History of Owachomo - Adist 2012


serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 14:34
Köprü yapım aşamaları ile ilgili sorular vardı, adım adım fotoğraflar aşağıda. 

Lav kayalarını hepimiz biliyoruz, delikli yapıda olurlar genelde. Fakat bu delikli yapı doğal görüntüden uzak, ben seçerken daha çok doğal pürüze sahip kayaları aldım, 25 kg kadar lav kayası Tuzla İmge Taş'tan temin edildi.

Köprü için uygun taşlar elde etmek için bir takım ekipmanlar kullandım. Lav kayaları yumuşak bir yapıda olduğu için kırmaya, şekil vermeye oldukça müsait. 


İlk olarak köprünün yakın ayağından başlamak istedim. Bu ayak ön alanda olduğu için net görünecekti, bu yüzden olabildiğince büyük ve doğal bir kaya seçtim. Kayaları birleştirirken plastik kaplı tel kullandım. Telleri kullanmamda iki amaç var. Kayalar kaymayacak biçimde birbirine sabitlemek, tellerin arasına bitki uygulaması yapmak. Telleri vida ve pul kullanarak kayalara sabitledim.


Önlem için prova esnasında tabana strafor koydum, yine sol ayak daha yukarıda kalmalıydı, bu kısmı da straforla yükselttim. 


Köprü yavaş yavaş oluşmaya başladı, desteklerle önceden hazırladığım kayaları ekleyerek ilerledim.


Zaman zaman tel yetersiz kaldı, geçici sabitleme için hızlı yapıştırıcı kullanarak köprü formunu istediğim şekilde tutabildim.


Köprü bittikten sonra kayaların arasına silikon uygulayarak beklemeye bıraktım. Tek başına tel yetersiz, çok zayıf bir yapı meydana geliyor. Hızlı yapıştırıcı ise kopmaya çok müsait. Yine yalnızca silikon kullanmak da yeterli değil, güçlü olmuyor. Bu şekilde köprü istediğim sağlamlıkta meydana geldi. Tankı salona taşımak için köprüyü çıkardım, kurulumda tekrar yerleştirdim, bir çok müdahaleye rağmen deforme olmadı.


Köprünün üst alanını daha düz yapmıştım fakat tanka koyduğumda, bitkiler işlediğimde daha oval bir hale geldi. Ayak bitim kısımlarının daha üst alanda bitmesi bunu çözebilirdi fakat bu kez de derinliği arttırmak için kullanmış olduğum sağ ve sol arka alanların görünürlüğü yitecekti. Özetle köprünün geldiği hal ilk sayfada görünüyor 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xclusiveÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,89923[/C] [C]2,3,89923[/C]
Kayıt: 11/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 624
xclusiveÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 14:54
Serkan bey gerçekten çok emek verilen ter döktürten bir akvaryum olmuş. Emeğinizin karşılığını IAPLCde alacağınıza eminim.
Lav kayalarına bu şekli verirken baya bir molaz çıkmıştır evden . Benim merak ettğim bu kayanın üzerinde cubaları nasıl sabitleyip yetiştirebildiğinize (cubaların altına herhangibir toprak veya tablet gübre kullandınızmı?) ait fotolar varşa paylaşırsanız sevinirim.  
xclusive2012-03-21 15:34:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metuboÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2012
İl: Izmir
Mesaj: 518
metuboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 15:35
[QUOTE=serkan_cetinkol]Herkese ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Sn. Mustafa Sezgen, olayın en çileli noktasına değinmişsin. Tankı fotoğraflamaya 1 ay kala sıkı takibe aldım, ilk mesajımda belirttiğim üzre her gün en az yarım saat budama ve düzenleme ile geçti. Tüm bitkileri fotoğraf aşamasına getirmek için türleri tanımak yetmiyor, tanktaki gelişim hızını özellikle gözlemlemek şart. Bitki aynı fakat farklı şartlarda farklı bir gelişim grafiği sunuyor. Bu tankın idamesi bana moss budamak için bir proje icat etmeye bile zorladı  O kadar moss türünü karıştırmadan, heba etmeden, su kaybı olmadan budamak zor, bu cihaz sayesinde ise aksine çok keyifli:



Batuhan abi, ultra demek bile az kalabilir bence, litre başı 2 watt aydınlatma, 50-60 ppm co2 düzeyleri ve devamlı 25-2 nitrat-fosfat değerleri söz konusu  Fotoğraflama gecesi konusunda sana katılıyorum. Hiç bu kadar çabuk biten bir faaliyet hatırlamıyorum. Resmen sohbet gecesi gibiydi. Videoları hazırlamak biraz zaman alabilir ama tasarıma ilişkin birçok kareyi ve videoyu zamanı geldiğinde bu konu altından paylaşacağız.

Abdurrahman Bey, tankın işçiliği bana ait değil, başkası yaptı  Beğeniniz için teşekkür ederiz.

Kadir Bey teşekkür ederiz. Benim uluslararası düzeyde imrendiğim tek şey diğer ülkelerin çok fazla sayıda tasarım ile piyasada yer alması, yarışmalara katılması. Çoğunluk Japon'larda, ülke bazında en iyisi oldukları şu an için aşikar. Böyle bir örnekten bahsederken de küçük bir yakınma durumu söz konusu. Neden bizler de sayıyı arttırmayalım ? Excel konusu ile çok kapsamlı değil, sadece kullanımı riskli. Gluteraldehit çözeltisi. Yabancı forumlarda da, ülkemizde de kullanan var.

Harun abi ekip olarak şuan için ticari bir atılımımız yok, kısa vadede de düşünülen bir proje değil bu. Şimdilik ekip olarak kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda üretim yapıp tanklarımızda kullanıyoruz. Bitki tür sayısına gelirsek; Her tankın ilk bakışta etkileyici bir özelliği bakanın beyninde yer eder. Bu etkileyici özellik bitki sağlığı, tasarımın yaratıcı oluşu, marjinal bir hardscape, kayaların dokusu, dizilimi.... gibi birçok unsur ile belirlenir. Bu tasarımda çok etkileyici bir hardscape yok, 2-3 çeşit bitki fikrimce bu tankı zayıf kılacaktı, bu yüzden bir arada zor idame edilen, doğru renk geçişlerini bütünleyecek türleri kendi kendime ateş etmiş olsamda kullandım  Bu şekilde etkileyicilik unsurunu arttırabileceğimi düşündüm, tabi bu tamamen benim fikrim.


Ertuğrul abi, şu sıra deli gibi ev araştırırken Pendik tarafına uğramam için şeytan devamlı işaret veriyor zaten  İşime uzak olmasa evi oradan bakarız, hem daha makul fiyatlar var 
Şakayı kenara bırakırsak ben bazen bu mesafeye çok takıyorum, siz heran görüşebilirken ben interaktif katılım ile sınırlanıyorum. Neyseki teknoloji mesafe tanımıyor, bir tankı hep birlikte inşa edip bitirdik. Deyimine gelirsek, düştüm evet, ama sesim kısılana kadar da ağladım  Zor olsa da bir şekilde üstesinden geldik, şimdi ekibin izni olursa kendime dinlenme amaçlı 2 türden oluşan bir tank kuracağım 

Çağatay Bey, derece falan derken..., bal damlıyor, teşekkür ederim  Bizim asıl amacımız uluslarası yarışmalar, tabiki de iyi yerlerde olmak için çabalıyoruz fakat aksi ihtimal de söz konusu. Bu yüzden çok iddaalı olmamakla beraber önce kendimizi mutlu edecek çalışmalar ile yola çıkıp oltamızı atıyoruz, balık büyük olursa da ne mutlu bize diyoruz 

Mehmet Tuna Bey teşekkürler. Köprüyü lav kayaları ile inşa ettim. Lav kayalarını birleştirmek için plastik teller, vidalar ve silikon kullandım, ilerleyen zamanlarda o kareleri de ekleyeceğim. 

Mutlu abi verdiğin bilgiler ve eklediğin resim ile durumu özetlemişsin, teşekkürler. Bu tasarımı belirlemeden önce doğa olaylarından yola çıktım ve 'natural bridge' yazısı ile google görsellere bir danıştım. Aradığım bire bir taklit edilebilir bir alan değildi ama asıl ilham kaynağı bu köprüydü. Resimlerden anlaşılacağı üzre çorak bir alan, bu yüzden ismini 'owachomonun geçmişi' olarak düşündüm. Geçmişinde daha yeşil ve daha farklı bir yapıdaydı gibi düşünebiliriz...
Eşimin yardımları çok oldu evet, fakat tasarımda değil. Büyük sabrı sayesinde istediğim gibi hareket edebildim, salonu dağıtabildim, gönlümce ve hunharca bu tank ile ilgilenebildim, ona da ayrıca teşekkür ederim 

Owachomo'nun biraz daha yeşil görüntüsü. Aynısını taklit etmek tasarım açısından biraz zayıf kalacaktı. Ben de derinliği arttırmak adına daha öne büyük köprü düşündüm, birçok bitki çeşidi ile de yemyeşil bir etraf örtüsü oluşturdum. Özetlersek bu kare taklit edilmedi, sadece ilham kaynağı olarak kullanıldı:

 



[/QUOTE]

Açıklama için teşekkür ederim. Müsait olduğunuzda o fotoğrafları da paylaşmanızı bekliyoruz..
Başarılar.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 16:47
Çağatay Bey teşekkür ederim. Kırma çalışmalarında hiç firem yok, küçük parçaları moss sarmak için kullandım, bu sebeple hafriyat ve yıkıntı atığı çıkmadı o odadan. Bir hobi odam olduğu için çok şanslıyım, eşim bu çalışmaları yapmama tahammül ettiği için eserin büyük bir bölümü onun başarısı  

Bu tankta tabanda herhangibir besleyici madde yok, tamamen sıvı besinlerle sona gelen bir çalışma. Cubaları 2x2 cm gibi öbekler halinde  köprüye koydum, üzerine de plastik kaplı tel koydum. Bir süre sonra cubalar köklenmeye başladı ve kayalara tutundu. Kökleri bulunduğu yere çok güçlü yapışıyor, bu da büyük bir avantaj. Tutunduktan sonra telleri aldım. Tellerin köprüyü oluşturmak için vidalı olan yerlerine ise, cubaları aralara sıkıştırdım. Aslında resim herşeyi anlatıyor 



Mehmet Bey kurulumu tanıtmak için yoğun bir hazırlık yapmadık. Bu yüzden fırsat buldukça resimleri düzenliyoruz, zamanla kuruluma ait değişiklikleri, gelişim grafiğini aktarmak adına yeni görseller ekleyeceğiz.
serkan_cetinkol2012-03-21 16:56:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bitkisel_HayatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/04/2010
İl: Konya
Mesaj: 930
Bitkisel_HayatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 17:08
ADist yine ülkemizi temsil edecek çok güzel bir sanat eseri ortaya çıkarmış. Taşını kıranından tutun bitkisini dikip, budamasını yapıp, fotoğrafını çekenenine kadar... Hepinizi ellerine sağlık, hepinizin ellerinden öperim. 

Saygılar...

NOT: Fotoğraflara ilk gördüğümde sesli olarak yaptığım yorum:" Adamalar yapmış abi... Biz ne yapalım." Tam o sırada amca oğlum gelir :"Otur ağla "

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metuboÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2012
İl: Izmir
Mesaj: 518
metuboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 17:12
Elinize sağlık. Gerçekten köprü için çok emek vermişsiniz. Benim aklımda köprü için farklı bir fikir vardı. Düşünce olarak gelişti fakat ev taşıma işleri ile uğraştığımdan henüz pratiğe dökemedim.
Bende oval şekil verebileceğim sert bir boru ya da salınım yapmayacak bir maddeye silikon yardımı ile kırılmış taşları sabitlemeyi düşünmüştüm.   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timuchinaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3948,1[/B] [B]3319,3[/B]
Kayıt: 15/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 212
timuchinaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 18:00
Serkan iyi bir iş, üstün gayretin ve performansın sayesinde tabi..Gerçekten çok hızlı bir gelişim ile kısa bir sürede bu tankı bu hale getirdin ya tebrikler. Benimle aynı zamanda yeni tankın yapımına başladın sen finale ulaştın, darısı başıma bende artık final yapsam diyorum..

Kıskandırıyorsun insanı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 18:44
Buğrahan, teşekkür ederim.

Mehmet Bey merhaba. Son eklediğim resimdeki tel istenilen forma getirilebiliyor. Boru ile yapmak zor olur sanırım. Tel ile iskelet yapılırsa bitkileri işlemek de çok basit olur, istenilen yerlere de kayalar silikon yardımı ile yapıştırılabilir.

Timuçin çok teşekkür ederim. Biz tankı seninle aynı zamanda sipariş ettik fakat ben yıllık iznimde olduğum için çabuk toparladım, bunu atlama bence. Üstelik senin tankın taban alanı neredeyse benimkinin 2 katı. Eş zamanlı başlasak bile arada fark olmalı. Tasarım bittiğinde senin tank dehşet olacak eminim, inan finali en az senin kadar sabırsızca bekliyorum 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oğulcan ererinçÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,77734[/C] [B]10657,2[/B] [B]12356,3[/B]
Kayıt: 09/07/2009
İl: Manisa
Mesaj: 660
Oğulcan ererinçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 18:49
Tebrik ederim Serkan hocam çok güzel daha bir iş çıkmış ortaya , ellerinize sağlık ADist ekibini kutluyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t-barÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6583,1[/B]
Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 222
t-barÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 19:34
* Yok artık Serkan Çetinkol.
* Bu emeğe, tasarıma, gelişime ve sonuca diyecek başka da birşey yoktur sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ö.A.Çevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Antalya
Mesaj: 162
Ö.A.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 21:48
Harika bir akvaryum. İnşallah en iyi dereceleri alır. Akvaryumun üzerinde nasıl bir emek olduğu mossları budamanızdan belli. Üşengeçlikten senede 3-4 defa sakal tıraşı olan (bitkili akvaryumlarımı da arapsaçı olduktan sonra budarım) bir insan olarak ayrıca tebrik ediyorum. :) :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 00:12
Oğulcan teşekkür ederiz. 

Barış bey; yok artık Lebron James gibi birşey olmuş bu  Beğeni için çok teşekkürler.

Ömer bey teşekkürler. Moss'ları budamak ciddi anlamda işkence. Bu tankı fotoğrafladıktan sonra üzerimden kalkan yükün inanın tarifi yok...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 16:56
 
Serkan, herşey iyi hoşta şu tankın adı benim içime sinmiyor...Dilim bile zor dönüyor...Owac homo ne demek yav...
Türkçe bir şeyler bulalım bu böyle olmayacak....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timuchinaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3948,1[/B] [B]3319,3[/B]
Kayıt: 15/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 212
timuchinaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 17:22
Yanlış hatırlamıyorsam biri '' Drama Köprüsü'' demişti.. Sana uyar mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir