HİÇBİRİMİZ HOBİCİ DEĞİLİZ ASLINDA


CatchMe1fYouCanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 524
CatchMe1fYouCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2011 15:06
[QUOTE=akrilik]Bir tropheus besler olarak şunları gönül rahatlığıyla sorar vede söylerim. Şuan tropheus türlerini besleyenlerin içlerinde en küçük hacimli tankı 1 metrelik. Bu demek oluyorki pahalı denilen tropheus türleri için uygun tank şartları şu an Türkiyede sağlanıyor. Peki bu baıkların damızlıkları 30 yavrularıda 5 liraya düşsün diyelim. O zaman olacak ortada bu balıkları bir çok insan ucuzluğndan dolayı edinecek ve bilinçsizce 80-10 lt akvaryumlara mahkum edecek. Bilinç bir şekilde tropheus besleyen kaç kişi bu türü beslemeyi bırakır  düşünemiyoru bile. Ha diceksiniz balık ucuzladı ondan , hayır arkadaşlar artık herkes balığı edinir oldu balık ondan , ego tatmin etmiyor artık ondan. Göz zevkim bi yana hem sistemim kusursuz hemde balıklarımın yaşam alanı büyüsün diye ki (15*50*65h ölçülerindeki dış filitre ile çalışan akvaryumumu  150*70*60h ölçülerine büyüttüm. Bunu yaparkende herşeyin kusursuz olması içinde 2.000 TL gibi bir bedel çıktı cebimden. Ne için bu bedel söyliyeyim. Alttan gelen yavrularımı vermemek ve daha rahat bir ortam sağladığımdan kolonime yavrularımıda eklemek içindi. Yoksa bu balıkların ilanını mecburen açıcaktım. Sonuç ne oldu? Şu an yavrularımıda ana tankta rahatlıkla besleyebiliyorum. Ha şunuda itiraf edeyim o akvaryumu o koloninin yavruların satarak yaptım. Kimin için? Balıklarım için ve göz zevkim için. Bugün net 17 çeşit yem ile besliyorum balıklarımı ne için? Balıklarım için sonuçta o yemi ben yemiyorum ve bu yemler içinde ciddi paralar veriyorum. Maddi durumuma gelecek olursak bu masrafın altından kalkmam söz konusu değil, tabiki yavru satmadığım durumda. Ben merak ediyorum forumda yavrularımı dağıtsam kim bana yem ,su fatura ve elektrik fatura bedelini verir o da merak konusu. Eğerki bu hobiyi yapıyorsak masraflarımızı illaki çıkartıyorsa yavru satmak satacağızda. Şöyle bir çevrenize bakın , bırakın beni evimde 1 akvaryum var . Bunun üretimhanesini kuranlar var. Elinde 10 tür tropheus kolonisi buludurupta üretenler var. Sorun bakalım asıl işeri tropheus üretmekmi , yada geçimlerini tropheus yavrularımı sağlıyor; gülerek yanıt alırsınız arkadaşlar. Bu işten üreterek geçimini sağlayan bir kişi gösterin bana tek mesleği bu olan.
 
Saygılar...
[/QUOTE]

10 tür tropheus üreten biri şu anki fiyatlarıyla ayda 1.000 Tl çıkartbilir ki Bu Genele göre iyi bir para..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2011 15:52
Peki ben şunu sormak isterim bu parayla kirasını mı ,elektiriğinimi , su parasını mı yoksa balıkların yem ilç vs parasınımı ödesin ? Ayrıca 10 adet koloni her zaman düzenli yumurta dökecekmi bu da ayrı bir husus. Ben 10 adet ropheus kolonisi ve üretimhanesi olan birisinin yanlızca bunlardan geçimini sağlayabileceğini hiç sanmıyorum. Aksini iddia eden veya hatta bunu bizzat yapan birisi varsa bizimle paylaşırsa da ben çok sevinirim.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CatchMe1fYouCanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 524
CatchMe1fYouCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 09:56
[QUOTE=akrilik]Peki ben şunu sormak isterim bu parayla kirasını mı ,elektiriğinimi , su parasını mı yoksa balıkların yem ilç vs parasınımı ödesin ? Ayrıca 10 adet koloni her zaman düzenli yumurta dökecekmi bu da ayrı bir husus. Ben 10 adet ropheus kolonisi ve üretimhanesi olan birisinin yanlızca bunlardan geçimini sağlayabileceğini hiç sanmıyorum. Aksini iddia eden veya hatta bunu bizzat yapan birisi varsa bizimle paylaşırsa da ben çok sevinirim.
Saygılar...[/QUOTE]

Düzenli yavru veren oturmuş bir kolonisi varsa niye  vermesin..
Ben kendini geçindirebilir anlamında söylemedim..Söylediğim şey büyük bir miktar para kazanacağıydı..
Ayıca elektrik-kira-su üçlüsü sürekli kullanılıyor ancak 1 ton su 2 buçuk lira..
Yani 10 Tropheus' akvaryumunun aylık su +'sı en fazla 15 tL..
Diğer konularda ise haklısınız..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

slymnÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 26
slymnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 10:26
Merhaba arkadaslar herkes yazdiklarinda kendine gore hakli fakat degerli baligin degeride ona gore olur. Ben Turkmenistan'da yasayan bir hobiciyim buradaki balik fiyatlari korkunc tek kelimeyle damizlik alti bir sp nin fiyati yaklasik 30$ varin gersini siz dusunun . Oyuzden Turkiye'deki balik fiyatlarindan pek sikayet etmemek gerekli herkese iyigunler saglikli baliklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 10:45
Evet ama azerbaycanda sp garip bir şekilde daha pahalı orada balığın rengi türünden daha önemli. Birde çok fazla çeşit mevcut değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MTARIKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 588
MTARIKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 11:32
Bu konular daha önce de tartışıldı ve tartışılmaya devam edecek. Ama sonuç değişmeyecek. Serbest piyasa ekonomilerinde fiyatları arz ve talep belirler.
 
Bir ilangi yavrusu eğer 30-35 tl fiyatlarla alınıp satılıyorsa, demekki bunun ederi budur. Siz (yada ben) ne kadar konu açarsak açalım, bizim yazıp çizmemizle ilangi fiyatları düşmeyecek. Zaman içerisinde arzın fazlalaşması (hobiciler tarafından bolca üretilip satışa sunulması) yada talebin azalması (hobicilerin farklı türlere yönelmesi) gibi nedenlerle fiyatı düşebilir.
 
Bunun haricinde normal olmayan fiyatlarla satış yapmak isteyen kişi zaten balığını satamayacaktır.
 
Dün akşam bir arkadaşımı ziyaret ettim. Toplamda milyarlarca lira ödenerek alınan abartmıyorum avcum kadar ilangileri seyrettim. Hayatımda canlı olarak gördüğüm en güzel balıklardı. Şimdi bu arkadaşımın bu kadar kaybetme riskine girerek, bu kadar para ödeyerek, bu kadar emek harcayarak edindiği bu koloninin yavrularını 10 tl den satmasını kim bekleyebilir?
 
Kimse şikayet etmesin, şikayet edenler buyursun bu kadar ölüm riskine rağmen milyarlarca lira harcayıp birer koloni kurup yavru alsınlar, yavrularını da bedavaya dağıtsınlar, gidip ellerini öpelim. 
 
Evet dediğim gibi bende güzel bir ilangi kolonisine sahip olmak için fiyatının ucuzlamasını isterim, ama fiyatı belirleyen unsurlar ortadayken, forumda konu açıp ahkam kesmekle bu iş olmaz. Boşuna beklemeyin.
 
Bence esas ticari düşünenler, bir türün yavrularının satılması zorlaşıp fiyatları düşmeye başladığında hemen o türden çıkıp, yavrusunu daha pahalıya satabileceği bir türe yönelenlerdir.
 
Şunu da unutmayın, eğer bir tür eğer piyasada ucuzlayacaksa, bu sizin şimdi kızdığınız yavru üretip pahalı olarak satan insanlar sayesinde olacaktır. Eğer o insanlar da alıp üretip satmasalar, hepimiz XX firmadan 130 tl ye F0 balık almak zorunda kalırız ki bunu kaçımız yapabiliriz?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 11:57
Hobi çoğu kişi için bir anlamda kim daha marjinal balık besler yarışıdır. Bir ülkeye bir balık yeni girmişse çoğu kişi onu beslemek tadını almak ister.

Bir dönem malawi furyası vardı. Semih Ovat Çek Cumhuriyeti ithalatinden afra cobue sipariş  geçtim. Fakat gelmedi. Bir sonraki ithalatta yine sipariş geçtim ama yine gelmedi. Bir sonraki ithalatta yine sipariş geçtim  bu sefer balıklar geldi. Akşam 8 de İzmir'de havaalanında olacak denilen balıkları gece 3e yakın teslim aldım. Balıklar afra cobue değil başka türdü.  Daha sonra canlibitki chiclidnstad Almanya ithalatinden afra cobue sipariş ettim. Eş zamanlı forumdan Erdal Hocam benim israrımla ve tavsiyemle oda afra cobue sipariş etti. Balıklar Ankara'ya geldi. Gelen balıklara 2 misli fiyata talip vardı ve benim kolonimi firma sahibi yolunu bulsun diye  15 gün sonraki ithalattan alırım diyerek satışına onay verdim. Şimdi Erdal Hoca  afra cobue ile anıldı çokça fakat benim balıklar hiçbir zaman gelmedi ve paramıda geri alamadım.Bahsettiğim yıllar 2007-2008 civarı. Bu örneği niçin verdim? Bu balığı kimse bilmezken sipariş edip parasını ön ödeme yaparak beslemek için çektiğim cefa ve emek budur. Şu anda afra cobue piyasada çokça bulunmaktadır. İlk olmak ilk beslemek marjinalitedir. Hobininm duayenleri iyi bilir ki bu ülkede 100 dolarlara ahli , yunus satılıyordu.Onuda bulursan alırdın. Öyle dönemlerde geldi geçti bu ülkede. Dolayısıyle bir ülkeye bir balık yeni girmişse fiyatlarının yüksek olması normaldir. Eğer fiyatları düşmüyorsa bilin ki o balık zor üreyen bir balıktır. Yine cichlidden örnek vererek gidelim. Bana göre beslenebilecek en zevkli balıklardan biriside amerikan zebra chiclididir. Muhteşem bir ebeveyndir. Fakat piyasası yoktur. Nedenide bu muhteşem iç güdüsüdür.

Söz tropheustan açılmışken tropheustan hobinin içindeki en alt seviyeden en üst seviyeye kaç kişi yavru almayı becerebilir? Sarı prensesten aynı şekilde kaç kişi yavru alabilir?

Bu iki sorunun cevabını verebilen herkes neden troplar splerden daha pahalı rahatça anlayabilir.

Birde fanatikler vardır. Bir türün fanatikleridir.  Discus,  lepistes,  arowana, beta, japon balıklarının bu anlamda ciddi fanatikleri vardır ve ciddi şekilde örgütlenmişlerdir. Ülkemizde de örgütlenme adına bir akım başlamıştır. Bu fanatikler her daim bu balıkları beslerler.

Sonuç itibari ile hobi nedir? Hobici nedir? Balık satarsan hobici olmaz mısın? Bu sorular kişiye münhasır kavramlardır. Ben balık satıyorum ama kendimi hobici olarak biliyorum. Bir başkası beni tüccar görebilir. Kimin kimi nasıl gördüğünden çok sizin kendinizi nasıl gördüğünüz hissettiğiniz önemlidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 12:17

Ozaman konuyu "hobiye hizmet etmek mi , hobiden kar etmek mi?" diye değiştirelim . Çünkü daha dün forumda bir abimizle "-balığı bedava veririm , -istemem parasını veririm" diye tartıştık . Kusura bakmayın ama yetiştirdiği balıkları bedava dağıtan bu insanlar hobiciyse , ilangi 30 liramı eder 10 liramı eder diye tartışanları aynı "hobici" sıfatı altında buluşturamayacağım. bana sorarsanız ilangi spden fazla etse bile yunustan fazla etmez , aynı koloni yapısı , aynı emek aynı gayret , aynı su , aynı elektirik. tropheus bu ülkeye geleli 10 sene oldu , fiyatı düşmüyorsa sebebi akvaryumcular değil hobicilerdir. Ama şu konuda hemfikiriz , serbest piyasada herşey değerini bulur , ilk mesajımda yazdığım gibi , turşu kavanozundan dış filtre yapan ruha , bu balıklar bir gün ulaşacak. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

slymnÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 26
slymnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 12:56
Simdi akvaryumcudan geliyorum damizlik Tropheus bemba nin fiyati 125$ oda baliklarin durumlari okadar iyi degil renklerini bile dogru duzgun alamamis baliklar ben kaliteli baliga degerini verme taraftariyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birol2003Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 262
birol2003Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 13:39
Arkadaşlar o zaman öncelikle aşağıdaki metni bir okuyalım
 
"Hobi, kişinin normal yaşantısında yapması zorunlu olduğu şeylerin dışında(meslek,okul v.b)başka, mutluluk veren uğraşlarla ilgilenmesidir.Kişinin rahatlamasını sağladığı gibi çoğu zaman kendini tanımasında da yardımcı olur.(yapılan birçok araştırma, mutsuz insanların %38 inin herhangi bir hobiyle ilgilenmediğini kanıtlar).Kısaca,insanların zevk için uğraştığı şeylere hobi denir. Pul, taş, para türünden bir şeyler toplamak, yani koleksiyonculukta bir hobidir. Örgü, nakış, ahşap oyma gibi el becerisi gerektiren işler de hobi olabilir . Gene hobi olarak spor,doğa yürüyüşleri,bahçecilik yapılabilir, hayvan yetiştirilebilir. Hobi keyif veren bir uğraştır. Aynı hobiye ilgi gösterenler bazen , dernek ya da kulüp kurarlar .Hobi para da kazandırabilir. Pul ve para koleksiyoncuları ellerindeki bazı parçaları değiş tokuş eder ya da satarlar.Günlük yaşamın stresinden uzaklaşmak için,kendinize uygun bir hobiniz olmalı.. "
 
Bunu internette bir forumdan aldım, demekki insanlar yaptıkları hobiden parada kazanabiliyorlarmış.
 
Ancak ben kendimi bu işten para kazanan profesyonel biri olarak görmüyorum tamamen amatör olarak ve bu ruhu kaybetmemiş her gün yeni bir şey öğrenen ve öğrendiklerimi paylaşan bir akvarist olarak görüyorum, sözüm meclisten dışarı elinde bir kaç nadir pulu olan birinin bunları fahiş fiyattan satmaya çalışması ile pahalı bir balığı bu sayfalardan veya başka yöntemlere satmaya çalışması aynı olay gibi geliyor, bizler bu hobiyi geliştirirken eminimki böyle bir sonuç beklemiyorduk amaç akvaryum hobisini yaygınlaştırmak, insanları biliçlendirmek ve daha yaygın bir kitleye bu hobiyi sevdirmekti.
Bir süredir ayrı kaldığım bu ortama geri döndüğümde ise balıkların kodlandığı değerlerine göre sınıflandırıldığı beslediği balığa göre insanlara değer veren bir gurupla karşılaştım çok üzüldüm. Tabiki herkes bu durumda değil ve aynı fikirdede değiliz ama benim izlenimlerim malesef böyle.
 
Bu forumda veya başka forumda kendisini hobici adıyla bizlere tanıtan pek çok tüccar arkadaşımızın olduğuna eminim, ve bizler bu arkadaşları kedimizden biri gibi görüp saygı ve sevgiyle yaklaşıyoruz. Ama malesef kendileri merdiven altı üretim yapıyorlar ve eminimki ne tarım bakanlığı izinleri bulunmakta nede gerekli vergileri ödememekteler kendilerine hobici diyen bu arkadaşlar malesef kolay yoldan para kazanmanın tadını almaya başlamışlar.
 
Şimdi biz kısmımız içimizden "kardeşim sen ne diyorsun ben o damızlık xxx kolonisine kaç para verdim biliyormusun tabiki para kazanacam" tabiki bu arkadaşlarda kendince haklı ama benim yukarda söylediğim paylaşımcı akvarist çemberine girmiyor ve seyyar satıcılıktan ileri gidemiyorlar.
 
Ben şahsım olarak eğer bir hobiciden gerek malzeme gerekse canlı ürün alacağım zaman ya çok sağlıklı/iyi görünümlü/hesaplı olmasına özen gösteririm yada satan arkadaşımızın öğreci olmasına dikkat ederim (öğrenci kardeşlerimiz bu işi gerçekten amatör ruhlu yapmaktalar ve aldığı parayı cep harçlığı yaparak ailelerine yük olmamaya çalışıyorlar) Bunun dışında piyasa ile rekabet içinde olan, piyasa fiyatlarına yakın, tüccar zihniyetinde konuya yaklaşan kimseden bedava verse bile salyangoz dahi almam.
 
Yılbaşında geneli bu forumdaki arkadaşlardan alınmak üzere yaklaşık 2-3 bin lira para harcayarak kendime bitkili bir akvaryum kurdum hiç biri ile 1 liralık pazarlık etmedim tek kıstasım yukarıda yazdığım özelliklerdi.
 
Şimdi çok gerçekçi değil ama hobide eski olan arkadaşlar söylediğimi anlayacaklardır yetiştirdiğim bitkilerin budama zamanı gelince gerçekten bu işi severek yapanlarla tüccarların arasındaki farkı anlayacağınızı düşünüyorum.
 
Esen kalın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

El MartilloÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 256
El MartilloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 10:07
[QUOTE=efedeniz][QUOTE=El Martillo]Küçük çaplı ticareti yapmak da bir hobidir bence. Sonuçda trop. yavrusu satarak geçimini sağlayanlar yok aramızda. Ayrıca benzer bir başlıkta yine yazmıştım. Trop.ları sarı prenses parasına almak mümkün olsaydı emin olum insanlar 50 cm'lik akvaryumlarda trop katliamı yapardı. [/QUOTE]
Yani pahalıya satarak bir nevi iyilik ediyorsunuz balıklara ? Kahkaha  Sp balık değilmi onun ne günahı var ?  Üretim hanede 100lerce üretilmiyor olsalar anlıycam biraz , ana tankta hayatta kalanlar satılsa her fiyat mantıklı , ama 100'er 100'er , 200'er 200'er boylama tanklarından gözümün önüne geliyorlar , ne farkları kaldı sp den anlamıyorum gerçekten.
 
Daha geçen hafta 4 tane damızlık + 3 tane damızlık altı melek balığımı 50 tl ye verdim . İddia ediyorum 2 hafta içinde yavru alınacak balıklardı karmada rahat edemedikleri için meraklısına 50 liraya verdim , alan arkadaş keşke yazsa buraya. Bedava verilsin demiyorum , yem bile yapılır ozaman , ama bir balığa 100tl , yerli üretimse hele , bence hobi olmuyor , hatta ticaret bile olmuyor , yazarım ne olduğunu buraya , ama silerler Kahkaha.
[/QUOTE]
Kahkayı basıp sarı prensesin ne günahı var demişsiniz.Sanki ben sarı prenses ucuza satılsın trop. pahalı olsun demişim gibi. Bilmiyorum farkındamısınız ama böyle borsa tipi fiyat iniş çıkışları bizim gibi ucuz malın canı da ucuz olur zihniyetli bireylerin (malesef) bulunduğu toplumlarda var. Almanya'da gidin, sarı prenses ve afra hara arasında, duboisi ile kasakalawe arasında fiyat farkı var mı ya da varsa ne kadar var  bir bakın. Tabi orda da nadir türler diğerlerine göre pahalı olabiliyor (vatozlarda özellikle). Ama hiç bir zaman bizim gibi kuruşla balık verip 40 litre akvaryuma at japonlarla da yaşar zihniyeti yok. Yani sizin anlayacağınız orda sarı prensenslerin de hakları var.
Size şöyle bir şey söyleyim. Avatarımda gördüğünüz kangalın (Panço) yavrusunu ( o da yerli üretim ithal değil ) zincirle bağlayıp, yemek artığı ile besleyecek veya boğuşturacak insanın, o yavruyu benden alması için gerekli para merkez bankası rezervlerinde yok. Böyle şeyleri kuruşla balık arayan arkadaşaların anlamasını da beklemiyorum.
Saygılar

El Martillo2011-01-31 17:11:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 10:24
Pahalı balık besliyorsam ve yavru üretmişsem, öncelikle balığı elden çıkarırken karşımdaki kişinin ona bakabilecek olmasını isterim, yani paradan önce can gelir. Sonrasında çok samimi olduğum ama balıklara bakacağına güvendiğim kişilere bedava,  yine  güvendiğim balıklara gerçekten bakabilecek hobicilerede, akvaryumcu fiyatının yarısına balıklarımı satarım. Hem ben ürettiğim canlılardan mutlu olurum, hemde sattığım yada hediye ettiğim canlılar. Zaten normalide bu olmalı. acemibalık2011-01-31 10:37:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 10:31
Serbest ekonomi piyasasında arkadaşlarında dediği gibi fiyatı arz ve talep belirler. Ben bir elma salyangozuna vakti zamanında 20 lira verdiğimi hatırlıyorum. Bir süre sonra bazı hobici arkadaşlarımızın forumda 1 liradan sattığını görünce şok olmuştum. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

El MartilloÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 256
El MartilloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 11:02
[QUOTE=akiF]Serbest ekonomi piyasasında arkadaşlarında dediği gibi fiyatı arz ve talep belirler. Ben bir elma salyangozuna vakti zamanında 20 lira verdiğimi hatırlıyorum. Bir süre sonra bazı hobici arkadaşlarımızın forumda 1 liradan sattığını görünce şok olmuştum. :)[/QUOTE]
Ben illaki bir tabanı olması gerektiğini düşüyorum. Kuruşlara kadar düşmemeli hiç bir canlı. Tezgahtaki hamsiyle aynı muameleyi görmemeli canlı olarak görmek istediğimiz balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir