayanlarin sorularina bile cevap verilirken bi hafife alma durumu oluyo bayandir ne bilir ne anlar baliktan gibi ama sunu unutuyolar malesef bayanlardaki annelik ic gudusunden dolayi o agzi dili olmayan bize muhtac olan hayvanlara biz merhamet edip yanlis yapildigindada sidetle karsi cikiyoruz bence dogruda yapiyoruz yanlisa eyvallah denmez denirse bu form hastaliklarla,olen garip hayvanlarin hikayeleriyle dolar tasar.
Kimse yanlis anlamazsin erkekler gaddardir demiyorum tabiki onlarda cok merhametliler ama bi bayan gibi ince dusunmuyorlar,ve bizi cok onemsemiyorlar balik bakmak erkek isi degildir arkadaslar...Akvaryumcu bile gittigimde ilk defa baliklarla bu kadar ilgili bi bayan goruyorum dedi akvaristlik erkeklerin isi gibi gosteriliyor lutfen bu tabuyu yikin.
Formdaki cogu beyler hakkini yememek lazim cok ilgileniyolar bizimle yoneticeler en ufak bi problemde hemen soruna el koyuyolar haklarini asla yemem ama lutfen biraz daha bilinc...
Yanlisi gordugumuz bir konuda bu yanlistir dedigimiz zaman ustumuze yurumeyin once bi arastirin bakalim dogrusu ne ?
Bayan erkek herkeze benim lafim yazik bu hayvanlara telef ediliyolar bunlari okuyup nasil susabilirim kusura bakmayin arkadaslar ben susamam hic birimiz susmamaliyiz.
Elimizden geldigince herkes bildigi konuda yardimci olsun dedigim gibi bi kisi kazansak dunyalara bedel benim icin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquacalixÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2012
Mesaj: 101
aquacalixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 02:54
 Arkadaşlar bu forumdaki veya buna benzer her platformdaki bayanlar taktire şayan.. Ne tercih ederiz balığı eline alamayan bi bayan mı yoksa bizimle bilgi paylaşan merak eden hayvan seven  bayanlar mı ? Neden bilim kadını çıkmıyor dünyada ? Çünkü biz ön yargılı erkekler yüzünden. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilim adamı , tesla nınbabası oglu kendi gibi papaz olsun isterken annesi çevrede mucit ev hanımı olan tanınan ennesine özenip mühendislik okuyor ve bizde o kadının sayesinde alternatif elektirik akımını bulan ve bu medeniyeti ve teknolojiyi sunan kişinin annesi bir papazın karısı olan bilime meraklı bir ev kadını. Bu şunu gösterirki her bayan burda çok kıymetli. Yarın çocukları şekillendirecek ahkam kesen bizler degil , bilimle ilgilenen bu bayanlardır.. İyiki varsınız akvaryum seven hayvan seven tabiat sevan bayanlar. Sizin sayenizde henüz biz dünyayı yok edemedik. Onur Yıldız2012-04-27 03:07:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 16:25
Çok güzel olmuş bunu paylaşmak ama bazı küçük kardeşlerimiz dediklermizi yapmamakta uygulamamakta çok kararlılar...Ne dediysek olmuyor bizim dedğimizi değil, kendinle aynnı yaşta olanların dediklerini uygulanıyor....Resmen biz boşa konuşmuş oluyoruzz..Özellikle ben çok kızıyorum Yağmur Hanım abla çok iyi biliyor kızmalarımı...Kendimden örnek veriyorum küçüğüme zaman ayırıp gecenin bir vakti yazıyorum dil döküyorum anlatıyorum böyle böyle bu şekilde oldu yapma, etme,olmaz,ölür..v.s ama o küçükler nedense kendi bildiğinden şaşmıyolar ben anlam veremiyorum şaşırıyorumm....Küçük kardeşlerimiz lütfen bizi dinleyin kendinizle aynı yaşta olanları ve 1 2 yaş büyük olanları dinlemeyin bizi dinleyin bizi...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2012 12:57
Foruma 2006'da yani 15 yaş civarında üye oldum öncesinde (doğduğumdan bu yana) evimde akvaryum vardı ama sadece yem ver motor temizle gibi temel bakım bilgilerimiz vardı kaç litrede kaç balık diye sorsanız fanus da 3 japon derdim belki hatırlamıyorum fakat akvaryum.com'un eski zamanlarını yaşamış biri olarak bazı konularda net çizgiler çizdim kendime gelen tavsiyeler ile eleştiriler ile hacim konusunda bir çok konu açtım bir çok tartışmaya girdim genelde katı ve yüksek hacim savunan taraf oldum ama şuan siteye bakıyorum ki (bu konuda konu açtım) hacim konusundaki o katılık tamamen gitmiş yerine çok esnek bir durum gelmiş önceden akvaryuma girmez denilen balıklar 300 litrelerde beslenir ve beğenilir olmuş bu durumda iken 70 litrede birisinin kaç adet lepistes yani minik bir balık türü beslediğini eleştirmek bana artık mantıklı gelmiyor neye göre neyi savunacağımı bilemiyorum yani şuan :D

Bir diğeri ise uzmantv'de bir bayan veteriner hekim japon başına 10 litre tavsiye ederken ve başka ihtimaliniz yoksa fanus da besleyebilirsiniz derken ben genç bir arkadaşa nasıl izah edeceğim bu balığı 70 litreye alması gerektiğini?
Bende o yaşlarda biraz asi idim kabullenmez terslerdim yaşın bir gereği olsa gerek çocuk bana demez mi sen kim oluyorsun al veteriner fanus da beslenir yada 10 litrede bakılır diyor diye?

Yani Merve hanım size sonuna kadar katılsam da bu işin içinden çıkmak gerçekten çok zor Tatlı Su Canlıları bölümündeki balıklar hakkında bilgilerin alt kısımda çok keskin çizgiler ile belirtilmesi gerekiyor ki tek bir bilgiye yoğunlaşabilelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir