HİÇBİRİMİZ HOBİCİ DEĞİLİZ ASLINDA


Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 11:02
Arkadaşlar tartış tartış nereye kadar artık bu tarz konular açıldığında aklıma farklı şeyler geliyor aklıma. Yani konu sahibinin konusu konuşuldukça paylaşım yapıldıkça egosunu tatmin etmesi gibi.'' Bakın benim konum ne kadar okunuyor''-''Ne konu açmışım ama bak kaç sayfaya ulaştı'' Artık cidden bunlar geliyor aklıma. Bu konunun sahibi lütfen üstüne alınmasın zaten konuya daha önce bende yorum yazdım. Fakat şunu unutmayalım az ve güzel olan şeye herkes sahip olmak ister talep arttıkça fiyatta artar ticaret böyledir. Bir nevi açık arttırma gibi diyebiliriz. O yüzden balık satışı ve hobiciliğin her geçen gün daha fazla ticarete döküldüğünü söylemeyi bırakalım. Ben evimde balık bakıyorum ve balık yavru veriyor doğal olarak elektrik faturası yem masrafı gibi şeyleri çıkartması açısından uygun fiyata veriyorum. Uygun fiyattan kastım akvaryumcularda veya forumlarda yazan rakamların 3-5tl altına veriyorum. Yani aslında fiyatları akvaryumcular belirliyor. Onlar 100tl ye veriyorsa bizde 80tl ye veriyoruz. Çok değişen bir şey yok. Hem kimsenin evinde olmayan bakılamayan türleri istiyoruz hemde ucuz olsun diyoruz. Öyle bir şey yok arkadaşlar kimse kaliteyi ucuza alamaz. Ayrıca Türkiye şartlarında hem hobi yaparak mutlu oluyor hemde ekstra gelir kapısı yaratıyoruz arada ki ince çizgiyi bozmadığımız sürece tartışmanın anlamı yok diye düşünüyorum.

Saygılar...

Not: Biraz sert konuştuysam ki zannetmiyorum yazıyı kimseye hitaben yazmadım tamamen kendi düşüncemdir aynı tarz konuların bu aralar sıklıkla açıldığını ve her konunun en az 10 sayfaya ulaştığını gördüğüm için içimden gelenleri yazdım.
Burak Bulut2011-01-31 11:44:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2011 10:48
[QUOTE=El Martillo] [QUOTE=efedeniz][QUOTE=El Martillo]Küçük çaplı ticareti yapmak da bir hobidir bence. Sonuçda trop. yavrusu satarak geçimini sağlayanlar yok aramızda. Ayrıca benzer bir başlıkta yine yazmıştım. Trop.ları sarı prenses parasına almak mümkün olsaydı emin olum insanlar 50 cm'lik akvaryumlarda trop katliamı yapardı. [/QUOTE]
Yani pahalıya satarak bir nevi iyilik ediyorsunuz balıklara ? Kahkaha  Sp balık değilmi onun ne günahı var ?  Üretim hanede 100lerce üretilmiyor olsalar anlıycam biraz , ana tankta hayatta kalanlar satılsa her fiyat mantıklı , ama 100'er 100'er , 200'er 200'er boylama tanklarından gözümün önüne geliyorlar , ne farkları kaldı sp den anlamıyorum gerçekten.
 
Daha geçen hafta 4 tane damızlık + 3 tane damızlık altı melek balığımı 50 tl ye verdim . İddia ediyorum 2 hafta içinde yavru alınacak balıklardı karmada rahat edemedikleri için meraklısına 50 liraya verdim , alan arkadaş keşke yazsa buraya. Bedava verilsin demiyorum , yem bile yapılır ozaman , ama bir balığa 100tl , yerli üretimse hele , bence hobi olmuyor , hatta ticaret bile olmuyor , yazarım ne olduğunu buraya , ama silerler Kahkaha.
[/QUOTE]
Kahkayı basıp sarı prensesin ne günahı var demişsiniz.Sanki ben sarı prenses ucuza satılsın trop. pahalı olsun demişim gibi. Bilmiyorum farkındamısınız ama böyle borsa tipi fiyat iniş çıkışları bizim gibi ucuz malın canı da ucuz olur zihniyetli bireylerin (malesef) bulunduğu toplumlarda var. Almanya'da gidin, sarı prenses ve afra hara arasında, duboisi ile kasakalawe arasında fiyat farkı var mı ya da varsa ne kadar var  bir bakın. Tabi orda da nadir türler diğerlerine göre pahalı olabiliyor (vatozlarda özellikle). Ama hiç bir zaman bizim gibi kuruşla balık verip 40 litre akvaryuma at japonlarla da yaşar zihniyeti yok. Yani sizin anlayacağınız orda sarı prensenslerin de hakları var.
Size şöyle bir şey söyleyim. Avatarımda gördüğünüz kangalın (Panço) yavrusunu ( o da yerli üretim ithal değil ) zincirle bağlayıp, yemek artığı ile besleyecek veya boğuşturacak insanın, o yavruyu benden alması için gerekli para merkez bankası rezervlerinde yok. Böyle şeyleri kuruşla balık arayan arkadaşaların anlamasını da beklemiyorum.
Saygılar
[/QUOTE]
Yerli üretim ile ithal arasındaki tek fark maliyettir , hatta yerli daha pahalı olsa ben yerliyi alırım  , anlayan herkesinde öyle yapacağı düşüncesindeyim. Kangalı dövüştürecek adam alırken zaten pamuklar içinde yatıracağım diye alır , dövüştürmeye alıyorsada , kaç paraysa verir. Siz aslında , "ben sp balık değil mi ?" dediğim zaman ne demek istediğimi çok iyi anladınız , anlamasanız "canın kıymeti" edebiyatına hiç girmezsiniz , ama şu var ki zaten konu canın kıymeti , sp nin canı daha mı az kıymetli oluyor çözemedim ben ne kastettiğinizi...
 
Türkiyede Tropheus konusunda ciddi bir rant söz konusu ,  insanlara "titan" heyecanı veriyor , para yatırıyorsunuz , iyi bakar yavru alırsanız satıp kazanıyorsunuz , falan filan... Bugün ben 6-7 çeşit üzerinden 1000'er  tane tropheus yavrusu getirip dağıtsam , üretimi çok artsa fiyatı düşse , siz bu balığı beslemezsiniz. Piyasada olmayan , bulunmayan , para eden bir türe geçersiniz. Sarı prensese , iceman'e mavi prensese , burdan saymama gerek olmayan  10larca balık türüne yaptığınız gibi. Almanya  ile aramızdaki fark bu , tankların hacminin , japon balığıyla sarıprensesin beslenmesinin sebebide bu .
 
son olarak "...kuruşla balık arayan arkadaşaların anlamasını da beklemiyorum." demişsiniz . Anlamıyorum evet , benim yaptığım hobinin kuruşla lirayla dolarla alakası yok çünkü. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2011 11:52
Bu Konu ile ilgili eklemek istediğim; Diyelimki piyasada 30 liraya satılan bir balık için 10, 15 lira ilan açtınız. Balıkları 1 yada 2 gün içerisinde satarsınız. Sonra ne olur biliyormusunuz?  Sizden 10 , 15 tlye alan arkadaş 30 liraya ilan açar. Bunu hemen yapmayabilir. 1 ay sonrada yapabilir. Fiyat olarak uygun açılan ilanlara çoğu zaman ilk olarak ticari düşünenler ilgi göstermektedir.
Buna inanın hep böyle oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2011 13:42
[QUOTE=madstorm]Bu Konu ile ilgili eklemek istediğim; Diyelimki piyasada 30 liraya satılan bir balık için 10, 15 lira ilan açtınız. Balıkları 1 yada 2 gün içerisinde satarsınız. Sonra ne olur biliyormusunuz?  Sizden 10 , 15 tlye alan arkadaş 30 liraya ilan açar. Bunu hemen yapmayabilir. 1 ay sonrada yapabilir. Fiyat olarak uygun açılan ilanlara çoğu zaman ilk olarak ticari düşünenler ilgi göstermektedir.
Buna inanın hep böyle oluyor.
[/QUOTE]
Siz 10-15 yazarsanır , bir başkası da 10 - 15 yazarsa o balığın piyasası 10-15 olur , 30'a satarım ümidi ile alan arkadaşta kurtulmak için 10 - 15 yazar . Ama siz 30 yazarsanız , akvaryumcu 40 yazar , birisi de benim balıklarım akvaryumcudakinden büyük der 45 yazar , bir başkası benimkiler daha kaliteli der 50 yazar .... 
Zaten yanlış tarafa hitaben yazdığımı farkettim en sonunda Big%20smile , satana değilm alana yazmak lazım . Kimse 30 dan almasa 30 tl olmaz bu balığın fiyatı , kabahat bir yerde 30 tl verip alanda aslında .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2011 15:18
Efe bey;
Katılıyorum. Alıcı fiyatların belirlenmesindeki en önemli etken.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmedisÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 316
AhmedisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2011 21:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2011 22:13
Nedense bu tür başlıklar hep tropheus odaklı olup böyle yönleniyor. Bunda haksız da değil aslında böyle düşünenler.
Ama yapılması gereken ne? Bunun önüne nasıl geçilir? İşte nedense yorumlar yada öneriler hep tıkanıyor. Aslında çok basit. İthalatçılar atıyorum ilangi türünü itahalat listelerinde ne zaman 50 adet yerine 500 adet yazarlarsa,yani talep arttığında,bu balığın fiyatıda düşecektir. Yoksa hobicimiyiz,değilmiyiz tartışmaları her açıldığında böyle çözümsüz kalacak yada tıkanacaktır. Talep ne zaman artar? Bu balıklar sarı prenses ,yunus gibi üretilirse yerli balıklar ithal olanlara göre çoğalıp ,fiyatıda doğal olarak düşerse ithalatçıda çok daha fazla sayıda getirdiği balığı çok daha uygun fiyata satar. Ama bildiğim birşey var 3 sene önce ilangi kaç paraysa şu anda aynı fiyat ,bu anlamda hiçbir şey değişmedi yani. 
Birde tür olarak farklı bir durum aslında bu tropheus malawi gibi senede 7-8 kez yavru alınan bir balık değil bildiğim kadarıyla yada aynı adetlerde. Avrupa Birliğine girersek diyeceğimBig%20smile,yok yok düşmez bu fiyatlar bence kimse heveslenmesin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2011 22:22
Aslında olayın temeli genelde aynı noktada birleşiyor. Bir hobici bu hobiye başlar. Yavrular doğar, yavru akvaryumu kurulur, yetmez bir tane daha kurulur. Başka balıklardada gözü vardır, yeni akvaryum alır veya akvaryumu büyütür. Hop gaza gelir 10 çeşit yem alır vs... Filmin sonunu hepimiz biliyoruz. '''Masraflarımızı çıkartmayacakmıyız kardeşim''' Tebessüm
 
Bbiiiiiirrrrr Şşaaarkkııısssınn SeennNnnnn... Öömürrr Boyuu Süreeeceekkk...
 
Birde nadir türcüler var. Onlar fırsatçıdır. Hobici gibi görünürler ama 3 cm'lik balığı 15 TL'den satarlar. Sorarsın neden? Biliyorsundur cevabı ama yinede şansını denersin. '''Bunların damızlıklarını kaça satın aldım sen biliyormusun?'''
 
Ben senin beni sevebilme ihtimalini sevdim...
 
Aranızda bulunan bazı arkadaşlar, bir üretici arkadaşımın, mpanga nadir türken bir araba parası çıkarttığını bilse ne olur? Bir tur gezeriz artık hep beraber.
 
Saygılar, Sevgiler.
Kribensis2011-02-03 22:39:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

El MartilloÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 256
El MartilloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2011 09:28
[QUOTE=efedeniz][QUOTE=El Martillo] [QUOTE=efedeniz][QUOTE=El Martillo]Küçük çaplı ticareti yapmak da bir hobidir bence. Sonuçda trop. yavrusu satarak geçimini sağlayanlar yok aramızda. Ayrıca benzer bir başlıkta yine yazmıştım. Trop.ları sarı prenses parasına almak mümkün olsaydı emin olum insanlar 50 cm'lik akvaryumlarda trop katliamı yapardı. [/QUOTE]
Yani pahalıya satarak bir nevi iyilik ediyorsunuz balıklara ? Kahkaha  Sp balık değilmi onun ne günahı var ?  Üretim hanede 100lerce üretilmiyor olsalar anlıycam biraz , ana tankta hayatta kalanlar satılsa her fiyat mantıklı , ama 100'er 100'er , 200'er 200'er boylama tanklarından gözümün önüne geliyorlar , ne farkları kaldı sp den anlamıyorum gerçekten.
 
Daha geçen hafta 4 tane damızlık + 3 tane damızlık altı melek balığımı 50 tl ye verdim . İddia ediyorum 2 hafta içinde yavru alınacak balıklardı karmada rahat edemedikleri için meraklısına 50 liraya verdim , alan arkadaş keşke yazsa buraya. Bedava verilsin demiyorum , yem bile yapılır ozaman , ama bir balığa 100tl , yerli üretimse hele , bence hobi olmuyor , hatta ticaret bile olmuyor , yazarım ne olduğunu buraya , ama silerler Kahkaha.
[/QUOTE]
Kahkayı basıp sarı prensesin ne günahı var demişsiniz.Sanki ben sarı prenses ucuza satılsın trop. pahalı olsun demişim gibi. Bilmiyorum farkındamısınız ama böyle borsa tipi fiyat iniş çıkışları bizim gibi ucuz malın canı da ucuz olur zihniyetli bireylerin (malesef) bulunduğu toplumlarda var. Almanya'da gidin, sarı prenses ve afra hara arasında, duboisi ile kasakalawe arasında fiyat farkı var mı ya da varsa ne kadar var  bir bakın. Tabi orda da nadir türler diğerlerine göre pahalı olabiliyor (vatozlarda özellikle). Ama hiç bir zaman bizim gibi kuruşla balık verip 40 litre akvaryuma at japonlarla da yaşar zihniyeti yok. Yani sizin anlayacağınız orda sarı prensenslerin de hakları var.
Size şöyle bir şey söyleyim. Avatarımda gördüğünüz kangalın (Panço) yavrusunu ( o da yerli üretim ithal değil ) zincirle bağlayıp, yemek artığı ile besleyecek veya boğuşturacak insanın, o yavruyu benden alması için gerekli para merkez bankası rezervlerinde yok. Böyle şeyleri kuruşla balık arayan arkadaşaların anlamasını da beklemiyorum.
Saygılar
[/QUOTE]
Yerli üretim ile ithal arasındaki tek fark maliyettir , hatta yerli daha pahalı olsa ben yerliyi alırım  , anlayan herkesinde öyle yapacağı düşüncesindeyim. Kangalı dövüştürecek adam alırken zaten pamuklar içinde yatıracağım diye alır , dövüştürmeye alıyorsada , kaç paraysa verir. Siz aslında , "ben sp balık değil mi ?" dediğim zaman ne demek istediğimi çok iyi anladınız , anlamasanız "canın kıymeti" edebiyatına hiç girmezsiniz , ama şu var ki zaten konu canın kıymeti , sp nin canı daha mı az kıymetli oluyor çözemedim ben ne kastettiğinizi...
 
Türkiyede Tropheus konusunda ciddi bir rant söz konusu ,  insanlara "titan" heyecanı veriyor , para yatırıyorsunuz , iyi bakar yavru alırsanız satıp kazanıyorsunuz , falan filan... Bugün ben 6-7 çeşit üzerinden 1000'er  tane tropheus yavrusu getirip dağıtsam , üretimi çok artsa fiyatı düşse , siz bu balığı beslemezsiniz. Piyasada olmayan , bulunmayan , para eden bir türe geçersiniz. Sarı prensese , iceman'e mavi prensese , burdan saymama gerek olmayan  10larca balık türüne yaptığınız gibi. Almanya  ile aramızdaki fark bu , tankların hacminin , japon balığıyla sarıprensesin beslenmesinin sebebide bu .
 
son olarak "...kuruşla balık arayan arkadaşaların anlamasını da beklemiyorum." demişsiniz . Anlamıyorum evet , benim yaptığım hobinin kuruşla lirayla dolarla alakası yok çünkü. 
[/QUOTE]
Baştan almakta fayda görüyorum. Belki tek örtüştüğmüz nokta "sp'lerin de canı var". Ama siz, ben sanki trop.lar önemli sp.ler önemsiz demişim gibi bir imada bulundunuz ben de buna cevap verdim. Ama siz polemik yaratmanın ihtirasıyla olsa gerek "Yani sizin anlayacağınız orda sarı prensenslerin de hakları var" cümlemi görmezden gelip "sp nin canı daha mı az kıymetli oluyor çözemedim ben ne kastettiğinizi... " diye tekrardan soruyorsunuz.
İkinci bir konu "beslemezsiniz, geçersiniz" gibi kelimelerle açık sataşmanıza şöyle bir cevabım olacak. Ben bu hobiye başladığımdan beri yavrudan aldığım duboisileri besliyorum. Onlardan önce hayatımda hiç sarı, mavi, beyaz prenses, iceman beslemedim. Sonrasında da duboisilerden daha çok para eden (çok da beğenmeme rağmen) red rainbow, kasakalawe vs. almadım. Çok özel bir durum olmazsa duboisilerimin yerine de duboisilerimin yavruları gelir.
Balık besleyip, yavrulatıp satmanın "titan" gibi bir heyecan yarattığını düşünmeniz çok ilginç...
Bu konuda verecek bir cevabım veya ekleyebilecek bir şeyim yok. Fikrinize ilginç bulmama rağmen saygı duyarım.
"Benim yaptığım hobinin kuruşla lirayla dolarla alakası yok" demişsiniz. O zaman trop. fiyatlarının yüksekliği sizi ilgilendirmemeli diye düşünüyorum.
Daha fazla polemiği uzatmak istemem. Sağlıklı ve istediğiniz fiyat aralığında balıklar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 00:03
Tahir bey , 
Açıkçası duboisi yavrularının sevimliliği beni hep cezbetti. (Açıkçası duboisi ile diğer tropheuslar arasında benim için çok bir fark yok) . Ama hiç almadım , ama sebebi hiçbir zaman fiyatı olmadı . Ya tankım müsait olmadı , ya otobur diye çekindim . Sonuç olarak hep alıpta öldürmeyeyim diye almadım bir adım geride durdum . Akvaryumlarımın resimlerine baksaydınız 3'ü 5'i aramadığımı kendiniz anlardınız. Bunun yanısıra 8-10 liraya duboisi yavrusu da alınabiliyor onuda belirtmek isterim. Kızdığım ve üzüldüğüm şey hobide bu hayvanların bu kadar ulaşılmaz olması , suçlusu olarak kimi tespit etsem öfkemi fışkırtıyorum. Çünkü gerçekten bakmak isteyen ama  100tl bir balığa bütçesi olmayan insanlar var .  Amerikan çikliti forumunu takip ediyorsanız , orada bir konu var , "amerkan rüyası"  diye. herkes festae denen red terror balığını arıyor . Türkiyede yok gibi birşey. o balığın yavrusu gelsin 5-10 bilemediniz 15 tl ye satılır . 1 sene sonra o forumdakiler o aldıkları balıklardan yavru alırlar , ve bedava dağıtırlar , yem parasını bile almazlar , isterseniz birlikte takip edelim .  Yanılıyorsam bir daha "tropheus" kelimesini kullanmayacağım.
 
Bende artık bu konuya yazmayı düşünmüyorum .
Saygılar.
 
efedeniz2011-02-05 00:08:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izmirli81Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2009
İl: Bursa
Mesaj: 336
izmirli81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 12:57
[QUOTE=efedeniz]

Ozaman konuyu "hobiye hizmet etmek mi , hobiden kar etmek mi?" diye değiştirelim . Çünkü daha dün forumda bir abimizle "-balığı bedava veririm , -istemem parasını veririm" diye tartıştık . Kusura bakmayın ama yetiştirdiği balıkları bedava dağıtan bu insanlar hobiciyse , ilangi 30 liramı eder 10 liramı eder diye tartışanları aynı "hobici" sıfatı altında buluşturamayacağım. bana sorarsanız ilangi spden fazla etse bile yunustan fazla etmez , aynı koloni yapısı , aynı emek aynı gayret , aynı su , aynı elektirik. tropheus bu ülkeye geleli 10 sene oldu , fiyatı düşmüyorsa sebebi akvaryumcular değil hobicilerdir. Ama şu konuda hemfikiriz , serbest piyasada herşey değerini bulur , ilk mesajımda yazdığım gibi , turşu kavanozundan dış filtre yapan ruha , bu balıklar bir gün ulaşacak. 

[/QUOTE]
 
'' Turşu kavanozundan dış filtre yapan ruha , bu balıklar bir gün ulaşacak '' işte o zaman o ruh Eheim dış filtre kullanmaya başlayacak hocam.Herkez istediğini düşünebilir istediğini söyleyebilir fakat hiçkimse balığını satmak için alıcının boğazına yapışıpta zorla balık satmıyor.Maddi imkanlarını zorlayacaksın elinden gelenin en iyisini yapmaya calışacaksın , ve balıklardan yavru alasıya kadar bi tarafların çatlayacak,yok hastalandı yok bloat oldu gibi risklere gireceksin bunlarıda bi kenara koy o kadar zahmetli bekleyişten sonra bu balıklardan  öyle sarı prenses yunus gibi bi kerede 50-60 tane yavru alamayıp 30-40 gün bekleyip 10-15 tane yavruya talim edicen eee satarkende yok pahasına bir fiyatla vereceksinUykuluKimse kusura bakmasın o zaman Trop alıp beslemeyin olsun bitsin...Benden yavru isteyipte evdeki akvaryuma zebraların , lepisteslerin yanına koyarım ne olacak diyen insanlarla karşılastım.Bu balıklara hakettikleri değeri veripte bakamayan , uygun koşulları sağlayamayan kişiler alıp bakmasın abiler bu kadar basit. 
 
Yunus besleyipte yavrulatan ve yavrularını satan bir cok kişi var.O zaman onlarda 1 tane balık fiyatı vermesin yavru olarak.Ben 10 tane yavru alırken onlar 70-80 yavrudan aşağı düşmeyen dişilerden yavru alıyorlar. 10 adet veya 20 adetini toplamda 1-2 TL'den versinler görelim ilanlarda.Sarı prenses veya yunus besleyenler hobici oluyorda Tropheus besleyenlermi hobici olmuyorGöz%20KirpmaHerkez masrafını cıkartmanın derdinde daha güzel daha nadir tür edinmenin peşinde bu yüzden ne kadar tartışsak ne kadar birbirimizi yesek boş.
sinansener2011-02-05 13:14:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muratöztürk61Çevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Muratöztürk61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 14:42
Bu konunun başlığına kesinlikle katılmıyorum....Yaklaşık 2 yıldır malavi mbunaları besliyorum henüz 1 liralık satış yapmadım, elimdeki fazla yavrularımı gerçek hobici olarak gördüğüm insanlara ve evime gelip bu hobiye başlamak isteyen insanlara hediye olarak veriyorum... ben gözüm gibi baktığım balıklarıma  değer biçemiyorum, bu hobiyide balıklarımı çok sevdiğim için yapıyorum...ticaretini yapan arkadaşlarada saygım var... lütfen başlık atarken (Hiçbirimiz hobici değiliz aslında) gerçek hobicileri tenzih edin...  Saygılar.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir